Pleseň pod sadrokartónom

Dobrý večer. Chcel by som sa opýtať či nemá niekto skúsenosť s plesňou ktorá sa vytvára na stene pri sadrokartóne. Bývam v dome a v spálni sme nechali zatepliť strop (izolácia je vata cca 5cm + parozábrana ). Strecha je rovná ale na nej je ešte spravená sedlová strecha. Teraz sa tam tvoria plesne ktoré ničím len savom čo nie je nejaké trvácne riešenie. Pomohlo by ak by som zateplil tú rovnú strechu alebo čo by som mal spraviť aby som sa zbavil tvorby plesní ?? Ďakujem
Odpovedať
@maros505 najprv preverit, ci nie je vysoka vlhkost a nizka teplota. Spravne vetranie a kurenie. Ak strop nezateka zhora, zateplenie je dalsi krok, ale tipujem, ze susis pradlo a malo kuris a zle vetras. Casty problem po vymene okien za plastove, parozabrana sposobuje odraz vlhkosti spat do miestnosti.
Odpovedať
@maros505 zatepli časť steny ktorá je nad izoláciou v sadrokartóne. vyššie uvedené rady ber tiež v úvahu, ale toto môže byť primárny problém. takže zateplenie strechy je riešenie.
Odpovedať
@peto99 V miestnosti je 23-24 stupňov. Baklónove dvere su drerené euro. Prádlo v tej izbe nesušíme. Už som kúpil aj odvlhčovač a skúšam to riešiť s ním. Najhoešie na tom je to že pokiaľ tam nebor kartón všetko bolo ok. V ostatných izbách je to bez plesni. Je síce pravda ze teraz je z tej izby spálňa tak že tam spíme spolu s deťmi a preto ma tá pleseň hnevá a snažím sa ju riešíť lebo nechcem aby sa deťom niečo stalo od tej plesne. Bojím sa aj toho či sa tá pleseň nemôže ďalej rozrastať pod sadrokartónom po stene a len tak sem tam sa ukáže na stene. Rozmýšľam aj nad tým ze to celé zhodím dole a nebude tam žiadna izolácia. Neviem čo by pomohlo. Ďakujem
Odpovedať
@slavoslav Rozmýšľam aj nad touto verziou že zateplím strechu len zatiaľ si nechám poradiť či už nemal niekto taký problém a ako ho prípadne vyriešil. Čím je lepšie zateplenie strechy ak by som sa rozhodol pre toto riešenie ?? Vata alebo polystyrén alebo je ešte niečo ?? A akú hrúbku by tam trebalo dať ?? Ďakujem
Odpovedať
@maros505 ak nema kadial zatekat, problem sposobuje parozabrana. Beton bol ciastocne priepustny. Treba zmerat vlhkost. Ak je v norme max 50 idealne 40, potom rozlozit zhora na beton stropnu vatu. Vlhkost moze sposobovat kondenz na ochladzovanom strope, lebo 5 cm izolacie je malo. Zateplit strop zvnutra nebyva idealne, pred strhnutim konstrukcie vyskusaj vatu zhora na co najvacsiu plochu. Vata je lacna, daj si zalezat, aby boli zateplene detaily pri krajoch, ale vata by sa nemala dotykat krytiny alebo plechu.
Odpovedať
@peto99 S vatou by nemal byť problém aby sa dotýkala stropu prípadne krytiny. Keď si to viete predstaviť tak je to rovná strecha ale ona má po obvode vyvýšenie ako veniec vysoký cca 50 cm a až na tom venci je šikmá strecha a na vrchu je onduline. Nie je tam žiadna izolácia. Tú vatu akej hrúbky je potrebné dať ?? Čo najhrubšiu ?? Stačí ju len tak rozvinúť na strechu od kraja po kraj ?? A konce sa nejako upevňujú alebo sa len tak položia ?? Ďakujem
Odpovedať
@maros505 s vatou som nerobil, ale zateplit treba aj veniec. Narezat kusy a napchat medzi veniec a krytinu, aby sa nedotykala krytiny, lebo navlhne. Da sa aj oddelit kontaktnou foliou, vdeta sa dotykat moze. Vatj staci rozrolovat a pripadne spagatom trocha priviazat, aby ju prievan nedvihal. 20 cm by mohlo stacit, dalsia vrstva sa da pridat neskor. Vata je veeelmi lacna a ucinna, treba to urobit co najskor, aj provizorne, a neskor cely strop prerobit. Vies zmerat teplotu SKD zvnutra? Rozdiel teplot s izbou nesmie byt velky, tusim 12, inak kondenzuje para. Infra teplomerom.
Odpovedať
@peto99 Zmeral som teplotu steny a teplotu sadrokartóna. stena 19 a kartón 26 stupňov. Sadrokartón neviem zmerať z vnútra. Vlhkosť je 50%
Odpovedať
@maros505 ty brdo, to na kolko kuris, ze sadrokarton ma 26 stupnov?
Odpovedať
@gashtaan Skúšam či to nepomôže.
Odpovedať
@maros505 Podla mna je ciastocne pricina ze bez izolacie mal strop vyssiu teplotu, teraz si teplo do stropu oddelil, takze beton je chladnesji, tym padom to chladi aj steny kde kondenzuje voda.
Odpovedať
@sysell Tak že dať na strechu izoláciu ??
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maros505 ja by som povedal, ze tu ani nejde o to, ci tam dat izolaciu, ale ze kolko jej tam dat. Problem vidim v tom betonovom nezateplenom venci, ktory si popisoval...
Odpovedať
@gashtaan Tak to by som musel zatepliť dom aj z vonku a aj strechu. Poradili mi rekuperačnú jednotku a to sa mi celkom pozdáva. Sú aj také malé a nie sú až také drahé len si o nich musím prečítať viacej ako to vlastne funguje a tak.
Odpovedať
@maros505 Ak mas ako zateplit strechu z vrchu tak ju zatepli a tu vatu zvnutra mozes dat aj prec. Aj ked nezateplis hned steny urcite to bude lepsie
Odpovedať
Pred tym minimalnym zateplenim stropu bez parozabrany strop dychal,teraz vlhkost odraza spat a ked je vas viac,kazdy vyprodukuje vela vlhkosti dychanim.Vlhkost je aka v spalni?Po boji je kazdy general,ale pridal by som zhora 10-15cm vaty po celom strope,tie individualne jednotky stoja od 200€,vata bude lacnejsie riesenie,priteplis viac,ale ak je tepelny most z venca nizsie od sdk,asi to nebude riesenie.Tam bude problem.Niekto spominal infrapistol,stoji okolo 25€ a zistis presne na mm,kde je tepelny most a unik tepla.Infra maju aj niektori kurenari,skus sa popytat po okoli.Dovtedy vetrat,ale nie dlho,len kym nie su otvorene okna bez orosenia,aby nechladli steny a 2-3x denne,samozrejme pred spanim a rano vzdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros505 Prečítal som si pozorne túto diskusiu. Máš dom, akých sú v tejto krajine postavené tisíce. Lebo takto sa v minulosti bežne stavalo. Keby si neurobil tú (prepytujem) srandovnú úpravu so sadrokartónom v spálni a nespôsobil si tieto problémy, ani by Ťa netrápilo, že Tvoj dom má poruchy už vo svojej DNA. Všetci predrečníci nado mnou majú pravdu, čo sa týka opatrení, ktoré musíš vykonať. Ja len pripomeniem, čo tu oni ešte nespomenuli: Za noc v tej spálni vyprodukuje 4-členná rodina dýchaním (ale aj potením) okolo 5 litrov pary. Ty si tú paru, stúpajúcu hore "zabrzdil" parozábranou, nad ktorou je nedostatočná tepelná izolácia. Preto ten kondenz. Preto tie prejavy vlhnutia. Obávam sa ale, že len zateplenie stropu zo strany povaly stačiť nebude (a už vonkoncom nie iba nejakých 10- 15 cm, ako píše @hora111 , ale minimálne 30 - 40), lebo u Teba vznikajú tepelné mosty aj nezatepleným vencom. O fasáde celého domu je škoda sa baviť... Než porobíš potrebnú úpravy, ktoré nejaký čas potrvajú a nejaké peniaze aj odčerpajú, je takým okamžitým ozdravným prostriedkom pre túto konkrétnu situáciu lokálna rekuperačná jednotka, ktorá vymení za hodinu až 50 l vzduchu v miestnosti bez straty tepla. Tá v podstate zbaví priestor aj vlhkosti a potlačí aj prejavy, ktoré Ťa teraz trápia. http://dalap.sk/products/rekuperacie/...
Odpovedať
Ak je chladna stena od venca nizsie ako podhlad stropu,nepomoze ani 100cm zateplenia nad stropom,zateplit zvon je nakladnejsie ako ta rekuperacia ale nie som si isty,ci by pomohla vo vacsich mrazoch.
Odpovedať
@leonardom Dobrý deň. Mne sa zdá zatiaľ riešenie s tou rekuperačnou jednotkou ako najlacnejšie riešenie. Či už by som dal vatu alebo či kúpim tu jednotku nebudem mať 100% istotu že to pomôže. Zatiaľ som prečítal zopár článkov o rekuperácii a celkom sa mi to pozdáva. Zajtra mám v pláne zájsť do obchodu s tými jednotkami a popýtať sa viacej o ich funkciách. Som zvedavý čo mi povedia. Či mi poradia ako človek človeku alebo za každú cenu budú chcieť predať. Zatiaľ ďakujem za rady.
Odpovedať
@maros505 ale si uvedom, ze zateplenie je navratna investicia, pretoze usetris na kureni... rekuperacnou neriesis problem, len jeho nasledky.
Odpovedať
@maros505 prave tym, ze viac kuris, to moze byt horsie, ak je betonova platna studena, lebo sa zvysuje rozdiel teplot. Podla mna rekuperacia nie je primarne riesenie, musis odstranit ochladzovanie stropu zvonka.
Odpovedať
@gashtaan To mi je jasné. Pokiaľ by sa jednalo len o zateplenie stropu tak v tom problém nevidím. Skôr vidím problém zatepliť celý dom ( finančne ) Chyba asi bola to že som tam dal izoláciu a perozábranu. Možno ak by tam bol len sadrokartón nič by sa nestalo. (neviem )
Odpovedať
@peto99 Práve že neviem či to je stropom alebo či to neprechádza nejak okolo okna alebo obvodovým múrom ktorý je orientovaný na východ. Prikladám nejaké fotky pre lepšiu predstavu ako to je. Ten výklenok je podľa všetkého platňa.
Odpovedať
pod sdk iba 5 cm vata?nedostatocne odizolovane,este by som skusil ak by som nechcel vela investovat urobit predsadenu stenu s sdk aspon 12 cm vata.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?