Zdravím,
predtým ako som sa rozhodoval, či si dám spraviť napínaný strop, som hľadal podobné diskusie ale nikde sa k tomu nikto poriadne nevyjadril. Tak už ho mám v byte nejaký ten týždeň a celkom to ľutujem. Spíšem dôvody prečo:
1. dôvod: Montáž nie je čistá, tak ako to všade prezentujú
Ak už máte zariadený byt (ako ja, tj. hotové podlahy, vstavané spotrebiče atď.). Tak by som zníženie stropu vôbec neriešil. Všade píšu, že montáž napínaných stropov je oproti SDK čistá práca, čo asi aj tak bude, ale aj tak je po tom strašne veľa prachu, zašpinené steny atď. Teda v zariadenom byte by som prežil s pôvodným stropom a do nového by som radšej volil SDK.
2. dôvod: Aj matný napínaný strop pôsobí vo väčšej miestnosti plasticky
Jednoducho aj na matnom strope vidieť, že je to napnutá fólia. Celkovo to na mňa pôsobí tak plasticky. O to je to horšie, keď si tú fóliu chytíte a uvedomíte si, že fakt to je plastové. Čím väčšia miestnosť, tým je tento pocit horší.
3. dôvod: Údržba
Všade sa spomína, že údržba je oproti SDK resp. obyčajnej stene výhoda, nie je to ale celkom tak. Je pravda, že SDK treba maľovať, čo stojí prácu a peniaze, ale zas nemaľuje sa každý rok. Ďalšia vec - predstavte si napr. že ste nechali otvorené okno a na strope je kopec hmyzu pri svetle. Pri bežnej stene ich pofliaskate utierkou, resp. sa postavíte na schodíky a chytíte do servítky a hotovo, ak ostanú fľaky, tak sa to zamaľuje. Pri tomto strope naňho nemôžete len tak zatlačiť, je to fólia. Síce je dosť pevná a neprasknete ju, ale keď na ňu zatlačíte, cítite ako sa prehýba. Minule som chytal komáre a cítil som sa ako chirurg v operačnej sále.
Aby som to zhrnul: v už prerobenom byte by som znižovanie stropu neriešil. Ja som si ho dával, lebo som chcel zmeniť kabeláž na svietidlá a dať ich inde a nechcel som sekať do panela. Strop bol tiež dosť krivý. Teraz by som to už neriešil a nechal to tak. Nedokonalosť stropu dodáva taký reálny pocit, teraz ho mám síce dokonale rovný, ale pôsobí to tak plasticky, umelo.
Naopak, ak by som komplet rekonštruoval byt a veľmi by som chcel znížený strop, radšej by som volil SDK. To isté v dome, kde je tuším dôvodov na znižovanie stropu viac (rekuperácia a neviem čo všetko, nie som odborník).
Napínaný strop by som možno odporúčil len tým, ktorí chcú lesklú variantu z dôvodu dizajnu a majú to premyslené. Celkovo by som sa mu ale radšej vyhol. Snáď tento príspevok raz pomôže niekomu lepšie sa rozhodnúť. Niekomu ako som bol ja pred niekoľkými mesiacmi 🙂.
Majte sa.