Hrúbka roznášacej vrstvy na 10cm podlahovom polystyréne

Profilova fotka
Zdravím odborníkov a mám jeden problém na riešenie. Posnažím sa byť stručný, pokiaľ to bude možné. Stará chalupa, z vnútra priznané trámy na trámoch prekladané 3cm hrubé dosky a na nich cca 20cm zeminy s plevami. Tak, ako sa to robievalo pred x rokmi. Upozorňujem hneď že NECHCEM ZATEPĽOVAŤ !!! Hlnený zásyp je rokmi tak vysušený, že stačí aby som spravil po povale pár krokov a sype sa mi prach spomedzi dosiek do miestností dole. Chcel by som spraviť nasledovné. Hlinu odstrániť. (ide to ľahko, robil som to nad garážou) dosky vyzametať, povysávať výkonným priemyselným vysávačom a prípadne podľa potreby ešte aj napustiť nejakým olejom. Na to položiť paropriepustnú fóliu, na ňu 10cm podlahový polystyrén a na polystyrén 18mm hrubú OSB dosku, ako roznášaciu vrstvu a na ňu prípadne nejakú gumenú krytinu, prípadne technický koberec. Tento priestor na povale NEBUDE obytný, jedná sa mi len o to, aby sa tam dalo chodiť bez toho, aby sa to dole sypalo. Bude taká skladba nad stropom, ako som popísal vyhovujúca? Ďakujem.
Odpovedať
@jamk1 Rozmýšľam nad tým, či polystyrén nebude vytvárať problém s myšami a podobnou háveďou.
Odpovedať
Profilova fotka
skladba povaly by mala byt difuzne otvorena vonku (smerom hore). Kombinacia EPS+ nepriepustna OSB doska = plesen pod OSB doskou. Ak sa mysi dostanu cez OSB (co sa dostanu), tak jest EPS nebudu, ale byvat tam mozu. V starej chalupe (sam mam jednu taku) by som napriklad pouzil skladbu = paronepriepustna folia, 30cm konopneho betonu (kopope si mozes sam dopestovat alebo kupit z polska v kombinacii s betonom - HempCrete = izolacia, 30cm ma U=0.23. Hempcrete sa da urobit pochodzny, mysi ho samozrejme nezeru... Pripadne napisat na obnova.sk, moznosti je vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx A už sme sa dostali tam, kde som sa ja dostať nechcel... Tepelná izolácia. Jasme som napísal, že TOTO NEBUDE TEPELNÁ IZOLÁCIA !!!!! Po prvé nemôžem si dovoliť ten strop zbytočne zaťažovať 30cm vrstvou betónu. Som rád, že sa zbavím tiahy zeminy a po druhé, písal som 15 cm preto, lebo viac miesta tam nemám. Ak odstránim 20cm zeminy, tak 10cm polystyrén.2cm OSB doska a povedzme ešte tak 1cm niečo na to... V žiadnom prípade tam nebudem dávať 30cm niečoho, ak to nemienim používať, ako obytné podkrovie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 eps určite nie. Niekde som videl ako sa na takýto pôjd spravilo roštovanie a doň sa vsypala izolácia. Ten rošt bol robený spôsobom,že osb doska sa rozrezala na pásy,každých cca 30cm sa spravil zárez do polovice. Tie osb sa dali ,,nakanta" a pozasúvali jedna do druhej. Vznikoli kapsy do ktorých išla izolácia a na to všetko doskový záklop. Samozrejme pod to všetko môžeš xať paropriepustnú fóliu. Ja doporučujem od isocellu papierovú pretkanú vláknami. Presný názov nepamätám
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 - 1m2 hemcrete vazi pri hrubke 15cm 37.5kg (miesanie pre "strechu- ale v pohode pochodzne). Neviem kolko vazi tvoja sucha hlina, ale mozno aj viac. OSB doska vazi 1m2 asi 10kg. Skus povedat, aka je maximalna zatazitelnost a podla toho sa da daco podumat. Ak je aj 37.5kg na m2 vela, tak jedine nejaky suchy system, ale na OSB rovno zabudni... Ono to v podstate beton vobec nie je, je to hydraulicke vapno +pazderie. Ale mysi to nezeru, pochodzne to je, urcite je to lacnejsie ako EPS+OSB... Použitie .. . hustota (kg/m3) ... Pomer (pazderie : vápno : voda) ... Tepelná vodivosť (W/m.K) Izolácia strechy ... 250 1:1:2 0,06 Izolácia podlahy .. . 500 1:2,75:5 0,1
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Ja som asi pred desiatimi rokmi pomáhal kolegovi v Rakúsku robiť tak podobne povalu. On mal v starom dome na povale piesok a v ňom poukladané na ležato tehly. Vtedy sme to všetko povyberali von, dali fóliu a potom sme ukladali niečo, čo som na Sk ešte ani nevidel - 10cm vysoký polystyrén 50x100cm, na ktorom bola nalepená OSB doska cca tiež tých 20mm ale tak, že na dvoch stranách bola vyosená asi o 5cm. Čiže to bola taká akoby skladačka. Položila sa jedna platňa a OSB doska tej vedľajšej platne prekrývala tú prvú o tých 5cm. Po položení to bolo pekné rovné, na to sme dali 3mm podložku a laminátovú podlahu. Neviem o tom, že by za tých 10 rokov, čo to má spravené mal nejaký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 @mgx Takéto sme robili u môjho kolegu http://benz24.de/isobouw-verbundeleme... Je to možné zohnať niekde na Sk?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nevidel som to nikde. Ale nedalo by sa to doviesť? Jedna dodávka a ide sa
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Ak bude potrebné, tak to doveziem, dodávku mám, tak to by nebol problém. Len som chcel vedieť, či to nedostanem niekde bližšie na Sk. Ale hľadal som a veru nikde som nič také nevidel. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Teraz neviem, či si sa nepomýlil? Ja som sa na nete dočítal, že hlina zmiešaná s plevami má mernú hmotnosť 2000kg/m3 Ak teda dobre počítam (ak som sa pomýlil oprav ma prosím Ťa) 1m2 pri hrúbke 20cm je 0,2m3 To znamená, že pri mernej hmotnosti 2000kg/m3 je hmotnosť 1m2 s výškou 20cm 400kg. Počítal som dobre???
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 - jasne, stredoskolska matika :). 2000kg/m3 je pri chudobnom betone 400kg na 1m2 pri hrubke 20cm. 2000/100 = 20kg/1m2 pri 1cm * 20cm =20*20=400kg. Najlahsi hemcrete vazi 250kg/1m3. Asi to bude prilis makke na podlahu, ale na strechu sa to dava bezne. Podlahy sa robia s hemcrete 500kg/1m3 = pri hrubke 20cm to bude 500/100=5kg/1m2/1cm *20 = 100kg/m2 pri hrubke 20cm. 4x menej ako mas teraz s hlinou. Asi najrozumnejsie by bolo kupit si par kg pazderia a hydraulicke vapno a odskusat si to niekde na necisto, ci da po tom chodit a pod. http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Budem hľadať nejaké riešenie, ktoré bude najľahšie jednak čo sa hmotnosti týka a na druhej strane aj pre moju peňaženku. Asi to spravím tak, že na skúšku spravím nad garážou - to je asi 30m2 - takú skladbu, ako som pôvodne napísal práve, že použijem tenšiu OSB dosku. No a ak za rok používania získam nejakú negatívnu skúsenosť, tak budem uvažovať nad iným riešením. Ešte si musím pozrieť, že akú hmotnosť ma styrobetón. Myslím, že sa to tak volá - zmes betónu s polystyrénovými guličkami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Hm, teraz mate tu strechu difuzne otvorenu. Tym EPS a OSB ju difuzne zatvorite. Bez adekvatnej parozabrany vam to bude kondenzovat bud uz na EPS alebo na OSB.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd To je tiež pravda...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?