Ako na SDK a parozabranu

Zdravim, mame spravenu hrubu stavbu bungalowu spolu s debnenim stropu. Tramy na ktorych je zaklop su 18cm vysoke. Plan je zateplit 18cm medzi tramy a 18cm pod. Planovane je zateplit teda 36cm vatou odspodu. Nasledne ma byt parozabrana, 10cm medzipriestor na vedenie elektriky a rozvodov rekuperacie a SDK strop. Otazka znie ako sa tam nalepi parozabrana ? Ako drzi mineralna vata 18cm pod hranolmi aby "nespadla" na SDK ? Dakujem za radu.
Odpovedať
@sadvarok dvojita SDK konstrukcia
Odpovedať
Je to bezne ? Ako je to staticky ? Aka je ta zataz navyse ?
Odpovedať
@sadvarok Narýchlo som spravil náčrt, ako tom mám riešené ja. Neviem, či je toto riešenie bežné, staticky nerozumiem, čo máš namysli. Záťaž navyše kde? Tam je naviac iba ďalšia konštrukcia, čo je v prepočte na m2 zanedbateľná hmotnosť. SDK ide pochopiteľne len raz, to mi v obrázku chýba.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan: nie je zbytocna ta dvojita konstrukcia? tak ci tak bude ta parozabrana prepicnuta skrutkami...ci mylim sa? @sadvarok: skusim ti odpovedat... izolacia bude drza na konstrukcii, CDcka nie su tak daleko od seba aby cez ne vata (alebo co budes mat) prepadla, respektive sa daju este previazat, ono to udrzi kedze ale pises ze mas mat 10cm medzeru, budes mat asi aj ty dvojitu kontrukciu inak drviva vacsina ma jednoduchu konstrukciu a parazobranu "priamo" na SDK ano, nie je to najstatnejsie riesenie, kedze parozabrana sa takto prevrta SDK skrutkami, bohuzial sa bezne praktizuje, existuju aj extenderi ktore toto celkom eliminuju no su troska drahsie
Odpovedať
@catscan Ano presne tak nejak som si to predstavoval, vaha tej konstrukcie je teda asi podstatne menej ako vaha samotnych dosiek.
Odpovedať
@y2k Napíšem za seba, určite je X iných (lepších - horších riešení): Pre túto formu som sa rozhodol z dôvodu toho, že jednoduchšie ošetrím zopár mikro dierok po texoch tmelom na parozábranu, ako tisíce skrutiek, ktoré držia SDK a zopár desiatok veľkých otvorov pre svietidlá (napr. bodovky) a rozvody rekuperácie - pretože si myslím, že tak rozdierovaná parozábrana stráca zmysel a jej účinok a význam je rovnaký, ako keby tam ani nebola. Navyše pri tomto riešení mám poprehýnanú parozábranu aj k stene, kde je ošetrená tiež lepidlom na parozábrany. Následne sa po inštalácii ďalšej konštrukcie už len zareže a tam sa to už len pretmelí bez toho, aby ma bolela hlava, či ten tmel bude mať funkčnosť. Ale možno sa hlboko mýlim
Odpovedať
@sadvarok výrazne menej
Odpovedať
@catscan A kolko ta ta dvojita konstrukcia vysla financne, aky je asi cenovy rozdiel oproti jednoduchej konstrukcii ?
Odpovedať
@sadvarok Cena za m2 práce je 11€, pri jednoduchej konštrukcii (jednovrstvovej, klasickej) je to 9€/m2 -ale na komplet, aj s osadením dosiek, tmelenie, brúsenie - to sú ceny od chalanov, môžu sa líšiť. Čiže tam je rozdiel na práci 2€/m2. Cena konštrukcie naviac bola okolo 350€, ale niečo z toho ešte povystávalo do ďalšej etapy. Čiže u mňa orientačne okolo 500€ naviac, ale za té komplikácie a ušetrené nervy to stojí.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan: jasne, samozrejme mas pravdu a suhlasim ja nemam rekuperaciu tak o starost menej a parozabranu mam tiez pritmelenu k stene @sadvarok: ide len o CDka navyse a uchyty, tazko povedat kolko kedze nevieme rozmer tvojho stropu, ale vela to nebude, 1x CDcko krat pocet co ich potrebujes a mas to
Odpovedať
Vies mi dat kontakt na toho kto ti to robil? Alebo si si to nebodaj robil sam ?
Odpovedať
@sadvarok Viem, ale ak si od NR ďalej ako 80km, tak sa ti to neoplatí
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sadvarok: toto zvladne kazdy majster, aj nejaky tvoj miestny urcite
Odpovedať
Ok, vdaka za info. Spravim to teda tak. Toto je riesenie nad ktorym som uz dlho rozmyslal a pritom je take jednoduche.
Odpovedať
@catscan @y2k ja nemam ani dva rosty, ani vytmelene diery po skrutkach ani popri stene, parozabranu mam teda prevrtanu srobami aj dierami po bodovkach a vata je sucha... Uz rok je to ok..
Odpovedať
@lubomird môže byť. Ja som z určitých dôvodov parozábranu musel mať zmáknutú na 100% @all: toto je jeden z dôvodov, prečo je to u mňa riešené dvojitou konštrukciou:
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird: to ze to je zatial OK neznamena ze to je technologicky spravne.... ani ja nemam dva rosty a tiez ju mam prevrtanu skrutkami, ostatne som ako tak dodrzal a tiez ziadny problem zatial Dacia ma tiez 4 kolesa a volant...ale no ved vies :-D
Odpovedať
@sadvarok Halvne by som dal o nieco viac izolacie a nad vatou nezabudnut nad odvetravaciu medzeru!
Odpovedať
Odvetravacia medzera ? To znamena ze z tych 18cm co je tram dat vatu len 16cm ? Chapem to spravne ? A nechat 2cm medzi vatou a tramom ? Ci jako ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird: ja zas nemam medzeru...ale vata sa mi dotyka paropriepustnej stresnej folie ktora je kontaktna
Odpovedať
@sadvarok Záleží či máš kontaktnú strešnú fóliu alebo nie. Keď áno môžeš oprieť vatu vklude.
Odpovedať
@kajo873 No na zaklope odspodu nemam foliu, mozem ju tam stale nalepit. Povala je len odkladaci priestor. Jedna sa o strop a nie o strechu. Samozrejme v streche folia je.
Odpovedať
@sadvarok medzi vlnou a záklopom musíte nechať medzeru, dokonca aj v záklope by mali byť otvory alebo aspoň nie nadoraz kladené dosky
Odpovedať
@blacksr ahoj, chcela by som ta poprosit o radu: mame navrhnutu skladbu stropu: OSB3 18mm/prevetravacie rosty 40/60 po 50 cm/mineralna vata 120+120 mm/parozabrana/min. vata 60 mm/podhlad SDK. Kvoli vedeniu rekuperacie v priestore medzi SDK a izolaciou uvazujeme, ci by nebolo dobre dat aj tych 60 mm izolacie az nad parozabranu? Bol by to nejaky problem, co sa tyka tepelnych a izolacnych vlastnosti?
Odpovedať
@mimidlo Ahoj. Bolo by to bezpečnejšie z hľadiska kondenzácie pary. Pôvodné riešenie bolo mierne pod limitom, aký je prípustný pre pomer izolácie POD a ZA parozábranou t.j. 1 : 4,5 až 1 : 5. Parozábranu dajte potom s Al povrchom - bude odrážať tepelné vlny späť.
Odpovedať
@blacksr dakujem, cize spravne chapem, ze nase riesenie je pristupne? Reagujeme tak aj na radu od pana, co nam bude robit REKU, ze radsej nech idu rozvody mimo izolaciu.
Odpovedať
@mimidlo áno
Odpovedať
@blacksr a este teda ak uz smiem, jedna otazka: skladba obvodovej steny, co sa tyka toho pomeru 1:5 je v poriadku? 15 cm EPS/OSB3/140 KVH hranol s izolaciou/parozabrana/5 cm instalacnybrost s izolaciou/rigistabil?
Odpovedať
@mimidlo OK
Odpovedať
@blacksr dakujem este raz velmi pekne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?