Zvýši murované jadro a nová elektrina hodnotu bytu?

Dobrý deň, kupujeme 3i panelákový byt v Petržalke, 30 ročný, na dobrej adrese, zateplený dom, nová strecha, zrekonštruované spoločné priestory atď., byt nám maximálne vyhovuje v rámci našich možností. Máme s priateľom nejaké finančné prostriedky a preto uvažujeme, že najprv niečo v byte zrekonštruujeme a až potom budeme brať hypo. Pri výške hypotéky do 70% ceny zakladanej nehnuteľnosti je úroková sadzba výhodnejšia. Viem, že na výpočet ceny v ZP sa môže použiť viac metód a rôzne koeficienty a preto sa chcem opýtať nejakého znalca, či prerobenie elektriny a vymurovanie umakartového jadra nejak výraznejšie zvýši cenu nehnuteľnosti v znaleckom posudku, resp. čo najviac ovplyvňuje cenu v ZP - čo sa dá z našej strany ovplyvniť? Ďakujem každému, kto mi bude ochotný k téme napísať svoj názor/postreh :-)
Odpovedať
no najprv k teme, jasne ze jadro zvysi hodnotu ale uniklo mi naco idete najprv prerabat jadro a AZ POTOM???? brat hypoteku na byt? akoze chcete prerabat cudzi byt ci ako? temu si zadala dost nestastne, zmen si to na diskusiu, lebo inak tu nepokecas :-)
Odpovedať
Dobrý den. Zde snad funguje cena podle nabídky a poptávky. Čili rozhodující pro hypo je cena, za kterou koupíte. Nicméně každé vylepšení bytu jeho cenu zvýší, je však otázka, zda se to do zohlednit do prodejní, či odhadní ceny a zda to někdo bude ochoten zaplatit. Také rekonstrukce dříve, než zakoupíte nemovitost je blbost, nebo přinejmenším nesmyslný risk. V diskuzi by se to dalo rozebrat na atomy. Takto končím. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Minimálne bude v porovnani s inými, neupravenymi bytmi v konkurencnej výhode a umožní ľahší a rýchlejší predaj. A mat rýchlejšie peniaze na investovanie tiež nie je na zahodenie.
Odpovedať
Nemusi to byt vzdy konkurencna vyhoda, ked uz niekto kupuje byt za niekolko desiatok tisic eur, tak chce mat vsetko prerobene podla svojich predstav a malokedy prerobeny byt sadne ako prdel na serbel. Okrem toho aj kvalitne prerobeny byt len malokedy predate so zaujimavym ziskom.
Odpovedať
Rekonštrukcia zaručene cenu bytu udrží po určité obdobie. My sme kúpili starý, neprerobený byt v období, kedy stáli nehnuteľnosti najviac a dnes, pri už klesajúcich cenách sa nám pri predaji vráti pôvodná, nadobúdajúca suma. Samozrejme, bez investície na zhodnotenie, tie peniaze sa vám už nevrátia. Takže by som si nedovolil tvrdiť, že rekonštrukcia navýši cenu zaručene, je to od prípadu po prípad. Ale eeffka položila dobrú otázku, chcete investovať do niečoho, čo nie je ani vaše ???
Odpovedať
Ďakujem všetkým za príspevky, už to admin zmenil na diskusiu a môžem to rozviesť :-) Kupujeme byt od rodiny, v ktorom už nejaký čas bývame, preto nie je problém ho prerábať ešte pred kúpou. Vieme koľko si musíme požičať od banky, ale chceme ešte pred poskytnutím úveru zvýšiť hodnotu bytu (aby sa to prejavilo už v znaleckom posudku), aby sme dosiahli čo najlepší pomer medzi výškou hypotéky a cenou zakladanej nehnuteľnosti. Preto sa pýtam, či sa nová elektrina alebo nová kúpeľňa prejaví v odhadovanej cene od znalca.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj,nova kupelna samozrejme zvysi hodnotu nehnutelnosti v znaleckom posudku,pri predaji je to uz trocha ine,kedze nie vzdy trafite s rekonstrukciou vkus kupujuceho,ale to je iny pripad ako vas. Nove elektricke rozvody by hodnotu teoreticky mohli tiez navysit,predpokladam,ze sa bude tiez jednat o kupelne a nie cely byt,takze tam to navysenie nebude nejake zavratne
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve prečo sa to rovno neopýtate odhadcu, ktorý bude robiť znalecký posudok? ten vám to povie presne ako to bude rátať a o koľko sa môže zvýšiť znalecký posudok ak budete mať tieto veci prerobené.
Odpovedať
@lajci43 ďakujem za reakciu :-) ak by sme robili elektrinu, tak v celom byte, nie iba v kúpeľni. Čo som pozerala znalecké posudky, pri kúpeľni a el. rozvodoch sú nejaké percentá, ktoré tvoria hodnotu oceňovanej nehnuteľnosti, len asi iba znalec vie povedať, koľko sa dá očakávať.
Odpovedať
@puxo znalca ešte nemáme vybratého a pochybujem, že nám bude odpovedať iba tak na otázky s tým, že možno bude robiť o dva mesiace pre nás znalecký posudok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve tak si ho vyber - dohodni si cenu popredu a komunikuj s ním v dnešnej dobe sú informácie dosť podstatné a spoliehať sa na to čo ti tu ľudia napíšu do fóra je dosť hlúpe - naozaj toto rieš s tým čo sa tomu rozumie. ja ti tiež napíšem že ti to zvýši hodnotu bytu ale môže to byť tak že miniete 10000Eur na rekonštrukciu a odhadca ti to navýši o 3000Eur - budeš potom spokojná?
Odpovedať
@puxo potom táto stránka nemá zmysel, ľudia si medzi sebou nebudú radiť a budú sa iba posielať za murármi, hypotekárnymi poradcami, elektrikármi, ktorí im profesionálne poradia... a budú uploadovať fotky svojich domov :-) myslela som, či niekto nebol v podobnej situácii alebo či tu nie je nejaký znalec/odhadca z banky, ktorý s tým robí a vedel by mi poradiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mahauve o.k. no comment o riadok vyššie máš teda fundovanú radu od sandyba - zariaď sa podľa toho a nepýtaj sa znalca
Odpovedať
@puxo :-) ak som správne pochopila, poradiť nevieš, iba si si prišiel pohladiť vlastné ego
Odpovedať
@sandyba vďaka, ale momentálne nehľadáme osobu, ktorá nám byt prerobí :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve ja nepotrebujem hladiť vlastné ego, pochopila si to zle...
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve pokial to nie je nejaky vas znamy,tak sa nevyjadri k takejto otazke.Ja som sa ucastnil znaleckej obhliadky pri predaji bytu a funguje to zhruba tak,ze si to pomera,nafoti a vypracuje to doma podla tabuliek.Cize vam potom oznami vyslednu sumu
Odpovedať
Poviem To z vlastnej skusenosti. Vami popisana rekonstrukcia moze byt v rozsahu cca 5-7 000 €, u mna to bolo necelych 3000 € a to ma kupelna 8.5 m2. Ale problem je ze Vy chcete aby rekonstrukcia ktoru znalec odhadne na cca 5000 € nejako vyznamne posunula hodnotu bytu co pri cenach bytov v BA (odhad 100-120 000 €) co robi menej ako 5% z odhadovanej ceny bytu. Tu hraju rolu skor faktory polohy, zateplenia panelaku, rekonstrukcia stupaciek, ci vzdialenosti od obcianskej vybavenosti. Ba co viac tych 5 % Vam vie hravo kazdy znalec upravit a aj zdovodnit v posudku. A aby toho nebolo malo tak poviem Vam ze pre banky je posudok nieco iba ako voditko, z ktoreho si vyberu to co sami uznaju sa vhodne. Toto su hlavne faktory v posudkoch, ktore upravuju vyslednu cenu pre hypoteku v banke a opakujem rozptyl znalca moze byt kludne aj 10-15% hore dole.
Odpovedať
@niless ahoj, ďakujem za info, potrebovala som počuť cca. sumy :-)
Odpovedať
Modernizacia nehnutelnosti sa v znaleckom posudku prejavi na vyssom koeficiente vybavenia a nasledne aj vo vyssej hodnote. Laicky povedane sa jedna o rozdiel medzi vyssim standardom kazdej konstrukcie v byte aj v dome oproti povodnemu standardu . Preto sa v hodnote bytu nikdy neprejavi cela (na rekonstrukciu) preinvestovana suma. Najdolezitejsie su samozrejme faktory polohy, pri lepsej lokalite sa to potom prenasobi vyssim koeficientom. Pre priblizny prehlad cien staci porovnat ceny rekonstruovanych bytov oproti povodnemu stavu v konkretnej lokalite na ktoromkolvek realitnom portali. Ak bude potrebny znalecky posudok, staci napisat do IP.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?