Znizenie vlhkosti v domacnosti, Vlhkomery

Dobry den, mame v domacnosti dost vysoku vlhkost (50-70%). Vsetky izby su rohove, tj su tu problemy aj s rosnym bodom. Pomoze nam kupa kvalitneho elektronickeho odvlhcovaca? Vyriesi to aj problem rosneho bodu? Nejake odporucania? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@alenkam82 kvalitny odvlhcovac pomoze. my sme si kupili Sinclear. tusim ceska vyroba. a velmi nam to pomohlo. hlavne ked sa vela perie a v zime. vie to stiahnut 6 litrov vody za 24h.
Odpovedať
Profilova fotka
50 - 70 %....? To sa mi vôbec nezdá veľa. Veď "ideálna" vlhkosť je cca 40 - 60 %... Ak ale máte subjektívny pocit, že niekedy je tej vlhkosti viac (napr. kondens na oknách apod.) - skôr by som skúsil lokálnu rekuperačnú jednotku už od cca 280 € / kus. Vymení až 50 m3 vzduchu za 1 hodinu prakticky bez straty tepla (cca 3 - 5 %). http://ventilatory-amexx.sk/?1638,en_... Toto je určite lepšie riešenie.
Odpovedať
@leonardom Ahoj chcem sa spýtať (možno hlúpa otázka) , ale predsa. Dá sa táto jednotka inštalovať aj do paneláku? myslím tým , je možne prevŕtať panel? , alebo je do panelového bytu niečo iné vhodnejšie. Jedná sa o rohový byt. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom zaujimave... Mas s tym aj osobnu skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
@jpeg Keby šlo o RD, odpoviem bez váhania, že ÁNO. V prípade paneláku si myslím, že bezproblémové by to bol tam, kde je balkón, lebo máš skvelý prístup aj s fasádnej (exteriérovej) strany. Ale neviem si to predstaviť montovať niekde na 4. 12. poschodí - teda montovať hej, ale osadiť vonkajšiu krabičku...(?) A môžem hádať....? Však ide o vežiak a ide o byť so severo - východnou orientáciou a to vlhnutie (kondens) sa prejavuje na severe...? Rekuperácia by značne pomohla... - myslím si... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Áno, mám. V centrálnom priestore (obývačko-kuchyňa) zrekonštruovaného 75 ročného zatepleného domu s izoláciou fasády 18 cm. Funguje to. Za hodinu to kompletne vymení vzduch (50 m3) bez straty tepla. A to sa tam vyvára a vypeká... A 2 ks idem dať do novostavby bungalovu (obývačko-kuchyňa a spálňa), ktorý začíname realizovať. Takýto typ jednotky sa dnes bežne dáva do NED resp. "lacnejších" verzií pasívnych domov... :-.
Odpovedať
@leonardom Jedná sa o vežiak, ide o byt na 3.poschodí. Orientácia bytu je taká , že okná sú na severnej strane a južnej strane. Problémové steny sú na východnej strane , vonkajší neznepriatelený panel. Na buduci rok v lete sa ale bude kompletne celý panelák zatepľovať podľa projektu, Tak ma napadlo či to nevyužiť vtedy keď tam bude lešenie. Alebo je to už po zapletení bezpredmetné?
Odpovedať
Profilova fotka
Nooooooo.... zaujímavá šanca to zateplenie budúci rok (aj s lešením). V niečom to zateplenie parametre zlepší (eliminuje tepelné mosty) - v niečom zhorší (zníži sa ešte viac paropriepustnosť). Určite by tá rekuperácia pomohla. Ale ja by som ešte na Tvojom mieste pátral u horných a dolných susedov, ako sa to u nich prejavuje a ako sa s tým vysporadúvajú... A až sa bude zatepľovať, spojil by som sa s realizačnou firmou (veď sa to bude robiť podľa nejakého projektu) - nech a toto oficiálne zakomponuje do projektu a aj realizácie s tým, že dotyčný záujemca si to zatiahne (priplatí) z vlastného vrecka. Na fasádu totiž pribudne taká plechová (estetická!) krabička bielej farby veľkosti cca poštovej schránky...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom hmm ja rozmyslam, ze by som to dal do spalne na poschodi. Pisu, tam hlucnost v decibeloch, ale realna hlucnost je aka? Dalo by sa pritom spat? Trochu sa bojim vrtat do fasady, aby som si nevytvoril tepelny most alebo nieco neposkodil...
Odpovedať
@alenkam82 nemate vysoku vlhkost mate normalnu vlhkost.. ak ju chcete znizit treba viac vetrat a kurit.. teraz ked sa ochladilo sa to uz da realizovat... odvlhcovac pomoze s vlhkostou tym sice aj nepriamo s rosnym bodom ale.. dlhodobo pouzivat odvlhcovac je nakladova samovrazda (ak nevlastnis vlastnu elektraren).. vyrazne pomoze zateplenie>>kedze sa zvysi povrchova teplota stien.. (samozrejme za predpokladu ze bude v dobrej hrubke a kvalitne spravene)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Hmmmm - tepelný most... Ale veď to je normálny štandardný výrobok, určený presne na to, aby si ho zapichol do diery, ktorú vyvŕtaš do fasády... Ten tam patrí... To ako keby si chcel zhodiť spätné zrkadlá na aute, lebo Ti kazia aerodynamický odpor... Tie tam patria. A hlučnosť....? Garantujem Ti, že na na stupeň č. 1 ho nezačuješ z 1/2 metra...! Na 2. stupeň ho počuješ na cca 2 metre... Počítač Ti hučí viac... 8-) Do spálne je to skvelá vec. Ja som si to kúpil cca pred 1/2 rokom a kvalita vzduchu je No 1. POINTA: NEPOZNÁŠ, čo je to nutnosť vetrať. Funguje to tak, že cca 3 min. vyťahuje vydýchaný vzduch a v akumulátore akumuluje teplo. Potom 3 minúty vháňa cez ten tepelný akumulátor vzduch z exteriéru, pričom v tom akumulátore sa ohrieva. Jednoducho veľmi dobrá vec.
Odpovedať
@alenkam82 ako sa vam prejavuju problemy s rosnym bodom? vlhnu vam steny, ci plesen? lebo to rozmedzie vlhkosti do 60-65 je normalne..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@leonardom to s tym tepelnym mostom nemas uplne pravdu. Pretoze toto riesenie rekuperacie je nazvem to "nahradnym" riesenim. Bezna rekuperacia je zalozena na jednej jednotke + rozvody po dome. Toto riesenie je zaujimave pre ludi, ktori na rekuperovane vetranie nemysleli, vsetko v dome porobili a az nasledne zistili, ze by sa im nieco taketo hodilo - ako napriklad ja :-). Otazkou vsak ostava, ci deklarovana ucinnost je skutocne taka, nakolko to zariadenie musi ist defacto nonstop. Aby sme po case nezistili, ze na tepelnych stratach nutenym vetranim + tepelny most + el. Energia este prerobime. Ktory konkretne mas ty a mas ich zapojene viacero cez riadiacu jednotku?
Odpovedať
@jpeg @vovo @leonardom S tými lokálnymi rekuperáciami pozor. Správne navrhnuté nútené vetranie je super vec, ale je to trochu zložitejšie ako len kúpiť mašinku a strčiť ju do steny. Už len ak ti mašinka vymení vzduch 1x za hodinu, tak ti ho mení tak 3x viac, ako predpisuje norma. Odborníci na pasívne domy odporúčajú ešte trochu nižší objem výmeny vzduchu preto, že koncom zimného obdobia je v domoch s núteným vetraním problém s vlhkosťou, ale opačný ako má autorka témy, tj je tam menej ako 40% vlhkosti. Pod 30% už môžu byť problémy s dýchaním a statickou elektrinou (skraty elektrospotrebičov...). Nesprávne navrhnutý objem vymieňaného vzduchu môže spôsobovať aj prievan, vírenie prachu a pocitový chlad. Lokálne jednotky sú okrem toho menej účinné ako centrálne. Ak je tá možnosť, prakticky vždy vychádza výhodnejšie centrálny systém. U rekonštrukcií to často možné nie je a tam tieto jednotky svoje miesto majú. Diera v stene síce je tepelný most a jeho účinky sa zmenšujú tak, že diera sa robí väčšia ako je priemer jednotky a jednotka je ešte obalená tepelnou izoláciou v celej hrúbke steny, čo tiež až tak nepomôže, ale v tomto má leonardom pravdu, že riadenou výmenou vzduchu s rekuperáciou ušetríš viac aj napriek tepelnému mostu ako pri pravidelnom vetraní oknami. Tá hlučnosť a stupne... ako vravím, výmena vzduchu by mala byť nadimenzovaná odporníkom, teda aj ten stupeň by tomu mal zodpovedať a tým pádom by tá hlučnosť vadiť mohla. Každý sme inak citliví. Ak sa chystáte na rekonštrukciu bytového domu, odporúčam nájsť dobrého projektanta, ktorý vám vypracuje projekt nielen na zateplenie ale na uvedenie domu do pasívneho štandardu. Pri bytových domoch je to obecne jednoduchšie ako pri rodinných, a hoci to bude drahšie, môžete dostať bezúročnú pôžičku zo ŠFRB, ktorá sa bude pomerne dobre splácať z ušetrených výdavkov na energie. Väčšinou je to ale ťažké presadiť u všetkých majiteľov bytov.
Odpovedať
@leonardom Tiež uvažujem s rekuperačným vetraním v panelovom byte, ale čakám na zateplenie paneláku na budúci rok.. V popise funkcie uvedenej jednotky TWIN FRESH ma zarazila vlastnosť keramického akumulátora -".pri odsávaní z miestnosti sa ohrieva a zvlhčuje od vnútorného vzduchu...pri prisávaní vonkajší vzduch absorbuje vlhkosť a ohrieva sa...". Ako potom môže účinne znižovať vlhkosť v byte? Musí preto vznikať prebytok kondenzátu. Ako je tento odvádzaný keď vonkajšia časť jednotky je priamo na stene? Pýtam sa preto, lebo vidím ako pri vetre zafukuje kondenzát na stenu /lodžie/ spodnejších bytov, aj keď je vonkajšia jednotka odsadená od steny.
Odpovedať
ha u nas je cez zimu (ked sa kuri) vlhkost aj 90%.. sme na samom vrchu a zatepleny strop...ked sa rano zobudime okna su zarosene az do vrchu a na parapete zaplava...odvlhcovac nepomohol skoro nic...najlepsie je vyvetrat :D v lete to je OK vlhkost okolo 50.
Odpovedať
@johnyfly1 to máš asi parné kúrenie rovno do objektu, 90% RV to je samá voda istotne máš dobrý vlhkomer?
Odpovedať
@elizita ja si nemyslim,ze to je prijemna vlhkost,je to zvysena vlhkost,cca45az55 je idealna napr.mne uz 55sa vidi privysoka, a este ked napr.menej kuria,idealne prostredie pre plesne
Odpovedať
@duzu kalibroval som ho par krat ten vlhkomer a zakazdym to iste...to mam vlhkomer na cigary :D ale hadat sa nejdem...idem si zostrojit vlastny tak som zvedavy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj ďakujem.veľmi poučné
Odpovedať
@maria123 tak rozne zdroje hovoria rozne vlhkosti... my mame vlhkost takmer stale 60%, 21 stupnov a problem s plesnami nemame a ani sme nikdy nemali.... myslim, ze je dolezity aj pomer vlhkosti a teploty..
Odpovedať
my sme mali podobný problém ešte ked sme bývali v byte po čase sa zistilo ze pod domov je voda nie vela ale mury nasavali vodu a z toho bol cely dom vlhky doslova ako jedna spongia.prisla firma a spravila to neviem ako ze vraj podkopali dom ci co a v byte ice bolo este vlhko alebo ovela mensie ako inokedy. casom by sa to malo uplne strtit hlavne ak bude teple leto
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?