Zima v byte

Ahoj, prosím o radu. Bývame v malom rohovom byte na najvyššom poschodí a keď klesne teplota pod nulu, máme neuveriteľnú zimu v byte. Napr. minulý týždeň, keď vonku mrzlo, sme mali v spálni väčšinou sviežich 18,8 stupňa, v obývačke necelých 20. Radiátory máme teplé, obyčajne idú naplno, problém je v tom, že byt je rohový a na najdlhšej stene nemáme ani jeden radiátor. Bytovka má vyše 50 rokov a je v správe bytového družstva. Už som žiadala aj zľavu na teplo, nemáme však merače tepla (a pri tomto domovom dôverníkovi a zostave susedov ani tak skoro nebudeme mať), čo je podmienka uznania zľavy. Takže stále platíme cca 75 eur mesačne a po byte chodíme v termoprádle. Okrem toho mám malé dieťa a čoskoro sa nám narodí druhé. Poraďte, na čo mám nárok, aké má voči mne bytové družstvo povinnosti, čo sa týka tepla. Čítala som, že problém môže byť aj v type radiátorov. Tie sú asi 8 rokov staré, jedine v spálni máme starý liatinový radiátor. ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
20st. je teplota, na ktorú sa kúrenie počítalo, takže vyhovuje. U Vás ide skôr o pocitovú teplotu osálaním z chladných stien. Pre pocit tepla sa dajú nalepiť bavlnené tapety, urobiť vnútorná izolácia, zmeniť radiatory. Na poslednú variantu je potrebný súhlas prevádzkovateľa, pretože rozhádže celý systém.
Odpovedať
@fialkaa Dobrý den. Asi sleva na topení to nevyřeší. Spíše by to mělo jít výměnou radiátorů za podstatně větší. Když ani nic neměříte, tak nejde o nic. Čili, na Vašem místě bych si tam nějaký radátor nechal přidělat. Dneska to firmy umí i bez odpojení topného systému za plného provozu ( dočasně se zmrazí potrubí a tím se to utěsní ). U družstva se asi nedočkáte ničeho, takže na vlastní náklady byste to klidně mohla udělat. Bude to sice něco stát, ale aspoň Vám nebude zima. Já bych při 20 °C zmrzl. Nicméně, článkové radiátory jsou zešrouhovány a tak by možná ten stávající šel rozšířit o několik článků, což by asi bylo nejlepší řešení. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@fialkaa radiatory su teple, alebo horuce? ak su len teple nestaci to.. a vsetci pod vami by mali odvzdusnit radiatory...ale na vasom mieste by som asi zvnutra zateplila stenu... aspon trochu.... kamoska tak robila a pomohlo im to... nejaky polystyren , na to sadrokarton napr. a je to :)
Odpovedať
Profilova fotka
pomohlo by zateplenie bytovky, lebo vas byt kedze je rohovy, ma najvacsie straty....ale viem si predstavit, ze susedom zima nieje a samozerejme suhlasit nebudu ]-( My byvame tiez v hornom rohovom byte, dobre to poznam. Mali sme problem s vlhkostou, tepelnymi mostami, kde sa vyzrazala voda- hlavne v hornych rohoch. Nastastie tie problemy su za nami, lebo sa spravila nadstavba - podkrovne byty a ja som si presadila aj zateplenie celej bytovky. Susedia moc nechceli, lebo oni problem nemali.... asi by som na vasom mieste pridala radiator, nie je normalne, ze si platite za teplo a je vam zima. Na druhej strane sused plati tolko co vy a otvara okna, lebo mu je teplo.
Odpovedať
Profilova fotka
Vo vasom pripade, by som sa zameral hlavne na povrchovu teplotu stien, okien a podlah, resp. stropov. Tieto tri veci vplyvaju najviac na tepelnu pohodu obytnych priestorov. Nasledne sa treba rozhodnut ktore zo spominanych troch veci sa daju riesit co najjednoduchsie. V pripade okien ide o jednoduchu zalezitost ( co sa tyka vymeny, ak su to okna stareho typu..), co sa vsak tyka zateplenia stien a stropov tu je to o nieco zlozitejsie. Cim chladnejsia povrchova teplota jednotlivych stavebnych konstrukcii vo vnutri bytu, tym vacsie prudenie vzduchu v interieri a tym vacsi pocit chladu aj pri vyssich teplotach samotneho vzduchu vo vnutri. Treba vidiet, na vsetko vsak existuje riesenie. :-)
Odpovedať
predpokladám, že vo vašom prípade bude asi najlepším riešením zateplenie celej bytovky. Predsa len určite nejde o novostavbu a tak logicvký v minulosti neboli riešené také veci, aké sú dnes samozrejmosťou. Avšak ani tým zateplením to nemusí škončiť. Teplo môže unikať aj cez strop a množstvo dalších miest ako okná, blakonové dvere...
Odpovedať
@jan45 @ladajaskva @katrin21 @anica @tematickedomy @oondrejj dakujem za odpovede. zateplenie bytovky by bolo optimalne riesenie, ale ako som napisala, momentalne to u nas nehrozi. co sa tyka vnutorneho zateplenia tapetami , sadrokartonom apod., toho sa trochu obavam, pretoze tym, ze ta stena je studena, ma tendenciu plesniviet. hoci teraz, musim si zaklepat, mame steny zdrave, ale nerada by som to pokusala. pacia sa mi napady s vymenou radiatorov, aj som predpokladala, ze to bude riesenie. len som nevedela, ze si mozeme v byte pridat dalsi raidator, to je pre mna novinka.len este technicky vyriesit, ze ako ... okna mame vymenene, neviem si predstavit, ked tu boli povodne, aku tu museli mat kosu. inak, teraz ako sa oteplilo v BA na 3 stupne, sme blazeni - v obyvacke mame lahko nad 20 a v spalni vyse 19 stupnov :-)
Odpovedať
@fialkaa aj u nás sa oteplilo a sme z toho smutný. Na Orave sme zvyknutý na meter snehu a máme ho menej ako teraz ked som v práci v BB. To som si myslel že idem do teplejšieho. A to vnútorne zateplenie. Asi takto ak sa potom bude zateplovať niekedy v budúcnosti celá bytovka, tak treba počítať aj s tým, že potom bude problémvs odvetraním stien, keďže budú zateplené aj zvonku aj zvnútra.
Odpovedať
@fialkaa Vnútorné zateplenie sa nerobí tapetami!!! Treba dať SDK + hlavne parozábranu + min. vlnu. Potom nevadí, že stena bude ešte studenšia, keďže sa k nej nebude dostávať vzdušná vlhkosť. Kde niet vlhkosti, niet kondenzácie (aj keď je tam nízka teplota) a niet plesní.
Odpovedať
@fialkaa Dovtedy treba zväčšiť ten radiátor.
Odpovedať
@blacksr otázkou je, či sa vôbec takéto zateplenie bytu oplati. Všeobecne platí, že v byte nikdy nie je miesta dosť a zateplením z vnútra sa ešte viac zmenšuje ten priestor. To už fakt len vtedy keď je toposledná vyhovujúca možnosť inak by som takúto alternatívu radšej obyšiel.
Odpovedať
@oondrejj Chápem, že 1-2 m2 plochy môžu chýbať. Z tohto hľadiska je ľahšie zatepliť strop. Inak rentabilita zateplenia je vždy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr je to pravda. v jej prípade by bolo najvhodnejšie keby sa zatepľovala celá celá bytovka potom by mala po probléme. jej by stačilo tapliť ten spomínaný strop ale takto to má dosť nelichotivú situáciu. A ako to už býva stretne sa s neochotou ostatných, ktorý tento problém nemajú a nemienia minuť peniaze.
Odpovedať
@fialkaa 30rocny panelak, najvyssie poschodie pod strechou, nova strecha, nezatepleny, stare povodne radiatory, vykurime v tychto dnoch na max 25-26 stupnov. Radiatory su pekne horuce, ze na nich nevydrzim mat ruky viac nez 5-10sekund.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 a o plieseň v byte ma postarané :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fialkaa dve možnosti: da´t večie radiatory,popripade jeden pridať,a zatepliť z v nútra Pufatherm izolačnimi doskami pre interier a máte doma trenirkovú teplotu zaručenú!!! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@skalko1601 vobec nemusi mat... zalezi ako su vyriesene ostatne veci.. tej kamoske, co tak zateplila, nic neplesnelo :)
Odpovedať
@katrin21 Dobrý den. Ono to plesniví nejprve na styku EPS stěna. :-p Plíseň vyleze ven, až je jí tam těsno. :-D :-D :-D :-D Že by tam nic neplesnivělo, je spíše nepravděpodobné. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) . Nicméně dobrá vzduchotechnika s rekuperací v kombinaci s tímto zateplením by mohla tu plíseň udržet pod EPS dost dlouho. Nicméně škodlivé spóry se ve vzduchu budou objevovat bez rozdílu, jaké se udělá opatření. Nejlepší je zateplit podle blacsr, nebo nějaké klimadesky. Ale trvalé řešení je zateplení z venkovní strany. PS Jak Vám to topí ? Už se na to přišel někdo podívat ? Veselé vánoce S pozdravem Laďa
Odpovedať
Byvame v 50rocnej tehlovej nezateplenej bytovke. Byt je v strede, nad nami nevykurovany , neobyvany byt. Pri zapnuti radiatorov na najvyssi stupen je teplota maximalne 18-20st. V susednom krajnom byte, ktory nema ani vymenene okna je ovela teplejsie. Samozrejme, so zateplenim nik nesuhlasi, navrhla som aspon vyregulovanie sustavy/ myslim, ze tam moze byt problem/, takisto bez odozvy. A my doplacame vsetkym bytom s nevyhodnou polohou za teplo, hoci u nas je chladnejsie. Tohto roku nam zacalo plesniet okolo okien - vymenene plastove okna cca pred 8 rokmi, doteraz tento problem nebol. / dodrziavam vetranie, rano utieram kondenz.../ Co sa stalo?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva kto by chodil cez sviatky ? :-D ale je to trochu lepsie asi....
Odpovedať
@ladajaskva @katrin21 @skalko1601 @oondrejj zimu mame stale, ale uz sme si celkom zvykli. zatial sme nic neriesili, ale zrejme pojdeme cestou pridania jedneho radiatora. zateplenie zvnutra sa mi velmi nepozdava.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@fialkaa zlavy tateplo sanie vecou obyvatelov baraku .ale tabulkami alebo vypoctom, ktorytreba respektovat pri platbe .my mame merace ale na blbe byty sa pecentualne zlavy na kazdu miestnost a to popracoval spravcabytov
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý,večer! Najjednoduchšie a dosť účinné máme odskúšané sú úsporné energetické fólie na okná termofólie . Rozdiel s a bez sú 2C.Ak by pomohlo.
Odpovedať
@penelopa Ako to funguje ?
Odpovedať
@pivec Nerozumiem.
Odpovedať
@penelopa No pytam sa ako funguje ten zazrak, ked vo vnutri stupne teplota o 2C. Je to zaujimave, ak by to bola pravda, tak by som si to kupil. Len sa obavam, ze to je len marketingovy trik, ci ?
Odpovedať
Nie,nie je máme doma a fakt to funguje,ale musi b yť pravé ide o nemeckú firmu,predávajú to česi.tuším tapety cz.
Odpovedať
@penelopa Čiže fungujú na základe odrazivosti, ako alobal.
Odpovedať
Treba si nájsť úspornú energetickú fóliu tam je rozpis úspor a priepustnosti svetelných lúčov.
Odpovedať
@penelopa A jak ste zmerali usporu ? O kolko vam klesli mesacne naklady na energiu ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?