Západ alebo východ?

Kupujeme byt v novostavbe a máme možnosť si vybrať orientaciu bytu kde vsetky okná sú buď na východ alebo na západ. Okná sú veľké francúzske a pred nimi je terasa o šírke balkónu. Ktorá strana je podľa vás lepšia?
Odpovedať
1
2
ak si date vonkajsie hlinikove zaluzie, zapad, ak nie, ja by som bral vychod, nakolko, ta prebudi slnko, ale neohreje byt. na zapadnej, ti ho pekne prehreje a poobede, bude slnko pekne prazit. je to vec vkusu
Odpovedať
Vybrala by som byt na východ, na západe bude v lete piecť od obeda do večera, na terase si veľmi neposedíte.
Odpovedať
No len leto je len chvilku... Takze prazit moc ani nebude mat kedy. A stale sa to da zatienit. Tym, ze je tam aj ten balkon tak to nie je prazenie priamo na okna... Je tam iste tienenie z balkona nad nami. Takze mozno asi ten zapad mi pride vhodnejsi. Ale stale dumam.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som urcite preferovala zapad... rano by ti nesvietilo slnko ale zato potom polku dna ano..
Odpovedať
Profilova fotka
@smiesneusko jednoznacne vychod. Presne v takom byte som byvala a bolo to super. slniecko mas doobeda a okolo obeda, v zime ho na zapadnej strane neuvidis VOBEC. to si treba dobre rozmysliet. V lete na vychodnej strane som mala velmi znesitelne, ziadne poobedne upeky az do 21,30, fakt to bolo fajn. a v zime krasne slniecko prežiarilo byt vzdy :) Ak by to bol juhozapad, to je ine, tam by si mala slniecko uz poobede.. ale ak je to cisty zapad, tak v zime fakt ani luč neuvidis, lebo slnko zapada skoro a takmer na juhu. Suhlasim s nazorom, ze slnko si vies zatienit, ale kde nie je, tam ho nevyrobis. Robila som vo firme, kde sme mali kancel na zapad... strasna zima a tma nam tam bola skoro cely rok, lebo bol este aj na prizemi.
Odpovedať
ja som byval v 1i zbyte orientovanom na vychod a mal som tam strasnu zimu. Malo slnka, na balkone mi nevyrastla nai len pazitka - bola cela naklonena za slnkom a slaba a zomrela :( Popravde v lete fajn, ale dalsich 10 mesiacov zima zima zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@stewko vidis a ja mam skor takuto skusenost s bytom a pracou na zapad.. Na vychod ( ak si to mal ozaj vychod a nie severovychod) zima byt nemoze..ved tam mas slniecko pekne doobeda min. do 12hod... ASpon tak som to mala ja.. mala som vnutorny byt, nie krajny, co by mal bocnu stenu severnu.. a na terase bolo v lete super... na zapadnej by sme si asi neposedeli.. inak ja mam slnko rada.
Odpovedať
nuz, ten byt mal stare okna - to je jasne, ze tam zima byt musela. Pred bytom boli aj stromy takze este troska viac tiena, ale slnko som mal max v lete do 11.nieco, do 12.00 isto nie, lebo to uz tienila bytovka. Neviem ci som mal byt 90stupnov azimutu, alebo 80, ci 100 ale bolo to temer uplne na vychod a slnka som si vobec neuzil.
Odpovedať
@katrin21 Tento byt ma tak isto este jedno okno na sever. A teraz uz len vybrat ci zapad alebo vychod kde su tie najvacsie okna. Vobec sa neviem rozhodnut. Najlepsie by bolo mat na obe strany, ale zial tak sa neda.
Odpovedať
Ja bývam v byte orientovanom na východ a neviem si vynachváliť, v lete nemám byt prehriaty a v zime mi doobeda pekne svieti slniečko, žiadnu väčšiu zimu teda nepociťujem...ja by som za byt na západe nevymenila
Odpovedať
@17antigona Toto mi radi aj babka, vychod. Ja mam slniecko rada, ale nie prehriaty byt. Nebude tam na vychode poobede tma?
Odpovedať
Profilova fotka
@stewko no tie stromy urobia strasne vela.. a okna tiez.. ja som byvala v novostavbe, takze to bolo OK. A inak , nasi tiez byvali kedysi v byte na vychod, vsetky izby. mama si to nevedela vynachvalit, ze slnecny byt :), lebo doobeda ta sliecko budi, cez vikend si ho uzijes uplne krasne..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 Ja som myslela ze slnecny byt je ten zapadny. Je pravda ze doobeda je slniecko take prijemne a poobede uz skor take ze to unavuje ked to dlho prazi. Mame rodicovsky byt orientovany na obe strany, tak viem to trochu porovnat ale aj tak sa neviem rozhodnut.
Odpovedať
Ja by som novostavbu bral na vychod tiez.ak je na vyssom poschodi. (ak by som vyberal z tvojich moznosti) Zapad je prislis radikalny. V lete je tam fest teplo. Teraz mam byt na 3 strany a je mi tak lepsie a ko v 1i len na 1 stranu :)
Odpovedať
Ja bývam v byte orientovanom na východ (skoro úplne presne), slnko v lete svieti do cca 11:00-11:30. Je príjemné sa ráno zobudiť na jemné lúče slnka, ale zato v lete sa doobeda na balkón vyliezť naozaj nedá ( 2 min. a idem ako z bazéna), žalúžie ale dosť pomáhajú a byt sa až toľko nevyhreje a poobede už môžem ísť aj na balkón a v byte je to znesiteľné. Tiež sa mi nezdá, že by sme nejako trpeli na tmu. V zime napríklad odchádzam a aj prichádzam za tmy, takže keby aj máme byt na západ, asi by mi to veľmi nepomohlo...Ono veta "užiť si slnka" znamená že si sadnete k onku a 2 hodiny pozeráte na...? Sused, ktorý má byt na západ si dal namontovať klímu a aj vonkajšie rolety. Keď nechce mať doma saunu, tak musí zatiahnuť a to je teprve tma a uprostred dňa!
Odpovedať
@smiesneusko nemáme vôbec tmu poobede a to je starší byt s menšími oknami
Odpovedať
Dobre ludia, dakujem vam velmi pekne za rady, rozhodla som sa pre vychod a je to aj lepsie, lebo mozem o jedno vyssie poschodie brat a na zapade by som este musela nizsie, lebo ten vyssie uz je predany a to sa mi nepacilo. :-)
Odpovedať
Pravdu mate. :-) @17antigona @shivatorix
Odpovedať
Profilova fotka
@smiesneusko no ak je to cisty zapad, v zime slnko naozaj nepocitaj ze uvidis... a v lete ho budes mat len vecer.
Odpovedať
@katrin21 Ved zapad zvitazil, co ty citas... :-)
Odpovedať
Strasne som rada, ze ste mi poradili! :-) A nesmierne sa tesim na novy bytik. Neviete kolko to trva kym sa mozeme stahovat? Ak ideme utorok pozriet a hned to berieme a vybavime hypo potom za par dni?
Odpovedať
Profilova fotka
jednoznacne zapad 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@smiesneusko ja suhlasim so shivatorix.. a co citam? tvoj prispevok o 13,26 " rozhodla som sa pre vychod aje to aj lepsie..." ;-) a teraz pises, ze zapad zvitazil, tak neviem :-D ja by som fakt zapadny byt nebrala... no ved uvidis sama, kazdemu vyhovuje nieco ine.. ale osobna skusenost je osobna skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne vychod :-)
Odpovedať
@katrin21 Hej hej, len to vyznelo trosku ako keby si pochopila, ze chcem zapad. Ale uz som Ta aj ja pochopila ako to myslis. :-)
Odpovedať
@katrin21 Jeeezisko ja uz som taka dopletena, myslela som vychod, ze zvitazil, nie zapad. :-D Pardon moze to byt matuce. VYCHOD je final. :-D
Odpovedať
No len teraz mi nie je jasna este jedna vec, ze preco sa v tom dome minaju viac zapadne byty. Hmmm
Odpovedať
Profilova fotka
@smiesneusko lebo ludia sa asi chcu opekat vecer na slnku a mat tmu za zatiahnutymi zaluziami cele leto... mna by svaclo z toho. ja radsej svetlo :)
Odpovedať
@katrin21 Jasne svetlo aj ja musim mat. :-)
Odpovedať
@smiesneusko necital som vsetky prispevky, ale rozhodoval by som sa aj podla vyhladu, zastavby okolo bytu a pod.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?