Z mojej lodžie zateka susede

Dobry den, velmi prosim o radu ... Mam v zateplenom panelaku v Petrzalke garzonsku s nezasklenou lodziou. Doteraz s nou nebol problem, len suseda podo mnou si pred rokom zvacsila svoju garzonku zrusenim lodzie - vyrezanim panelu a odstranenim okien. Teraz jej zateka z mojej lozdzie do jej povodnej lodziovej casti (konkretne v casti, kde ja mam balkonove dvere). Viete mi poradit najjednoduchsie riesenie ako odizolovat moju lodziu aby jej nezatekalo?? Lodzia je zateplena, len dlazka je v pôvodnom stave. Moze byt dôvodom zatekania to, ze si zrusila lodziu?? A kto potom v takom pripade znasa naklady na rekonstrukciu mojej lodzie... Dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
akekolvek zatekanie cez obvodovy plast domu (strecha, steny) treba riesit so spravcom. Avsak v tomto pripade si dovolim tvrdit ze uvedeny problem bol sposobeny stavebnymi upravami susedy pod tebou( predpokladam ze upravy robila bez povolenia) a teda je zodpovedna za sucasny stav a teda zabezpecit aj opravu.
Odpovedať
Neviem, ako mohla suseda svojimi stavebnými úpravami zapríčiniť tento problém. Osobne si myslím, že je tam veľmi malá pravdepodobnosť ... Vlhkosť ide zhora dole, takže ak by úpravu nevykonala, nič by sa nezmenilo na mieste, kde jej to zateká. V každom prípade to nie je ojedinelý prípad. Ak sa to má spraviť poriadne, tak sa musí vysekať komplet dlažba z balkóna, urobiť nanovo hydroizoláciu a potom znova položiť dlažbu ... Väčšina ostatných riešení je fušerina s nejasným alebo nie dlhodobým výsledkom. Takéto zatekanie ale treba riešiť zo správcom a malo by to byť hradené z fondu opráv. Vonkajší plášť je totiž majetkom všetkých vlastníkov. Pokiaľ sa nemýlim, tak ani balkóny nevlastníte, sú súčasťou plášťa a sú všetkých ...
Odpovedať
Co som videl, lodzie v panelakoch sa ani nesnazili robit vodotesne... medzi panelmi byvaju diery, pripadne je to zatrete nejakou maltou, ktora uz je vacsinou vypadana. Bude treba urobit komplet hydroizolaciu a na to polozit dlazbu aby sa to odstranilo, otazka je, ci to budete robit ked si suseda zmyslela, ze si zvacsi byt...
Odpovedať
Profilova fotka
Obvodové steny sú spoločné, ale to znamená aj to, že si s nimi nemôžeme robiť, čo chcete. Je ľahké vybúrať a potom sa sťažovať, že sa niečo deje. Tam stačí minimálny posun a voda si nájde svoju cestu. Viem o čom hovorím, aj nám (pred rekonštrukciou domu) zatekalo na loggiu od hornej susedy pomedzi panely a rovno pri vchode do bytu. Rekonštrukcia (zateplenie s novou izoláciou) to vyriešilo. Hradiť z fondu opráv? A prečo? Prečo by mali všetci znášať to, že si jeden vlastník zmyslí vybúrať stenu.? Ako k tomu prídu? Niekto tú úpravu bytu musel predsa povoliť. Ak nie, tým skôr by som to ani neriešila. A ak spodná suseda chce riešiť hornú loggiu, tak nech to aj zaplatí. Neviem si ani len predstaviť, ako by som platbu za takúto opravu zdôvodňovala pred všetkými vlastníkmi na schôdzi. Platiť z fondu opráv, to nie je len jeden podpis. U nás sa všetko schvaľuje a ja ako zástupca si nedovolím nič dať zaplatiť bez súhlasu ostatných. Samozrejme havarijné situácie riešim hneď, ale si to musím vedieť obhájiť.
Odpovedať
Profilova fotka
uz to tu zaznelo. Je dobre to riesit so spravcom, aj ked niektori sa pri takychto problemoch zvyknu tvarit ze ich sa to netyka, co pevne dufam ze to nebude vas problem.
Odpovedať
@Lubk0 nie je pravda že rekonštrukciou dolnej susedy to nemôže byť spôsobené. Tým že vybúrala časť konštrukcie (aj keď nie nosnej) stropná konštrukcia ktorá bola rokmi zvyknutâ že je podopieraná po vybúraní sadla a tak vznikli trhliny aj keď nie veľké, ale vode to stačí.. @misha100 vám by som radila sa so susedou dohodnúť asi na financovaní napoly, ona stav spôsobila ale vy zas budete mať novú dlažbu. Čo sa týka postupu treba dať dole dlažbu odstrániť odskakujúce časti betónu, vyspraviť, dať tekutú hydroizoláciu na spodok aj na stenu do výšky sokla a nakoniec dať dlažbu. Aj keď by som sa najprv susedy opýtala ako to rieșil projktant v projekte k stavebnému povoleniu, lebo na takéto úpravy potrebuje stavebné povolenie (určite ho nemá) a tak žiadať aby sa polovicou nákladov podielala na odstránení závady, lebo kedy nerobila úpravy nič by sa nedialo, resp. kedy tam mala len loggiu tak by nejaké zatekanie nevadilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@spoony lenze podla mna tam nie je vobec ziadna istota, ze za to moze suseda.. takze ona tiez nemusi vidiet ziadny dovod na to aby sa podielala na spolufinancovani..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?