Z kuchyne spálňa...áno alebo nie?

Ahojte, kupujem 1 izbový byt, teda jedna velká izba plus kuchyňa zvlášť. Je to starý byt čo mi však nevadí lebo si ho rada prispôsobím svojmu vkusu. Momentálne sa pohrávam s myšlienkou premiestniť kuchyňu do izby, čiže by vznikol spoločný priestor obývačky a kuchyne a zo starej kuchyne spraviť spálňu. Bola by síce malá, asi 2,5 x 2,5 m, ale mala by som aspoň oddelenú izby na spanie. Rada by som ale vedela kolko by asi taká rekonštrukcia a zmena stála ako dlho by to trvalo a tiež aké povolenia by som potrebovala. Máte nejaké skúsenosti? Vopred dakujem za rady a inšpirácie :)
Odpovedať
@zuzulik_ba Ja som si takto prerobila dvojizbak, vznikol mi vlastne malometrazny trojizbak s obyyvackokuchynou. Ja som povodnu kuchynu, teda teraz spalnu este zvacsila o balkon. :-)
Odpovedať
ispozíciu by som nemenila tak radikálne nakoľko som už čítala nejednu diskusiu ako susedia mlatia ráno hrncami,búchaju stolickami,peru.... a potom vysvitlo ze si stazujuci vymenil dispozíciu a to čo sa pri kuchyni nad kuchyňou nerieši,bol zrazu problém.
Odpovedať
@zuzulik_ba 6,25 m2 spáľňu,si robíš srandu?
Odpovedať
@marta2610 nie kazdy ma na dom so satnikom... Ak by tam bol ten balkon, to uz je celkom dost m2. Moja kuchyna mala 6m2 plus balkon, teraz ma vyse 8m2 a je to sice malo, ale lepsie, ako povodny stav (t.j. nikjaka spalna a spalo sa v obyvacke)
Odpovedať
@marta2610 nie nerobím si srandu. ved čo do spálne hlavne potrebuješ? postel a na to je miesta dosť :-) ja som skromný človek mne by stačilo že mám o kvázi izbu viac. skriňu budem riešiť vstavanou skriňou v chodbe a možno aspoň malá komoda sa vojde aj do spálne
Odpovedať
@zitaje balkon by som si nerada zmenšovala, na ten sa najviac teším ako ho skrášlim a bude to oáza pokoja :-) ale hlavne nechcem až v takej miere búrať a stavať. neviem či by sa mi to vošlo do rozpočtu :-S
Odpovedať
@zuzulik_ba až teraz som si uvedomila,že tam bude vlastne iba 1 posteľ,ja že manželská, hops.
Odpovedať
@marta2610 postel bude jedna ale manželská, možno nie 180ka ale treba sa prispôsobiť podmienkam. Nemám prostriedky na kúpu palácu s 10 kúpelňami ale aj z 1izbáka sa dá spraviť domov ked človek nie je náročný. Chce to len trpezlivosť a nápady ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik_ba urcite sa da co to spravit...tiez som prerabal takyto byt domaca to tiez takto chcela ako ty,no problem bol odpad z kuchyne,to je hlavne,skromna mozez byt no to umyvadlo v kuchyni bude treba.
Odpovedať
@pepe16 ved samozrejme že všetko potrebné veci musia byť! :-) tou skromnosťou som myslela že ale nebudem nič naviac vymýšlať. teraz hlavne potrebujem naozaj poradiť čo všetko si taká zmena bude vyžadovať, na čo dať pozor a tak.
Odpovedať
choď do toho. Ak tam dáš iba postel /napr. 160cm/ tak budeš mať samostatnú izbu na spanie /predpokladám s oknom/ a to je stále lepšie ako spať v obyvačke. Na 160 posteli sa dvaja dospelí s pohode vyspia /teda ak nemajú každý 150 kg a nie sú v rozvodovom konaní ;-)
Odpovedať
Urob vsetko tak aby si sa citila ty v byte fajn.ak sa da popytaj sa majstrov na CP.zdielam nazor, ze radsej maly a utulny bytik ako stale riesit drahy podnajom.byvas/platis/tvoje.ziadne obmedzovanie sa.a aj mala spalna je izba.staviame prerabame a sme doma minimalne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzulik_ba znama to urobila tak, ako pises ty. Kuchynu dala do izby a vytvorila si samostatnu spalnu. Mala v nej manzelsku postel a komodu, ale uplne v pohode to stacilo a vypadalo to pekne. Kuchynu uzatvorila do roll doru. Takze, ked nechcela, tak nikto ani nevedel, ze ma v obyvacke kuchynu. Na velke varenie to nebolo, ale uplne postacilo. Chladnicku a skrine mala v chodbe. Vsetko malo svoj priestor a v pohode tam fungovala. Investivala do toho tusim okolo 20 tisic, ale preto, lebo jej s tym pomahal architekt a mala tam vela veci na mieru. A tiez si potrpela na drahsie a kvalitnejsie veci do bytu. Takze v skromnejsich podmienkach by to slo urobit urcite aj lacnejsie. A bola spokojna. Nestazovala sa na hluk z kuchyne od susedov.
Odpovedať
Videla som jednu takuto mini spalnicku. Ale bolo to dost frustrujuce a stiesnene. Nerozmyslala si radsej o tom, ze by si postel umiestnila do tej velkej izby a oddelila nejakou peknou zastenou? Alebo vertikalnou latkovou zaluziou?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik_ba Nápad je svojím spôsobom dobrý, ale netreba ho riešiť takto radikálne, pretože ako baba akiste netušíš, aké technické problémy sa za takouto zmenou skrývajú... Skús skôr pouvažovať, ako si z tej kuchyne spraviť obývačko-kuchyňu (netreba ťahať a radikálne prekladať potrubia) a izbu si nechaj ako peknú obývaciu spálňu. ;-)
Odpovedať
Ahoj Zuzlik, my máme povodne dvojizbový byt s tým ze kuchynka je len také rovné písmenko I. Vedla kuchynky je este kuchynský kút o rozmeroch 2,20 x 3 metrov. Kedze máme dve deti, tak sme sa rozhodli, ze spálnu si spravíme na mieste kuchynského kúta. Máme tam len postel a komodu. Na postel lezieme po styroch no je vysoká (tak ako sú postele v amerike). V izbe aj máme okno. Je to taká utulná izba a sme s nou spokojní. Detom sme nechali velkú izbu. V obývačke máme aj jedálenský kút s velkým rozťahovacím stolom, mimi pracovnu. Ak clovek nie je náročný tak ako píšeš dá sa všetko. Len smelo do toho.
Odpovedať
Bez detailneho popisu, nakresu, fotiek a vieriesenia odpadu a privodu vody + pouizeho materialu ti nikto nepovie cenu prerabky. Co takto nechat kuchynku na pokoji a v izbe riesit taketo nieco: http://www.nabytok-a-interier.sk/siro... http://www.mojnabytok.sk/sklapacie-po...
Odpovedať
my sme takto tiez prerobili pred styrmi rokmi 2izbovy byt na 3kk. Byt ma 66m2. Z kuchyne mame spalnu aj s balkonom a s kumbalom namiesto spajze. Mame tam iba manzelsku postel, toaletny stolik, nocny stolik a vstavanu skrinu. Je to pre nas na spanie uplne postacujuce. Z jednej izby mame obyvackokuchynu, z toho obyvacku tvori velka sedacka a televizor. zvysok je kuchyna aj s jedalenskym stolom. Jedine obmedzenie (ak to nazveme obmedzenim) bolo, ze sme vymenili plyn za indukciu, aby sme nemuseli prekladat plynove potrubie. Digestor mame vedeny v sadrokartonovom strope. Umyvadlo je na stene susediacej s kupelnou. Kuchynska linka ma tvar U. Pre rodinu s detmi je ziskana samostatna detska izba dostatocnym bonusom za vynalozene peniaze a namahu. Sme s takymto usporiadanim spokojni. Co sa tyka hluku od susedov, tento vo zvysenej miere nepocitujeme. Jediny raz sme sa zobudili asi pred dvomi rokmi na vianoce, ked sa horne susedky rozhodli v noci o druhej piect. :-D a buchotali valcekmi na cesto. Takze za mna mozem takuto prerabku iba odporucit. :-)
Odpovedať
Veľmi záleží od dispozície bytu, vieš ju sem dať ? Prípadne rovno vyznačiť, ktorá stena je nosná ? Známi takto 1 izbák vyriešili a nebolo to ani moc drahé, nakoľko prerábali jadro a stupačka susedila z každou jednou izbou :) Tj bola na WC, susedila s kúpelňou, kuchyňou a aj obývačkou. Pri prerábke premiestnili odpady, to stálo navyše len zopár EUR, rovnako ako vodu :) Rovnako si nepreniesli plyn a používajú indukciu ... Medzi spálňou a obývačkou majú nosnú železobetónovú stenu. Šmarili tam postel 160x200CM a 2x nočný stolík po 40 CM (tj celková šírka 2,4 M) ... V tvojom prípade by som normálne tam dal 180CM postel a našiel 2x nočný stolík o šírke cca 30 CM... Tým, že stena nad hlavami ich postele bola nosná, umiestnili tam úložné skrine z ikea :) (nebáli sa, že by sa z toho zelezobetonu mohli nejak uvolniť) ... K tomu kúpili postel s úložným priestorom (vyklápacie rošty) a mali úložného priestoru viac, ako si dokážeš predstaviť :) Ale ako hovorím, v ich prípade bola dobrá dispozícia a jadro by prerábali tak či tak (mali umakart) takže investične to bolo navyše zopár EUR.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik_ba Uz si ten byt kupila? Ak nie, skus sa este porozhliadnut, ci by si v cene toho jednoizbaku + jeho prerabky nezohnala dvojgarsonku, usetrila by si si nervy zo zlozitej prerabky :-) Izbicka 2,5 x 2,5 je naozaj dost mala, rozkreslila si si to v mierke s postelou, s dverami, radiatorom a pod. ?
Odpovedať
@zuzulik_ba tazko sa radi, ked nevidime dispoziciu, nevieme zlozenie stien/podlah, ... ak je to stary dom z tehal a skvarovou podlahou na vrchu s drevenymi latami, je sanca, ze prerabka nebude stat majland. ak je to panelak, radsej na to zabudnit. ps: v pohode by som kupil aj 160tku postel. predpokladam, ze si byt kupujes pre seba, nie pre par a ked uz nejaky chlap zavita, budes len rada, ked sa prituli ;-) nad postelou mozes mat take tie uz nemoderne, ale prakticke skrine, kde ulozis sezonne oblecenie a mas aj dost priestoru. ps2: ak by ti to neponahlalo, zaciatkom 2016 budeme predavat 2garzonku :-D
Odpovedať
ked uz ho kupujete, radsej by som kupila rovno 2 izb. taketo prerabky su tazsie pradatelne, a investicia sa neoplati. spat v 6m2 a mat tam nejaky ulozny priestor s vecami si predstavit neviem... aj ja som chcela kupit 2 izb a bol z toho nakoniec 4 izb :-D
Odpovedať
Čo vy ostatný robíte v spálni, ak sa môžem spýtať ? Mám normálne veľkú spálňu, ale mám tam postel, 2 nočné stolíky, vstavanú skriňu a komodu a zvyšok priestoru je pre mňa nepotrebný ... Do spálne sa chodí spať a ... V každom prípade na to postel stačí a ten zvyšok sa dá robiť inde :D :) BTW: Nenazýva sa to spálňa, skorej spací kút :) A klasika, radšej kúpiť 2 izbový :D Veď ano, a keď kúpi 2 izbový, tak to už možno rovno kúpiť 3 izbový nie ? 1 izbák prerobený zo samostatným spacím kútom sa predá ako teplé rožky :) Opakujem, že ak je v pláne meniť jadro a byt ma DOBRU dispoziciu (vhodnu na takuto prerabku) tak to je veľmi malá investícia navyše :) Určite by bolo naozaj treba ukázať tú dispozíciu aby sme sa posunuli od dohadov k faktom :)
Odpovedať
@bozsky_kaja no praveze je to panelakovy byt ale zasa vzdialenost na ktoru by som potrebovala potahat vodu a odpoved nie je velka, cca 2 metre. a dakujem za ponuku ale praveze mi to dost ponahla :-)
Odpovedať
@lubk0 @zuzulik_ba Len pre info - podla noriem potrebuju 2 dospele osoby na komfortny spanok 30m3 vzduchu. pri 2,5m vyske je to 12m2. ak by v byte/dome bola rekuperacia, pripadne by boli stale otvorene okna, moze byt objem aj mensi, len aby ste sa rano nebudili zniceni a neoddychnuti, je treba dostatok cerstveho vzduchu.
Odpovedať
@bozsky_kaja Škoda, že nemám pôdorys nakreselný :) Oni do toho spacieho kúta logicky ani nedávali dvere, takže bol napojený na celú chodbu a dokonca aj do obývacej miestnosti, nakoľko ani tam nemali dvere :) Takže k dispozícií mali viac ako 30 m2 podlahovej plochy :)
Odpovedať

Odpovedať
Konečne sa mi podarilo nájsť pôdory bytu, tak tu je :) kuchynskú linku by som premiestnila na stenu susediacu s kúpelňou. Umývadlo v kúpelni som plánovala premiestniť na stenu susediacu s izbou, preto by som linku dala teda oproti do izby.
Odpovedať
a teda z kuchyne by nebola spálňa ale lepšie slovo je spací kút. výhoda by bola aj v prípade návštev že nespíme všetci v jednej miestnosti ale aspoň ako tak oddelení.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?