Vymena radiatora v byte

Dobry den, chzstame sa vymenit radiatory v byte. Su plechove a jeden z nich je prasknuty. Takze chceme vymenit oba, nech potom mame pokoj. Mam zatial zisteny postu co sa tyka bytoveho a meracov a tiez odstavenia tlaku. Avsak, neviem presne, aky radiator kupit. CHceli by sme doskovy. Ako vsak zistim s akou vykonnostou radiator kupit? Obavam sa toho, ze potom pri vzregulovani nastane problem a zrazu sa nam nejako zvysia platby. aj ked este sme nezazili vykurovanie v byte, kedze ho mame len par mesiacov. Predtym tieto zalohove platby majitelke stacili, kurila dost a platby nie su vysoke. Takze by som bola rada, ak by nam nejako nestupli kvoli vymene radiatorov. Viete mi prosim niekto poradit? studovala som co to na nete, ale nikde to nie je polopatisticky napisane a nas domovnik co to splietal s tymto regulovanim a vykonnostou a ze nemame kupovat doskovy radiator, ale nevzsvetlil mi preco a celkovo som mala pocit, ze v tom nema velmi jasno...
Odpovedať
Profilova fotka
1. Ak nemate horný aj spodný ventil, potrebujete vypustiť vodu v celej stupačke (najprv zavrieť velký prívodný ventil v stupačke) 2. Radiator môže byť v podstate akýkolvek aj doskový, len musí mať dostatok výhrevnosti na vykúrenie priestoru. Ak dáte väčší nič nepokazíte, lebo merače vám aj tak budú musieť nastaviť podľa veľkosti radiatorov. Velkosť radiatora neovplyvnuje výšku platby, nakolko celé je to len o mernej potrebe tepla a väčší radiator vykúri priestor skôr a potom ho aj tak termostatický ventil uzavrie - t.j. množstvo dodaného tepla je plus mínus rovnaké. 3. Čo sa týka vyregulovania vašej sústavy, tak to je skôr otázka na kúrenára a vašu sústavu, ale to že zmeníte radiatori by nemalo predstavovať závažnejší problém. 4. domovník sa väčšinou regulácii sústavy rozumie ako hus do piva :)
Odpovedať
@stevosk dakujem. mame horny aj dolny ventil, takze netreba nic vypustat. akurat sa zastavi tlak, ked sa to bude robit, vraj pre istotu. No co sa tyka vyregulovania, to vraj spravia, ked nasadia naspat merace a technik z bytoveho, co pride dat dole merace zo starych a dat hore na nove namontovane ma odkazal na domovnika, vraj on mi to vsetko vysvetli...Ale dakujem teda za info, ze by to cenu nemalo nejako ovplyvnit...No my sme zvyknuti skor na chladno ako na teplo, nemam rada teplo vnutri, takze nechceme vacsie radiatory ako su...aj tieto sa nam zdaju velke..
Odpovedať
Úplne polopatisticky to je vysvetlené na stránke korado-české /či korad?uss Košice/ kde je tabuľka ako vymeniť xyz článkový za nový panelový-jednoduché vyhľadanie.
Odpovedať
Veľkosť radiátora si môžeš dať akú chceš, či už s väčším alebo menším výkonom. Upravím trochu odpoveď stevosk. Veľkosť radiátora ovplyvňuje platbu, ale aj nemusí, to záleží na tom, ako to máte dohodnuté v bytovke. Keď máte spoločenstvo vlastníkov bytov a dáte si menší radiátor, ako ste mali doteraz, prepočíta sa vám zálohová platba a budete platiť pár eur menej ( ak dáte výkonnejší, tak viac )- moja skúsenosť z minulého roka, keď sme dali menej výkonné radiátory. A to s akým výkonom máš dať, to by ti mal poradiť kúrenár, ktorý ti bude radiátory meniť, ak ti v tomto smere nevie poradiť, je slabý a zožeň si radšej iného. Ak ste doteraz mali radiátor s nejakým výkonom, ale medzičasom zatepľovali bytovku, tak už taký výkonný radiátor nepotrebujete. A druhú skúsenosť mám zase s bytom, ktorý prerábam teraz, tam sme vymenili staré liatinové radiátory za Korado, pričom sme dali aj nižší výkon, ale zálohové platby nám nezmenia- to nám povedali v bytovom podniku, keďže správca bytovky, v ktorom mám tento byt nieje SVB, ale bytový podnik.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?