Vyhadzovanie hlavného ističa v paneláku

Dobry den. Chcel by som sa spytat respektive dat si poradit. Byvam v starsom panelaku v BB. Byt mam prerobeny a elektrika je tu uz medena trosku starsieho data cca 5 - 6 rokov. Byvam tu uz rok bez problemu ale poslednu dobu mi zacalo vyhadzovat hlavny istic pred bytom na chodbe. Ale istic v byte mi nevyhodi. Stava sa to ked zapnem predlzovacku s prepetovou ochranou v ktorej je zapojenych 7 kablov (monitor,pc,reproduktory,nabijacka na telefon, dva adaptery od internetu a stolova lampa) vsetko je to zapojene do jednej zasuvky. Ked som prerabal byt tak elektrika je vedena v podlahe a co som ju kontroloval bola neporusena. Nikdy mi nevihodilo istic aj ked isla rura na pecenie a pracka dokopy a aj pc. Tak tomu nerozumiem. Ked boli robit reviziu elektrickej stupacky na chodbach tak technik vravel ze je v katasrofalnom stave. Tak sa chcem spytat ci to moze byt starimy poistkami resp isticmy v skrini alebo tym ze mam vela el. spotrebicov v jednej zasuvke. Vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@masniak nie som elektrikár, ale na predlžovacej šnúre s predpäťovou ochranou mám spotrebiče cca 500W a tiež mi zhadzuje istič. V byte máte menej citlivé ističe, reaguje vonkajší. Skúste vymeniť šnúru.
Odpovedať
@masniak máš tam vela kapacitných sputrebičov ktoré sposobujú pri náhlom zapnutí velký prúdový ráz a potom ti reaguje hlavný istič ktorý je pravdepodobne už starší. Skús dať dva adaptéry na internet do inej zásuvky a nechaj ich stále zapojené a nabíjačku na telefon odpoj možno sa to napraví.
Odpovedať
Zatim dakujem.
Odpovedať
@masniak no skor by ma zaujimali hodnoty tych istiacich prvkov. Ale ak su tie istice na chodbe stare, tak kludne mozu vybavovat pri nizsich hodnotach ako maju uvedene. Stavalo sa to casto pri tych ciernych bakelitovych a tych starych siemensoch (biele s ciernou packou). Videl som aj 25A, ktory vyhadzovalo pri 6A. Pemerat odber a uvidis. V ja to vidim najskor na ten istic. Ale predpokladam, ze na tej chodbe mas aj elektromer takze ak ho budes chciet vymenit, bude nutne poziadat rozvodne zavody. A este si neodpustim malu poznamocku ktej prepatovej ochrane s predlzovackou. 1. s tymto problemom nic nema a ani s nim nepomoze. 2. zbitocne vyhodene peniaze ale mas peknu predlzovacku s vypinacom :-) Predlzoacky su trieda D a pokial prednou nie je B a C tak je ti to nanic, naviac ak k niecomu pride tak namiesto toho aby ti to ochranilo ti to odpali :-)
Odpovedať
Hmm hodnoty som chcel pozret ale ten stitok je uz davno v risi zabudnutia ale je to ten cierny bakelitovy istic.
Odpovedať
@masniak tak to dalej ani neries. Poziadaj rozvodne zavody o vymenu.
Odpovedať
zavolaj si elektrikara a vymen istic ten stary je aj zivotom unaveny to preto trba B ovy istic netreba zelektrarni. len treba vyriesit uchytenie istica novodobeho
Odpovedať
@masniak najskôr si zisti, keď ti vyhodí istič čo bolo zapnuté na jednom okruhu okrem predlžovačky a aký máš vnútorný istič na zásuvku, ten by mal byť 16A a malo by ho vyhodiť skôr ako vonkajší 25A, skús na zásuvku kde máš napojenú tú predlžovačku dať väčší spotrebič napr, žehličku alebo ohrievač ,ak to vtedy nevyhodí , tak nie je chyba v napájaní zásuvky,ale všetke zariadenia na predlžovačke majú veľký prúdový náraz,nabíjajú sa vstupné elektr. a niektoré sú prestárnuté majú zvod, treba premerať každé zariadenie.ak vyhodí hlavný istič aj pri žehličke ,treba ho vymeniť .no môže to len obvodný elektrikár,lebo má plombu.
Odpovedať
@duzu pise ze mu nevyhadzje doma ale na chodbe - takze selektivita istiacich prvkov je zla. Naviac ked nie je mozne zistit hodnotu istiaceho prvku nakolko su z neho prec vyrobne udaje, ako revizak nemam co riesit - automaticky vymena ani do spravy nemas co napisat . . . . . co by si tam uviedol ako hodnotu? Na 99% to bude v tom istici - jeho zivotnost je uz daaaavno .... ta tam. Myslim ze rozvodaci by to mali riesit ako poruchu, bezplatne popripade len za cenu istica. @vrajmantak Len pre tvoje info: elektrarne, vlastnia elektrarne a vyrabaju v nich elektrinu tu predavaju rozvodnym zavodom a tie vlastnia droty a stlpy a dodavaju ju do domacnosti. Nikto z nas s elektrarnami nema nic ( kolegovci na dispecingu v elektrarni maju sraaaasne radi ked im tam niekto vola, ze im nejde doma elektrika :-) ) to len tak na okraj aby si vedel pouzivat tie spravne slova. A ked budes citat pozorne zistis, ze sa tu bavime o istici na chodbe v bytovke a ten je vacsinou pred elektromerom (v nemeranej casti) takze asi bude zaplombovany. Skus ho vymenit bez vedomia rozvodnych zavodov a cakaj co sa stane ;-) - Inac dobra rada :-D
Odpovedať
My sme mali podobny problem, ked som zapla mycku a pracku naraz, tak mi vyhadzovalo na chodbe. Tak som potom nepustala sucasne. Neskor zacalo vyhadzovat aj inu kombinaciu spotrebicov, az raz v noci som zapla svetlo a vybuchlo nam bodove svetlo. Uz sa nedal nahodit ani ten hlavny istic na chodbe. Stalo sa nam to tyzden pred tym ako sme sa mali z bytu vystahovat kvoli predaju. Zavolali sme si eletrikara a ten nam vymenil ten istic na chodbe. Stalo to asi 20 eur aj s jeho pracou cez vikend :) A problem sa vyriesil. Ze nas to skor nenapadlo :D
Odpovedať
@pit77 istic nachodbe neni zablombovany a tolko viem co pises istice sa zakrycim plechom nic viac a nic sa nestane
Odpovedať
Profilova fotka
ja nechapem, ako niekto moze si v byte vymenit elektriku a nevymeni si istic na chodbe... ale nevadi :-D inak, mne tiez prioritne vyhadzuje istic na chodbe a nie hlavny istic na byte.... dovod je jednoduchy - elektrarnam sa plati podla velkosti istica, takze na chodbe mam 25A, a v byte mam ako hlavny 32A... za ten rok a pol, co byvam, mi 32A vyrazilo raz --- ale to nesiel prud polovici mesta vtedy, takze netusim co za porucha to bola.... a chodbovy mi to vyrazilo asi 4 krat (z toho 3 krat v dosledku rekonstrukcnych prac suseda a ten 1x sa podarilo navrtat nove kable pri uchyte kuchynskej linky do steny :) )
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajmantak vsetko co je nemerane musi byt zaplombovane (precitaj si pripojovacie podmienky) v opacnom pripade maju narok rozvodne zavody nauctovat maximalnu spotrebu za cele zuctovacie obdobie. Je fakt zopar krat som sa s tymto stretol, ale vzdy som doporucil majitelovi aby si to dal do poriadku. @kaktusik007 ak spravne chapem vonku mas slabsi istisc a za nim sinejsi? V tom pripade to mas zle resp. ak mam byt presny v rozpore s 33 2000-4-41. Selektivitou istenia ma byt zabezpece odpojenie obvodu, ktory je v poruche a to v tomto pripade nie je dodrzane ....
Odpovedať
Profilova fotka
@pit77 ano, viem ze to mam naopak :) neriesim..... ci mam riesit a platit elektrarnam za 32A istic??????
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 RT sa pod to podpísal?
Odpovedať
@kaktusik007 nie ja by som ten 32A vymenil za 20A isitc.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ano, nemal s tym problem. @pit77 32A byt musi, pretoze mam v byte asi 7 16A isticov a zvysok su len 10A.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 to nesúvisí, každopádne je zbytočný.
Odpovedať
Tých 32A je fakt istič? Nie je to náhodou hlavný vypínač?
Odpovedať
@kaktusik007 nemusi pretoze pred nim je 25. Takze je tam uplne nanic. Ked ho das prec uplne nic sa nestane. A pocet istenych obvodov za nim s tym nema nic spolocne. Istenie musi byt postupne - to co mas ty nie je dobre ... (a ten revizak si to bud nevsimol alebo ak to napisal do spravy tak nech ide vratit papiere ... )
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?