Verezať otvor do panelu

Dobry, chcem vyrezat otvor na dvere do panelu 15cm. Ide o nosny panel, mam posudok statika, ze zasah neohrozi statiku bytu ani panelaka. Mozeme a teda vedeli by sme to urobit sami? Ci musime volat firmu?
Odpovedať
Kľudne môžete, ale firma to bude mať rýchlejšie a predpokladám že aj profesionálnejšie... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@novamamima da sa to zvladnut aj samemu ak si sikovny a tym padom usetris nejake tie euromince ,,alebo firme zaplatis si a mas bez starosti ;-)
Odpovedať
@novamamima Ak mas dobre atroje tak si to vyres sam.A ak nie pozicaj v pozicovni naradie kup si despirator stuple do usi a mozes zacat,Firma je draha.A to si spravis aj sam.
Odpovedať
@novamamima navrtas tenkym vrtakom rohy stvorca (buduceho otvoru), diamantovym kotucom v karboske z oboch stran prerezes panel (kedze nosna je hrubsia ako vyska kotuca) do pozadovaneho otvoru a potom bud velkym kladivom, alebo elektrickym buracim kladivom (taka ta lacna pneumaticka priklepovka pre vrtanie/buranie postaci) so sekacom pracu dokonas. :-D Jediny problem je, ze ten diamantovy kotuc ti narobi neskutocne velky bordel jemneho prachu, takze dokonale uzatvor a vyprac najprv obe miestnosti, alebo si nachystaj silny a dobry vysavac (idealne stavebny) ktorym tesne vedla kotuca pocas pilenia pil ... ale priprav sa na to, ze ajtak este minimalne 2 tyzdne ti bude v miestnosti pomaly sadat prach (vyborne to spoznas na smykajucej plavacke, alebo tmavom nabytku a skle). Mozes to spravit aj bez toho narezania, staci len tensim vrtakom po par cm navrtat diery a potom spicatym sekacom pomaly odbijat drazku - na oboch stranach, az sa ti to spoji a vypadne cely kus panelu. A propo nelakni sa vahy a pocitajte s tym, ze ani dvaja zdatni chlapi nim v celku nepohnu, takze preto radsej po mensich castiach burat.
Odpovedať
Kvoli tomu prachu co zalezie aj do zavretej chlednicky a bude ho treba upratat by som sa na svojpomoc vykaslala a zihnala si firmu, ktora reze vodnym lucom. Jedine, ze by bolo treba zamienku na "generalni uklid" celej domacnosti tak by som to riskla.
Odpovedať
@petka456 Ja som uz v panelakoch toho kedysi nasekal az-az a pokial bude mat poctivejsi panel, tak bude hromzit, ze ty par eur co usetrila napokon jej za tolko makacky a problemov nestalo ;-) Pri vacsich paneloch treba zvlast dbat na BOZP, takze pokial jej padne vacsi kus panela na nohu neobutu v topanke s ocelovou spicou, uvidi vsetkych svatych, rovnako ked este 3 dni bude tahat ciernych smoulov z nosa, tak bude rozmyslat ci to za to stalo, nevraviac o vytrasenych rukach a chrbte. Vysekat otvor v tehlach/tvarniciach je malina, ale v poctivom betone je to riadna utopia. A ked dodatocne zavolaju firmu, ta si necha dokoncenie rozbabranej prace patricne zaplatit ;-) Nevim ci by som siel az do takeho dobrodruzstva. Predsalen to neni ako rozsirovat zarubnu na kupelke, kde je tenucky panel.
Odpovedať
@zita19 Ja som vo svojom byte na popud brata skusil len zarezat cca 2x5m drazky pre kabel a to este pri naplno otvorenom okne a zatvorenych dverach ... ten prachovy bordel vsak chodil po byte asi mesiac a presne ako pises, nasiel som ho aj v dalsej vtedy tiez zatvorenej izbe na opacnej strane bytu po otvoreni CDROMky v PC !!! Odvtedy vravim, ze ked rezat diamantom panel, tak len a len pri uplne prazdnom byte.
Odpovedať
@koumakds moj kolega rezal v prazdnom byte drazky pre elektriku pri otvorenych oknach a v prievane. Ludia z naprotivneho panelaku hasicov zavolali, lebo mysleli, ze dym :-p A prach z drazok na elektriku som mesiac umyvala, ked sused o 3 poschodia pod nami prerabal byt
Odpovedať
@koumakds Mas pravdu,My tiez sme prerabali chalupu a tiez sme si tu hnusnu cervenu tehlu rezali sami s diamantovym kotucom ale bordelu a prachu tam je este dnes.Ale ked tie firmy su take drahe.Ale zase po sebe upracu.To zalezi na kazdom a ako ho pusti penazenka.Vsetko sa kruti iba okolo euracov.Ale co dnes neni nic za darmo.
Odpovedať
Ja som si z maliarskej folie komplet oblepil manipulacny priestor cca 3x3m (folia prilepena od podlahy po strop) seba som celeho navliekol do oblecenia pre deratizerov, samozrejmostou bol kvalitny respirator a motokrosove okuliare s automatickym posuvom folie, otec ako BOZP expert mi poradil dva vysavace-jeden na jednom konci mojej "plynovej komory" vhanal vzduch a druhy na druhom konci odsaval, nezabudnut na silny halogen a dobra pomocka je stary madrac, na ktory som pustal vyrezane dvere cca po stvrtinach-dost to stlmilo silny naraz na podlahu.
Odpovedať
Profilova fotka
@novamamima Dajte si to vyrezat firme... Burat nosny panel buracim kladivom je zverstvo a budete mat na dverach nasr**tych susedov... firma to vyreze kotucom s vodnym chladenim..treba zabezpecit to aby sa nevytopili susedia.. dohodnite s nimi aj odvoz sutiny,, je to niekolko sto kil panelu...
Odpovedať
pokiaľ nemáš remeselného ducha tak len firmu -to neni sranda
Odpovedať
Článok sa načítava...
@novamamima Ja som rezal pred mesiacom panel...ale nebol nosný len som potreboval "zrovnať" múr, panel presahoval asi 18cm...Pôvodne som uvažoval zavolať firmu a keď mi povedali sumu tak som to zavrhol ihneď..Museli by prísť z Pezinka a doprava by bola drahšia ako práca...Panel 10cm výška 190cm...Tak som uvažoval ho rezať 230mm diamantovým kotúčom,tiež som ho zavrhol lebo predtým som rezal drážky na káble a už som nechcel zažiť za pochodu bytu rezať ešte toto..Hoci sme mali zaizolované vstupné dvere do všetkých miestností,ten jemný prach bol všade...Tak som si rozkreslil túto časť na malé kúsky 10x20cm a vŕtal som 1800W príklepkou 8mm vrtákom jednu dieru vedľa druhej...Potom som nasadil 18mm vrták a šlo to veľmi dobre..Padalo to tak ako som chcel..Dával som to postupne dole kus po kuse kým som neprišiel úplne dole.Boli v tom rox.drôty a ten som musel veľkými kliešťami odštikávať...Ale ak si to nerobil tak to ani nerob, lebo je to veľká otročina a keď nemáš potrebnú "výzbroj" :-| :-| ...Radšej ozaj firmu a máš to rýcho a presne vyrezané..A ty si prežil bez újmy na zdraví... :-D :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?