Staticky posudok

Dobrý vecer, mam otazku: preco mi "zatial" dvaja statici vyslovene zamietli otvor viac ako 80cm a treti statik z ineho mesta povoli aj otvor 2x2 metre? Jedna sa o otvor v nosnej stene o hrubke 15cm. 4posch zo 7mich. ???
Odpovedať
Profilova fotka
@ibionndai nie každý má prístup k dokumentácii panelových domov, tekže nemôže ani zaujať stanovisko.
Odpovedať
@jan45 poznam konkretne ludi co im takyto otvor povolili. Len nerozumiem ako je mozne ze jeden povie nie! A druhy ano. ?
Odpovedať
@ibionndai O právnikoch sa hovorí, že 3 právnici majú 5 názorov. Možno to platí aj pre statikov. Statika nie je exaktná veda ako matematika, kde 5 ľudí dostane rovnaký výsledok. Riešenie je možno na hrane a ten, čo to zamietol, bol asi opatrný. Aj centrum Apollo v BA odobril statik a teraz mu hrozí zbúranie. Ak to tak veľmi chceš, tak si nájdi takého statika, ktorý ti to povolí. Ak sa ale slabiny objavia po 5 rokoch, tak čo budeš robiť? Žalovať statika?
Odpovedať
@chrobak7 myslela som si, ze by sa v takejto veci mali zhodovat, nejde tu predsa o rozdiel 10cm... Ja hlavne nechcem ohrozit seba, svoju rodinu a susedov.
Odpovedať
@ibionndai podobny problem som riesil pri rekonstrukcii bytu pred 8 rokmi, asi 3 statici mi tvrdili ze na 4 poschodi z 9 ani nahodou nemozem vyrezat 3m panelu nosnej priecky, ze to staticky nevyjde lebo nemaju kam rozniest smykove sily, a bla bla; az som nasiel pana statika, dochodcu, ktory poznal stavebnu konstrukciu baraku a div sa svete ono to slo, aj ked to chcelo "trosku" viac ocele a ten preklad je fakt velky, aj po 8 rokoch setko je OK
Odpovedať
@ibionndai Statik ti to síce môže povoliť ale ja ako statik by som neriskoval otvory v nosnej stene ani na šírku 80cm. On predsa nemôže optimálne posúdiť celkový stav bytového domu / samé prerábky, samá diera po vŕtaní/ bohvie koľko ľudí si takto už otvorilo bez statika nosnú stenu. Keď sa raz niečo stane tak sa začnú samé výhovorky a obvinenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@ibionndai samozrejme ze sa najde statik co ti to odobri. V statickom posudku vsak budes mat napisane ze to posudenie bolo na zaklade dostupnych informacii a obhliadky. Moze vidiet plany domu , ale nevie ci pod vami uz dvaja susedia nevyrezali z tej istej steny..alebo ze nevyrezu... Preto ti prvy dvaja nechceli riskovat... je to aj o pristupe... Ked ti jeden lekar povie ze operovat-vyrezat a druhy je zasadne proti, kazdy bude mat pre teba relevantne argumenty ktoru moznost si vyberies?
Odpovedať
No jednoducho ti statici co maju rozum a poznaju problemy panelovych domov to zamietnu, keďže si nechcu na seba upliect bic, lebo tym jednym podpisom v jednom konkretnom byte si vlastne beru na zodpovednost statiku celeho bytoveho domu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ono nie je problem z vyrezanim, problem byva z nahradou vyrezaneho nosneho panelu. Kazdy vyrez sa da vsak vacsinou nahradit nosnym ramom, ktory na seba prevezme nosnost vyrezanej casti. Ram musi byt vela krat viac profilovy, aby nebol zbytocne velky a vedel sa esteticky zapracovat. Dalsia vec je technologicky postup prac pri vyrezavani. Je vela faktorov, ktore by mal vediet spravny statik brat v uvahu a posudit. So spravnym navrhom a funkcnou technologiou to vsak vzdy ide. Je treba vsak povedat aj to negativum a to ze specialne postupy a projekty taketo staticke posudenia dost predrazuju.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?