Skusenosti so susedmi

Ahojte. Je tu niekto kto robil otvor v nosnej stene ? Ak ano, zaujimali by ma skusenosti so susedmi ci podpisali suhlas, ktory je potrebny k stavebnemu povoleniu? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
na to nepotrebujete súhlas susedov ale statika a správcu objektu.
Odpovedať
Na našom MsÚ mi povedali, že potrebujem, ale moc sa mi do toho nechce. Bez toho mi nedajú stavebne povolenie :-(
Odpovedať
suhlasim s janom
Odpovedať
@lara66 jasné, že bez statika to nepôjde
Odpovedať
o statikovi samozrejme viem a toho už aj mám , ale ja som sa pýtala na susedov a k susedom som sa aj vyjadrovala , že bez ich súhlasu to nepôjde.
Odpovedať
Profilova fotka
na co akoze mate mat ten suhlas od suseda? tomu trosku nerozumiem
Odpovedať
@davido77 Nechápem ani ja ale treba to. Takto mi to napísali :Stavebné úpravy - rozšírenie dverí v nosnej stene, možno uskutočňovať na základe stavebného povolenia. Žiadosť o stavebné povolenie treba podať podľa § 8 vyhlášky č. 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona. Vy, ako vlastník bytu sa musíte riadiť zákonom č. 182/1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. V zmysle tohto zákona musíte získať k plánovaným úpravám súhlas väčšiny vlastníkov v dome (pričom jeden hlas sa počíta za jeden byt – podľa § 14 ods. 5 zákona č. 182/1993) Zo schôdze musí byť spísaná zápisnica o hlasovaní.
Odpovedať
@jan45 @davido77 Predpokladám, že idú asi robiť otvor pre okno do steny, ktorá je bližšie k susednej stavbe, ako 7 metrov. Alebo je bližšie k hranici pozemku, než 2 metre. Ale to si len domýšľam. Ak úrad vyžaduje súhlas suseda, tak asi tým otvorom sa mu znižuje kvalita bývania a predpokladám, že to bude oprávnená požiadavka. Mohla by lara napísať, ako tú požiadavku na súhlas suseda zdôvodnil stavebný úrad. @lara66 Skúsenosti sú rôzne, stačí si len prečítať diskusie na tému susedia. Niektorí sú v pohode a dá sa s nimi dohodnúť, iní sú tvrdohlaví a niektorí dokoca robia prieky pri každej príležitosti. My tvojho suseda nepoznáme. Ak naozaj je ten súhlas potrebný, jednoducho za ním budeš musieť zájsť a spýtať sa ho.
Odpovedať
@lara66 Počkaj, to sa týka bytového domu? To si mohla napísať hneď! Ja reku že je to rodinný dom. V tom prípade nepotrebuješ súhlas suseda, ale súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov domu. Veď predsa obvodová stena je v spoluvlastníctve všetkých vlastníkov bytového domu a preto ty si s ňou nemôžeš robiť, čo ti napadne. Nemôžeš do steny urobit len tak otvor, na to treba súhlas ostatných vlastníkov. Robí sa to tak, že sa na niektorej schôdzi zaradí do bodu rokovania tvoja žiadosť o stavebnú úpravu, alebo sa zvolá osobitná schôdza len s týmto jedným bodom. Alebo sa o tom môže hlasovať aj písomnou formou bez schôdze. Okrem toho takúto úpravu domu musí odsúhlasiť aj architekt daného domu. Pokiaľ je to klasický štandardný panelák, tak tam sa súhlas architekta nevyžaduje - stačí stanovisko stav. úradu. Ale v prípade nových bytových domov treba aj ten súhlas - lebo zasahuješ do jeho diela.
Odpovedať
ved ty najlepsie poznas svojich susedov,ci nie?a odhadujes ci podpisu..ak ti to napisali z uradu a odcitovali zakon,tak ti neostava nic ine,len ich oboznamit,je to vzdy spolocne byvanie,netyka sa len teba,ludia velmi casto zabudaju na to,ze to nie je rodinny dom ale bytovy
Odpovedať
@maria123 práveže susedov nepoznám absolútne, my sme teraz kúpili ten byt je v úplne pôvodnom stave takže tam nebývame a ani nebudeme pokým nebude zrekonštruovaný. Keby prerábam byt vo vchode kde bývam odmalička tak je to úplne o inom tam poznám všetkých susedov.
Odpovedať
@chrobak7 presne sa jedná o rozšírenie dverného otvoru v nosnej stene medzi obývačkou a kuchyňou o 60cm. Tých 60cm mám od statika, ktorý mi potvrdil, že by to šlo, samozrejme spraví staticky posudok. Nejedná sa o obvodovú stenu paneláka, do toho by som nikdy nezasahovala a ako som písala vyššie tak susedov nepoznám a čítala som aj iné diskusie o susedoch, ale väčšinou sa jednalo o rodinné domy. Za to ma zaujímala skúsenosť niekoho z bytovky. Jedná sa mi o to či sa do toho vôbec púšťať :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lara66 aha,ale na veci to nic nemeni
Odpovedať
@maria123 samozrejme nemení, treba to mať, ale mňa skôr zaujímal názor ľudí čo také niečo podstúpili a ako dopadli. Inak všade vidím rozšírene otvory v bytoch hore dole v nosných stenách a viem, že povolenie nevybavovali, ale tak ja to chcem legálne.
Odpovedať
@lara66 Väčšina ľudí to spravi bez stav. povolenia načierno. Ak to chceš mať oficiálne a papierovo v poriadku, tak ten súhlas treba. Pozri túto tému, bol to pohľad z druhej strany - z pohľadu suseda. http://www.modrastrecha.sk/forum/pane... Nemal by som tak radiť, ale inak to asi nepôjde. Ohláste rekonštrukciu bez zásahu do nosných konštrukcií a počas rekonštrukcie ten otvor zväčši. Potom už nikto nebude skúmať, čo si rekonštruovala. Do bytu nemusíš nikoho vpustiť, pokiaľ nemá súdny príkaz. A pochybujem, že by si kvôli tomu susedia vybavovali súdny príkaz.
Odpovedať
@chrobak7 Pozerala som ten link na tu tému z opačnej strany, no to je už dosť veľký extrém. Inak to rezanie v dnešnej dobe špecializovanou firmou trvá 2-3 hodinky toľko by mohli susedia zvládnuť bez sťažností. :-p
Odpovedať
@lara66 Tam som ti len chcel ukázať, že bežne sa na nejaké povolenia kašle. NEtvrdím, že je to správne, ale je to dnes tak. Tento je už extrém, tak možno na to aj doplatí. Ale väčšina ľudí to urobí za pár dní a nikoho to potom už nezaujíma. Ja si tiež vybavujem studňu, aby to bolo v súlade s predpismi. Okrem projektu, za ktorý som si musel nechať vypracovať, som musel stavebnému úradu zaplatiť poplatok za územné konanie 30 EUR a za stavebné konanie 40 EUR. Ešte čakám, čo na to povie správca kanalizácie. Známi sa na mňa pozerajú ako na blázna, že čo si to nenechám vyvŕtať načierno.
Odpovedať
@lara66 u nas v brane prisli novi susedia hybaaaaaj robit dieru do nosnej steny, pytali suhlas susedov ti im ho samozrejme nedali sme panelak, nikto nechce zasahy do nosnych stien najma ak sa jednalo vyslovene o vykuchanie bytu a postavenie nanovo ( inak toto nepochopim, ked chcem byt s inou dispoziciou tak si taky zozeniem a neprerabam od podlahy... ziadna vychyrena lokalita pre vysvetlenie) Vrtali , buchali prerabali ako taki idioti namiesto 2tyzdnov 6 a este doobedu na stedry den vrtali ale to im uz bol niektorí zo susedov hlucne vysvetlit ze tak toto nie. Zaver: informovalôi sme sa na stavebnom urade ake zmeny ohlasili, bol tam nas predseda spolocenstva preverit skutkovy stav ( navstevuje byt 2x rocne) tak mame v stanovach a ked zistili ze take je diera v stene sa nekonala a stacili im povodne dvere... Toto sa mi inak strasne "paci" , ze urob si nacierno.... a ked raz panelak padne alebo sa ukaze narusena statika, kto to bude platit?
Odpovedať
@lara66 to ti sluzi ku cti,ze chces legalne,na margo tych,ktori obhajuju taketo tajne zasahy,mozno jeden dvaja ak si ich daju do nosnych stien v bytovom dome urobit tak to ta bytovka mozno znesie bez ujmy,ak si da ale napr.na kazdom poschodi jeden,moze sa to prejavit,zacnu vznikat vodorovne praskliny...a ano,chcela si nazory ludi ako dopadli,tak dvojako,bud im susedia suhlas dali a oni urobili ten zasah alebo nedali a neurobili,resp.nacierno, a ak je podozrenie ,ze sa zasahovalo v byte nacierno do nosnych stien,tak podla novelizacie zakona o bytoch ma spravca narok do bytu vstupit,ak mu ludia daju take avizo,resp,sam zisti ak mu do bytu neumoznis vstup podla zakona nesies potom vsetky nasledky,ktore takto vznikli,myslim poskodenia/praskliny apod.,nech uz je to akokolvek byvat tam budes aj ty,cize moze to pripadne poznacit vase vztahy so susedmi dobuducna
Odpovedať
@maria123 no ja dúfam, že majú minimálne statický posudok, ale aj ten nemôže byť úplne objektívny keďže ten kto to má na čierno to nepovie a tým pádom je aj ten posudok nie úplne presný. Len najhoršie na tom všetkom je, že ten človek čo to chce legálne vždy vyjde najhoršie.
Odpovedať
@maria123 Preboha, či tam správcu vpustí, alebo nevpustí, následky bude niesť vždy :) A to je celý problém ... Že nevpustením správcu v podstate nič neriskuje ... Správca sa následne môže obrátiť na stavebný úrad a kým ten začne konať, je po prerábke ... Ak by som to chcel pritiahnuť za vlasy, tak : Ak to robím načierno a správca alebo stavebný úrad chce vstúpiť do bytu, tak chytím nejaký najlacnejší materiál na vnútorné priečky a tých 60 CM čo som vyrezal tam znova domurujem s tým, že napojenie na panel urobím naozaj provizórne, aby sa to dalo po "kontrole" lahko vyklepnúť, vystierkujem tú stenu a omalujem ... Kontrola zistí prd, nakoľko to bude vyzerať ako nosná priečka a keď odíde tak naozaj pomerne lahko to znova odstránim. Cena materiálu na takýto "trik" bude pár desiatok Eur ... Teda určite menej, ako za statika a povolenie :) To ber naozaj len ako príklad, ako sa to všetko dá obísť ...
Odpovedať
@lubk0 no ked budeme vsetci uvazovat takto :-S
Odpovedať
@maria123 Za to, že ľudia tak uvažujú môže žiaľ len a len štát ... Pokiaľ bude hádzať polená pod nohy obyčajným ľuďom, vždy sa budú hladať spôsoby, ako to obchádzať. Napríklad v tomto prípade naozaj netuším, na čo by s tým mala súhlasiť nadpolovičná väčšina obyvateľov v bytovom dome ... Raz je to môj byt a robím / zväčšujem otvor do steny, ku ktorej ostatný vlastníci prístup nemajú. Logicky by teda malo stačiť povolenie statika a prípadne správcu budovy ... A tým to hasne. Ak raz totiž statik povie, že to statiku objektu nenaruší, tak netuším, prečo by som mal prehovárať susedov, aby mi to veľkomožne dovolili :) A tak si to ľudia robia načierno ... To isté aj aktuálne platný úbohý stavebný zákon ... Ten doslova vo veľa prípadoch je viac naklonený tomu, kto stavbu postavý načierno ... Tak dokiaľ to takto bude fungovať, dotiaľ to budú ľudia obchádzať, je to logické ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 tiez si myslim ze je hlupost aby to schvalovali susedia.. to kde sme.. hmm zabudol som na slovensku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?