Prilis vysoka vlhkost v byte a skusenosti s podrezanim stavby

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu, byvame pod strechou v roznom byte, ktory sa nachadza v tehlovom bytovom dome zo 60. rokov. V byte mame stale vlhkost medzi 70-80%. Fasada je este stara, nezateplena, z brizolitu. Tento rok sa chystame podrezat bytovy dom, pretoze zo zeme vzlina cez vonkajsiu fasadu vlhkost. Ked prsi, tak asi do vysky jedneho metra je vidno mokre flaky. Pre lepsiu predstavu som pridala aj fotky domu. Moja otazka znie, je realne ze by pomohlo podrezanie stavby znizit vlhkost aj u nas v byte, ktory sa nachadza na 4. podlazi? Nemate niekto skusnosti ako to pomohlo vam? Pripadne poprosim o vyjadrenie profesionala, ktory niekedy uz riesil podobny problem. Pripadne nepoznate v BA, pripadne okoli nejaku firmu, ktora sa zaobera touto problematikou a maju uz realne skusenosti? Dakujem velmi pekne za vsetky odpovede.
Odpovedať
Vetrat vetrat a vetrat plus zapozicat odvhcovace Susite pradlo v byte?
Odpovedať
Vetrame pravidelne, ale po vetrani sa ta vlhkost do 30 minut vrati. Odvlhcovac tiez pouzivame, len to je stale len riesenie dosledkov. Len radi by sme odstranili pricinu, zial sa neda takto stale fungovat.
Odpovedať
Tak potom mate zrejme mokre steny
Odpovedať
Pravdepodobne ano, len treba prist na to ze preco a ako ten problem odstranit.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika_2015 Podľa môjho názoru by sa vzlínavá vlhkosť nemala vyšplhať na 4 podlažie v takomto type bytového domu. Mal by som niekoľko otázok: a čo susedia? Ako majú oni? Tiež tak vlhko? Nemáte ten byt náhodou situovaný na sever? Lebo aj severná stena zvykne robiť problémy. Podľa mňa by Vám vedel výdatne pomôcť lokálny rekuperátor - vyriešili sme takto neprimeranú vlhkosť v niekoľkých domoch. https://ventilatory.heureka.sk/twinfr...
Odpovedať
Elektrický odvhlcovac, sušiť prádlo v sušičke, vetrať narazovo-prievan, krátko a častejšie a zvýšiť teplotu v byte aspoň na 23
Odpovedať
@veronika_2015 Podrezanie je dost drahá zaležítosť ale určite pomože.Ale aj injektaž je dobra vec.A potom už len zateplit bytovku.
Odpovedať
@leonardom Susedia maju tiez rovnaky problem, celkovo v dome je velmi vlhko. Kedze nie je zatepleny dom a v dome je vlhko, tak steny su velmi nachylne na plesne. Lokalny rekuperator znie ako zaujimave riesenie, ale bojim sa pri noch o efektivnost, predsa len ci v zime stiha ohrievat ten vzduch, pripadne ci to nie je moc narocne na spotrebu elektriny. Ake mate prosim skusenosti? Podrezanie sa dufam chysta na buducu jar, otazne je ako pomoze nam vo vyssich poschodiach. Na nizsich poschodiach urcite vyrazne, nakolko tam bola situacia este horsia.
Odpovedať
@srlinka Bojim sa ze ak by sme dali teraz zateplit bez podrezania, ci by ta vlhkost stale nevzlinala a nebolo by to este horsie-voda v stene by nemala kam odist a vsetka by sa tlacila dno do bytov.
Odpovedať
@leonardom A este som zabudla, steny su otocene na zapad, juh a vychod, celo domu je na juh.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika_2015 Poštuduj trochu - tu na streche i na webe... ;-) Ja mám v RD 2 lokálne rekuperátory a sú pustené nepretržite celú vykurovaciu sezónu. Spotreba minimálna. Nič sa tam neohrieva - ide o princíp uchovania tepelnej energie v keramickom akumulátore. Za cca 2 - 4 hodiny kompletne vymení vzduch v celom dome (byte) s minimálnymi tepelnými stratami, takže za 24 hodín ho vymení niekoľko krát.
Odpovedať
@leonardom A staci tak maly vymennik ohrievat vzduch? Neviem no, mam trosku zmiesane pocity z toho. Centralne rekuperatory maju velke akumulacne vlozky, ktore naozaj dokazu naakumulovat teplo. Ale tieto lokalne su velmi male. Aku teplotu ma vzduch z rekuperatora v zime? Nie je moc studeny?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@veronika_2015 No určite, že je to lepšie riešenie ako otvoriť okná dokorán na 15 minút a pustiť dnu napr. 5°C vzduch... Alebo dokonca -5°C. Ale ja Ťa nepotrebujem presviedčať, ja nie som agent, čo predáva rekuperátory. Pripadá mi to, ako keď príde na noc návšteva, ide do sprchy a kričí odtiaľ, že čo je to za batéria, lebo ešte v živote nevidel termostatickú batériu. Alebo dokonca o takej ani ešte nepočul. Ja som Ti len povedal svoj názor, opretý o opakovanú osobnú skúsenosť. Mám doma 2 takéto kúsky, u svokry 1 kus v obývačkokuchyni. A keď sme developersky postavili 11 RD a ľudia mali problémy s vlhkosťou, dostali po 1 takomto strojčeku a problémy zmizli. Určite je toto omnoho zaujímavejší pokus o riešenie Vášho problému (aj po finančnej stránke), ako podrezávať celý bytový dom. A ak by problémy aj nezmizli celkom (o čom nie som presvedčený), tak máte za 3 stovky výmenu vzduchu bez dramatickej straty energie. To je všetko, želám slnečnú sobotu. :-)
Odpovedať
@veronika_2015 - Rekuperátor to je len núdzové riešenie čo nevyrieši váš problém - Vzlínanie vlhkosti ovplyvňuje len spodné byty . Problém - plná tehla - veľmi malý teplený odpor , drží sa vlkosť , vzniká tam rosný bod. Riešenie - Zatepliť 15cm šedým polystyrénom. Zatepliť strechu. Výsledok - značná úspora energie môžete si dovoliť viac kúriť - teplý vzduch v izbe absorbuje viac vlkosti .... to znamená že vlkosť sa v % zníži. rosný bod sa posunie ďalej von ...tým vyschne múr...oteplý sa ...
Odpovedať
@veronika_2015 aky pouzivas odvlhcovac? Lebo tie tabletkove su tak akurat na odvlhcenie spajze. Treba kupit elektricky, ak ho este nemate. Ja viem aj toto je len riesenie dosledku, lebo pricina je v konstrukcii stavby, ale lepsie ako dubaky v rohu.
Odpovedať
@veronika_2015 bez zateplenia pomôže len zvýšiť teplotu v interiéri a intenzitu vetrania (lokálny rekuperátor ti pri tom môže pomôcť nevyvetrať si všetky nakúrené peniaze von oknom). Vzlínanie je otázka pár desiatok centimetrov. Nad dva metre je to skôr v idealnom stave kapilár v stavebnej konštrukcii. Tebe podrezanie nepomôže a na vysušenie stien sú aj iné riešenia. Obráťte sa na odborníka so skúsenosťami so sanáciou stavebných konštrukcií (projektant, stavebný inžinier, možno odbornú firmu - tu ale hrozí, že budú preferovať nimi používanú technológiu bezohľadu na jej opodstatnenosť a nevyhnutnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Podrezanie nepomôže, chyba je inde
Odpovedať
my to řešíme chemickými vysoušeči. Po výměně oken se zvýšila vlhkost.
Odpovedať
@veronika_2015 Vám už rastie zo sokla tráva a machy, ták tam mate pekné vlhko. Bolo by dobre urobiť drenaz okolo domu, zatepliť sokel a celý dom. Často prší a aj steny budu vlhké. Zamerajte si vlhkosť muriva a aj teplotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?