Presun kuchyne do obývačky

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať na názor.. V novembri som kúpil v paneláku "4" izbový byt. Tento byt predchádzajúci majiteľ stavebne zmenil tak, že kuchyňu presunul do obývačky a z bývalej kuchyne spravil izbu (tj vznikol 4 izbový). Byt som po kúpe dal do podnájmu pre cudzincov (Turecko). Včera mi volala suseda, že ju vytápame v kúpeľni, išli sme to do bytu obhliadnuť, kde nás čakali už dve susedy a domová dôverníčka. Následne mi bolo od dôverníčky povedané, že prestavba kuchyne nebola realizovaná so súhlasom vlastníkov (treba ho?).. Ja mám od kuchyne revízne správy, že plyn, voda a elektrina prešli skúškou, toto realizoval ešte starý majiteľ. Zároveň mi bolo oznámené, že z kuchyne pri varení idú pachy do iných bytov, čo im prekáža. Bolo mi povedané, že ak sa toto nevyrieši, tak bude zvolaná domová schôdza, kde sa to bude riešiť a spíše sa petícia a budem musieť presunúť kuchyňu nazad. Čo sa týka digestoru chcem ho vyriešiť výmenou za výkonnejší, ale musím zistiť, kam vlastne ústi. Aké mám ja ako nový majiteľ možnosti? Vytápanú susedu vyriešim, dnes mám návštevu vodára a maľovanie chcem riešiť cez poisťovňu, takže s tým nebude problém. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@philips2647 v panelákoch sa prerábajú väčšínou umakartové jadrá za murované,práve pre pachy a hlučnosť tam dáva vyjadrenie i statik, neviem si predstaviť ako ide zmeniť izbu za kuchyňu, treba zmeniť vodu plyn odpad a ten len vodorovne to bude upchávať, digestor môže byť i bez odvetrania vonku musí mať iné filtre ktoré sa častejšie menia
Odpovedať
@duzu ako to je reálne spravené neviem tiež, avšak od všetkého mám revízne správy, že je to v poriadku a spĺňa to podmienky. Digestor bez odvetrávania? Idem si to pozrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@philips2647 tak potom je za pripadne chyby zodpovedny ten, kto to bud robil alebo spravil revizne spravy naoko. tazko
Odpovedať
@duzu Statik nerieši pachy ani hlučnosť ani náhodou. Statik rieši silové zaťaženie stavebných konštrukcií. Ohľadom pachu z kuchyne - keďže týpek má z obývačky urobenú kuchyňu a smrad cítia susedia, tak tí ho zrejme cítia v obývačkách v bytoch pod a nad. Pravdepodobne preto, lebo digestor z terajšej kuchyne je vyvedený cez stenu von smerom k obývačkovým oknám susedov. Alebo je v kuchyni digestor na obehový vzduch, ktorý nieje vyvedený von vôbec a smrad sa šíri k susedom cez otvory v podlahe a strop pre stúpačky pre radiátory. Digestor by mal byť potrubím napojený na centrálny VZT systém, ktorý býva v panelákoch inštalovaný v stúpačkovom priestore v bytovom jadre za WC. Obvykle tam je VZT rúra, kanalizačná rúra, prívod studenej vody, prívod TÚV, cirkulačné potrubie vody, plynové potrubie - plus samozrejme plynomer a vodomer.
Odpovedať
@1renata101 revízne správy riešia či voda, elektrina a plyn prešli skúškou. Neriešia či je kuchyňa inštalovaná v pôvodnej obývačke a či to bude vadiť susedom. Tie s tým nemajú nič spoločné. 🙂
Odpovedať
@toky1 ten digestor s uhlíkovým filtrom je schopný tie pachy odstrániť? Aké mám ja možnosti na riešenie tohto? Dá sa to vôbec nejak vyriešiť? Čo sa týka napojenia na pôvodný komín, nie je to veľmi možné. Medzi pôvodnou a novou kuchyňou je chodba.
Odpovedať
@philips2647 tak toto je zaujímavé, že "pachy" varenia sa idú riešiť ale obťažovanie dymom z cigariet sa nerieši. Pričom dym z cigariet je narozdiel od "pachov z varenia" aj zdraviu škodlivý. Ja by som sa skúsila porozprávať s dom. správkyňou o čo presne ide....či nie je dôvod nespokojnosti náhodou kvôli podnájomníkom. Kým vlastnil byt pôvodný majiteľ, bol nejaký problém s tým, kde je umiestnená kuchyňa? Dovtedy to nikomu nevadilo? Až potom ako si kúpil byt Ty a dal ho do užívania podnajomnikom?
Odpovedať
@zltalienka v tom byte od rekonštrukcie nikto nebýval. Bývalý majiteľ ho nejak získal, rekonštruoval a predal so ziskom. A ja som ho kúpil. Nechcem si pohnevať susedov a ak sa to dá, tak to chcem riešiť. Ale zase.. ak nie je problém v tomto ale v nájomníkoch, tak to ja riešiť neviem. Ja neviem veľmi ako ďalej postupovať s týmto.
Odpovedať
@philips2647 naši bývalí susedia v bytovke mali tiež prerobený 3 izbový byt na 4 izbový, kuchyňu premiestnili do obývačky. Žiaden digestor nemajú, vetrajú oknom, prípadne balkónovými dverami. Pani domáca varí denne, no nik nič nerieši. Neviem čo také by musela vyvárať, aby to bol "nadmieru obťažujúci pach". Skontroluj si, kam vedie vývod z digestora. Silne pochybujem, že ide von cez obvodovú stenu bytovky, bez súhlasu väčšiny spoluvlastníkov nemôžeš zasahovať do fasády. A ak aj kúpiš výkonnejší, ako zabezpečíš, aby ho podnájomníci aj používali?
Odpovedať
@zltalienka to asi nebudem vedieť zabezpečiť nijak, je to nemožné. Ten digestor pozriem kam vedie, ale von z múru určite nie. Ona sa vyjadrila, že majú si počas varenia zatvárať okno a balkón. Ja dúfam, že sa toto nejako celé vyrieši.
Odpovedať
Profilova fotka
@philips2647 babky demokratky hľadajú blbosti, ide určite o podnájomníkov. Vačšinou cudzincov (tmavších s inou mentalitou) nikde nechcú, čo sa dá často pochopiť. Osobne by som ich s petíciou poslala kade ľahšie. Môj majetok.. nebudú riešiť kde ako mám umiestnené izby. Osobne som v byte mala iba recirkulačný digestor a nikde žiadny pach nebol.
Odpovedať
@philips2647 tak zjavne nepoužívajú digestor, ale počas varenia vetrajú oknom. Zbytočne budeš meniť digestor. Mne to príde ako úplne od veci riešenie, že si majú počas varenia zatvárať okno a balkón. Ak budú musieť byť na Tvojom byte počas varenia zatvorené okná a balkón, ja by som na oplátku požadovala, aby všetci fajčiari v bytovke počas fajčenia mali zatvorené okná a balkóny. Smrad ako smrad. Aké požičaj také vráť. Myslím si, že sa potrebuješ dozvedieť, čo je za tým. Ak si natrafil na susedu, ktorá má zo všetkým "problém" a je kamarátka s domovou dôverníčkou, tak máš "po chlebe".
Odpovedať
Článok sa načítava...
@philips2647 Na svojom balkone mozes nielen fajcit, ale i grilovat. Ked mozes na balkone grilovat, potom logicky mozes i v obyvacke varit. 🤷
Odpovedať
@philips2647 tiež si myslím, že vôbec nejde o smrad, ale o nájomníkov. A keďže vyzerá, že su to normálni slušní ľudia, tak susedia už nevedia, čo vytiahnuť, tak vyťahujú takú pi..u, ako smrad z varenia. Čiže tí, čo majú kuchyňu na "správnom" mieste, tak keď otvoria okno, tak akože smrad cítiť len v tých " správnych" oknách, do vedľajších okien akože nevnikne? Ach jo, ľuďom dnes vážne drbe.
Odpovedať
Dobrý deň, takže dnes som bol u susedov nado mnou, oproti mne a volal som so susedou podo mnou. Ani jeden z nich nepovedal nič zlé na nájomníkov, žiadne sťažnosti a výhrady. Takže naozaj nie je problém v nich ale v domovej dôverníčke. Čo viem robiť, resp ako sa brániť? Ono to naozaj vyzerá tak, že problém je vo farbe pleti. V byte ale nie je žiadny problém, je tam čisto, nájomné platia, priamo dotknutí susedia nemajú problém, len tá jedna domová dôverníčka. Ktorá je aj tak z vedľajšieho vchodu. Čo sa týka digestoru, tak je recyklačný, avšak starý majiteľ asi nemal na uhlíkový filter, ktorý tam nie je vložený. Ten dokúpim a vložím, tým pádom by sa mala časť pachu z kuchyne (ak použijú digestor) eliminovať.
Odpovedať
@philips2647 a není nejlepší to odignorovat? Nevím jak na SK ale v ČR i kdyby se na hlavu stavěli, jak je to vaše a nájemníci nedělají bordel, tak si za svými dveřmi můžete dělat co chcete a mít kuchyň kde chcete ( však každý druhý jak rekonstruuje panelový byt přesouva kuchyň a koupelnu se zachodem jinam).
Odpovedať
@toky1 ach pachy a hlučnosť rieši majiteľ bytu, ved len preto sa mení jadro, statik rieši zaťaženie, či je vôbec možné jadro meniť za murované, býval som v panelákoch 15 r. tak viem aký sú tam típkovia, s jedným bežne na pivo no niekomu vadí všetko, takže sa tam už nechystám
Odpovedať
@philips2647 konfrontuj domovú dovernicku, chci od nej, nech konkretizuje, ktorí susedia sa sťažujú, uvidíš, či si bude vymýšľať a pod. Potom jej povedz, že si obehol dotknutých susedov a nik problém nemá. A kľudne by som jej povedala, že sa ti zdá, že sa jej nepáči farba pleti tvojich nájomníkov a že či si uvedomuje, že je to rasizmus a to je trestný čin. Možno sa pani spamätá.
Odpovedať
@philips2647 súhlasím s @akvi, že je potrebné konfrontovať ctenú dôverníčku a objasniť jej, že sa dopúšťa rasizmu. Pretože ako tak čítam tie absurdity, ktoré si povymýšľala, za celým problémom je skutočne len jej mentálny stav. A s tým nech robí ona niečo. Pri konfrontácii sa jej rovno pýtaj: - z akého dôvodu im neprekážala zmena pozície kuchyne pred tým, než si ty kúpil byt? - prečo sa neozývali ako susedia v čase prerábky tvojho bytu, keď to prerábal pôvodný majiteľ? Čo ty s tým teraz máš?! Byt si kúpil v danom stave, teda po prerábkach! To si mali susedia na čele s dôverníčkou riešiť vtedy a teba nech s tým už neobťažuje. - spýtaj sa jej, či ostatní nevaria a či vie garantovať, že pachy ich varenia neprenikajú do iných bytov! Poznám veľmi dôverne život v paneláku so stupačkami - keď varili susedia, nedalo sa v kúpeľni či na wc vydržať! Pach váry bol koncentrovaný a keď sme dvere od hajzla nezavreli, mali sme susedove "hrnce" v obývačke. Takže týmto nech sa dôverníčka neoháňa. V dnešnej dobe sa už projektanti ani neobťažujú skombinovať vhodné miestnosti jednotlivých bytov a rovno prasknú susedovu kuchyňu za stenu spálne iného bytu. Pachy z varenia sú po otvorení okien okolo celého baráku v závislosti od prúdenia vzduchu. Holt dôverníčka nech ide žiť na samotu u lesa, lebo život v bytovke je o tom, že všetci sa musia znášať navzájom. Varí aj dôverníčka predpokladám. A predpokladám, že pachy z jej varenia nevynášajú do vesmíru rozprávkové bytosti, tak aby nebola prekvapkaná, ako ona obťažuje svojou kuchyňou iných. Fakt nutno konštatovať, že ľuďom riadne rajbe. Čím ďalej tým viac!
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým za odpovede. Budem ju konfrontovať hneď ako doriešim vytápanie. Dám ešte vedieť ako to pokračuje. Ďakujem ešte raz. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@philips2647 je to celé divné. Keby máte kuchyňu na pôvodnom mieste, tak pachy cítiť nebude? U nás vonia vždy celá chodba, keď sa varí. Či už u nás, alebo u susedov. Veď je to normálne.
Odpovedať
@ramzesa tiež si myslím, že je to normálne. Zatiaľ som dokúpil filter do digestora a uvidíme. Viac riešiť nebudem, iba tak priamu otázku na tú dôverníčku, že kto presne má problém. Ináč, suseda podo mnou už otočila, zrazu už aj ona cíti pachy, na ktoré nie je zvyknutá.. Ale tú susedu.. no, dva týždne riešime jej vytopenie a ja sa potom dozviem, že ona nie je majiteľ bytu? A poisťovňa čaká.. a čaká.. a čaká.
Odpovedať
Profilova fotka
@philips2647 to budú nejaké babky intrigánky 😀. U nás ani nie sú bežne digestory v bytoch. Aspoň my nemáme nikde otvor v stene a predpokladám, že to takto rovnako majú aj susedia. Máme tiež len ten digestor s uhlíkovým filtrom, ale ten zapínam, len keď vyprážam. Lebo mi na ňom skáču koreničky 😀.
Odpovedať
tak je to len o tom ako si to kto zariadi, tiez si myslim ze vacsina bytov by sa zaobisla aj bez digestoru kedze casto byvaju v kuchyni okna takze nie je o com, ale k tej prerabke jadra, davno davno ked som este byvala v panelaku sa sused rozhodol prerabat a burat jadro bez vyjadrenia statika a solidne zasiahol do nosnej steny celeho panelaku. takze su aj takito ludia.
Odpovedať
@victorka505 to mu vobec presiel takyto velky zasah? akoze ja by som si osobne na to ani netrufla, ze by sme sa do niecoho takehoto pustili sami bez nejake odobrenia dalsou stranou.
Odpovedať
ludia su vselijaki veru, ked sa snazia obchadzat taketo dolezite veci, po prstoch by som mu dala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?