Prečo sa vytvorila pleseň v spálni?

Náš problém vznikol tak cca pred mesiacom. Bývame na prízemí, pocas tejto zimy sa objavila pri oknach a raz sme si vsimli plesen v kute izby (severno-východná strana). vystriekali sme Savom, zatial pomohlo. po par tyzdnoch plesen za postelnou nohou (postel mame na nozickach, dole sa teda neustale vetra). a vcera sme pretacali matrace a od spodnej strany matrace chytene plesnou -na miestach, kde matrac lezal na drevenom roste. postel je drevena. vobec nerozumieme PRECO sa toto deje. v spalni sa stale vetra (aj v zime mavame otvorene okno), merali sme vlhkost, pri zemi bola 59%, v beznom priestore 50%.izba je udrziavana v cistom stave, pod postelou nie je nic - iba povodne lino. kobercov mame minimum. sme uz zufali, v byte je priemerna teplota 20-21 stupnov. bytovka má už nejaké tie roky (viac ako 30). zatepľovali ju ešte medzi prvými, ale-robota odfláknutá. Nielen, že museli opravovať zateplenie, teraz si všímame aj dalsie nedostatky-sokel nie je zatepleny, okolo okien takisto nie, ani balkony. ... nemyslim si, ze Savo je konecnym riesenim. mna zaujima pricina-preco to vznika, ked vsetky "antiplesnove" kriteria dodrziavame - vetranie, normalna teplota, nizka vlhkost... co sa da s tymto robit?
Odpovedať
Úplne chápem tvoje rozpoloženie :-S ...Nám sa pleseň pravidelne vytvára na dvoch stenách, za skriňami i botníkom, skrine sú odtiahnuté od steny ale botník nie, musí byť uchytený, aby sa nepreklápal. Kvôli plesni na stenách (alebo od SAVA) nám už vyžralo aj plávajúcu (najmä lišty) a stalo sa už aj to, že sa pleseň vytvorila aj na zadnej stene botníka a od nej prešla aj na topánky.... ]-( . My však nemáme zateplený panelák...jedna stena je orientovaná severne, druhá susedí s pivnicou na poschodí. Trápime sa tiež a za tie roky mi to už ide poriadne na nervy. Budúci rok to už plánujeme riešiť komplexne, dovtedy nás čaká ešte jedna takáto zima :-( . Rada by som ti poradila, ale sama neviem ako na to, preto tu sondujem, čo a ako. Držím ti palce v tvojom "boji".
Odpovedať
Profilova fotka
Niekedy sa da takyto problem vyriesit zateplenim izby zvnutornej strany vodeodolnym materialom, na ktorom sa uz plesne tvorit nebudu. Dala by sa urobit aj z nudze cnost a pouzit izolovanu sadrokartonovu predsadenu stenu, ktora by sluzila ako svetelna rampa, s nikou, LED pasmi, bodovkami, tapetou, a tak...
Odpovedať
mna napada len to, ze mate tam dole prilis velku zimu a slaby tok vzduchu.
Odpovedať
tepelny most...
Odpovedať
Profilova fotka
ked spíte, mate dvere zatvorene? skuste ich nechavat trosku pootvorene. Nasim sa zacal tento problem javit po zatepleni fasady a vymene okien. Od kedy nezatvaraju dvere celkom je to v pohode. Cital som ze clovek pri spani vydychne za noc az 1 liter tekutin. Na inej stranke som sa docital ze to moze byt 1 az 2 litre, co uz neviem ci je az tak pravda ale dajme tomu. Ked si to das x2 tak mas rano skoro plne vedro vody na polievanie ketov. :-)
Odpovedať
Savo už nepoužívaj, čistá chémia aj to len dočasne pomôže... Bioni Systém alebo Bioni Clean, jedno je náter, to druhé sprej, kamarát to použil do dvoch izieb v petržalskom byte a ja osobne do kumbálu, kde som mal 70% vlhkosť. Teraz mám 40% i napriek tomu že to nie je vetraný priestor. vrelo preto odporúčam, zbavíš sa plesne na furt a zlepšíš si klímu v izbe.
Odpovedať
azalka22 už si vyriešila tu plieseň?
Odpovedať
aj my sme mali pleseň v izbe, na tej strane ako je obvodový múr domu, no nastriekala som to savom, ale zo tri razy, nechala vyschnúť, oškrabala som to a manžel doniesol taký náter proti plesniam, tak sme to tam natreli..A musím zaklopať, drží sa to..
Odpovedať
savo, plus náter proti plesniam a zatiaľ to funguje, mali sme jednu stenu v starom dome asi do 30cm výšky po celej dĺžke ako boli skrine popri stene, potom som stenu nastriekal, oškrabal, natrel a teraz je krásne biela.
Odpovedať
Profilova fotka
cez zimu v nasom byte najvačšia investícia je do sava na plesen... ale dali sme si cerezit stop vlhkosti a musim si poklopat mame po probleme... a teiž treba vetrat min 20 min 2x do dna
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno by to pomohlo vymalovat farbou, na ktorej sa netvori plesen... je ich cely rad. Napr. my sme dali do kupelne Fortissimo... len je to svina, ak nieco zaspinite pri malovani - ide to tazko dole :)
Odpovedať
Profilova fotka
Pliesne sa tvoria väčšinou na tepelných mostoch .Niekedy stačí maličkosť maľovať kvalitnou akrylátovou farbou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
treba vetrať
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte, na stranke www.radostzbyvania.sk je o tom zaujimava kniha - take strucne zhrnutie ked su plesne a vlhko vo vseobecnosti, viem ze chystaju aj blizsie a podrobnejsie riesenia popisat postupne
Odpovedať
Profilova fotka
preto treba vzdy vetrat ked je nejaky naznak pliesne a vlhkosti...
Odpovedať
prosim PORADTE mi nejaky ucinny pripravok na plesne ,-nieco ako je FIXINELA-.Mame ju, je suprova,ale smrdi z toho v celom byte.Poradte nejaky pripravok prosim,ktory neobsahuje chlor, a moze sa v tej miestnosti po striekani aj spat.Dakujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, viete mi prosím dať radu? Izba o veľkosti 25m2, postavená z porfix plus 375, zateplené 20tkou polystyrénom, severná strana, vetranie od 7:30 - 20:30 s jednou dvojhodinovou prestávkou, čiže takmer celý deň a napriek tomu sa tam chytá pleseň. Ale len na dvoch obvodových stenách. Je to novostavba, zateplená rok od postavenia hrubej stavby. Zajtra plánujeme kúpiť vlhkomer. Prosím Vás, viete mi niekto povedať, čím by to mohlo byť? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
lejla 1111 pozrite sa nato skor z vonkajsej strany ci nemate nieco pod zateplenim nejake rozvody alebo hromozvod v tych chytenych miestach
Odpovedať
kup si elektricky odvlhcovac, nevyriesi systemovu pricinu (teoelne mosty, vzlinanie vlhkosi po muroch, nedostatocnu izolaciu) ale eliminuje dosledky tym, ze znizi vlhkost v byte. V suchom byte, nech by bol akokolvek chladny sa plesne nevytvoria.
Odpovedať
Profilova fotka
@lejla1111 vlhkomer je dobrá vec. My sme si ho tiež kupovali, keď sme podobný problém riešili. U nás bol problém v byte v starom so zateplením.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Tiež sa nám tvorí pleseň v spálni za skriňou čo je cez celú stenu. Chcem to vyriešiť odstránením celej omietky, a výmenou tejto omietky za nejakú tepelnoizolačnú s protiplesňovou úpravou. Neviete ma troška zorientovať v ponuke produktov na trhu? Najradšej by som niečo Slovenské. Ďakujem za pomoc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?