Prasklina na stene u susedy - potreba statika?

Dobrý deň. Prerabame s manželom byt,ktorý sme si prednedávnom kúpili. V byte neburame steny,iba meníme dlažbu a dávame novú elektriku (boli tam staré 40 hliníkové elektrické káble. Volali sme aj na staveny úrad,kde nám povedali,ze výmenu elektroinštalácie netreba ani nahlasovat,len potom pečiatku od elektrikara bude treba. (Pre istotu sme už to aj tak nahlásili). Z dovodu výmeny elektroinštalácie manžel na stenách a panelovom dome robil drazky s drazkovackou (ktorú sme si kvôli tomu kúpili) a následne už vyrezanu drazku (ani nie 2 cm do panela) zo zbijackou odstránil. Na stenách sa v našom byte nevytvorili žiadne praskliny z dôvodu tej drazky. No ozvala sa nám suseda ze jej z druhej strany pukla stena,ze treba volať statika a sťažovala sa aj správcovi. Prasklina je v mieste,kde sa spája priecny panel s pozdlzym. Chcem sa teda opýtať niekoho šikovného a odborne zdatneho,či sa podľa Vás jedna o statické pukliny a či je potrebné volať statika. Z mojich zistení staticky posudok stojí aj 600 eur. Prípadne,ako by ste nám poradili,ako máme postupovať? Vopred ďakujem za akékoľvek rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@minecka Nevidim v to problem ze ked chce suseda zavolat statika tak nech si ho zavola... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@minecka tak toto si dovolím trvrdiť, že nebude statický problém :)... Ako pisal @richard71, ked chce, nech si zavola (a zaplati) statika.... Toto je uplne bezna prasklina v panelovom byte na spojoch panelu, sam mam take asi 4. Je mozne, ze sa praklina spravila pri otrasoch, ale druhu stranu aku mate istotu, ze ta prasklina tam uz nebola pred tym ?
Odpovedať
Aj my sa s manželom domnievame,ze prasklina mohla vzniknúť aj skôr. V rámci dobrých susedských vzťahov sme jej ju chceli aj tak vyspravit,no jej to už nestačí,asi chce celú stenu urobiť 8-( No suseda zrejme trochu zvelicovala,keď o nej hovorila správcovi a preto to asi chcel riešiť cez statika. Ďakujem za Váš názor. Ak ešte niekto bude vedieť poradiť,budeme Vám veľmi vďační.
Odpovedať
@minecka to nie je podla mna nutne volat statika, skoro to ani nevidno, ja som na byte viac x premaloval a tiez mi popraskala stena :D
Odpovedať
lenhy_erik tak snáď už len správca bude tiež toho názoru,ze ide o bežnú puklinu omietky na stene,lebo kvôli rečiam pani susedy chcel,aby tam šiel aj statik. Nám príde smiešne sa vôbec niečím takým zaoberať kvôli takej maličkosti,ale suseda v dôchodkovom veku z toho robí drámu. Sme mladý pracujúci pár a nemáme čas (a ja ani trpezlivosť) sa pre toto naťahovať,no prekvapilo nás,keď nás nahlásila cez správcu a teraz pani suseda žiada statika. Asi si viete predstaviť,ako nám to pokazilo radosť z nového bývania. Z toho dôvodu hľadám kdekoľvek rady od ľudí na riešenie tejto situácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@minecka - pozri sa na to z pozicie susedy, pred Vasimi pracami tam mozno prasklinu omietky nemala a teraz ma. Podla typu jej omietky by som jej to sam opravil (napr. tmelom Rigips Vario) a natrel bielou farbou, nech je stara pani spokojna. Zalezitost na 2x 5 minut mojho casu a zbytocne volat spravcu/ statika, lebo ide o povrchove praskliny. Samozrejme, ak statika chce, nech si ho zaplati z vlastneho vrecka.
Odpovedať
@minecka ta prasklinka tam možno už bola a teta si ju všimla až keď začala detailnejšie skúmať stenu... So statikou to nemá nič. Iný pohľad na vec - pravdepodobne za to môžete vy. Otrasy pri príklepovom vŕtaní, sekaní, drážkovaní to ľahko spôsobia. Keď spoje panelov sú "len tak" zahádzané omietkou... Aj u nás sa to stalo, keď suseda prerábala byt. K nám sa dokonca prebili, keď vŕtali otvor na zásuvku :-D neriešim. Keď to budem chcieť zapraviť, spravím to najlepšie sám.
Odpovedať
Profilova fotka
Susedu by som vôbec neriešila. Nech sa sťažuje kde len chce. Ved je to fakt blbosť. Je to proste rypavy typ znudenej baby co bude hľadať a riešiť problémy stále. Asi sa môžete pripraviť na veselé spolužitie. Odporúčam ignorovať.
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za radu, ako čítam,tak ani podľa Vás nejde o staticku prasklinu. V rámci dobrých susedských vzťahov jej to manžel chcel spraviť (bez toho,aby sa skúmalo zavinenie pri spôsobenej škode), no keďže podľa pani to bude vidno,tak budeme musieť pristúpiť k inému riešeniu.
Odpovedať
@jankazb nič v zlom, ale väčšina ľudí, čo má názory podobné tebe v poslednom príspevku, je úplne rovnaká. alebo bude v blízkej dobe. len si to nechce priznať. lebo predsa oni majú úplne iné problémy a majú na to právo. málokto sa jednoducho prenesie cez to, keď sa mu zdá, že sa mu deje krivda. občas je to do očí bijúce a človek len krúti hlavou. sebareflexia nie je "štandardná výbava" u ľudí... nedávno som menil pletivo na záhradkárskej osade. na spodku mali kari siete proti diviakom. niektoré siete boli vyššie, niektoré mierne nižšie. a raz prišla za mnou jedna pani, že to je strašné, ti ľudia sú riadne ********, keď poberú susedom tie vyššie a nechajú nižšie. a čo nespravila vzápätí? pobehala susedov naokolo a hľadala tie vyššie, aby si ich pobrala. čumel som hodnú chvíľu s otvorenými ústami. pripomína mi to jednu pesničku, kde sa spieva niečo v zmysle "people like us, we no" (možno je to mierne iný text, len ja to zle počujem :-D :-D ). hovorí mi to o tom, že "to tí druhí, nie my"... keď niečo zlé robia tí druhí, tak je to des. ale keď my, tak je to OK - dokážeme si to ospravedlniť.
Odpovedať
@minecka snáď jej nechceš stierkovať celú stenu? alebo finančne kompenzovať? mali by ste to ignorovať a na susedu sa vždy pekne usmiať, keď ju uvidíte. mimochodom, nechápem, ako ste si čo len na chvíľu mohli myslieť, že ste svojimi zanedbateľnými zásahmi do stien mohli spôsobiť praskliny ovplyvňujúce statiku toho baráku...
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon moje riešenie je len veľa životných skúseností. Proste je to tak. Keď ale viem ze niečo zavinim jasne dám do poriadku. Život ma ale naučil že dobre susedské vzťahy za každú cenu proste nefungujú.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@minecka už viem, prečo tie obavy. minule tu týpek riešil podobné - či nepoškodil stenu/podlahu tým, že do nej vŕtal dvojbritým namiesto štvorbritého vrtáku nejakého malého priemeru :-D :-D :-D
Odpovedať
@worker_falcon Uvidíme ešte,určite jej celú stenu nebudeme robiť,ani platiť za to,ak odmietne vyspravit puklinu. Dufam,ze s ňou dospejeme ku vzájomnému konsenzu,no trochu sa obavam,ze sa to nepodarí. No my sme si praveze nemysleli,že je narušená statika. Len viete,niekedy už začnete pochybovať o všetkom,najmä keď správca nás ,,nastrasil,,,ze bude treba volať statika. On však ešte puklinu nevidel,tak snáď aj on bude toho názoru,ze statika nie je narušená. Je nám táto situácia celá nepríjemná,no nemysleli sme si,ze z toho bude až taký problém.
Odpovedať
@worker_falcon A aj tomu typkovi sa suseda sťažovala,ze za 40 rokov taký hluk nepočula a má celú stenu puknutu a treba volať statika a ktovie,či to na ňu nespadne? :-D
Odpovedať
@minecka ako treba susede uznať... to pochopíte, keď budete "na druhej strane steny". keď budú susedia niekde vedľa, nad, pod vami prerábať byt. v susedných bytoch sa to všetko oveľa viac ozýva ako tam, kde sa pracuje. ako vravím, treba vyčkať, čas to vylieči. suseda zabudne. a prasklinu ak bude chcieť riešiť, nech rieši. ak bude chcieť, tak manžel príde zatmeliť. nič viac ani menej.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked sa nahlasi problem v dome, ma ho spravca osobne preverit alebo poslat na prehliadku zodpovednu osobu. Nie hned posielat statika ako rozkaze pani suseda. Vyberanim panelu z drazky vrtackou mohlo prist k praskline. Ale podla mna trochu prehana, ked hovori o statickom probleme. To by ste museli zasahovat do nosnych konstrukcii a na to treba stavebne povolenie a aj vyjadrenie statika. A statik by sa musel bud seknut keby doslo k problemu so statikou alebo mat nedostatok informacii o inych zasahoch v nosnych prieckach. Ak budete robit stierky, mozete to susede vyspravit, ako navrhujete. Pripadne pretriet tu stenu farbou, aby nebolo vidiet flak po vyspravke. Udrziavat dobre vztahy treba, ale zaroven sa netreba nechat vyuzivat. A netreba susedov ani ignorovat.
Odpovedať
@minecka robím elektriku v bytoch už dve desaťročia, kde sa píli, vŕta, drážkuje, ale aby som porušil niekomu statiku, tak to som ešte nepočul :-) Je možné, že otrasmi ste susede spôsobili prasklinu, ale je to len povrchové narušenie farby, ktoré ide odstrániť veľmi lacno a jednoducho. Zatmeliť a pretrieť. Suseda nemôže prežiť, že je tam niekto nový, možno že prerába, alebo je proste rýpavý typ a s takým neurobíte nič. Nedá sa s každým vychádzať a ako sa píše vyššie, udržiavať dobrý vzťah za každú cenu nemá význam.
Odpovedať
Profilova fotka
Nieje to statická trhlina. Je to trhlina v pružnom spoji panelu. Mimo iné by musela dokázať nedokázateľné, že tá trhlina tam nebola predtým ako ste začali búracie práce. Na činžiakoch sú takéto trhliny normálna vec.
Odpovedať
Nič v zlom ale kvôli takej takmer neviditeľnej prasklinke by som susedu poslal do ... To statiska prasklina vyzerá úplne inak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?