Prasklina na nenosnej priecke v panelaku

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci mi neviete poradit. Novostavba - cca 6r, posch. 6/7, na nenosnej priecke - z rohu dverného otvoru smerom k plafonu - je prasklina z obidvoch stran rovnaka. Vraj aj v bytoch v susedných vchodoch su podobne...Videla som tu v diskusiách, ze niekto pisal, ze v panelakoch to je kozmeticka vada...ale z rodiny mi povedali, ze je cudne, ked na nenosnej priecke je prasklina, vraj nema byt od coho...mate s tym pls niekto skusenost? vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdepodobne nepoužili dverný preklad, je tá trhlina šikmá alebo zvislá ? pomohla by fotografia. Mohlo sa to stať aj dodatočným dotvarovaním betónového stropu pod priečkou, prípadne si sused na 5-tom podlaží mohol túto priečku odstrániť a dodatočný priehyb stropu.
Odpovedať
Zdravím Vás, ako projektant-statik bez nejakého podrobnejšieho opisu na 100% príčinu neviem určiť. Ale keďže sa jedná o novostavbu, je veľmi pravdepodobné, že trhlinka bude len kozmetická vada. Bytovka po výstavbe sadala, vyskytli sa rôzne napätia na stene a mohla prasknúť. Keďže ide o nenosnú priečku, veľmi by som si tým hlavu nelámal. A rodine odkážte, že aj na nenosných priečkach môžu vzniknúť praskliny, napríklad od sadania, vodorovných účinkov zaťažení a podobne. :)
Odpovedať
dakujem. trhlina je mierne sikma...da sa z toho nieco vyvodit?
Odpovedať
Profilova fotka
@el6 ak my sme to mali na panelaku presne ako pises. trochu sadry a farby a poriesene. uz sa to potom nevratilo
Odpovedať
Profilova fotka
Šikmá trhlina je väčšinou dôsledok priečnej sily, ale pomohla by fotografia. Je možné, že dochádza k sekundárnej konsolidácií objektu a ku preskupovaniu napätí, ktoré sa uvolňujú tvorbou trhlín. Áno jedná sa len o kozmetickú závadu, žiadna priečka neovplyvňuje stabilitu objektu, ani tuhosť, na to slúžia monolitické jadrá prípadne zavetrovacie nosné steny. Možno by som príčinu videl v prekladovom nosníku nad dverami prípadne jeho absenciou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Nam sa objavili velmi tenucke praskliny na rodinnom dome, nenosne steny. Tiez nam povedali, ze je to kozmeticka vada, aj vzhladom k tomu ze sme pouzili sadrove omietky..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?