Poplatky za byt v osobnom vlastníctve

Ahojte, prosím chcem sa spýtať v akej výške platíte poplatky za byt v OV? (Nájomné) Viem, že je to všade inak a, že záleží od mnohých faktorov, chcem to vedieť len informačne, nakoľko si plánujem kúpiť byt a teraz ešte bývam v dome u rodičov, takže tam tie poplatky su iné. Ďakujem za každú odpoveď
Odpovedať
1
2
@nika194 z akeho si mesta? poplatky sa lisia od mesta, ci je to novostavba alebo stary byt, ci prebehla rekonstrukcia bytovky - tym padom vyssi fond oprav, kolko ludi obyva byt a kolko m2 ma. ako priklad uvediem moj - 4i, 78m2, 1 osoba, fond oprav 74€, sluzby 69€. elektrika, plyn a internet+TV su extra.
Odpovedať
Byt, ktorý si chcem kúpiť je v Ba v Petržalke, je 1izbový - 37m2, panelák bol zateplený a sú aj nové výťahy Ja som sa už pýtala na náklady aj majiteľky, ale je teraz mimo Svk a do mailu mi napísala len sumy a neviem či to myslela dokopy alebo zvlášť a keďže som v byte ešte nebývala tak nemám predstavu...ona mi to napísala tak, že nájomné 105,45€; 26€ fond opráv, 14€ elektrina, 9€ plyn, 27€ Tv+internet a, že je všetko u správcu rátané pre 2osoby...takže neviem či to mám chápať tak, že náklady sú 181,45€ alebo je to rozpísané to nájomné @manilla
Odpovedať
Profilova fotka
@nika194 Urcite to chap tak, ze celkove naklady su 181, inak by bol najom necelych 30 eur, a to je nerealne. Ale ak tam budes byvat sama, najom, elekrinu a plyn budes mat o cosi nizsie.
Odpovedať
@nika194 Za byt v OV neplatíš nájomné. Platíš náklady za správu, fond opráv a energie. Fond opráv nie je závislý na počte osôb. Tak isto ani TV a internet. Spotreba tepla a vody záleží od osoby, niekde 1 osoba môže spotrebovať viac vody, ako inde 3 ľudia. Z toho, čo si napísala je jasné, že FO je 26 €, elektrina 14 €, plyn 9 € a TV 27 €. V tých 105 € sú poplatky, ktoré sú závislé na počte osôb, napr. poplatok za elektrinu spol. priestorov, poplatok za výťah, poplatok za upratovanie a potom poplatky, ktoré nie sú závislé na počte osôb, napr. za správu, záloha na kúrenie, záloha na teplú vodu a iné poplatky. Tvoje náklady budú 26+14+9+27+105 = 181 € znížené o tú jednu osobu, čo bude nejakých 10-15 €. Ale skutočné náklady budú závislé od toho, koľko elektriny spotrebuješ a ako si budeš kúriť.
Odpovedať
@katika_ba "Ale ak tam budes byvat sama, najom, elekrinu a plyn budes mat o cosi nizsie." Ľudia, nepoužívajte pri bytoch v OV pojem "nájom". To sú zálohové platby. A nie je isté, či to bude mať nižšie. Ak bude používať v lete klímu a bude je bežať PC celý deň, tak bude mať vyššiu spotrebu elektriny, ako 14 €.
Odpovedať
@nika194 to, čo nazývas "najom" sú poplatky správcovi danej bytovky. Zvykne v nich byt zahrnutý aj Fond opráv, takže ja by som rátala, že tých 26€ je už zahrnutych v sume 105,45€. Pri ostatných poplatkoch si môžeš vybrať dodávateľa (elektrina, plyn, tv, net) správcu bytovky si svojvoľne meniť nemôžeš. A sumy čo napísala majiteľka by potom sedeli na 1 izbak v podobnej veľkosti. Bývala som chvíľu v 40m2 1 izbaku, poplatky boli cca 120€, ale bez TV a netu.
Odpovedať
@chrobak7 @zltalienka áno viem, že sa to nevolá nájom, preto som to nechala len v zátvorke a vlastne aj majiteľka mi to tak napísala.. Ďakujem ale za info, nemyslela som si, že 1izbový byt môže mať také vysoké náklady..rátala som tak okolo 100€
Odpovedať
@nika194 áno, bývanie v byte je v tomto smere "drahé". Bývam akt. v 2-izbaku a poplatky vyjdú rovnako ako majú rodičia vo veľkom poschodovom, podpivničenom, nezateplenom dome a býva tam aj brat s rodinou, spolu 7 ľudí.
Odpovedať
@nika194 Však aj má okolo 100 EUR. Náklady za plyn, elektrinu a TV do zálohového predpisu nerátam. Ja som mal 4 i. byt so 4 osobami a náklady boli 230 €. Náklady za byt nerastú proporiconálne s počtom izieb a osôb. 1 a 2 izbový byt v rôznych bytovkách môžu mať kľudne aj rovnaké náklady.
Odpovedať
@zltalienka nevravela by som ze byvanie v byte je "drahe" oproti domu. Ak by si RD tvoril fond oprav vyskocilo by to daleko vyssie. Lebo ked raz bude treba platit novu strechu alebo kotol ak nemaju uspory zaplacu.
Odpovedať
@eeffka plne súhlasím. Ten kto býva v dome bude mať tieto výdavky s údržbou domu nárazové a je otázne, či na to vopred myslí a šetrí peniaze, ten kto byva v byte je nútený sa pravidelne skladať na budúce opravy, prip. bývalé. Avšak z pohľadu pravidelnych mesačných výdavkov na bývanie je byt drahší. Preto aj my chceme ísť do domu, ale len do nového, aby aj mesačné výdavky neboli vysoké a aj údržbu domu nebolo potrebné tak skoro riešiť.
Odpovedať
@zltalienka ano aj ja ešte bývam s našimi a nemáme také vysoké náklady @chrobak7 ja som počitala všetko spolu, že bude okolo 100€, ale tak čo už :) presne z toho som aj tak vychádzala, kamoška má 3izbový byt, sú traja a náklady majú 190€, tak som si myslela, že v 1izbovom to bude o niečo viac menej :/
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nika194 v jednoizbaku je to lacnejsie ale nie pomerne. My sme 4ia a byt ma stoji cca 220e. Byvanie elektrika plyn tv internet
Odpovedať
@eeffka ano lacnejsie ale tie rozdiely medzi vacsim bytom a tymto malym :/ vy styria a 220€, tu pre dvoch a 180€ :/ ked si k tomu pripocitam este hypoteku tak je to uz dost..ale tak ked chcem platit za vlastne, tak sa musim uskromnit v inych veciach :)
Odpovedať
@nika194 no ale vies ono vzdy je najdrahsia prva izba s prislusenstvom. Dalsie izby nenasobia naklady.
Odpovedať
@nika194 nerozmýšľaš o 3i? vyššiu hypo ti pomôže vykryť prenájom 1 izby...
Odpovedať
@eeffka ano chapem @zuzanka.zuzu ja by som rada aj vacsi, ale nedaju mi taku velku hypoteku a vlastnych penazi tiez tak vela nemam
Odpovedať
@nika194 nechces teda radsej novostavbu? tam by sa naklady pohybovali do 100€ ceny starych bytov sa uz pomaly vyrovnavaju cene novych. akurat treba cakat, lebo najlacnejsie su este z projektu. ja cakam 2 roky, ale vysiel ma lacnejsie ako stary byt.
Odpovedať
@nika194 ešte sa môže stať, majiteľka má nastavené platby zbytočne vysoko a reálne náklady sú nižšie. Pri kúpe 2 izbaku som bola tiež najprv nemilo prekvapená z výšky poplatkov, ale po 2 rokoch máme platby cca o 1/4 az 1/3 nižšie. Tí pred nami isto mali obrovské preplatky...
Odpovedať
@manilla neviem :/ čo som pozerala novostavby, tak 1izbové byty majú takmer všetky kuchyňu spojenú s tou jednou izbou a takisto aj wc a kúpeľňa sú spolu a ja by som to chcela oddelené. tu v tomto byte je aj kuchyňa zvlášť a taktiež aj wc a kúpeľňa sú oddelené @zltalienka áno aj nad tým som už premýšľala...keď sa vráti majiteľka na svk tak sa ešte popýtam
Odpovedať
@eeffka kravina, pozri si ten poplatok, ktory platia byty tym kvazispravcom, je to cca 6eur z mojich skusenosti, cize logicky je byt drahsi. potom si este prepocitajme tie kamaratske firmy, ktore zatepluju 2x tak draho a 2x tak nekvalitne. to iste rozvody v byte - stupacky. a dom je logicky a preukazatelne lacnejsi. ale naco by som presviedcal ludi o tom, kazdy nech si zije podla toho, ako chce. napr, ja za 50m platim FO 40eur, zaokruhlene dole. tj 480eur rocne, a za 30 rokov mam 14400 eur, za predpokladu, ze sa FO nebude zvysovat a neratam tam ine ekonomicke blbosti.. co ma na doe bude stat 14400 eur? okna - ale to nepatri pod FO ani v byte. tak jedine - fasada, strecha, a vodomerna sachta. mozno niekomu napadne nieco kreativnejsie, ale mne nie. ale to by chcelo konkretne pripady.. no a teraz pride ta sranda - byt je 50m2, keby je 150m2, ako bezny dom, tak by bol FO az 120eur! a co chces na 30rocnom 150m2 robi za 44 tisic ? zburat a postavit novy? :D podla mna, FO na byte, je ciste sadomaso a PODVOD. uz len z dovodu, ze su tam vytahy (PS: moj priklad bol na byt bez vytahu) cize nie, dom, aj ked to tak vyzera, nikdy nemoze byt drahsi, bez byt. jedine keby si na dome platim spravcu, tj. dalsi vypalnicky medziclanok. ale moj priklad je na PANELAK, novostavbu neviem, tam to mozno nevyhadza tak brutalne neekonomicky.
Odpovedať
@nika194 este by sa dalo urobit to, ze zavolas priamo spravcovi a on ti povie odpovede a presne.. podla mna je to ale 105eur FO+teplo a voda. pre 1i byt aby to bolo viac, to by bol pruser. ale moze byt, nepoznam petrzalku, ale dve ine mestske casti tak 105eur by na 37m2 byt sedelo (napr ruzinov). ale tusim aj karlovka je dost draha, ale neviem, to len z pocutia. cize tipujem ze 105 je vsetko, (spravca, studena tepla voda podla priemernej spotreby cloveka, fond oprav, smeti pre asi jedneho cloveka ale ak dvaja tak mozno +4.5eur? neviem ako to chodi) avsak plyn je uz individualna zalezitost, kto chce ho ma, kto nie, kupi indukciu a neplati vypalne SPP vo forme prenajmu plynomeru alebo mesacny poplatok za plynomer (ja to tak mam), treba to zvazit, prepocitat...podla sposobu a intenzity varenia. ale asi to bude +- to iste , pokial treba zaratat 300eur za slusnu indukciu, pociatocna investicia. a niekto hold ma rad stary dobry plamen.
Odpovedať
@dusantt kravina je to tam kde ludia nie su schopni sa dohodnut. My sme spolocenstvo 27bytov a kazdy jeden vydavok schvalujeme na sxhodzach. Ak mam dojem ze niektora cenova ponuka je privysoka mam pravo predlozit inu ktoru zozeniem ja ako xlen spoloxenstva. Tam kde je bytov 1000 a spravuje ich nejake kvazimegadruzstvo kde je vlastnik bytu maly nedolezity mravcek to tak moze byt ako pises. Pri vybere bytu bolo pre mna toto jedno z dolezitych kriterii aby sme ako vlastnici mali realny dosah na nase pwniaze. U nas sa z fondu platili zatial co som tu 10r vymena okien vsetkych byty aj spolocne priestory. Strecha.fasada.chodisko.oprava a uprava spoloc.priestorov a teraz nas caka vytah.
Odpovedať
@eeffka no ja som mal byt aj v 18 bytovom dome (celkom male) a vybrali zateplenie za 90 tisic, 8cm eps. 2010. plocha pod 600m2 plus strecha 300m2 to je na zamyslenie. ked som hovoril, ze je to vela, bol som za idiota, lebo ved o tam moze 20-neviem-nieco rocny k tomu vediet, no nie.. este k tomu zobrali uver s tym, ze ak budu chciet zmenit banku, tak pokuta 3 tisic eur. cize ako pises , treba kupovat byt tam, kde ludia maju nieco v hlave, inak to je peklo, cierna diera na peniaze..
Odpovedať
@nika194 ano, novostavby sa tak robia. kuchyna je proste spojena s obyvackou. jediny projekt, o ktorom viem ze ma oddelenu kuchynu je tujetoin v dubravke.
Odpovedať
@dusantt no skusim toho spravcu, dakujem za radu :) viem, ze je v byte plynovy sporak, ale ten ja velmi nechcem, tiez skor rozmyslam nad indukciou..musim si sadnut a vsetko si prepocitat, pripadne este pozriez ine byty.. @manilla no ved to a ja nechcem, aby bola kuchyna spojena s obyvackou, lebo este ak by som kupila tento 1izbovy byt, tak by som chcela nejakym sposobom predelit tu samostatnu izbu, aby bola obyvacka a "spalna"
Odpovedať
Profilova fotka
@nika194 Off topic, ale spominala si, ze sa velmi nevyznas. Ak kupujes starsi byt, prebehla v nom rekonstrukcia? Aby sa ti nestalo, ze ti zacne odchadzat elektrina. Hlavne ked spominas, ze chces indukciu. Detto rozvody vody, odpadu sa uz riesili? Treba mysliet aj na taketo veci. Este raz sa ospravedlnujem za off topic :-)
Odpovedať
@katika_ba nie v pohode :) nevyznam sa to je pravda..majitelka vravela, ze prebehla ciastocna rekonstrukcia (okna, murovane jadro), elektrinu a vodu nespominala, ale s tym ja pocitam, ze ak si tento konkretny byt kupim tak sa bude rekonstruovat aj vratane rozvodov :)
Odpovedať
@nika194 teraz si budes trochu domyslat: jednoizbak a 2 osoby 9€ plyn mi vychadza na varenie + ohrev vody, na varenie je to vela, cize ak mas ohrev vody plynom, tak by som varenie 100% nechal na plyne. Elektrina OK, to je taka minimalna spotreba, TV a internet je na tebe, ale to sa mi zda prestrelene (ak si ale TV maniacka, tak OK). 26€ fond oprav je tiez tak akurat, bud sa robila alebo je planovana nejaka rekonstrukcia (kedze je to malicky byt), zvysok zo 105,45€ by mohol byt o nieco nizsi, ale nie je to vyslovene prestrelene, (ak som sa mylil v ohreve vody plynom, tak by bola cena super) Ja by som pre istotu k tomu zapocital este koncesionarske poplatky 4,64€ mesacne, dan z nehnutelnosti a za komunalny odpad.
Odpovedať
Prosim ak chcem vediet, ci uz v panelaku riesil niekto klimatizaciu (vraj je na to potrebny aj suhlas vacsiny vlastnikov bytu) tak u koho je najlepsie sa o tom informovat? U spravcu alebo u zastupcu vlastnikov alebo u niekoho ineho? Dakujem Dakujem aj za vsetky ostatne odpovede, ste mili
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?