Pomoc - Staré drevené parkety

Ahojte. Chcel by som poradiť. Kúpili sme panelový byt, kde sú v izbách staré drevené parkety. Ide o to, že majú medzi sebou veľa väčších medzier. Najlepšie by asi bolo všetky vybrať. Keď už budú vybraté, asi by bolo dať preč všetky podklady, a začať od panelu. Napenetrovať, nivelačku a lepiť parkety. Máte niekto skúsenosti? Ako postupovať ak je pod parketami hobra a škvára a ako keď nieje? Alebo to len prebrúsiť? Je škoda tie parkety vyhadzovať a chceli by sme ich potom dať vybrúsiť. Len sa bojím tých väčších medzier, aby nevypadal s tadiaľ tmel do týždňa.
Odpovedať
@djpecko Ak sú tie parkety rovné, nevŕzgajú, tak je škoda ich rozoberať a znovu ukladať. Stačí ich len prebrúsiť a znovu nalakovať. Tie medzery nechaj tak, prípadne ich vyplň tmelom na parkety ,aj to len tie najväčšie, ako je tá jedna na fotke. Predpokladám, že viac takých asi nebude. Pár mm medzera je v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja,keď som reparoval svoje,tak som to len prebrúsil,tie zbytky z brúsenia som zarobil s tmelom,pekne som to zatmelil,opäť prebrúsil a nalakoval.Slúžilo to niekoľko rokov,než som sa odsťahoval.Nový majitel s tým nič nerobil,len po rokoch tiež jemne prebrúsil a nalakoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@djpecko ide o to koľko tomu chcete venovať času a peňazí. Ideálne by bolo ich rozobrať a znovu uložiť ale o nejakej "nivelačke by som rozhodne neuvažoval. 1) veľa peňazí 2) keď nebude pod parketami zvuková izolácia bude to pre susedov pod Vami nočná mora lebo každý krok bude počuť 3) kto vie akú vrstvu betónu by ste tam museli naliať a či by to vôbec bolo možné zo statického hľadiska. Ak by som mal čas....parkety rozoberiem (a vymením podklad podľa toho v akom by bol stave len hranoly alebo aj škváru - možno nahradiť podlahovou minerálnou vatou ) dám to obrúsiť na hrubo, pretmelím a dám obrúdiť na jemno a nalakujem vodou riediteľným lakom. (Ja mám dobré skúsenosti s lakom BONA....ale sú to už roky...ako je kvalita dnes neviem) Lakoval by som si to sám, valčekom... min, 2x a po prvom lakovaní jemne prebehol jemným brúsnym papierom (120 či tak nejak...len stiahnuť sem tam chlĺpok či vlas,... povysávať a náter opakovať).(otázka či zoženiete rovnaké ak bude čosi chýbať) (iná možnosť je olejovať...to som osobne nerobil) Druhá možnosť.....len obrúsiť...tie veľké medzery je škoda tmeliť lebo to aj tak vypadne....nalakovať.
Odpovedať
akoby si moj byt fotil ked som ho kupoval, pod parketami taka cierna smola, po niekolkodnovom dumani a pocitani nakladov som dal na to plavacku, parkety vrzgali, poradili mi ich pred tym "vytmelit" silikonom - tam kde to vrzga...vrzgat prestalo. Teraz po troch rokoch pocut to vrzganie z pod podlahy ale nie je to vobec strasne...
Odpovedať
Profilova fotka
@djpecko v dnešnej dobe to je už rarita mať v byte drevené parkety a preto by som ti tiež nevyhadzoval.. len by som ich prebrúsil a nalakoval.. tak ako ti tu chlapi už napísali, poprípade vytmeliť veľké medzery a máš peknú podlahu..
Odpovedať
Profilova fotka
Je zbytocne to rozoberat fakt, tie medzery su vacsie iba na par miestach ako pozeram na tie fotky takze prebrusit ako bolo uz poradene, vacsie vyplnit tmelom, zmiesat to so zvyskami z brusenia tiez nie je zly napad a potom klasicky nalakovat, bude to super
Odpovedať
Prave tak ako napisal @rudolf13 .... zvyskami z brusenia sa to tmeli. To robia majstri ktori su fakt profesionali a co sa laku tyka je aj vodou rieditelny lak. Je to suche uz o 2-3 hodiny.
Odpovedať
Používa sa prach z jemného brúsenia /druhého/ ktorý sa zmieša s lakom a plechovou stierkou vtláča do medzier,po vyschnutí sa ešte raz prebrúsi. Tam kde sú medzery širšie treba skúsiť posunúť parketu aby bola menšia medzera na oboch stranách,nie veľká len na jednej. Niekedy dávno som parkety len drôtikoval,mašinu som si požičal v škôlke,potom 2x prelakoval. Nieje to také dokonalé ako brúsenie,ale stačilo ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?