Pokuta 10 eur. za neúčasť na spoločnom upratovaní okolia bytovky.

Dobrý deň, rád by som sa poradil. Na schodzi spoločenstva vlastníkov bytov sa odhlasovalo, že z dovodu nízkej účasti na jarnom upratovaní okolia bytovky sa neúčasť na upratovaní bude sankciovať pokutou 10 eur. Podľa mňa spoločenstvo takto vyberá pokutu ilegálne, skrátka nemože si určiť to, že za neúčasť na dobrovoľnej brigáde sa bude sankciovať pokutou, žiaden zákon v zákone o bytoch a nebytových priestoroch neumožnuje ukladať takúto pokutu, preto je to podľa mňa ilegálne. Aké mate vy s týmto skúsenosti, je to podľa vás v poriadku?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pantvaroh nuž...nikto ťa nadonúti zaplatiť..ale niet nad dobré susedské vzťahy.
Odpovedať
Co zakon vyslovene nezakazuje, to si moze schodza vlastnikov odhlasovat. Takze ak sa vacsina dohodla a je to v zapisnici, tak je to sice na hrane zakona, ale je to platne. Ja by som sa neondela a na tu brigadu by som sla. Nie kvoli nejakym poondetym 10 euracom ale kvôli dobrym susedskym vztahom. Ak by mi to casovo nevychadzalo presne na ten termin, tak by som obetovala hodinku svojho casu a spravila nieco mimo hromadnej akcie
Odpovedať
@pantvaroh by si sa divil, čo všetko môžu majitelia odhlasovať a zákonne realizovať. v extrémnom prípade môžu dať podnet na súd na dražbu tvojho bytu. "182/1993, § 11, ods. (5) Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru."
Odpovedať
pokial to nemate na papieri,vykaslala by som sa na to,ja na brigady tiez nechodim,lebo napr.u nas .to nie su brigady, ale klebetenie a vysledok ziaden,tak som to zvazila parkrat neist x-)
Odpovedať
Ak si spoluvlastnikom pozemku, tak si povinny sa o pozemok starat, aby tam nerastla burina napriklad. Ak je majitelom pozemku mesto, nik ta na brigadu neprinuti a ani pokutu ti nemaju na zaklade coho dat, svojimsposobom ani nesmies upravovat cudzi pozemok.
Odpovedať
byvam v panelaku a majetkovy podiel mam na pozemku pod nim, vsetko naokolo spravuje mestska cast resp mesto. majitel "toleruje" snahu obyvatelov o skulturnneie prostredia tak nezasahuje do panelakovych predzahradiek, ktore si pestuju nadsenci vo svojom volnom case. my ako spolocenstvo sme odsuhlasili pre danu rodinu preplatenie sadeniciek, lopatky a dakych vtakovin, ale to vsetko uz bolo vysadene na ich naklady ak by hlasovanim nepreslo bola by to ich dobra vola a naklady. Cize ist upratovat okolie panelaku = cudzi pozemok = pokuta za co? Slusne by som sa opytala na zaklade akeho zakona ma chcu sankcionovat za upratovanie cudzieho, nie "naseho" a myslim ze tam by debata koncila. Pri vsetkej slusnosti.
Odpovedať
@pantvaroh podla mojho nazoru to vobec nie je v poriadku. Ty im za toto vobec nemusis zaplatit aj ked potom vies ako ta uz budu brat susedia a najlepsie si s nimi vychadzat nebudes, kedze nespravis po ich..Ideal by bolo keby si sa toho upratovania zucastnil
Odpovedať
@pantvaroh je na vlastníkoch bytov čo na schôdzi schvália no ak to odsúhlasí väčšina vlastníkov tak je to tak platné lebo každý chce mať pekne upratané ale aby to robil niekto iný ...u nás máme odsúhlasené za neupratovanie spoločných priestorov 5€ a zvyčajne najviac na bordel dudrú tí čo neupratujú ale € za neupratanie pekne zaplatia bez reptania a uprace za nich niekto ďalší... deto bolo odhlasovanie upratovanie pivníc a spoločných priestorov kvantum starého nábytku bolo treba vypratať aj po ľuďoch čo už u nás nebývajú každý sa na to sťažoval požiarnici tak isto neprišli ani tí čo odhlasovali pokutu radšej ju zaplatili z 32 bytov nás bolo 15 ľudí aj to za poniektoré byty po 2ja... špaky pod balkónmi vadia každému aj tým čo ich tam hádžu ale upratať si to neprídu.... takže mne to vonkoncom nevadí mám vlastnícke práva ale aj nejaké povinnosti a v každom bytovom dome je schválený aj bytový poriadok + u nás aj sankcie k nemu schválené... pokuty sa využívajú ďalej na chod a zveľadenie...
Odpovedať
@zuzanale ano ale nemozu ho pokutovat za neupratanie cudzieho pozemku.
Odpovedať
@pantvaroh ja by som dal rovno100 ked je dakto lenine hovno nech plati, ci nech ten bordel uprace niekto iny.. kvoli 10e by som sa hanbil pisat na forum
Odpovedať
@pantvaroh Vy nemate co robit upravy a pracovat na pozemku mesta. Platite dane a mesto ma udrziavat si tento pozemok. Nevideli ste viacero reportazi ked dochdocovia sadili stromceky pred panelaky a odviedla ich policia? Nesuhlasim ze spolocenstvo moze robit vsetko co v zakone nie je zakazane. Musite robit len to co je vynutene zakonom, ostatne veci su dobrovolne. Sankcie moze vynucovat len zmluvna strana ak sa to dohodlo zmluvne alebo ak je na to opora v zakone pre obec. AK v zmluve o spolocenstve vlastnikov nie je ustanovene ze spolocenstvo moze odhlasovat sankcie pre vlastnikov tak myslim ze to nie je mozne.
Odpovedať
zuzanale a sysell : Ja osobne nič proti brigáde nemám, sám som roky kosil trávu pred inou bytovkou kde sme bývali, ale ide o princíp, pozemok s trávou v okolí bytovky patrí mestu, nejde ani o tých poondených 10 euro, ide o princíp že napríklad v tu v bytovke má niekto tisícove dlhy na fonde a to je šuma fuk a niekomu dávat ilegálnu pokutu ktorú nazvú poplatkom za to že sa nezučastni nejakej brigády je úbohé!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@niless @pantvaroh zvyčajne sa mesto sa tvári že takéto pozemky nemá prizná sa k nim vtedy ak niečo potrebuje nanajvýš ich tak 2x ročne pokosí ... u nás býval riaditeľ tech. služieb minulý rok byt predali dovtedy bežne prišiel s kosačkou a hrabal trávnik ... a čo sa týka neplatičov to už je na ľuďoch ktorý spravujú u nás sa netrpelo riešili sme oslovením dražobnej spoločnosti v tej chvíli nebol problém splatiť dlh a platí dotyčná poctivo doteraz zároveň výstraha pre ostatných ...
Odpovedať
Profilova fotka
celé je to čudné...za tie sankčné poplatky sa kúpi alkohol a na brigáde sa vypije? 8-) Alebo to ide reálne na nejaké konkrétne účely?
Odpovedať
Profilova fotka
tak pokial v tom case mas ist prec alebo mas nieco ine , ospravedln sa ze nemozes prist. v nasom panelaku upratuje tak polovica majitelov bytov a co sa tyka okolia tak to robime ja s manzelom a jeden sused. A tie peniaze pojdu na skraslenie bytovky? :-)
Odpovedať
tak toto by aj mna vytocilo teda.. Ako jasne, ze brigada je fajn, clovek by sa mal zapojit, ale donucovat niekoho tymto sposobom, to je ubohe.. Okrem toho, ako uz bolo napisane, okolo bytoviek pozemky patria vacsinou mestam a tie sa takto elegantne zbavuju zodpovednosti. Ved ludia platia nemale dane, tak upravit tych par m2 pred bytovkou by malo mesto na svoje naklady.. A ja by som tych 10 ecok kludne zaplatila, chcela samozrejme blocek a odsledovala by som si tok tych penazi..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanale cize podla teba ked vacsina vlastnikov schvali, ze kazdemu z nich budes platit 10€ mesacne tak to bude platne :)
Odpovedať
nebuť darebný a ofúknutý a choť brigádovať vyprdíš sa a susedov spoznáš
Odpovedať
neviem ako to už mám napísať a vysvetliť, že nejde o tie peniaze 10 e., ani o to že sa mi nechce, /s rodičmi sme stavali dom som z dediny/ s robotou brigadou nemam problem, ide o princip, o rok alebo skor si "rada" alebo nejaky "extra iniciatívny" v bytovke niečo vymyslí a ostatní ako typické slovenské ovce budú platiť pokuty ktoré nemajú žiadnu oporu v zákone.... to ako kde sme, ako pozerám stále ovčí národ ktorý sa podvolí každému? Však i ja mám právo na názor a ak je to raz nezákonne tak bodka, nejde o brigádu, nejde o tých pár eur, ale ide o to, že ak je raz niečo nezákonné tak bodka.
Odpovedať
si trápny. U nás v záhradkárskom zväze to funguje rovnako. Je jasné, že nie každý môže vtedy, keď je brigáda. A tiež nie každému sa chce. Ja tento poplatok beriem ako niečo, čo ukľudní prípadné hádky - ty si bol / ty si nebol. 10€ je naozaj symbolika. Navyše sa použijú na skultúrnenie Tvojho prostredia. Nerieš, choď, keď si nebol, tak zaplať. Prípadne vieš navrhnúť lepšie, spravodlivejšie riešenie? ;-)
Odpovedať
jan83 trápny a navyše obyčajný šašo si ty, ja si po hlave skákať nedám od ľudí. Ak si to ty dáš tak si blb sám o sebe! Navyše ak si vymyslia niečo iné ďalšie a zase to budú sankciovať tak všetci ako typickí blbí slováci skloníme hlavy a zaplatíme, blbá slovač čo si dá nasrať do vlastných radov pravidelne a ty medzi nich patríš. Navyše ako píšem nejde o 10 eur, aj ak by to bolo 1 euro, ide o princíp.
Odpovedať
Áno mám jedno riešenie, brigáda je dobrovoľná a osobne som sa na ňu chystal ísť. Pokecať s novými ľuďmi, zistiť čo a ako, niečo by sa upratalo a pod, ale ak sa na to ide nejakým nútením pod vyhrážkou pokuty tak sa mi to hnusí...
Odpovedať
@pantvaroh nuz, naco upratovat... Ved nejaky iniciativny blbec pride so zakazom srat okolo bytovky... Ide o to, ze je demokracia a teda rozhodovanie vacsiny... Si v nejakom spolocenstve a kazda spolocnost sa musi niecim riadit... Na to su stanovy spolocenstva. Co sa odhlasuje to plati pre clenov....
Odpovedať
@pantvaroh Ale si mi dal :D . Môžem Ťa ubezpečiť, že ja som za takýto návrh zdvihol ruku, a považujem to za správne. Tak skúsim ešte raz a bez urážkok: V spoločenstve padol návrh, určite ste o tom podebatovali, potom ste hlasovali. Určite si aj vyjadril svoj názor, prečo sa Ti to nepáči. Aj napriek Tvojím argumetom sa zjavne odhlasovalo, že pokuta (ja by som to nazval poplatok za neodpracovanú brigádu) bude. Aj keď s tým nesúhlasíš, určite uznáš že v záujme Vás všetkých, keď sa budú dodržiavať nejaké vzájomné dohody. A aj keď sa to tebe nepáči, podľa mňa je slušné rešpektovať, čo odhlasovala väčšina. Kedykoľvek a o čomkoľvek budete hlasovať, vždy sa nájde niekto, komu niečo nebude páčiť. Ako bolo spomenuté vyššie, o tom je demokracia - máš právo voľby, ale zároveň musíš rešpektovať väčšinu. Toľko teda môj názor. Teraz k Tvojej otázke: -neviem, či to má oporu v zákone -stretol som sa s tým aj inde (záhradkársky zväz, bytové spoločenstvo, Slovenský Rybársky Zväz (to je štátna inštitúcia, tak to hádam je v súlade so zákonom) ) -podľa mňa je to úplne v poriadku a nepoznám morálne správnejšie riešenie
Odpovedať
Bývali sme v malej bytovke a viem, že takí vrtáci a kritici sú všade. Aj u nás boli. Brigády boli vždy iba pre tých istých. Nakoniec najmudrejší ostali tí nezúčastnení-to sa malo tak a prečo toto...atd. Pár jedincov na margo toho, že však aj tamtí minule neboli, neprišli na ďaľšiu brigádu. Práca ostala iba pre pár vytrvalých a zo skuseností tých, čo im poriadok niečo vravel v úplne bežné dni. Podla mna je veľmi správne motivovať obyvateľov aj ked 10-timi Eurami. Ja som tiež vybavila prenájom jednej miestnosti zo spoločných priestorov a výťažok šiel na opravu a údržbu spoločných priestorov mimo bytové družstvo. Ludia boli nadmieru spokojní. Ak sa peniažky u vás využijú na takýto účel, mal by si byť rád a nehladať v tom problém.
Odpovedať
@ivantausk pokial mu ale pozemok nepatri,nema tam co brigadovat,zveladovat a nehovoriac napr o fin investicii,od toho by sa zto cele malo odvijat,ani mesta to zo zakona robit nemozu,tak preco by mal sukromnik?pokial je spoluvlastnik to je ine
Odpovedať
@maria123 lebo nechcu zit ako na luniku 9.... a kde sa ludia zhodnu, ze idu riesit svoje okolie, tak to hold je rozhodnutie... pokial to neporusuje zákon, co v tomto pripade si nemyslim ze upratovanie by bolo porusenim zákona, tak to hold plati....
Odpovedať
No ak by pozemok patril bytovke tak budiš. No nepáči sa mi jedná vec, ti ktorí sa mezúčastnia upratovania dostanú pokutu 10 e, v pohode... a suseda večne fajčí na spoločnej chodbe/ na medziposchodí/ a to je akože fajn? Tak na jednej strane platiť pokutu za niečo čo nie je povinnosťou a na druhej niekto si fajčí vo velkom na chodbe /však má na saláme/ a to sa nerieši to je v pohode, že zamoruje celý priestor smradľavým dymom... za to pokuty sankcie neexistujú... ?? ved to je choré spoločenstvo potom... ked sa pokutuje jedno tak aj toto potom!
Odpovedať
Nebuď taký egoista. Morálka, spolupatričnosť a jednota.
Odpovedať
Profilova fotka
@pantvaroh že riešiš takéto veci. Keď sa ti to nepáči, nezaplať. Začni riešiť, že suseda tam fajčí. A nech sa páči. Užívaj si ďalšie roky "skvelú" susedskú idylku. Občas netreba byť egoiste ale treba niekde ustúpiť ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?