Plieseň a vlhko v byte

Dobrý den, ja viem ze je tu vela tem ale vacsinou sa tykaju domov a my mame problem v byte. Byvame v malej bytovke na 3 poschodi celkom hore. A tu je problem vlhne, zamaka a robi sa pliesen. Hlavne sa to tyka severnej a vychodnej strany. Strecha bola robena asi pred 2 rokmi ale len lepenkou (vymenena za novu). A teraz neviem co mame robit, ci to zateplit zvntura alebo zvonku. Najhorsie je to ze susedia nesuhlasia s vymenou strechy aby sa urobila poriadna plechova ani so zatepletnim. A tolko penazi vo fonde nemame. Tak skuste poradit. Budem velmi vdacna.
Odpovedať
@dancul21 Mame podobny problem - rohovy byt na najvyssom poschodi nezateplenej tehlovej bytovky, ale celkom uspesne s tym bojujem. Viackrat za den narazovo vetram, NIKDY nesusim pradlo v byte, maximalne jeden dva kusy v kupelni na rebrikovom radiatore. Po vareni hned vetram, aby para vysla von z bytu, Byt sme vymalovali a dali sme protiplesovy nater. Optimalne by bolo bytovku zateplit, co ani u nas momentalne nehrozi. Neskusala som ziadne odvlhcovace ani nic podobne. Podla mna to vetranie je dost dolezite, ked nemrzne ako teraz, mavame dost casto okna otvorene na mikrovetranie. Som zvedava, co ti poradia dalsi.
Odpovedať
Ahoj, máme ten istý problém a to ani nebývame na samom vrchu (2/3) .. mestský byt (šup-šup postavený), Nám vlhnú steny a objavujú sa aj plesne, nedá sa to úplne odstrániť, iba na určitú dobu a to prípravkom SAVO my ho pužívame a je fakt dobrý, no žiaľ o pár dní to máme zas ... potom sme si ešte kúpili ˇlapač vlhkostiˇ, ale takisto nič moc ... najlepšie riešenie by bolo, aby si to nahlásila (neviem kto spravuje Vaše byty, či už bytové družstvo alebo niekto iný) a riadne zatepliť ... inak ja osobne mám na toto pekne nervy, že platiť musíme na čas všetko, ale byt sám o sebe na nič .. a to máme v byte 8 mesačné dieťa, ktoré môže byť astmatické .. bol by som rád, keby Nám dávali príspevok na tieto prostriedky :-D ...
Odpovedať
Profilova fotka
vetrat,vetrat,vetrat...
Odpovedať
@nextone092 tym savom dosiahnes jedine to, ze zlivkvidujes kvet tej plesne. v skutocnosti tam tu plesen mas stale. dobre som pochopila , ze tvoj byt je v novostavbe? ak ano, reklamovala by som to do nemoty, stavebnik musi urobit napravu.
Odpovedať
@fialkaa neni to úplne novostavba, ale nemá viac ako 5rokov .. jednoducho to odflákli a viac ľudí to už bolo nahlásiť a stále nič .. ešte chvíľu vydržíme a ideme do svojho .. vždy som si myslel, že mestské byty majú byť vhodným miestom pre začínajúce rodiny, ale opak je pravdou ... ide im len o € ... čo dodať
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s vyssie uvedenymi faktmi (vetrat, nesusit pradlo, atd.). Neviem ako riesit problem v ramci Vasej bytovky, no aspon mozem odporucit pripravok, ktory nam pomaha (tu uz ani SAVO nepomohlo...). Asanex Biostat obsahuje striebro, preto je zevraj ucinny. Nam pomohol ako jediny... :-|
Odpovedať
@dancul21 Dobrý den. Když nepomůže síla, pomůže větší síla. :-D :-D :-D :-D :-D Čili přeloženo do jazyka českého, když nepomůže větrat manuálně, tak to musí převzít technika. Chce to nějaký větrák. Zde je : http://zdravydum.elmet.cz/elair-f.html Savo je dobré akorát do WC. :-p :-p :-p :-p :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
dakujem vam vsetkym za rady, ano savo pozname aj a je to dobra vec ale presne mame v byte 2 male deti a tiez to pri nich nie je mozne stale. Zateplenie nepripada do uvahy, nakolko mi sme spolocenstvo bytov a spravca je priamo jeden majitel bytu a vacsina aj tak nesuhlasi (nakolko sme tu 6 bytov a nikto s tym nema problem len my 2 vrchne byty). A pradlo sa snazim susit vonku lenze ani balkon nemame kryty takze pradlo davam von len aby sa odparili tie pociatocne pary a dosusit musim vnutri.. No tak nic asi fakt len vetrat, vetrat, vetrat, este ze mame vlastne kurenie, lebo by sme sa nedoplatili.. a tak si to mozem vypnut ked potrebujem vyvetrat. A este otazocka aky mate nazor moze to byt aj vo venci ze uz je stary a su tam nejake vady?? dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
ak máte stále vysokú vlhkosť alebo plesne, skúste použiť prípravok Bioni Clean, na stránke www.biony-natery.sk alebo rovno Bioni Systém, kedy plesne vôbec nemusíte očisťovať, aplikuje sa priamo na ne. ja som mal 70% vlhkosť v kumbále a už aj plesnivú stenu, musím zaklopať pol roka ani náznak po plesni a vlhkosť mám 40%. ak však zateká strecha, problém vyriešite iba opravou strechy.
Odpovedať
@dancul21 už len detail, tieto prípravky neobsahujú žiadne rozpúšťadlá, ani biocídy, takže nie sú zdraviu škodlivé :) obsahujú nanočastice striebra a výrazne zlepšia klímu v miestnosti, sú dokonca vhodné pre alergikov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Mňa zaujíma, či keď vetráte, aj vypínate radiátory, kde sú merače ? Ďakujem za rady.
Odpovedať
@slavka1307 v panelakovom byte, kde pod nim nie je vykurovana miestnost, sa kazdu chvilu nemusi vetrat. Cize nastavit si svoj vlastny system vetrania a kurenia. Napr. rano vyvetrat par minut v celom byte, nechat 5-10 minut vzduch ustat a zakurit - nie je potrebne kurit hodiny a hodiny, cize u mna je to taku polhodku az hodinu (podla potreby). Potom druhykrat to iste vecer. Takze pred rannym vetranim a vecernym vetranim su radiatory vo vypnutom stave dlhe hodiny :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavka1307 @vlado35 no ja vetrám ako vlado, niekedy aj počas dňa, merače nevypínam, mala by som? :-( mám pocit, že ak ich vypnem, resp. stiahnem počas dňa, byt sa mi ochladí a pri následnom kúrení mám potom väčšiu spotrebu, či sa mýlim? no teda tie už ozaj neviem...
Odpovedať
@zuzana030 @vlado35 Zaujímali ma tie merače kvôli tomu, že vetrám aj počas dňa. Bývame na prízemí a rohu tehlového síce zatepleného bytu, ale neskutočne vlhkého. Vlhkosť bez vetrania sa pohybuje okolo 70 percent - aj viac. O rosení okien ani nepíšem. Keď ráno utieram okná, miniem aj balík vreckoviek, používam radšej handru, ale tú potom suším na radiátore a zasa je to o ničom :-| Ďakujem.
Odpovedať
@zuzana030 hlavicu na radiatoroch mas termostaticku? Alebo je klasicka, ze ako nastavis, tak prietok teplej vody do radiatora je vzdy rovnaky. Radiator ti hreje nonstop aj v noci? No neviem, ci takto sa usetri, alebo nie. Ja som si zvykol kurit sposobom ako som opisal... take nonstop vykurovanie (aj ked mam termostaticke hlavice) som neskusal, kde by som porovnal spotrebu (dieliky) na digitalnych meracoch.
Odpovedať
@vlado35 hmm, no to sa ma dobre pýtaš :-D :-D :-D , hlavica je asi klasika, nastavím si tam pokrútením hlavice max. stupeň 5, mám slnečný byt, tak som začala kúriť len pred 2 týždňami, sem tam stiahnem trošku cez deň možno len o jeden dielik, teda na 4-ku, inak nič....hreje mi v kuse aj v noci, raz som stiahla a dcérka mi prechladla, tak už nesťahujem..:( neviem moc odsledovať spotrebu, lebo nerozumiem tým meračom, preskakujú tam len nejaké čísla a neviem ktoré čo znamená :-( tu som sa na streche dočítala niekde, že nie je dobré sťahovať kúrenie, lebo vzrastie spotreba potom, tak neviem teraz, ja si to doma neviem odsledovať, len vo vyúčtovaní po zime.
Odpovedať
@slavka1307 juuuj, to by ma porazilo, byt mám veľmi slnečný, tak vlhkosť je v poriadku, nerosí sa mi doma okno ani jedno, len prvú zimu po urobení okien, ale to je vraj normálne, teraz už o.k no asi by som hladala riešenie v odsťahovaní, keď neporiešite vlhkosť, nie je to síce žiadna sranda, ale ak máš mať večný problém, tak by som do toho išla...držím palce teda a asi vetrať , vetrať, s tými meračmi neviem moc, aj mňa by zaujímalo, či sťahovať, lebo ja to nerobím, vyvetrám a zavriem okná.
Odpovedať
@zuzana030 tak kolko m2 mas byt a ake naklady za kurenie si mala vo vyuctovani? A na kolko stupnov vykurujes byt?
Odpovedať
mám 36m2, náklady moc neviem, spolu s vodou platím 100eur - 3osoby, nechce sa mi to teraz hľadať v papieroch, vyučtovanie budeme mať dalšie po novom roku tuším a staré nemám po ruke, vykurujem na cca 25st. , veľa mi asi urobí slnko ked svieti, vtedy máme v zime doma aj viac stupňov, kúrenie o niečo stiahnem, ale nesťahujem nikdy tak, aby mi radiator nebol teplý. u vás to je ako?
Odpovedať
@slavka1307 my máme tiež v podnájme problém s vysokou vlhkosoťu, niekedy aj viac ako 70%. Priateľ utiera okná s takou hubkou handrou, to po vyžmýkaní je skoro suché...Vetráme viackrát za deň nárazovo - vymeníme vzduch za 2 až 5 minút a zavrieme okná. Takto sa nám darí celkom dobre udržať vlhkosť na norme. Kúrenie máme elktrické, takže občas je vypnuté keď vetráme a občas je zapnuté. Ak je zapnuté a ideme vetrať, tak ho nevypíname...
Odpovedať
@zuzana030 Slnecny byt a este aj nonstop kurenie? A 25 °C? Tak kazdemu ako vyhovuje, tu nie je rada, ci vypinat kurenie alebo nie. 25°c i viac som maval pri starych zadretych hlaviciach, bez digitalnych meracov na radiatoroch. Kurilo sa 18 hod. denne. Naklady vtedy boli 900 Eur, raz aj 1000 Eur za rok. Teraz s meracmi su naklady cca. 400 Eur rocne, ale samozrejme, ze uz nevykurujem na 25+. Byt je orientovany na vychod (2x okno) - sever (2x loggia).
Odpovedať
@vlado35 hodnoty som hodila len od oka, budem si musieť na ne teda posvietiť... :-D :-D :-D každopádne máme doma teplúčko, sme len v tričkách, tak možno aj viac st. je, nemáme teplomer... :-D :-D tie vaše náklady sú teda riadne nízke, my máme ale malé dieťa, takže musím vykurovať viac, lebo jej je zima potom ale asi cez deň budem sťahovať trošku, možno niečo ušetríme
Odpovedať
@zuzana030 zabudol som dodat, ze rozloha bytu je 75m2, panelak je este nezatepleny a pod bytom nevykurovane miestnosti (pivnice). Aby sme sa rozumeli, tie naklady (400 Eur rocne) su iba na vykurovanie! Samozrejme, ze k tomu je potrebne priratat vsetko ostatne.
Odpovedať
@zuzana030 je jasne, ze ked vam vyhovuje vyssia teplota v miestnostiach, tak ju budete mat vzdy. To je o tom, ze ci sa clovek "uskromni" napr. na 21°C a pritom nieco usetri, alebo si bude vyssiu teplotu udrziavat. Vo vasom pripade k tomu pomaha aj slnko (slnecne dni).
Odpovedať
@vlado35 tak je, ja mám šetrenie na kúrení zatrhnuté mužom, on pracuje dosť vonku v zime, tak doma si chce užiť teplo.. :-D na vode sa snažíme šetriť, ale inak sa veľmi neuskromňujeme máme v pláne stavať, tak tam to už nebude "sranda" , ale chceme len niečo malé, 80 - 100m2, to bohate nám stačí, tak uvidíme zháňame niečo slnečné, aby sme mali teplo, to nám vyhovuje.. u rodičov sme mali chladný byt, tam som mala pomaly depresiu každú zimu, aj teraz keď prídeme na návštevu, tak zima , brrr
Odpovedať
@zuzana030 ano, kazdy sa zariadi tak, ako uzna za vhodne...
Odpovedať
Vie mi niekto prosim poradit? Byvame na 8. poschodi, posledne 2 roky v zime, nemusi ani prsat ale akonahle sa ochladi, ci snezi mame mokru stenu, zacina sa robit plesen...... Prisli sme na to,ze uz aj druha stena je mokra :-( Teplotu v byte mame 19- 20 stupnov,kedze je to kuchyna aj vetrame casto. Samozrejme sa tam kuri a telota je okolo 20 st. *Merali sme telotu aj hore v rohu,kde zateka ,je tam teplota o 3 st. nizsia. No a najvacsi problem je,ze sme si vsimli praskliny na paneli zvonka, takze mame pocit ze to bude z toho..... ta prasklina na paneli je aj na druhej strane takze neviem ci nahodou z toho vplyvom pocasia nie je to zatekanie. Strecha by mala byt v poriadku . Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, my sa tiež trápime s plesňami.Byt rohový, pod strechou, 12 posch. a vlhkosť.Tiež už skúšame kadečo možné cez savo, odvlhčovače, pravidelné vetranie, nonstop vykurujeme celú zimu.Vďaka za každú radu.:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?