Odstránenie vetracej šachty ak mám byt na 1.posch

Profilova fotka
Ahojte, ako je to s vetracou sachtou v paneláku? Kupujem byt na 1.posch, pod nami sú pivnice. Nad nami ďalších 7 poschodí. Nechcem používať vetraciu šachtu, ktorá je umiestnená medzi záchodom a kúpeľňou vedľa iných stúpačiek, chcem urobiť odvetranie cez balkón pod stropom vlastným vetraním a miesto pri stúpačkach kde je vetracia šachta, využiť vrámci prestavby kúpeľne a WC na vybudovanie umývadla v záchode. Robil to už niekto? , dá sa to ukončiť u mňa tak, že šachtu budú využívať už len od 2posch az po strechu alebo tu šachtu znefunkcnim, lebo zrušim ťah? Netuším zatiaľ ako je riešená šachta v pivniciach pod bytom. Samozrejme, ak to nebude možné, tak to nechám tak...
Odpovedať
Profilova fotka
Je to spolocny majetok potrebujes vyjadrenie vsetkych
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr budem vybavovať stavebné povolenie kvôli dverám v nosnej priečke, takže to chcem zahrnúť do toho co majú odsúhlasiť. Otázka bola skôr či je to technicky možné urobiť pri zachovaní funkčnosti šachty pre zvyšok bytov.
Odpovedať
@miika u spravcu,prip.majitela bytovky by bolo najlepsie zohnat pov.plan bytovky,ako bola postavena ,a pozriet tam,aj tak si myslim,ze najskor ten ti s tym pomoze,my do vasej bytovky nevidime...
Odpovedať
Ak je ta vetracia sachta z azbestocementu, tak sa s tym rozluc. A zrejme bude, ked je pre teba priestorovo zaujimava. Rozhodne to treba konzultovat so spravcom a budes potrebovat suhlas spolocenstva vlastnikov.
Odpovedať
@zita19 u znamych si vsetci vybili tie azbestove rury sice nacierno ale ked na 5 poschodi z 8 vybili vsetke rury tak to na poschodiach pod nimi uz nemalo vyznam tak to vybili aj oni
Odpovedať
@miika Ak šachta odvetrania nejde až do pivníc, väčšinou končí 20 cm nadpodlahou, tak ju možno zrušiť bez obmedzenia funkcie na ostatných poschodiach pod stropom tak, aby sa prípadný ďalší vlastník tohto bytu vedel napojiť, ak by chcel odvetranie do stúpačky obnoviť. Prípadné foto povie viac...
Odpovedať
@fugas20 ja viem, ze su taki experti. Aj eternit zo strechy si sami zhodia. Vsak co... :-p
Odpovedať
@zita19 no ludia zili pod tymi strechami xxrokou a v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
V dome, kde sme donedávna bývali to susedia na prízemí urobili. Urobili si tam úložný priestor vo WC. Nám, nad nimi, odvetranie fungovalo normálne ďalej. Išlo o dom typu bauring. Netuším, či to riešili cez správcu. Ale skôr nie, lebo som o tom, ako zástupca, vlastnikov, nedostala vyrozumenie. Dozvedeli sme sa to náhodou. Ale osobne doporučujem to riešiť cez správcu.
Odpovedať
@fugas20 a kludne mozu zit aj dalsich xxx rokov. Kym sa s azbestom nehybe, nic sa nedeje. Problem nastava ak aa s nim zacne hybat
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 a ak aj pôde do pivníc a tam nie je na tu šachtu nič napojené (žiaden ventilátor), môžem to teda na mojom strope zablendovať a ostatní to budú v pohode používať ? lebo straší ma známy, že na každý "komín" treba nejaký privod vzduchu na spodu a to ja pravdepodobne odstranením mojej šachty zruším. A ešte otázka, ak je ta rúra azbestová, to je asi problem, pretože pri jej odrezaní pojde všetkym ľudom do bytov prach cez ventilatory, alebo sa to da urobit aj tak aby som druhych neohrozovala ?
Odpovedať
Komín si "vyrobí" každý byt otvorením vetračky. Ako vravím, foto...
Odpovedať
Článok sa načítava...
to po zadku dostaneš -to sa spoločné priestory a ty takto . nešahať n to aj ked to nefunguje desaťročia
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ideme len podpisovat zmluvu na ten byt, ale hned ako to bude mozne nafotim to :) a to s tou vetrackou mas pravdu :)
Odpovedať
Mna by zaujimalo co moze spravca / spolocenstvo ak niekto znefunkcni podobnu sachtu na odvetranie kupelne/kuchyne. Mam pocit, ze ak si to niekto svojvolne spravi aj tak nezmozu vlastnici nic. Preto by bolo namieste dat informaciu ci existuje nejake preventivne riesenie ako odradit majitelov od takejto cinnosti. Samozrejme pozor na vetranie na fasadu - ak chcete vyviest paru z kupelne na povrch steny vodorovnym potrubim, potrebujete na to ovela vykonnejsi ventilator a v pripade, ze fuka vietor tak ani to nemusi stacit. Mam s tym skusenosti. Daval som radialny ventilator.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko234 ano, to mam v umysle, vyviesť vzduch z kupelne, wc a kuchyne von vodorovnym potrubim pod stropom. Viem ze by nemalo mat viac ako par metrov, ale dam si poradit kym tu zmenu urobim. Mozem poprosit aky typ radialneho ventilatora teda odporucate pouzit ?
Odpovedať
Neviem ci sa da odporucat ale ja som spokojny s RADIÁLNY VENTILÁTOR S ČASOVAČOM QUADRO MICRO 100 I T Urcite odporucam zabudovany do steny. Urcite s casovacom. A odporucam aj ked ja nemam so spustanim na vlhkost. Ale zas niekedy by sa to hodilo vypnut takze ak sa da vypnut tak s tym spinacom so senzorom vlhkosti. Ale ako som pisal. 100x lepsie je do sachty.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko234 nuž, odvetravanie do šachty, mam s tým skôr zlu skúsenosť v panelaku, hlavne kvôli tomu, že napriek spätnej klapke sa pri spustení ventilátora dostávajú do kúpeľne ci kuchyne smrady z iných bytov, najviac mi vadil smrad od fajčenia. Čiže nová voňavá kúpeľňa a po zapnutí ventilátora smrad akoby tam niekto fajčil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?