Nosna priecka

ako zistim pri kupe bytu, ci priecka medzi kuchynou a obyvackou je nosna, alebo nie je a bude mozne ju preburat?
Odpovedať
Profilova fotka
pozriete sa na strop a pukliny alebo aspoň náznaky spojov panelov smerujú k nosným stenám. U Vás sú to asi pozdľžne, ale musí to potvrdiť statik . Jeho vyjadrenie potrebujete aj pri búraní.
Odpovedať
Pôdorysne to vyzerá ako klasický (divne prerobený) komunistický 4izbový panelový byt, takže nosná bude, štandartne sú v "panelákoch" nosné steny hr. 150 mm a nenosné cca 80 mm.
Odpovedať
@majcu mala by si zistit aj podla hrubky steny...nosne su hrubsie ako priecky. zalezi aj od veku panelaka, ale nieco ako pise @debora_7
Odpovedať
ak je to 4izb byt napr. v BA petrzalke alebo aj inej casti v 8 posch. panelakoch, tak ta stena nosna je. ale ako radili vyssie, zmeraj hrubku, ak ma 15cm, tak je nosna.
Odpovedať
Profilova fotka
@majcu presne tak ako píšu ostatný - treba zmerať hrúbku steny (najlepšie kde sú zárubne) a podľa toho zistíš ktoré (hrubšie) steny sú nosné a ktoré (tenšie) sú nenosné...
Odpovedať
je to vrakuna, v stredu ideme na obhliadku, tak zmeram, lebo v inzerate pisali ze je mozne obyvacku prepojit s kuchynou, no doveruj, ale preveruj a clovek obcas napise cokolvek aby bol JEHO byt zaujimavy a aby ho predal :)
Odpovedať
@majcu ono sa da aj nosna stena preburat do urcitej miery. Ale uz to je narocnejsie aj na realizaciu a aj na financie. ale da sa vsetko...
Odpovedať
tak to by som urcite nesla do burania ak by bola nosna
Odpovedať
da sa preburat aj nosna, aj ked nie cela, ale len cast....a musis ju vystuzit nosnikom, a potrebujes povolenie od statika...a on ti urci max.otvor aky mozes spravit ;-)
Odpovedať
@majcu predpokladam z obrazku, ze to bude nosna stena. Ak realitka tvrdi, ze je mozne prepojit kuchynu a obyvacku, tak nech ti da staticky posudok, pripadne stavebne povolenie na taku zmenu ako sucast kupy bytu a zapojit to do zmluvy. Inak je to len jej vymysel ak svoje tvrdenie nezaklada na neakom takom posudku.Aby asi nebola prekvapena, ked kupis byt s tym, ze sa to vsetko prerobi a nebude to celkom mozne. Viem o realitakoch, ktore maju problem rozoznat interierove a exterierove dvere a v podstate dnes je realitak kazdy druhy na koho stretnem vonku.
Odpovedať
to je pravda realitak toho nakeca ked predava.... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Jedná sa o nosnú stenu ( nosná priečka je nesprávne pomenovanie ). Jedná sa o byt v panelovej sústave P 1.14, ktorý má priečny nosný systém. Samozrejme, je možné vytvoriť otvor do nosnej steny, ale jeho max. šírku treba preveriť statickým výpočtom. Nad úroveň dverného otvoru je potrebné vložiť oceľový valcovaný profil ( najčastejšie I, U ). Takisto tento otvor ovplyvňuje aj horizontálnu tuhosť celého bytového domu, tento vplyv sa zmenšuje so vzrastajúcim podlažím predmetného bytu ( na samom vrchu je ovplyvnená len minimálne ). Ideálne je, ak šírka otvoru nie je väčšia ako 2- násobok výšky nadpražia nad otvorom ( prenos zaťaženia sa uskutočňuje klenbovým účinok ).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj. Bourání jakéhokoliv otvoru v panelovém domě musí být podloženo statickým výpočtem. A nedá se vytrhnout pouze jedna stěna v jednom bytě. Tam spolupůsobí všechny panely a panelák je vlastně jeden celek. Ne, že by nešlo nic probourat, ale musí se to posoudit ( pokud nikdo další nemá nic vybouraného, tak to bude snadnější ) pokud by všichni vybourali díru, jako chcete Vy, tak by mohl být problém. Stejně na to bourání musíte mít stavební povolení a součástí toho musí být statický posudek. Čili Váš realitní agent je agent s teplou vodou.
Odpovedať
Tiez si myslim ze ide o ten byt co su na dolnych honoch a v petrzalke a tam ta priecka nosna je, ale kedze su tam tie dvere priestor je aj tak prepojeny,' komunikuje
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Viete niekto poradiť či je nosná priečka z kuchyne do izby lebo chceli by sme tam dvere na 70cm dať do izby.Ďakujem za info
Odpovedať
Profilova fotka
@majcu aku ma hrubku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?