Nedoplatok na ročnom vyúčtovaní po nasťahovaní vo vykurovacom období

Zdravím modrú strechu, potreboval som sa poradiť s niekým kto má podobnú skúsenosť ako ja. Kúpili sme s priatelkou byt v BA, nastahovali sme sa 1.12.2017 - kedy prešiel byt do nášho užívania a kedy sme sa nahlásili na správu bytu. Začiatkom júna nám však prišlo vyúčtovanie za rok 2017, konkrétne za 12 mesiac, obdobie 1.12 - 31.12 - z ktorého sa vyklul nedoplatok na ústrednom kúreni vo výške 140€. Na otázku ktorú som položil správe bytu mi prišla odpoveď že sme sa nastahovali vo vykurovacom období a to automaticky znamená nedoplatok na vyúčtovaní. Od pôvodného majitela som mal aj potvrdenie pri preberaní že žiadne nedoplatky nemá a vyúčtovanie je len za 1 mesiac, ktorý sme ale v byte skoro neboli ( stahovanie, bývali sme veľa v starom byte, počas rekonštrukcie sa nekúrilo + sviatky), počas doby ked sme v byte neboli bolo kúrenie vypnuté. Má niekto podobnú skúsenosť? Reklamáciu som podal a chystám sa to riešiť aj podnetom na kontrolu cez SOI avšak netuším či mám šancu uspieť. Budem rád za každú radu. Ďakujem
Odpovedať
@attila8 aj ked sa v byte nekúri (počas rekonstrukcie) tak sa za teplo platí, lebo treba vykurovať aj spoločné priestory. Správne by ste si mali nedoplatok vymáhať u predchádzajúceho majiteľa alebo jeho alikvótnu časť. Osobne by som to asi neriešil, nejde o tisíce.
Odpovedať
Ja samozrejme beriem že sa za teplo platí, ale príde mi nezmysel platit za jeden mesiac 140€ + 20€ zo zálohy čiže 160€ za 1 mesiac. Pôvodný majiteľ mal v predbežném vyúčtovaní preplatok 220€ a prišiel mu nakoniec 30€ nedoplatok za toto obdobie takže on rieši tento problém zároveň somnou. Mna hlavne zarazila veta " ak sa nastahujete vo vykurovacom obdobi automaticky musite pocitat s nedoplatkom".
Odpovedať
@attila8 My tvoj problém nevyriešime, lebo nevidíme podklady na vyúčtovanie, ktoré použil správca pri ročnom zúčtovaní. Ale v niečom má správca pravdu. Konkrétne v tom, že keď bývaš len počas vykurovacieho obdobia, tak máš vyššie náklady. Zálohové platby za teplo a teplú vody sa rozpočítajú na celý rok, aj keď sa nekúri v každom mesiaci. Správca neupravuje zálohové platby podľa vykurovacieho obdobia. Ukážem na príklade: Za rok sú náklady na kúrenie na 1 byt napr. 600 €. Správca ti do zálohového predpisu dá mesačný preddavok na teplo 50 €. V priebehu roka sa ale kúri rôzne, tak v skutočnosti sú náklady napr.: január - 100 € február - 90 € marec - 70 € apríl - 40 € máj - 0 € jún - 0 júl - 0 august - 0 september - 50 október - 70 november - 90 december - 110 Takže ak sa niekto nasťahuje v septembri, tak zaplatí zálohovo za teplo 200, ale jeho skutočné náklady za 4 mesiace sú 320 €. Takže má nedoplatok 120 €. Naopak, pôvodný majiteľ zaplatil do augusta 400 €, ale skutočne spotreboval iba 300 €. Netvrdím, že výpočet správcu je správny, ale táto skutočnosť môže mať na vyúčtovanie vplyv. Pôvodný majiteľ nemusel mať nedoplatky, možno bol december veľmi chladný a teplárne dodali do domu viac tepla. Možno ste mali pustené radiátory aj keď ste tam nebývali a pomerové merače vám namerali veľkú spotrebu za ten december. Ale daj reklamáciu, aspoň to prekontrolujú. Možno urobili chybu vo výpočte. Ale keď mal aj pôvodný majiteľ nedoplatok za teplo, tak je možné, že ten rok bol energeticky náročný a dom ako celok spotreboval veľa tepla.
Odpovedať
@attila8 na SOI sa musia strašne rehotať, čo si ľudia myslia, že tam majú riešiť. keď manželka pripáli večeru, to tiež dáš na SOI? Meškanie spoja? Predpoveď počasia, ktorá nevyjde? @chrobak7 ti to napísal zrozumiteľne. neuviedol si najzákladnejšiu vec - čo hovoria merače na rádiatoroch. Koľko bolo pri preberaní bytu a koľko pri koncoročnom odpočte. Ak nemáte merače, tak čo chceš? Správca má svoje koeficienty, ako písal chrobák. jeden postreh o cene za kúrenie v panelákoch - je ********* drahé. Za to, čo stojí vykúrenie bytu za mesiac, sa vykúri priemerný starý zateplený rodinný dom plynom snáď na celý rok. Detto teplá voda. Keď si hrejem teplú vodu v el. bojleri (a používam pritom rozum), tak ušetrím cca polovicu. Napriek tomu, že el. ohrev vody je jeden z najdrahších.
Odpovedať
@attila8 vo vyuctovani mate rozpisy zaloh, mate tam jednu stranu plnu cisel, co je teplo dodane na patu domu, potom je tam este rozuctovanie na vas byt, rozuctovanie pomerovej podla pomerovych meracov a nepomerovej spotreby na byt (niektore domy maju nastaveny pomer 30% spotreby domu sa rozpocitava podla meracov 70% podla stvorakov, ale moze to byt aj naopak, je to tam uvedene). Ak vam spravili vyuctovanie podla odpoctu meradiel, tak potom to treba len prepocitat. Ak sa odpis nerobil, tak sa robi vyuctovanie odhadom podla predchdzajucich rokov. V kazdom pripade prv nez pojdes na SOI zajdi za tym, co vam robil vyuctovanie a daj si polozku po polozke vysvetlit kazdylist vyuctovania a sposob vypoctu. S kludom, bez kriku a s otorenou myslou. MOze sa ukazat, zeto mas vyuctovane spravne, moze sa ukazat, ze "chybicka se vloudila"
Odpovedať
Profilova fotka
Heh neviem či sa tam neprejdeš zbytočne. Pokiaľ to nie je prerátané, tak by ste si mohli narobiť len hanbu. Najskôr si treba zajsť priamo za distribútorom a dať si to vysvetliť a potom konať
Odpovedať
@attila8 aký je to veľký byt? Decembru pripadá podľa vyhlášky č. 240/2016 a prílohy č.1 17% z celoročných nákladov. Tým, že ste tam bývali len v decembri, máte zaplatenú len 1/12 záloh. Keď bývate v byte celý rok, platíte zálohy aj počas leta, pričom keby napr. niekto užíval byt od júna do augusta, zaplatí 3 mesiace záloh a za kúrenie bude mať náklad 0 €. Čiže sa mu všetko vráti. Základná zložka býva zväčša 60% z nákladov domu, tá sa ráta podľa podlahovej plochy, zvyšok spotrebná zložka podľa meračov. Ak máte väčší byt a napríklad v nezateplenej bytovke, prípadne menšej bytovke, náklad 160e za december nie je vyšši ale nie až tak nereálny. Závisí aj ako ste v tom decembri kúrili. V každom prípade mesačná záloha 20€ na kúrenie je veľmi malá, ak sa jedná napr. o 2-3 izb byt. Náklady na kúrenie v 3-izbových sa môžu pokojne pohybovať medzi 500-1000 € za rok. Ešte podotknem, že väčšina bytoviek mala v roku 2017 vyššie náklady ako v roku 2016, kvôli väčšej zime (vďaka januáru 2017).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?