Môžeme zrušiť vetraciu stupačku v panelákovej kuchyni?

Ahojte, potrebujem radu ohladne odvtravacej sachy v petrzalskej kuchyni. Byvame na 2 poschodi, pod nami susedia tuto sachtu nevyuzivaju... jedini, kto ju vyuziva su 2 susedia na vyssich poschodia (6 poschodovy panelak) Chcela by som sa informovat, ci mozme tuto sachtu uplne zrusit, to znamena vyburat a v byte pouzivat digestor na vnutorny obeh. Ake mate skusenosti vy? dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
ak susedia pod vami nevyužívajú vetraciu stúpačku, tak by ste ju podľa mňa mohli zbúrať. susedia nad vami ju budú bez problémov naďalej využívať. ja by som si ale dala pre istotu podpísať súhlas od susedov pod vami, aby to časom nenapadli.
Odpovedať
ja si myslim, ze sachta by sa rusit nemala.
Odpovedať
dakujem vam za odpoved. mate niekto s tymto problemom osobnu skusenost?
Odpovedať
vie niekto poradit???
Odpovedať
dohodni sa zo spodnou susedou spiste nejaky papier a odstrante si to tak aby ti nad vami to nadalej mohli vyuzivat,manzel robil jeden byt a takto to riesili a vrchna suseda ani o tom nevie doteraz :-D
Odpovedať
podla mna by ste to mali minimalne oznamit a zaroven ziskat (pisomny) suhlas od vsetkych susedov (t.z. od tych co su pod vami a aj od tych co su nad vami). tiez si myslim ze by o tom mal vediet spravca, mozno aj oznam na stavebny urad.
Odpovedať
Neviem uz presne, ale niekde som citala, ze tato sachta sluzi zaroven aj ako odvod dymu v pripade poziaru v niektorom z bytov. A na druhej strane digestor ktory odvadza pachy prec z bytu je lepsi ako ten, ktory ti iba cirkuluje ,,vonu,, v kuchyni. Taky cirkulacny digestor to jak keby si bola bez digestora, zbytocne minuta elektrina. Ked pri vareni otvoris okno/vetracku je to ucinnejsie.
Odpovedať
AHOJTE .CHCEL BY SOM SA OPYTAT CI NIEKTO Z VAS RIESIL SACHTU V PETRZALSKOM BYTE.IDE MI O TO ZE JU NECHCEM ZBURAT ALE NEJAKO JU OBLOZIT DOSKAMI OKOLO -PROSTE POTREBUJEM RADU CI TO UZ NIEKTO PODOBNE RIESIL.DAKUJEM
Odpovedať
@vankusik29 Tieto veci byvaju zhora i tak upchate podochnutymi holubami, mackami a bordelom. Ked niekto zdola zapne odsavac, nafuka to tym hore do bytov. A okrem toho dymu to cez tu dieru moze preslahnut plamen do bytu hore, zdola naopak bude do ohna nasavat vzduch.. Ja by som to zrusil celkom, dohodnut sa na oprave s ostatnymi na stupacke bude nemozne.
Odpovedať
@andulka83 ja som vo svojom byte zablendoval vetraci otvor,dal sadrokarton,nato obklad,lebo kuchynska linka mi ide do L a v rohu je prave te sachta
Odpovedať
asi to oblozim doskami momentalne to inac nevyriesim,tie dosky spojim doseba
Odpovedať
ten sadrokarton som mal na prvom mieste,ale kamarat mi zozenie dosky voo farbe linky a asi to teda oblozim tymi doskami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahojte, po precitani si vasich nazorov sme nakoniec sachtu nerusili. vyhodili sme stare oblozenie, oblozili to sadrokartonom a otapetovali... vyzera to super :)
Odpovedať
@bimba01 mozes aj nejake fotky robit?? mna to tiez caka v najblizsich tyzdnoch tak sa rad inspirujem. vdaka
Odpovedať
dnes odfotim a pridam to sem ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Pridavam,aj ked oneskorene, foto. Zburali sme stare oblozenie, nahradili sadrokartonom a otapetovali ...
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@bimba01 ahoj,určite by som si zo spodnou sus.napísala papier o dohode :-)a nič viac, nikomu nič neoznamovala ;-) @vankusik29 :-D to sa mi páči,,ze tato sachta sluzi zaroven aj ako odvod dymu v pripade poziaru v niektorom z bytov.,,čiže aby lepšie horelo? :-D
Odpovedať
šachta je braná ako spoločný majetok rovnako ako stupačky a pod. teda na každý zásah potrebujete súhlas susedov a určite aj minimálne ohlas na príslušnom stavebnom úrade.
Odpovedať
nastastie my mame komin vedeny v stupackach vo wc, takze sme nic burat nemuseli a digestor napojili nanho. je aj lepsi odtah ako len pri cirkulacnych. mama komin takisto rusila, kedze bol volne v kuchyni, tiez sa vtedy nikoho nepytala, lebo vedela ze uz viaceri ho tiez vyburali. ale urcite ako pise @marianka_21 pytat aspon suhlas od susedov pod vami.
Odpovedať
Profilova fotka
@bimba01 problem nastane ked suseda preda byt a druhy majitel sa tam bude chciet napojit
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to tiez zatreli sadrokartonovym obdlznikom a omietkou, lebo digestor nemame, kto by to chcel po nas burat, potuka po stene a buchne kladivom. Jednoduche, nic sme neupchavali.
Odpovedať
Stupacku jednoznacne nemozte zrusit ! Ide spolocne vlastnictvo vlastnikov bytov. Stupacka nepatri do Vasho vylucneho vlastnictva. To ze by ste spisali dohodu so spodnymi susedmi je irelevantne. Jedine na stavebny urad a podla mna by na to bolo nutne povolenie. A vetracia sachta nesluzi na odvod dymu lebo to nie je na to stavane, ine je ze tadial by sa Vam najskor dostali splodiny horenia do bytu. Ak by ste to chceli eliminovat tak buchnut na privod z vetracej sachty nejaku poziarnu klapku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Vetraciu šachtu rozhodne rušiť namozte ten sisteém má zmysel svojho poúžívania a rozhodne by nebo dobre ho rušiť,úplne hore na streche je ventilátor ktorý ten odťach zaisťuje ak funguje tak ho treba používať ak nie tak to treba opraviť tiež zme s tým mali problém takže viem očom hovorím
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?