Merače vody a správa bytového domu

Mám nasledovný problém, ak niekto viete poradiť budem rád. Predsedníčka spoločenstva vlastníkov bytov sa rozhodla, že moje merače vody namerali v roku 2012 nízku spotrebu vody. Na vyúčtovaní 2012 mi chce účtovať priemer spotreby na obyvateľa podľa Štatistického úradu a nie nameranú spotrebu. Má na to právo, ak moje merače fungovali a nedala ich otestovať nejakým akreditovaným skúšobným ústavom - nedokázala mi, že moje vodomery na teplú a studenú vodu merali zle?
Odpovedať
vprvom rade spravca bytov sa zodpovedni za instalaciu vodomerov ktore musia byt ciachovane v intervaloch podla zakona a zablombovane
Odpovedať
Profilova fotka
@nobit myslím,že správkyňa nemá na to právo. Pokiaľ je vodomer ociachovaný a zaplombovaný tak musí akceptovať jeho stav. Pokiaľ má pochybnosť tak sa musí zdemontovať, spraviť o tom zápis a následne poslať na skúšobňu.
Odpovedať
Profilova fotka
Na to su legislatívne kroky podla ktorých môže správca postupovať. Za prve je zákon o metrológii, ktorý stanovuje platvosti meradiel a dôvody ich neplatnosti. Ak vodomery SV su platne 6 rokov a TV 4 roky. Aj keď bytové vodomery su pomerové meradla( účtuje sa pomer medzi fakturačným meradlom a bytovými) platí na nich tento zákon pretože ja na nich viazaná fakturácia jednotlivým spotrebiteľom. Takže ak vaše vodomery splnili tuto podmienku nemôže správca rozpočtovať inak. V prípade neplatnosti z dôvodu neplatnosti a úmyselného poškodenia sa stanovuje pri SV 40 kubíkov a pri TV trojnásobok priemernej spotreby v bytovom dome.
Odpovedať
Vdaka za odpovede, sme SVB, vodomery boli ciachovane a prave za to zodpoveda spravkyna. Vodomery vymenila, no nedala testovat. Mne je cudne, ze sa pokazili oba naraz, aj na TV aj na SV. No aj napriek tomu mi aktualne hodla zauctovat vodu za 2012 podla spotreby vody po vymene vodomerov 15.1. 20013 doteraz 9.5. na zaklade dennej bazy. Dokonca po vymene vodomery zhrabla, aby som si ich nemohol dat sam testovat. Mozem ju z jej navrhmi poslat niekam? Nemate niekto s podobnym problemom podobnu skusenost, ktora by mohla pomoct? Problem je, ze to tu riadi despoticky a ak odmietnem jej navrhy bude ma sikanovat inymi sposobmi. Natahovat to po sudoch je hranicne riesenie, pre mna neschodne. Viete poradit ako postupovat? Odmietnut predpis rocneho zuctovania kvoli vode bude vyhlasenie vojny. Ako v tejto vojne postupovat? Alebo radsej kapitulovat a cvakat za vodu viac?
Odpovedať
@nobit Myslím, že sa mýliš. Je tvojou povinnosťou mať vodomery kalibrované, určite to nie je povinnosťou vašej správkyne a ani za ne nezodpovedá. vodomery sú tvojim majetkom, iba ty rozhodneš čo urobíš so starými pri výmene. ak sa pri kontrole zistí, že vodomery nie sú kalibrované, je to jednoznačne tvoj problém. ak boli pri výmene použité nekalibrované vodomery, opäť je to tvoja chyba. nemal si to dovoliť (to ale nie je tvoj prípad). Preto je potrebné kontrolovať často, či vodomery fungujú. ak nefungujú, je potrebné ich vymeniť čo najskôr aby sa predišlo takýmto problémom. súhlasím s @poliacik321: ak boli vodomery riadne zaplombované a ociachované, podľa mňa, nemá právo ti narátať spotrebu podľa priemeru ale zobrať údaj z vodomeru. možno ťa len skúša...
Odpovedať
Profilova fotka
@nobit možno Ti pomôže to,ak jej pohrozíš, že sa obrátiš na Slovenský metrologický inšpektorát. @miroslav_makara Myslím, že sa mýliš. Nie je možné,aby každý nájomník v byte ovládal metrologickú legislatívu. Práve kvôli tomu sa obyvatelia bytoviek nechávajú zastupovať správcami. A tým pádom, sú správcovia zodpovedný za to,aby v bytovke všetko fungovalo a bolo v poriadku. Veď si nájomníci za to platia. Takže správcovia by mali niesť aj zodpovednosť nie je vyzbierať peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 presne ako hovoris. Navyse, ak zlikvidovali povodne vodomer je to ich problem. Oni musia doazovat, ze boli chybne... Pokial nebola porusena plomba, MUSIA ti dat uhradit iba udaje z vodomerov a nie doratane. Nerozumiem ako by ta mohla sikanovat spravkyna. Ved ty ju platis! Bude robit to co jej vy so susedmi poviete a na com sa dohodnete. A pokial si platis najomne a uhrady do fondov vcas... Moze ti, ve vies co :)
Odpovedať
@poliacik321 @vovo tak ako som napísal, ak nebola porušená plomba a vodomer ukazoval správne, hoci tam bolo málo natočené, nesmie ti narátať viac. ale to je iný problém. čo sa týka meračov, ešte raz: merače sú tvoj majetok. ona nezodpovedá za to, či si ty dáš vymeniť merače. je to tvoja povinnosť. ona ťa môže upozorniť na to, že ti končí kalibrácia a aby si si ich dal vymeniť (príp. to môžete robiť centrálne) ale to ťa nezbavuje zodpovednosti za merače. @poliacik321 správcovia ich zastupujú preto, lebo ako spoločenstvo vystupujete ako právnická osoba a správca je "hlasom" spoločenstva. určite má aj veľa povinností, ale zodpovednosť za kalibráciu meračov určite nemá v povinnostiach. stačí si prečítať zákon. iná vec je, že mu to môžete dať do zodpovednosti ale to už musí byť aj adekvátne za to odmenený.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav_makara asi sa tu pletu pojmy... spravca je v mojom ponimani Bytovy podnik, druzstvo alebo akakolvek ina fima zaoberajuca sa spravou bytovych domov. Nie osoba, ktora byva v dome a je hlasom ludu. To je domovy dovernik... ale to nic nemeni na fakte, ze dovernik alebo spravca ta nemozu sikanovat a ani ti naratat vyssiu spotrebu ako ukazal merac.
Odpovedať
Vdaka, za všetky reakcie. Len upresnim, sme spolocenstvo vlastnikov bytov a merace si menime z fondu oprav ale manazuje to predsednicka spolocenstva. Pokial ide o sikanu, da sa to, ak predsednicka chce - jeden priklad za vsetky. Vytapali sme susedu zo spoja do stupaciek. Predsednicka zavolala udrzbara, ktory v nasom BD robi opravy uz 20 rokov, urobil co mal a ked mu manzelka chcela zaplatit za opravu, odmietol to, ze taketo typy oprav sa vzdy platia z fondu oprav. Kratko na to nas obvinila predsednicka, ze sme odmietli zaplatit a hodila nam to do predpisu, lebo ona rozhoduje, ci to budeme platit a nie nejaky opravar. Reklamoval som to a hadal sa s nou, nezaplatil som danu polozku z predpisu asi 4 mesiace, ale kedze to tvorilo dlh v platbach a hrozila mi moznym penale, radsej som to zaplatil. Nikto ma nepresvedci, ze SVD je ta naj forma spravy BD. Znamy pravnik mi hovori, aby som sa cim skor z tejto hrozy odstahoval :-| .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?