Máme prerábať byt, ktorý je na predaj?

Profilova fotka
Dobry den, chcela by som sa opytat co si myslite o nasom probleme. Od novembra mame na internete ponuku na byt. Medzitym sme si vymenili okno, a planujeme prerobit aj kuchynu ( uz to mame aj dohodnute so stolarom), ale realitna maklerka nam dnes volala, ze nech nerobime uz nic ze sa to lahsie preda. Co si o tom myslite? Ludia radsej kupia v povodnom stave alebo prerobene?
Odpovedať
Suhlasim s realitackou. Vas vkus nemusi korespondovat s vkusom kupujucich. A tiez je momentalne kupna sila slabsia, takze cim nizsia cena, tym skor sa preda.
Odpovedať
presne tak, kazdy chce mat podla seba, takze neprerabat, lebo naklady sa nevratia, November a zimne mesiace nie su moc vhodne na predaj bytu, preto trpezlivost - najde si svojho majitela, kt. si uz byt da do stavu aky chce on 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pauliq ja nechapem, preco si myslis ze to predate lepsie.... a zvlast, ked to mate problem predat v povodnom stave - myslis si, ze ked tam spravis kuchynu (ktoru inak 85% ludi aj tak vyhodi, resp. znizi to u nich cenu bytu, pretoze nikdy sa do vkusu netrafis) tak to bude lepsie??? opak... este daleko horsie!!! je par ludi, ktori hladaju kompletne prerobeny byt vhodny k nastahovaniu - aj my sme taki hladali, lenze - tu narazas na otazku vkusu - nieco, co si predavajuci mysli, ze je to uplne super, ja prevraciam oci ze preboha.... nakoniec sme jeden nasli, kde som teda poriadne musela polavit so svojich narokov ]-( - nastastie sme na poslednu chvilu nasli kompletne neprerobeny - a vyhral ten, ja predsa nebudem platit rekonstrukciu podla vkusu niekoho ineho! ;-) myslim to v dobrom... ak to chcete prerobit, tak to prerobte tak, aby ste dotycnym usetrili cas - rovna sa elektrika, rozvody vody, a podobne...ale ani toto nemusi byt ta spravna cesta, je s tym kopec roboty a ak to robis len preto aby si to predala tak to nie je dobre - ty budes setrit kde sa da, a ja som pri obhliadkach zavrhla nie jeden byt pre lacnu rekonstrukciu --- ono na tom byte je to proste vidiet, ze to rekonstruujes pre predaj..... ak ten byt vyzera hrozne (co aj takych som kopec videla a nakoniec sme taky aj v pohode kupili, pretoze je to o pomere cena za byt a potencial toho bytu) tak ho vymalujte. Je to lacne, a spravi to divy. Ak je kuchynska linka priserna, dajte ju prec, vycistite to tam, a predavajte byt bez linky..... aj za tu cenu co mate teraz, nemusite hned zlacnovat, uz len to ze je tam volny priestor a nie hnusna zaspinena linka spravi tiez svoje... asi tak :) a zaverom - rozhodne ziadna rekonstrukcia, ziadne okna, a uz vonkoncom nie kuchynska linka!!! ;-)
Odpovedať
Byt treba nechat ta, lebo vacsina ludi chce mat kuchynu podla seba, radsej by som mierne znizila cenu aba sa lahsie predal.... mohla by nastat situacia ze das urobit kuchynu a aj tak budem musiet znizit cenu, lebo sa netrafis do vkusu kupujucich...
Odpovedať
@pauliq Určitě nepředělávat. Bude Vás to stát peníze a že by sis pak o to mohla navýšit cenu bytu - to ani náhodou.
Odpovedať
@pauliq Suhlasim s nazormi, ze neprerabat..Ked sme kupovali byt, tak sme pozerali aj v povodnom stave aj komplet zrekonstruovane, ale tou rekonstrukciou nemusite ulahodit zaujemcom..My sme napr. boli pozerat byt, ktory bol fakt super, prerobeny, ale nevyhodou bolo, ze majitel spojil kupelnu a zachod - ono ako vyzeralo to dobre, ale pre nas je to neprijatelne..Dalej rozsiril kuchynu o prevaznu cast balkona - to je tiez pre mna nepredstavitelne, kupit byt bez balkona..Proste co clovek, to iny nazor a iny vkus.. Ked uz by ste tam chceli silou-mocou nieco robit, tak mozem napisat, co by mna potesilo, keby v tom byte, ktory sme nakoniec kupili (uplne povodny stav) bolo aspon prerobene - strhnute tapety (to nam zabilo veeeela casu), komplet aby bol vyprazdneny - to znamena, ziadne stare lustre, stare garnize, stara hnusna kuchynska linka, iny nabytok..A plus keby boli aspon okna vymenene za plastove (nase boli katastrofalne) - ale tu sa treba pristavit pri tom, kolko by ste chceli do prerabky dat, lebo ak by ste tie okna vymenili za nejake najlacnejsie a nekvalitne, to radsej nechat v povodnom stave..
Odpovedať
@pauliq v zasade si myslim, ze byty po prerabke sa daju lepsie predat. Ale zavisi aj od lokality, typu bytu, velkosti... Pozeram ze si z BA... Co teraz sledujem ake preferencie maju kolegovia co hladaju byt, tak hladaju skor nieco kde sa okamzite da byvat (cize prerobene, nemusi byt uplne moderne, ale aby nebolo umakartove jadro, a stara socikovska kuchyna). Na druhej strane, su vsak ludia ktori chcu radsej stare a prerobia si podla seba... My mame napriklad stary byt cca 50m2 v centre BA, je to v uplne otrasnom stave. Ceny bytov v takomto stave sa pohybuju okolo 90-110 tisic. Avsak ceny takych istych bytov v tejto lokalite idu okolo 140-150 tisic. Cize jednoznacne ak by sme ho chceli predat, oplatilo by sa investovat 15-20 tisic do renovacie. Samozrejme, ak byt prerobis vyrazne do nejakeho stylu, tak je riziko, ze novym majitelom sa nebude pacit. ale podla mna plati, ze vsetko je atraktivnejsie, ked je to cistucke, nove, proste "sexi". Urcite by som na Vasom mieste byt neprerabala uplne, ale spravila by som hrubu stavbu. veci, na ktore by som sa pri prerabke sustredila su: nove okna nove podlahy (nejaky svetly laminat) nova kupelna (nieco neutralne, ale moderne posobiace - bezovy, alebo sivy obklad v kombinacii s bielou... tym nic nepokazis) staru kuchynu vyhodit, len vyspravit na stenach rozvody, a vymalovat. novu linku by som asi ani nenadavala, nechajte to tak, dnes sa da nova lacna linka mensich rozmerov kupit v ikea za cenu do 1000E, tak to by som praveze nechala na novych majitelov. ale najlepsie by asi bolo keby si do albumu hodila par fotiek... lebo fakt zavisi ci ten stav je uplne zly, ze sa tam neda byvat, alebo je to ako tak ok, ze byvat sa da, akurat to moderne nie je... inak, ludia, ktori maju volne velke financne zdroje, zveladuju ich aj tak, ze kupuju stare byty, ktore su v dobrych lokalitach, prerobia a nasledne predaju so ziskom. a dokonca aj dnes v case krizy. ale podmienkou je dobra lokalita a potencial bytu.
Odpovedať
vidim, ze ostatni maju jednoznacny nazor :-) :-D tak realitacka snad vie co robi, doverujte jej ... ;-)
Odpovedať
@pauliq napisem to subjektivne podla toho, co sme hladali my. Chceli sme povodny stav, lebo sme vedeli, ze aj tak cely byt prerobime podla seba.
Odpovedať
Profilova fotka
ak rekonstrukcia, tak len do podoby holobytu - t.j. okna, nova elektrika, nove omietky, ziadna kuchyna, len zacistene steny.. kupelna detto... Kazdy si urobi podla seba :)
Odpovedať
tiez chceme predat mamin 4i byt ,40 rocny, v 4.posch.tehlovej bytovke v povodnom avsak velmi zachovalom a udrziavanom stave v centre TN. Toho casu ho vypratavame. Do akeho stavu pripravit byt, balkony, pivnice... kym sa bude ponukat na predaj? Samozrejme prerabat nemienime nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda je rozdiel rekonstrukcia a rekonstrukcia.... u teba ano, dat 20tisic do toho a predat este o 20 drahsie, to je dobry pomer... ale to sa da fakt akurat tak v tom starom meste... inde uz ten rozdiel medzi starym a zrekonstruovanym tych 40-50 tisic nebude, pricom ak robis rekonstrukciu, tych 20tisic si to vypyta - myslim rekonstrukciu uz normalnu, poriadnu, ze sice mas zlavy kde kade ale kupujes si normalnu sanitu a obklady a baterie a laminatku tiez nie za 5€ za meter... stavebne prace az tak lacnejsie na sever od blavy nie su, pricom cenovy rozdiel stary/zrekonstruovany je tu u nas len cca 15tisic.... a ako som pisala vyssie, rekonstrukcie pre predaj su des - same lacne veci, nic nedotiahnute komplexne, vymena elekrtiky??? snivaj dalej..... ]-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@s_mart vymalovat. ak je kuchynska linka des, vyhodit - ak je zachovala, poriadne poumyvat a nechat tak. ludi aj tak odradi 4te poschodie, predpoklaam ze to je zaciatok sihote - tam su take baraciky.... ak mas znameho elektrikara, potesili by medene rozvody... avsak toto je osemetne, v dnesnej dobe uz musis ratat s isticom pre ruru, pre pracku, pre susicku zvlast.... a elektrika nie je lacna vec.... ak to ale rozumne navrhnes (tu elektriku), das kvalitne plastove okna s trojsklom, byt vymalujes, mohlo by to prejst... ale podla mna je to zbytocne, pretoze ty to predas drahsie akurat za to co to kupis - a to je o nicom, preco to robit..... takze - len to vymaluj, lepsie to posobi... a ak ma tapety, tak strni.. inak fakt radsej nic :)
Odpovedať
podľa mňa bud vôbec neprerábať alebo ak je byt v dobrej lokalite a chceš hrať na vysokú cenu tak prerobiť tak "na pekno" ;-) ale v takom všeobecnom vkuse, nič uletené. Ale vo všeobecnosti podľa mňa platí na predaj nepredávať na prenájom prerábať ;-)
Odpovedať
@kaktusik007 je to velmi blizko centra mesta, pri sude , nie na sihoti. Moja otazka nesmerovala ani tak k stavebnym upravam,tie nebudeme riesit, ale k stupnu vypratania, vyupratovania... Kuchyna i ked bola asi desat rocna je uz prec, sama by som nemala chut si nechat v byte, ktory by som si mala zrekonstruovat starsiu a mne nevyhovujucu kuchynu. A rekonstruovat dnes elektroinstalaciu uz nie je len o 230V rozvodoch ale aj o inych technologickych sietach - ethernet, optika, koax.... to si myslim pri prerabke bytu uz radsej spravia novi majitelia podla svojich potrieb. Dtto plati pri vsetkych dodavkach a zriadovacich predmetoch.
Odpovedať
Profilova fotka
kamoska kupila este pred par rokmi byt, kde linka stala vyse stotisic...vysmarili a dali z ikea za 800 euracov...Linky, kupelne, podlahy neprerabat! akurat okna, ostatne si kazdy rad zariadi sam, ak to nie je clovek, co nema vkus a je mu to jedno
Odpovedať
Profilova fotka
@s_mart ano, suhlasim.... tak ak stupen vypratania - vyupratovania, tak vymalovat na bielo a poumyvat potom... nic viac....
Odpovedať
este by som prosila o skusenost. Budeme predavat cez RK. Mozem oslovit viac RK? Zavazujeme sa nejako konkretnej RK ze byt predava vylucne len ona? Resp. ako vybrat tu naj RK? Ake poplatky spravidla RK uctuju? Ako stanovit realnu cenu bytu? Urobi to RK?
Odpovedať
Profilova fotka
My by sme ani moc nechceli hybat s cenou o to nejde. Ide o to ze pokial ho nepredame tak budeme byvat i nadalej v takomto akom byvame, a to nam nevyhovuje ( lebo nemame napr trubu, v takomto stave ju nemame kam dat tak treba nieco vyburat). @s_mart co sa tyka realitky ty s nou mozes mat obycajnu zmluvu, ktorou sa k nicomu nezavezujes mozes mat taku zmluvu aj u 10 RK, alebo exluzivnu a to si zaviazana iba tej realitke a ta ti robi aj velku reklamu a tak.... provizia je rozna od 11500 do 3000, obyc. zmluva a exluzivne od 3000 eur....... cenu asi podla lokality a stavu nehnutelnosti. Odporucam pozriet par inzeratov na nete vo vasej lokalite v podobnom stave.
Odpovedať
Profilova fotka
Co sa tyka "prerabky" dali sme nove okno, vybrusili nalakovali povodne drevene parkety, a nove bezpecnostne dvere inak je vsetko v povodnom stave, ale uplne v pohode tu byvame. Inak dakujem za rady pri vypratavani :) Vymalovane bolo pred dvoma rokmi, rozvody ak ho nepredame tak by sme chceli v lete riesit a kupelku mozno na jesen..... ono na garzonke vela s tou cenou nedokazeme urobit aj keby to bolo ako lusk. A vraj ej pravda aj to ze kto ma peniaze tak kupi neprerobene , a on si to uz prerobi a preda. Takeho by sme mohli stretnut :D
Odpovedať
@s_mart zalezi aku mas zmluvu. ci exkluzivnu alebo nie. v tn beru dost vela penazi. odporucam, ze ak nemusite, nepredavajte, nie je dobry cas. my predavame prave na soblahovskej po kompletnej rekonstrukcii a ludia uz by nevedeli, ako dosiahnut zlavy a spekulujuuu az strach.
Odpovedať
@cililink tazko povedat ci je alebo nie je cas, stredna vrstva ktora kupuje byty ma cim dalej tym menej penazi a vseobecne sa nadalej ocakava pokles cien nehnutelnosti. Nakoniec trh s bytmi sa udajne v dubnici a nm takmer zastavil . Okrem toho mesacne naklady spojene s bytom sa nedaju zanedbat a neverim ze za takych 10 rokov stupne cena bytu minimalne o tieto nevyhnutne naklady. A byt starne. Prebrali sme fakt rozne aspekty a rozhodli sme sa predat .
Odpovedať
@s_mart my podobne, znizime hypoteku, nemame starosti s prenajmom a byt mladsi uz nebude. drzim palce a dobre predajte ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
AK by som šiel predávať starý byt po niekom, tak jednoznačne : - výmena všetkých okien - nová elektrika - vystierkovať steny a vymalovať na Bielo !!! - na zem lacné vkusné koberce ( psycholigicky oživia a zútulnia priestor a môžu slúžiť ako izolačná vrstva pod laminátovú podlahu ) - jadro nechať tak, mnoho ľudí si ho chce samo prestavať podľa ich dispozičných predstáv alebo ak prestavať, tak oddelene WC a kúpelka, voliť skôr vaňu a BEZ OBKLADU !!! - žiadne sadrokartónové podhľady, takisto len vystierkovať stropy - zárubne ponechať, namalovať a dvere ak sú dobité, potiahnuť samolepiacou tapetou, je to síce len dočasné ale na oko efektné riešenie, ktoré pridá na prvom dojme a nepredraží byt. Takéto úpravy vídu pri svojpomocnom budovaní do 3000 €, ale z pôvodného stavu sa to môže zmeniť na rekonštruovaný holobyt, a aj keby ste žiadali leno 3000 viac ako za pôvodný, ten rozdiel v cene nie je tak markantný, ale omnoho viac zatraktívni Vašu ponuku na trhu realít a skôr predáte a to sa tiež počíta.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chcete rýchle predat určite by som urobila drobné prerábky aby byt pri kúpe posobil príjemným dojmom, nemusí to stáť majland pár dobrých nápadov a je to :-N želám veľa šťastia.........
Odpovedať
ja som napriklad zhanala uplne neprerobeny, kazdy si urobi podla svojho gusta a je to lepsie ako tam mat nejake lacne veci zbuchane narychlo :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, chcem vas poprosit o radu. Mame 3 izbovy byt v celkom dobrej lokalite, je ciastocne prerobeny, teda eurookna, podlahy v spalni a detskej izbe. Vsetko ostatne je v povodnom stave, elektrika, stierky, umakartove bytove jadro a linka. Ale chceli by sme domcek, mozno o 5 rokov a mozno to bude trvat aj dlhsie a v tom spociva moj problem. Pretabat, ci nie? Peniaze investovane do prerabky sa mi pravdepodobne nevratia ak byt predame, ale zase zit v takychto podmienkach este tolke roky? Co vy nato?
Odpovedať
Profilova fotka
@zlostitko prerabkou hodnotu bytu nezvysite. erika radi: neprerabat.
Odpovedať
Profilova fotka
@zla_erika dakujem, som toho isteho nazoru :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme prerobený byt predali nad priemernú cenu behom mesiaca. Ľudia potrebujú bývať nie prerábať.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?