Mám zatepliť obvodový plast suterénu zvonku alebo strop suterénu zvnútra?

Ahojte, byvame vo vyskovaku na 1 posch. Pod nami su len pivnice. Ma sa zateplovat. Keby si uz musim vybrat z 2 moznosti, ktora je podla vas efektivnejsia? 1. zateplenie obvodoveho plasta pivnic a vymena okienok za plastove. 2. vymena okienok za plastovej a zateplenie stropov pivnic. Ja viem, ideal by bolo aj to aj to. Ale obavam sa, ze mame susedov, ktorych prizemie nezaujima. Este nezistili podaktori o com je zivot v bytovke... Snazila som sa k tejto teme najst aj nejaky odborny clanok, ale k nicomu som sa nedopatrala. Ten by mi velmi pomohol, aby som sa mala cim ohanat pri boji za zateplenie prizemnych bytov.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme v panelaku mali suteren vlastne prizemie ;-) . Ked sa zateplovalo robilo sa to komplet vlastne od zeme. Nakolko sa ale v pivniciach nekurilo, zateplili sa i stropy pivnic. Samozrejme vymena pivnicnych okienok. Argumenty niektorych primitivov ze im netaha od pivnic... Rovnako argumenty pri oprave strechy ze im nezateka ... :-| . Tomu sa asi vyhnut neda, ale byva nadpolovicne hlasovanie. Uff, som rada ze toto uz nemusim pocuvat :-)
Odpovedať
- ideálne je zdvihnúť podlahu na rošty v byte a medzi ne dať izoláciu tým odizolujete nášľapnú vrstvu podlahy od studeného betónu, prípadne ak by sa podlaha nedvíhala tak aspoň položiť korkovú podlahu ako nášľapnú vrstvu na podlahách (korok je jednou z najteplejších podlahových vrstiev), zateplenie stropu pivnice pomôže viac ako fasáda, nakoľko beháte po podlahe a nie po tepelných mostoch vytvorených v stenách bytu ale veľké zázraky od toho nečakajte ... :-D
Odpovedať
no, upravy v byte u nas neprichadzaju do uvahy.... ja zazraky necakam... len sa chcem pripravit na to, ked na schodzi vyjdem s nasou poziadavkou... nechcem tam ist nepripravena... zateplenie obvodoveho plastu je v projekte, no o zatepleni stropu pivnic sa bude hlasovat... viem, ze nemame asi sancu - 1 byt proti 77 bytom, ale mozno motyka vystreli :) a ked sa to neodhlasuje a zateplenie stropu je efektivnejsie, tak budem tlacit, aby sa zateplil strop a nie obvodovy plast pivnic.. ..
Odpovedať
Ahoj poradím ti, bývam na 1. posch. Vymenili sme na pivnici za plastové, plus sme zateplili bočné steny. Ale u nás to má asi vačší efekt lebo máme 1. poschodie na jednej strane na úrovni 2. poschodia. Bytovka je totiž vo svahu. ALE , vyžiadaj si pôvodný projekt bytovky, idete zateplovať - musí existovať . Pozri si konštrukciu stropov medzi Pivnicou a 1. poschodím a porovnaj ho medzi 1. a 2 poschodím. Náš mal takmer o polovicu nevýhodnejší prestup hluku a tým aj tepla. LEBO všetky paneláky sa kedysi konštruovali tak, že sa rátalo aj s vykurovaním niektorých pivníc radiátormi!!!! časom radiátory zahrdzaveli a vyhodili sa. Na schôdzi pred cca 100 ludmi som vystúpil predniesol z projektu tieto informácie a ani nepípli. Radiátory sa v obnovili nastavili na termostatických hlaviciach na 2. stupen aby temperovali a je pokoj. Ako sme zateplili panelák tam máme pokoj, tejto zimy sme kúrili asi 10 dní - prisahám a máme stále cca 20 stupnov , ale sme vnútorný byt. Rohový je na tom horšie musia kúriť ale zase pod rohovým kuria 2 radiátory v pivniciach. Ak ste rohový jednoznačne zatepliť aj štítové steny. Neviem akú máte výšku vášho bytu od zeme. No ešte pripomeniem že máme vlastnú kotolnu. Najlepšie je zatepliť aj pivnice aj boky. Ak budete zateplovať stropy tak nezabudni pritlačiť na vaše vedenie aby dali zateplovák na bočne steny min 30 cm pod úroveň strupu pivnice aby ste aspon z časti odstránili tepelný most.
Odpovedať
@elizita presne ako povedal @ezbrane - pokiaľ sa bude zatepľovať fasáda tak únik tepla z pivnice je minimálny a môže sa tam teda temperovať - pokiaľ tam sú osadené radiátory - ak tam radiátory nie sú tak 2/3 väčšina na domovej schôdzi musí písomným hlasovaním odsúhlasiť zateplenie pivničných priestorov stropu - držím palce :) sú to spoločné priestory a preto by sa mali o to zaujímať všetci ľudia, tak ako aj o strechu a zvislé rozvody, schodiská, výťahy a podobne :-D
Odpovedať
@elizita - http://www.topstavebne.sk/tipy/obnova...
Odpovedať
@elizita Je velmi dolezite ci cez pivnicu prechadzaju trubky kurenia, pripadne ci tam mate radiatory. V tom pripade strop netreba zateplovat, pripadne staci termoizolacny nater. Zateplovaci izolacny material sa ma davat len zvonka, v pripade zateplenia "zvnutra" vznika ROSNY BOD (tyka sa to aj pivnic) a casom sa Ti bude po byte sirit pliesen, viem presne o com pisem. Rozhodne je lepsie zateplit celu fasadu a zvazit zateplenie pivnic s ohladom na ich vykurovanie. V kratkom case ma tiez caka hlasovanie vlastnikov bytov o zatepleni. Kedze sa vyznam v zateplovani budem hlasovat proti zateplovaniu stropov pivnic vo vykurovanych pivniciach prave kvoli rosnemu bodu. V casti domu kde nie su vykurovane pivnicne priestory ( su tam garaze) zateplime dvere garazi a na strop dame tepelno izolacny naters malou vrstvou hmoty baumitu.
Odpovedať
Dakujem za cenne rady. Este ma dnes napadla celkom trivialna vec - zajdem do susednych rovnakych panelakov, kde uz maju zateplene a popytam sa tych na prizemi.... este ale jedna otazka.. mame 2 balkony.. povodne tam boli tie take drevene priecky.. ked sme byt kupili, vymurovali sme ich, osadili plastaky a zateplili 7cm polystyrenu... na tom nam budu davat nove zateplenie.. nie sme jedini samozrejme.. myslite, ze by to mohlo narobit nejake problemy? zateplenie na uz zateplene???
Odpovedať
@ezbrane nerozumiem tomu velmi, tym 30 cm..... u nas je prizemie v podstate pivnice a my sme na 1 posch nad nimi.. a obvodovy plast pivnic sa bude zateplovat.. akych 30 cm pod úroveň stropu pivnice?
Odpovedať
parden, pod uroveň stropu 1. poschodia, ale to máš jedno, keďže zatepľujete celú stenu pivnice.
Odpovedať
@ezbrane budu tam davat nejaky tvrdeny polystyren, 8 alebo 10cm, uz si nepamatam.. o zatepleni stropov pivnic sa bude hlasovat po vyuctovani zateplenia.. malo by nam z uveru zostat este nejakych 6000€ predbezne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Kto poradi.Ideme zateplovat.Byvam na prizemi,byt je otoceny na sever,studeny.Najomnici si odsuhlasili zeteplenie ob.murov a strechy,o pivniciach sa nechcu bavit.Vraj by sa to predrazilo.Podotykam strecha sa robila na komplet pred 5rokmi a to nevadi,ze sa vyhadzuju zbytocne peniaze.Znamy si to odsuhlasili,pozbierala pani domovnicka podpisy proti.Pri podpisovani kazdeho upozornila,o kolko by to bolo drahsie a vraj to nikto nerobi,tak samozrejme ze tí ktorych to nepali podpisali ze nie.Splacat uver budeme 20rokov a my budeme nadalej v zime.Poradte ako sa branit proti vačšine.Vsetci dosiahli svoje len prizemne byty nic,lebo sme mensina,kedze sme len 4byty.
Odpovedať
@jajkabol Zjavne nerozumies problematike zateplovania. Precitaj si moj nazor na tejto strane (jan.2014) a nazor @ezbrane. Po prve, strechu Vam opravovali pred 5 rokmi, opravili zatekanie ale ju NEZATEPLILI, nebol na to dovod. Preto ju zateplia teraz s celou fasadou. To je spravne. Po druhe, strop vykurovanej pivnice sa NEZATEPLUJE, za urcitych okolnosti sa dava iba tepelno-izolacny nater. Ak zateplia cely obvod budovy vratane pivnic, garazi, alebo co tam mate a v pivniciach Vam idu trubky kurenia, urcite by som strop pivnice nezateploval, bolo by velke riziko vzniku ROSNEHO BODU, po rokoch by vznikala pliesen, ktorej by si sa nikdy nezbavila. Mala by si sa poradit s odbornikom, najlepsie projektantom zateplenia Vasho domu o tepelnom moste medzi pivnicou a Tvojim bytom. Po tretie, zateplovanie nikdy neodsuhlasuju najomnici, nemaju na to pravo, vzdy len VLASTNICI bytov a nebytovych priestorov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mna by zaujimalo,kedze ste tu mnohi uz tzv zatepleni,o kolko vam dvihli mesacne splatky/uver/..aka je pripadna uspora tepla,sice minula zima ani zimou nebola,ale mozno sa ozvu ti,ktori maju zateplene dlshie,pripadne, ake chyby alebo aj plusy sa udiali po zatepleni..aka klima bola v zateplenych bytoch toto horuce leto,ci sa este viac zvysila horuvava alebo aj nie/samozrejme bez klimatizacie/..ako riestite susenie pradla na balkonoch po zetepleni/perieme casto/,prosim ti,ktori nemaju susicku..cize pre a proti sa pytam,kedze sa nans doma to bude tykat na jar,vdaka za slusne prispevky
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?