Lokalita vs. cena

Ahojte, s manželom sme sa rozhodli kupovať byt. Kedže vlastných financii moc nemáme, rozhodli sme sa pre hypotéku. Do budúcna by sme chceli stavať dom, len teraz na pár rokov chceme ísť do mesta. A teraz moja dilema : máme vo výhľade 2 byty. Jeden je skoro pôvodný stav, 89m2,4i,balkón, spravené len jadro, aj to zle, okná. Cena dosť vysoká 69000, ale dovolím si tvrdiť že v centre.bytovka nezateplená, bez meračov. Druhý byt,3i, 84m2,ale dva balkóny, okraj mesta, asi 5m pešo a cena 67000, úplná rekonštrukcia, veľmi vkusná, bez ďaľších investícií.Zateplená bytovka, merače. Inak sú úplne zhodné, aj orientácia aj poschodie. Čo by ste si vybrali, ako lepšiu voľbu? Zadĺžiť sa viac, a prerobiť byt s lepšou lokalitou? Alebo zobrať ten druhý a mať pokoj? Aj z hľadiska možného budúceho predaja. Keď vidím,ako sa slabo predávajú byty, bojím sa, či na tom pôvodnom moc neprerobím.Už majiteľ pred nami keď ho kúpil, je v mínuse.ďakujem za všetky rady a pripomienky :)
Odpovedať
To je otázka bez jednoznačnej odpovedi :) Nevieme ani len mesto, o ktoré sa jedná ... Centrum už dávno, dávno nie je ukazovateľom dobrej lokality. Mňa by do centra nedostali ani párom volov :) U nás sa byty v centre nepredávajú drahšie ... Skorej lacnejšie, oproti niektorým vychyteným lokalitám ... Bez bližších informácií asi nikto "kompetentný" neodpovie :) BTW: Ak som to správne pochopil, ste len 2 ja ? Na čo sa pozeráte po 3-4 izbových bytoch ?
Odpovedať
@lubk0 ked ssa postavíš na môj nick, objaví sa ti že Liptovský Mikuláš :) Sme traja a chceme byť štyria :)
Odpovedať
Preco by ostatni mali patrat aka je to lokalita, ked to mozes napisat priamo? Ja by som vzdy uprednostila lokalitu.
Odpovedať
@atlaska ja tiež lokalitu, len rieším presne to čo povedal lubk0, či bude aj predajný, ľudia skôr kupujú lacnejšie byty, a toho sa bojím...
Odpovedať
@lucka227 Tak mi to príde ako "pekné prianie" ... Vlastných penazí moc nemáte, no ak kúpite byt, niečo doňho vrazíte a nebodaj ešte aj budete prerábať + k tomu druhé dieťa .... Nepoznám síce Vaše finančné pomery, ale toto nevyzerá iba na pár rokov v byte a potom stavať dom :) Keby niekto vedel odhadnúť presne a s istotou, čo bude o pár rokov predajné a čo nie, už je dávno milionár :) V všeobecnosti platí, že čím väčší a viac izbový byt, tým dlhšie sa predáva .... Lokality v LM nepoznám. vyberaj tak, aby lokalita tebe vyhovovala ...
Odpovedať
@lubk0 No príjem máme v pohode, to nie je problém. Ale po debate s odhadcom mi teda neodporúča kupovať ten pôvodný, že sa mi investície nikdy nevrátia... :/
Odpovedať
kym som zil v MI tak premna bola vzdialenost od prace do 15 minut peso dolezita, teraz v BA mi je dojazd autom do 30 minut ok. Vnimanie vzdialenostije teda velmi zavisle od mesta kde zijes, ako daleko musia chodit deti do skoly/skolky - to je kazdodenna starost. Parkovanie? Romovia? Park? Male potraviny/tesco blizko? kamarati byvaju daleko? Banku zas nakoniec stale zaujima len rozloha bytu - cena za meter. Prerabka pre nu nema velku hodnotu.
Odpovedať
@lucka227 Tvoja odpoveď je čiastočne už v položenej otázke: a to či kúpiš a bývaš, alebo kúpiš a staviaš. Čo sa týka investície, platí následovné: Ak kúpiš nehnuteľnosť za trhovú cenu a jeho rekonštrukciu financuješ hypotékou, málokedy sa stane že ju predáš so ziskom. Skôr počítaj stratu aj 15 a viac percent, jedine že oklameš rekonštrukciu a urobíš ju potemkinovsky :-D .
Odpovedať
@stewko no práve som prekvapená že tá prerábka má cenu. Keď som mala prvýkrát znalca na byt, neprerobený, ten prvý, ohodnotil ho na 68000 ale povedal že tam nemal dať čo, že žiadna prerábka, že keby mal aspoň lepšie podlahy alebo Sherlock dvere, zvýšilio by to hodnotu. Preto uvažujem o tom prerobenom, bude lepší znalecký. Škola je kúsok, aj potraviny,manžel môže chodiť do práce pešo, ja chodím do iného mesta, mne je to jedno. Rómovia su bohužiaľ všade. Je to hneď pri váhu, takže žiadna bytovka len periféria liptova - výhľad.
Odpovedať
@lucka227 slovo "lokalita" cháp skôr vo význame dôležitosti z hľadiska komfortu a občianskej vybavenosti, nie vždy je "centrum" smerodajné... čiže obchody, školy, škôlky, večierky, krčmy, susedia, výhľad, zeleň, ihriská, chodníky, skládka odpadu atď atď. píšeš že do centra je to "5m pešo" (predpokladám minút a nie metrov) takže tu naozaj nie je čo riešiť. ja som za ten prerobený v lepšej bytovke. LM nie je BA, kde centrum je drahé a všetko je tu na skok a kraj mesta je síce lacnejší, ale trepeš sa pomaly aj pol hodinu autom. hovorí sa síce, že lokalitu prerobiť nevieš, byt áno, ale zase keď je to iba 5 minút, tak od lokality až tak nezáleží... skôr pozeraj po problémoch, ktoré by ťa čakali pri tých bytoch - najmä susedia!!!
Odpovedať
@zuzanka.zuzu dakujem za rady ☺ no ti susedia sa velmi tazko preveria ☺ jedine ze by som sla povyzvanat ☺
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Prosím vás ľudia, chcel by som sa s vami poradiť. V Bratislave v Dúbravke alebo v Petržalke by sme chceli kúpiť 1 izbový byt. Pozeral som v realitných stránkach byty. Ceny bytov sú podľa mňa viac vysoké ako dosť. Napr. 1- izbový byt s čiastočnou rekonštrukciou stojí okolo 69 000,- €. Stretli ste sa s vyjednávaním o cene bytu alebo máte skúsenosti, že pri predaji majiteľ spustil z ceny bytu? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@menoniejepodstatne Vyjednavat sa da vzdy, len je otazne, ci je na to vhodna pozicia... Urcite sa tazsie vyjednava v pripade, ak je viac zaujemcov a su ochotni zaplatit to, co pyta majitel. Pokial viem, ceny 1 izbovych bytov su najvyssie, kedze prave tieto byty sa predavaju najlepsie - je o ne najvacsi zaujem. Drzim palce, skusit mozes, ale nepocitaj s velkou zlavou - cca 5% je myslim realnych, cize z tych 69 na mozno 65000. Ale ako som napisal, zalezi od situacie - je to velmi individualne. Ja som kupoval novostavbu, ktora bola este v stadiu stavby a mali sme nejaky priestor na vyjednavanie, lebo boli skoro vsetky byty volne... Keby sme to kupovali uz po dokonceni a boli by volne len mozno 3-4 posledne byty, asi by ochota zo strany developera nebola taka velka. Jedine v pripade "leziakov", ktore ma volne uz dlho a potrebuje sa ich zbavit... To su ale spravidla najhorsie byty, ktore su viac - menej nepredajne :)
Odpovedať
@menoniejepodstatne za 65000 sa da uz kupit solidna novostavba. napr. v petrzalke v slnecniciach, tam zacinaju najmensie 1-izbaky od 50 000. ja to uz riesim tak. stary byt v starom panelaku uz asi nikdy viac.
Odpovedať
Ďakujem za názor, pozrel som si tie novostavby na internete, sú pekné len mi prídu dosť malé napr. 1izb. byt ma 29 m2. To mi skôr pripadá ako niejaká garsónka, v ktorej je izba spojená s kuchyňou. :)
Odpovedať
@menoniejepodstatne ano, tie najmensie su naozaj ako startovaci byt pre max 1 osobu. ale zas za menej ako 50 000€. ja som porobnavala ceny a lokality, a mna ten moj byt vyjde lacnejsie, ako keby som mala kupovat nejaku kvazi polorekonstrukciu, a vrazat peniaze do prerabky. takto mam nove, a este aj lacnejsie ;-)
Odpovedať
Ja by som napriklad do novostavby nesla, nedoverujem im :-S
Odpovedať
Bývali ste niekto na Rovniakovej ulici alebo poznate tú lokalitu na Rovniakovej ulici? Je to dobrá lokalita? :-)
Odpovedať
@menoniejepodstatne Je to Petržalka. Neviem, čo konkrétne chceš vedieť. Rovniakova je dlhá ulica. Nepoznám všetky domy, ale dom s vchodmi 12, 14 a 16 áno. Kedysi to bolo geto, hrozne zničený dom od asociálov. Potom si tam vytvorili SVB, namontovali na dvere zámky, zateplili a vymenili niektoré výťahy. Teraz je to slušná bytovka, o ktorú sa majitelia starajú. Zvyšné domy treba pozrieť osobne, neviem, v akom sú stave. Lokalita je v pohode. Zatiaľ pri tom dome 12-16 sú parkovacie miesta, ale zapĺňa sa to. Keď sme tam chodili k našim známym pred 15 rokmi, tak tam skoro žiadne autá neboli. Teraz je to už dosť zaplnené. Cez trávnik (cca 100 - 200 metrov) máš Kaufland, kúsok je miestny úrad v Technopole.
Odpovedať
@menoniejepodstatne lokalita dobra, treba konkretny vchod. problemom je tam to, ze je jeden vstup a od 1poschodia dalsie 3 schodistia - co nabera na pocete ludi. ale naozaj pozriet konkretne tito to zobrali za spravny koniec: http://www.rovniankova14.sk/
Odpovedať
Máte skúsenosti s bývanim vo Vrakuni? Myslím ulice Estónska, Slatinská, Bebravská, Lotyšská a Rajčianska? :) Býva sa tam dobre? :-D
Odpovedať
@menoniejepodstatne ja som na Bebravskej ;-) nestazujem sa. mam tu klud, zaparkujem aj o druhej v noci, nedaleko maly dunaj, hradza. nehladal si petrzalku?
Odpovedať
Skúšam alternatívne lokality bývania :) Vo vrakuni sa mi zdajú že sú byty lacnejšie a krajšie ako v Petržalke len zase nevýhodou je vzdialenosť do práce :)
Odpovedať
@menoniejepodstatne ano, su lacnejsie, aj kvalita byvania je porovnatelna. teda pokial sa nechystas byvat niekde v okoli pentagonu :-D ja som tam isla tiez len koli cene. a fakt za vyhodu povazujem parkovanie, ale pozor, na estonskej alebo rajcianskej je to taktiez problem... treba si to obehnut, popozerat atd.
Odpovedať
@menoniejepodstatne ja som sa ale rozhodla znova vratit do petrzalky. takze ak by si mal zaujem o 4i, tak viem o jednom :-D ako som uz pisala inde, chcela som uz novy, v novej stvrti, a predsa som len na petrzalku zvyknuta, takze preto.
Odpovedať
Profilova fotka
@menoniejepodstatne podunajska ul super klud,do centra rano 15min dialnicou,akurat poobedne zapchy
Odpovedať
@manilla schvalujem ti navrat :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?