Kúpiť či nie ?

Mám strašnú dilemu.Chcem sa osamostatniť..Mám 23 rokov..Mám možnosť kúpiť 1-izbový byt v pôvodnom stave.Vymenené sú iba okná a podlahy.2 možnosť je že tam pôjdem do podnájmu.čo robí nejakých 250 euro. No podľa mňa je to blbosť vyhadzovať peniaze za nájom keď môžem splácať niečo svoje.Ale zase sa strašne bojím brať hypotéku na 30 rokov sama.Byt stojí 20 000...splátku by som mala 70 euro...a príjem mám 600 euro...zvládnem to aj finančne ? ..
Odpovedať
urcite do toho chod, cim skor tym lepsie. 70eur mesacne nie je ziadna polozka ;-)
Odpovedať
@mimiq radšej kúpiť ako platiť do vetra
Odpovedať
Profilova fotka
Davat 250 za podnajom, radsej 70hypo plus naklady na byvanie. I ked to mozno vyjde na rovnake cislo, vzdy je to tvoje a su to najlepsie ulozene peniaze. Predat mozes vzdy...
Odpovedať
@mimiq nie je nad cim uvazovat - kupuj!!
Odpovedať
@mimiq jasne ze kup , casom isto pride aj nejaky podnajomnik :-D
Odpovedať
Kúpiť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
náklady na byvvanie + max 100 ecok,aj tak sa to oplatí kúpiť,než si prenajať
Odpovedať
70eur splatka ??hahahhahahhaa prepac....pobavila si ma,to musis zvladnut,neblbni
Odpovedať
@mimiq vzdy som bola za to ze prenajomsu vyhodene peniaze ,ja mam 46 a v mojich rokoch uz budes mat majetok a splateny,,my sme brali pred 3 rokmi a musis mysliet pozit ak nieco vzdy mozes predat,nedaj na reci hruuuza hypoteka...kazdy dnes ma skoro hypoteku ak nemas tatina poslanca...
Odpovedať
@mimiq a to kde je ten 1-izbák? v NM? ... tak pozri sa zasa nato aj takto..ako sa ti tam páči, aký maš z toho pocit... a ako dlho tam chceš žiť :)
Odpovedať
@mimiq celkom som sa pobavil na tej sume. ja splacam 500 euro mesacne a plat nemam 6 nasobne vyssi oproti tebe takze toto musis v pohode zvladnut
Odpovedať
@mimiq za taku sumu? vsetkymi 10timi
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mimiq V provom rade - ta cena bytu je veeelmi priazniva. Samozrejme kupuj. Bez hypoteky teraz nekupuje takmer nikto. Taki, co maju radovo vyssie prijmy, taktiez idu do hypotek, pretoze uz kupuju, rsp. stavaju domy, ktore stoja napr. 10x viac. Tvoj uver 70/mes. je nic. Ber to ako investiciu do bytu, a este aj kazdy mesiac vydelas: 250-naklady (100) = 150 -70 = 80 EUR zisk v cistom. A ak by nedajboze nahodou si fakt nemohla splacat tych 70, tak byt urcite predas a do prenajmu mozes ist vzdy.
Odpovedať
Len smelo do toho! Zvladli iný, zvládneš aj ty. Ta splátka je nic.
Odpovedať
@mimiq ak sa ti paci lokalita a byt, tak kup, odkladaj si peniazky bokom , zo 600 eur neverim, ze ti neostava rezerva aj po zaplateni najmu a hypo a ked nasetris a podla podmienok zmluvy budes mat moznost mimoriadnej splatky bez poplatku, tak to vyuzijes
Odpovedať
rozhodne by som sla do hypo. prenajom su vyhodene peniaze podla mna. a pri tvojom prijme a vyske splatky sa da v pohode odlozit bokom na mimoriadne splatky. a ked mas v tvojom veku takuto moznost, dobre pre teba. cim skor kupis, tym skor splatis, potom prijdu mozno ine vydavky, MD, atd. a dovtedy uz mozno budes mat minimum na splacanie...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
zdravím Vás ! my máme so snúbencom podobný problém. Zvažujeme zaobstarať si byt. len má to ale: jedná sa o novostavbu na dedine. Blízko je do Piešťan, Trnavy , Hlohovca - nie je tam však vlakový spoj. Auto máme. Ale ja neviem dobre šoférovať. Zostával by v hre bus. Obaja by sme museli dochádzať do práce - ja cca 20 km, snúbenec 5 km. Ďalšia nevýhoda je to, že obaja nemáme skúsenosti s obstarávaním si bytu - nevieme čo sa máme pýtať okrem nákladov, svetové strany, susedia, vybavenosť. V použitých materiáloch sa nevyznáme. Ďalej - náš mesačný príjem spoločný je 1000 eur - takže nevieme či nám ponúknu hypo, alebo Štáty fond rozvoja bývania ( druhá možnosť by bola asi lepšia). Obaja už sme vystresovaní z rodinnej situácie. Môžme bývať aj u našich aj u svokrovcoch - majú veľké domy, ale tie stresy na jednej a druhej strane. Kebyže bývame s našimi - bývame v zložžení: dedko, naši, brat a my. U snúbencových rodičov by sme mali síce poschodie pre seba, ale dochádzať do práce by musel snúbenec asi 40 minút každý deň len cesta tam. Skrátka nie. Do podnájmu nechcem ísť. Som naučená na nejaký životný štandard a asi by som to nerodzýchala platiť niekomu a nemať to svoje, nemôcť tam spraviť ani opravu... :-( ešte k tej novostavbe: tvrdia nám, že je kvalitne prevedená ( stavala sa cca pol roka), má podlahové kúrenie, vlastný kotol, regulácia, dispozične je dobre riešená. je to v podstate holobyt, ale vedia nám ponúknuť aj v cene holobytu dlažbu a obklady v cene z nejakého ich katalógu plus samozrejme sanitu. Jedná sa o dvojizbák, v tichej lokalite. Avšak ja nie som panelákový typ, snúbenec je na všetky práce okolo Rodinného domu ľavý ( to ma trápi asj najviac, keďže ja som vyrastala v RD) a je to panelákový, mestský typ. Viete nám prosím poradiť? ĎAKUJEM ZA AKÉKOĽVEK ODPOVEDE!
Odpovedať
@sobicatko ja by som na začiatok zobrala byt do prenájmu na cca pol roka bola by to taká skúšobná doba a podľa toho sa zariadila,vyskúšajte si či vám budú stačiť E ?a koľko vlastne ušetríte?
Odpovedať
@sobicatko a co ti mame poradit? snúbenec je lavy ako pises, takze dom nehrozi, s vasimi ani jeho byt nechcete, co kvitujem, takze vam ostava len ten byt. Co sa tyka orientacie je to subjektivne, niekto chce byt chladny, niekto slnecny, niekto prizemie, niekto strop. neviem ci chcete/mate deti ( skoly, skolky), obchody, ihriska.... dochadzat niekam 40min hmmmm som z KE a smejem sa, Blavaci musia byt v kolenach, robit 5km od prace si sadnem na bicykel a idem treba si troska utriedit priority. Predpokladam ze v malom meste si vsade peso za 30minut ale dochadzat do prace 40min je normalne, ja napr to mam busom 10min ale to sa firma prestahovala k môjmu sidlisku, pred par rokmi som to mala busom 35min v spicke a to som v meste!!! ziaden vidiek spolocny prijem mate 1000e na hypo v malom meste a na 100r vam to urcite vyjde.
Odpovedať
@mimiq ked vidim: 70 euro..600 euro, tak... http://www.penazenky.eu/post/euro-a-s... Rovnako sme nehovorili 70 koruna, ani 600 koruna ;-)
Odpovedať
A co tak toto? Vychadzam z toho, ze ked uvazujes nad podnajmom za 250€/mes., si schopna tychto 250€ realne odlozit, resp. tvoj mesacny rozpocet na byvanie je 250... rozmyslajme spolu: 1. variant: ten byt kup, nastav si splatky hypo na tych 70€, zvysok si rozdel na naklady na energie (cca 100€?) a zostava ti 80 k dobru. Tie si systematicky kazdy mesiac odkladaj (napr. na sporiaci ucet). Za 5 rokov tam budes mat 4800€, tie vies pri vyroci fixacie vlozit spat do hypo a skratit si tak vyrazne dobu splacania hypo (vyrieseny problem s dlhou dobou splacania ;-) ) kludne sa moze stat, ze hypo budes mat za 10-15 rokov splatenu a v tvojej 35ke budes mat splatene vlastne byvanie...suma sumarum, tvoje celkove mesacne naklady su cca 250€ 2. variant: zober hypo 40000€ a kup 2 taketo byty. V jednom byvaj a druhy za 250€ prenajimaj. Z prenajmu ti po odpocitani nakladov (cca 100€) zostane cca 140 az 150€. Tvoje splatky hypo budu na obidva byty cca 140€, to zn. ze najomne ti pokryje obe splatky. Tvoje naklady su do tohoto momentu plus minus nula. Stale ti zostava tvoj povodny rozpocet 250€, z neho si uhradis energie na svoj byt (cca 100€) a mas 150 €, ktore ako v predoslom variante odkladaj atd atd. Po splateni hypo mas byt na byvanie a druhy, ktory ti bude zarabat 250€/mes. Dobre prilepsenie k vyplate, hmmm? Samozrejme toto su velmi zjednodusene priklady, v reale treba brat do uvahy rozne faktory... ver mi, ze sa to pri troche snahy a discipliny da zvladnut. Tak dufam, ze ti to aspon pomoze trosku pouvazovat aj nad inymi alternativami :-) kazdopadne prajem stastnu ruku pri vybere a nech ti to dobre dopadne P.S.: Prosim ta, v ktorom meste byvas?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?