Kto zdedí družstevný neodkúpený byt?

kto zdedi takyto byt? je vnom prihlasena ešte jedna neplnoleta osoba.
Odpovedať
1
2
pozri tu: http://www.trh.sk/clanky/pravna-porad...
Odpovedať
Profilova fotka
@elenka83 nic si k tomu nenapisala ... kto je dedicom toho co mal podiel v druzstve ... ale vprincipe sa dedicia musia dohodnut a jeden prevezme podiel v druzstve, ako sa uz vysporiadaju tak sa dohodnu na dedicskom konani ... samozreme pokial je tam manzelka tak cely podiel prejde na nu
Odpovedať
@maznacik007 ano byt zdedí ten, kto zdedí podiel v družstve po zomrelom.
Odpovedať
@snowy66 @maznacik007 je to byt manželovej mami.Su dvaja surodneci maju svoje rodiny,trvaly pobyt tam nema ani jeden iba švagrova neplnoleta dcera.
Odpovedať
Profilova fotka
(1) Ak nájomca zomrie a ak nejde o byt v spoločnom nájme manželov, stávajú sa nájomcami (spoločnými nájomcami) jeho deti, vnuci, rodičia, súrodenci, zať a nevesta, ktorí s ním žili v deň jeho smrti v spoločnej domácnosti a nemajú vlastný byt. Nájomcami (spoločnými nájomcami) sa stávajú aj tí, ktorí sa starali o spoločnú domácnosť zomretého nájomcu alebo na neho boli odkázaní výživou, ak s ním žili v spoločnej domácnosti aspoň tri roky pred jeho smrťou a nemajú vlastný byt. (2) Ak sa prenajímateľ domnieva, že neboli splnené podmienky prechodu nájmu bytu podľa odseku 1, môže sa v lehote troch mesiacov odo dňa, keď sa o nich dozvedel, najneskôr však v lehote troch rokov odo dňa smrti nájomcu, domáhať na súde, aby určil, že k prechodu nájmu bytu nedošlo. (3) Ak zomrie nájomca družstevného bytu a ak nejde o byt v spoločnom nájme manželov, prechádza smrťou nájomcu jeho členstvo v družstve a nájom bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel.
Odpovedať
@elenka83 Takže bude dediť podiel v družstve buď Tvoj manžel alebo jeho brat. Ten kto nezdedí podiel bude ho musieť ten čo dedí vyplatiť. Byt sa "zdedí" aj s nájomcom. Nechápem ale, ako môže mať trvalý pobyt neplnoletá dcéra Tvojho brata u svojej babky, ak jej nebola zverená do výchovy (iba ak by teda bola, je to pochopiteľné). Ja by som zbystril pozornosť, či manželov brat náhodou nebude chcieť čosi kdesi s bytom špekulovať, dajte si pozor.
Odpovedať
@snowy66 tiez si myslim, ze trvaly pobyt neplnoletej dcery bol zriadeny s cielom ziskat byt. preco by to inak robili? @maznacik007 z prveho bodu tvojho posledneho komentara aspon mne teda vyplyva, ze najomcom sa po smrti babicky stava dotycna neplnoleta dcera?
Odpovedať
@anairda trvaly pobyt ma len evidencny charakter a nezaklada ziadne prava nieco vlastnit
Odpovedať
Navyse doplnim vztah k druzstevnemu bytu sa vyvija od clenstva v druzstve, takze teoreticky mozu nieco skusat ale zrejme nemaju v tom jasno lebo druzstevny byt je vlastnictvom druzstva a najomnik sa stava vlastnikom az po prevode do osobneho vlastnictva ale po uhrade anuity (zostatkovej ceny bytu).
Odpovedať
@anairda áno, ona sa teoreticky stane nájomcom, ale problém môže nastať v tom, že ak to dedič podielu (ak to teda nebude otec dotyčného dieťaťa) v družstve napadne...že šlo o fiktívny nájom a cieľ bol len mať tam to dieťa nahlásené, aby dosiahnutím 18 rokov mohol naň prejsť prechod nájmu napríklad a dokáže že to dieťa tam bolo len nahlásené ale v skutočnosti tam nebývalo (kto naň poberá dávky?), tak to dieťa tam žiadne nájomné právo tam nebude mať. Otázka je, kto sa akože teraz stará oň v tom byte, keď tá pani zomrela.
Odpovedať
@maria123 máš pravdu @maria123 ale v nájomných bytoch, hlavne v štátnych bytoch za socializmu to bola dosť podstatná vec, pretože mať trvalý pobyt v byte znamenalo právo k prechodu k nájmu ak držiteľ výmeru na byt napr. zomrel, a dotyčný šo s ním býval po istú dobu predtým aj v čase smrti - a čo je podstatné aj musel dokázať, že s ním zdieľal spoločnú domácnosť a tak potom mohol požiadať dotyčný o prechod nájmu k bytu a museli mu ho dať, ak dokázal že tam sa nik ho nemohol z toho bytu potom dostať...
Odpovedať
@snowy66 toto bolo prevzate z platneho zakona,nie je to presna citacia,ale skoro totozne dnes uz nie je socializmus
Odpovedať
Článok sa načítava...
@snowy66 @anairda švagor tam byval jeden čas aj s rodinou a svokra ma nejake dlhy a preto nemože byt odkupit,siahol by jej nan exekutor.Vnučku tam nechala nahlasenu aby tam niekto bol ,aby im to asi po smrti zostalo ako dedičstvo.Ja mam pocit že jej to aj zostane a mojmu mužovi nikto nič nevyplati :-(
Odpovedať
@snowy66 toho sa bojime aj my že bude s bytom špekulovat ked tam ma dceru nahlasenu ale nebyva tam.To svokra tak chcela:-( Muž jej to vysvetloval ale nejak to nechape a je nam to trapne jej to pripominat lebo potom vyzerame jak chamtivci.Pritom ide len o spravodlivost:-(
Odpovedať
@elenka83 Nenechajte sa citovo vydierať. Ja som bol v domnení, že tá svokra už zomrela, no a ona ešte žije. Ale rozumiem čo sa chystajú urobiť. Počkajú kým ich dcéra bude plnoletá a ona to od babky akože odkúpi, či prevezme ten byt. Pokiaľ má svokra dlhy, a zomrela by, dedí Tvoj manžel s bratom dlhy, ak by tie dlhy presahovali výšku ostatného majetku, oplatí sa dedičstvo odmietnuť. Ak s Vami budú chcieť vykývať, myslím manželovho brata, tak s Vami vykývu ak sa dá na to nahovoriť aj Tvoja svokra. Tvoj manžel je síce neopomenuteľný dedič, ale ak svokra za svojho života sa zbaví majetku, napr. podaruje všetko bratovi, vnučke atď. a zomrie nemajetná, nebude čo deliť z dedičstva, nebude čo dediť a Tvoj manžel nedostane nič. Neostáva Vám nič iné len morálne pôsobiť na svokru aby bola spravodlivá. Či budete úspešní a neobráti sa to proti Vám (označia Vás za chamtivcov) sa nedá dopredu vôbec predpovedať. Nerozumové reakcie ľudí sú nevyspytateľné.
Odpovedať
@snowy66 a pokial to zostane všetko ako to je,žiadne darcostvo teda,tak manžel budit ten podiel z bytu či nie?Myslim to členstvo na BD?Svokra je neoblomna,boji sa s bytom hybat kvoli tej exekucii (cca 4000e),ale nieje to dlh na najomnom.Nemysli to zle a určite nechce nikoho vydedit.
Odpovedať
@elenka83 co takto dohodnut sa so svokrou, ze obaja synovia by fifty-fifty vyplatili tie jej dlhy. to by ste mali 2000E kazdy. A nasledne by tvoj muz a svagor mohli spolocne byt odkupit, s tym, ze co zmluvy by sa uviedlo ze svokra ma pravo uzivat byt do smrti.
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda dobre ti to vyplyva... @elenka83 - byt zdedi svagrova dcera, pretoze s najomkynou zije v spolocnej domacnosti - ak je to viac ako tie tri roky .. co asi je... podla mojho nazoru bol jej trvaly pobyt u babicky zriadeny jednoznacne ucelovo.... @maria123 ano, nezaklada -- ale toto je najomny vztah a druzstevny byt a vtedy sa prevadza pravo najmu tohto druzstevneho bytu (a teda neskor aj pravo odkupu do osobneho vlastnictva) na osobu, ktora tam s najomcom zila -- ciez mala tam trvaly pobyt :) no, toto je mila situacia... takze svokra sa rozhodla de facto podarovat vnucke byt.... smutne
Odpovedať
@kaktusik007 nehnevaj sa, ale mýliš sa, to nie je štátny byt ( kde sa tiež nedá dediť, iba pokračovať v nájme), ale to je družstevný byt a nededí ho nájomkyňa alebo spolubývajúca, ale byt "zdedí" ten, kto bude dedičom podielu v družstve. A tým dedičom, ak sa nič dovtedy kým svokra zomrie neudeje, bude len jeden zo synov. Druhý syn bude musieť byť vyplatený.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 tak som rada ze sa mylim.... bodaj by to tak bolo, ale ma to logiku....
Odpovedať
@kaktusik007 nájomca je zo zákona len svokra, ktorá ma podiel v družstve a na základe toho má nájomnú zmluvu od druŽstva na byt.. Vnučka ktorá je tam prihlásená na trvalý pobyt, nie je nájomkyňa, ale: osoba ktorá s ňou žije v spoločnej domácnosti. Ostatne fakticky údajne tam nebýva, je to len naoko. Čiže je to očividná špekulácia tých rodičov toho dievčaťa...keby sa začalo pretriasať aj toto, a dokázalo by sa, že tam skutočne nebýva, nemala by po smrti babky ani nárok tam naozaj bývať, ani tam mať trvalý pobyt, pokiaľ by s tým dedič podielu v družstve nesúhlasil.
Odpovedať
@snowy66 neter je tam prihlasena na trvaly pobyt nie na žiadost rodičov ale svokra tak chcela.Je to jej prva vnučka a byvali tam istu dobu.Neter ma 16rokov.
Odpovedať
@kaktusik007 @snowy66 bohužial nechapem ako sa da niekoho ovplyvnit ked pišete že sa necha manžel pripravit o byt . Čo ma mamke na krku stat aby mu to napisala alebo nejak inak vyriešila? Je to smutne ale aj ja si myslim že to zostane neterke. :-( Neviem či sa to vobec vztahuje do dedičstva ked neni vlastnikom bytu.
Odpovedať
@elenka83 do dedičstva sa vzťahuje družstevný podiel, na ktorý sa viaže nájom bytu, bol som v tom že si to všetko čítala a pochopila, vidím že nie. Pokiaľ svokra nič neurobí kým zomrie, dediť sa bude podiel v družstve a podľa zákona môže dediť len 1 dedič, čiže buď tvoj manžel alebo jeho brat. Neterka s tým nemá nič spoločné, ona je vnučka Tvojej svokry a dedila by len vtedy, keby Tvojho manžela brat zomrel prv ako Tvoja svokra. Čiže tvojej neterke ten byt nemá ako ostať, pokiaľ jej Tvoja svokra byt "nepredá" (podĺa môjho názoru čakajú už len na to, kedy bude plnoletá. Oproti bytu, ktorý je v osobnom vlastníctve, pri družstevnom byte „predávajúci“ opakujem, nie je majiteľom nehnuteľnosti, ale vlastní členský podiel v bytovom družstve, na základe ktorého má právo užívať byt. Na základe zmluvy o prevode členského podielu nadobudne kupujúci (neterka keď dosiahne plnoletosť) len členské práva a povinnosti v družstve, stanete sa členom bytového družstva a získa nájomnú zmluvu na tento družstevný byt. Nebude teda ani ona zapísaná ako vlastník na liste vlastníctva v katastri nehnuteľnosti, ale byt bude vlastne jej a dediť ho budú už len jej deti, alebo budúci manžel.
Odpovedať
@snowy66 takže ked dosiahne neter 18 rokov tak bude pravoplatnou členkou ona tak ako svokra kedže tam ma trvaly pobyt ako jedina?Byt si odkupi a bude jej.No nevadi,aspon vieme na čom sme:-(
Odpovedať
@elenka83 Nie. Nie. Nie. Keď dosiahne neter 18 rokov, bude nadaľej osobou ktorá so svokrou žije v spoločnej domácnosti. Ale môže ako plnoletá od svoje babky byt odkúpiť, na základe zmluvy o prevode členského podielu v družstve, a stane sa namiesto svokry členkou družstva ona. V tom momente byt už by svokrin nebol ale vnučkin. A tým pádom nededí byt ani Tvoj manžel alebo jeho brat. Neuvedomuješ si psychologický moment tej situácie, Tvoja svokra sa pred tvojim synom totiž môže "ukazovať pekná" že veď je "spravodlivá" veď neuprednostnila jeho brata, že byt predsa nedostal ani jeden z nich. Rozumieš o čo ide? Čiže ona sa chystá konať akože spravodlivo voči svojim synom (každý rovnako spravodlivo nedostane nič) ale neuvedomuje si, že nespravodlivo uprednostní 1 vnučku oproti ostatným vnúčatám. Je to len morálna rovina, pretože podľa zákona, za svojho života môže konať, predávať, kupovať, darovať, čo komu a ako chce.
Odpovedať
@snowy66 aha takže to že tam ma neter trvaly pobyt ešte neznamena že je členkov SBD? Dobre to chapem? Takže aj ked bude mat neter 18 rokov a všetko bude tak ako doteraz tak dedičmi su manžel a švagor?
Odpovedať
áno @elenka83 a prepáč už mi trošku dochádza trpezlivosť, samozrejme že nie je členkou SBD, keby si si pozrela a prečítala link, ktorý som Ti dal včera hneď na začiatku, musela by si už vedieť, že členom SBD, členský podiel, ku jednému bytu môže mať len jedna osoba, resp. manželia, a tou osobou je Tvoja svokra. Aj keď bude mať neter 18 rokov a svokra nič neurobí s bytom, a zomrie, dediť členský podiel s právom mať v nájme ten byt bude mať iba jeden dedič. Po Tvojej svokre sú dedičmi len jej deti, Tvoj manžel a jeho brat. A preto bude dedičom len buď Tvoj manžel alebo len jeho brat, podľa toho ako sa dohodnú, že kto koho vyplatí. Zo zákona, a to píšu v tom linku, nemôžu dvaja bratia dediť spolu členský podiel v družstve alebo iba jeden z nich.
Odpovedať
@snowy66 ok dakujem! A nechcem ta vytačat ;-)
Odpovedať
@elenka83 v pohode, dúfam, že Ti to pomôže. Ale nerobte si nádeje, ak je to jej milovaná vnučka, asi jej ten členský podiel v družstve keď dosiahne plnoletosť prevedie...je to samozrejme nespravodlivé, no nič s tým nenarobíte...dobrú noc
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?