Francuzske okno v panelaku

Prosim vas, nasiel by sa tu niekto, kto menil klasicke balkonove okno na francuzsky balkon v panelaku?
Odpovedať
1
2
a co potrebujes vediet???
Odpovedať
Statik nam nechcel povolit, vraj sa to v bytovkach neda, ale nasla som nejake diskusie, kde si to ludia urobili. Tak by som rada vedela, ako si zariadili to, aby im to statik povolil. Ci je chyba v statikovi a mame hladat ineho :).
Odpovedať
@adrianaz89 bacha,je tu novelizacia zakona o bytoch,ak sa dozvie spravca bytovky,ze nieco nekale/uvodzovky/porabate,nahlasi to na stavebny urad/predtym ale ma prav o vstupit do bytu,ak sa dozvie,ze sa tam konaju upravy,ktore mozu ohrozit komplet celu bytovku
Odpovedať
@adrianaz89 francúzske okno si mozes dat vtedy, ak je to v projekte samotnej bytovky, ak je to bytovka s klasickými oknami, jej vzhľad sa ťažko mení. Musela by si si opytat súhlas všetkých vlastníkov bytov, ci súhlasia so zmenou vzhľadu takýmto zásahom-velke okno, potom od statika a podobne.. To su moje skusenosti. Aj ja som chcel take okno, ale uz prvá prekážka ma odradila- nas bytový dom ani len nieje zateplený- bývajú tu starý ľudia a oni uz nechcú investovať- že načo aj tak o chvíľu zomriem.
Odpovedať
@maria123 nikto nemá právo vstúpiť do bytu a to odokonca ani polícia, pokiaľ nemá povolenie súdu a ten dáva v iba naozaj závažných kauzách a nie keď si niekto vypíli trošku z bytu 8-) - pre nechápavých - vypíli vy zmysle takom, aby to nebolo zvonku vidno, čiže je to iba "správcov tušák, že sa tam deje niečo nekalé"
Odpovedať
Ja som menil drevenu stenu na balkon za plastove francuzske okna. Vyzera to o dost lepsie ako vymurovane.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu sa mylis,tu je odsek zo zakona,ktory je moment.platny V prípade vykonávania stavebných úprav vlastníkom, je tento povinný umožniť správcovi alebo predsedovi spoločenstva prístup do priestoru na účely kontroly, či stavebné úpravy neohrozujú, nepoškodzujú alebo nemenia spoločné časti domu alebo spoločné zariadenia domu. Ak to vlastník neumožní, má správca, resp. predseda povinnosť oznámiť vykonávanie stavebných úprav stavebnému úradu.
Odpovedať
@maria123 a v čom konkrétne sa mýlim? ja som ti predsa neodporovala, len som dodala, že aj keď to nahlási čo ja viem kam, aj stavebnému úradu alebo na lampáreň, ty NIKOHO nemusíš pustiť dnu. ani pracovníkov stavebného úradu. ani políciu. a teraz ctrl+v - nikto nemá právo vstúpiť do bytu a to dokonca ani polícia, pokiaľ nemá povolenie súdu a ten dáva v iba naozaj závažných kauzách a nie keď si niekto vypíli trošku z bytu... je na tom niečo nezrozumiteľné? kludne nech to správca zahlási aj do novín 8-) či málo je v novinách článkov, kde podnikateľ XY postavil o poschodie vyššie, o 300m2 väčšie... atď. ? aj petície sa spisujú a nič. žiaľ, aj takáto je realita.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu napisala som ti znenie zakona,vykladaj si ho ako chces...
Odpovedať
Vdaka za diskusiu, ale v podstate som aj tak nedostala odpoved na moju otazku... :( je tu teda niekto, komu statik schvalil zmenu balkonoveho okna a dveri na francuzske okno?
Odpovedať
Profilova fotka
;-) Poznam vela pripadov ked menili drevene balkonove steny a vymurovali iba tolko aby mohli osadit franc.okno. Od statika nikto nic nemal. Priznavam,i my sme tak murovali, ale dali sme klasicke rozmery okna plus dvere. Bez statika. Nakolko vacsina ludi dala plnu vypln do zabradlia, nevidno ake dvere ci okna su osadene. Myslim ze viac a hnusne zmenia celkovy vyzor panelaku tie plastove krabice co zatvaraju balkony.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam panelakove francuzske balkonove okno na kuchyni a nebol v tom ziaden problem. Stacilo len potvrdenie od spravcu bytoveho domu- kde chodime platit najom,ze vymiename okna. Vela ludi chodili obdivovat, kedze byvame len na 2 pos. Nikomu zo susedov nevadi, ze mame taky balkon
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@mischel912 a cena bola aka a od ktorej firmy ste mali okna?.dakujem sisa
Odpovedať
@adrianaz89 my mame na celej bytovke francuzske okna,kazdy jeden balkon je takto rieseny a nepamatam si,zeby sme mali statika pri rekonstrukcii
Odpovedať
@hoblinka13 ved o to ide,ze ak su na celej,nevadi to,ak si kazdy da nieco ine,je to otrasne
Odpovedať
Profilova fotka
@silviakrkoskova robili nam to vo firme Voba plast a za cele okna na celom dvoj izb.byte sme platili 1700e. Je pravda, ze to francuzske okno je ovela drahsie ako klasicke.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu Takže takto. Pýtala som sa muža na to povolenie vstupu. Predseda spoločenstva má zákonom povolený vstup do bytu a bytových priestorov na vykonanie kontroly - napr. šachty sú tiež nie majetkom majiteľa bytu, ale spoločné. Rovnako na odpočítanie vody, tepla.... To, že si to niekto nahlási sám sa nerobí. Je to dané zákonom. Je predsedom spoločenstva, takže vie o čom hovorí. Je to zákon č. 182/1993z.z., paragraf presne nevie.
Odpovedať
@maria123 nemyslim si,ze je to otrasne.videla som aj taky panelak
Odpovedať
@hoblinka13 moj posledny prispevok na tuto temu jasne,ze zvnutra to budete mat pekne,netradicne a ok,skus sa ale na to pozriet,zvonka,ako vyzera panelak,ked nie su dodrzane aspon elementarne zaklady estetiky,keby si kazdy daval, co chce,ine okna,ine balkonove zasklenia,prip.farebne balkonove fasady a la kanarik... /ako moj sused zdola,jediny si nafarbil na neonovozelenu,ruky odtat/,proste ja sa na tieto veci tu na sidlisku pozeram asi inymi ocami ako mnohi ludia,tot vse,trochu jemnej uniformity na sidliskach neuskodi
Odpovedať
kazdy panelovy dom je architektonicke dielo. je k nemu urobeny projekt statiky. tieto 2 dokumenty je povinne dodrziavat, aj ked to vela ludi nerobi (osobne poznam velke mnozstvo opravovacov nacierno/bez ohlasenia). akonahle zmenite tvar, ci rozmery otvorov plasta budovy a vsimne si to spravca, musite ho pustit do bytu na premeranie a moze (ale aj nemusi) pozadovat navratenie do povodneho stavu. co sa tyka vnutornych uprav, odporucam kazdemu pred vyrezavanim panelov, zavolat statika. nestoji to az take peniaze a budete mat 100% istotu. pokial totiz nastane akykolvek problem na budove a zistia taketo nepovolene upravy bytov, je velka pravdepodobnost, ze hrozi sud a ani poistenie skod nebude platne.
Odpovedať
@ajkava :-D :-D :-D dobre. čiže z mojej strany posledný krát - NIKTO nemá právo vstúpiť do tvojho obydlia bez tvojho súhlasu 8-) jediná výnimka kedy je to možné je iba na príkaz súdu. ale samozrejme, koho si vpustíš, toho tam budeš mať... pozor, tvoj manžel je pán predseda spoločenstva, tak to úplne celú vec mení 8-) a s tvojím "To, že si to niekto nahlási sám sa nerobí" si môžeš akurát tak vieš čo, lebo my sme za posledných 5 rokov do bytu nikoho nepustili na meranie stavu - akéhokoľvek... dokonca aj teta, ktorá odpisuje plyn cez takú čítačku mi ju dala, lebo som odmietla aby vošla - a ešte pripájam, že toto sú slušní ľudia, aj papučky si priniesli vlastné ;-) keď som bývala ešte s mamou a do bytu nám vstúpil údržbár v topánkach a išiel až do kúpelne na koberček (ja som bola v kuchyni, mama otvárala), to bolo cirkusu - to čo má znamenať, či aj doma chodí do kúpelne v topánkach - keď odchádzal ani neodzdravil mamu :-D tie hlášky že "musíte pustiť správcu dnu" sú prežitok. a ČO sa mi asi tak stane, keď nepustím??? keď už to teda musím tak hulvátsky napísať ]-( zlé susedské vzťahy, to mi je jasné. ale dá sa to aj pekne odkomunikovať.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu takýto ako ty sú najlepší. Páni všetkého. S tebou je asi super debata a život. Ľudia typu ako povedala jedna naša budúca suseda: " Kde by sme došli, keby každý dodržiaval zákon." A mimochodom... môj muž nie je "pán predseda". Robí to, čo robili aj pred ním. Snaží sa s každým vychádzať ľudsky, nie je nikomu nadradený, ale jedná tak, ako by bolo aj jemu príjemné. Čo sa zrejme o tebe povedať nedá. Citovala som len zákon, ktorý platí.
Odpovedať
@ajkava chcem poznamenat ze @zuzanka.zuzu ma z velkej casti pravdu. na jednej strane je tu opravnenie - Predseda spoločenstva má zákonom povolený vstup do bytu a bytových priestorov na vykonanie kontroly avsak zakon uz nepamätá na situáciu ak tato kontrola nieje majitelom bytu umoznená. Násilne nemože do bytu vstúpiť. Zákon nestanovuje ani žiadnu sankciu za neumožnenie vstupu. Dalším krokom je vyžiadanie súhlasu na vstup do obydlia do súdu. Jedine z právoplatným rozhodnutím súdu sa môže vstúpiť za asistenice polície. Myslím že @zuzanka.zuzu poukazuje na to že na jednej stranje je tu Oprávnenie na vstup do obydlia avšak vykonatelnosť tohoto oprávnenia v prípade nespolupráce majitela bytu (obydlia) je uz druhá stranka veci a je potrebne ju rozlisovat.
Odpovedať
@ultra ak neumozni vstup a tymto jeho konanim vznikne nejaka skoda pre ostatnych musi ju zaplatit citacia zo zakona ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru neumožní na požiadanie vstup do bytu, zodpovedá za škody vzniknuté takýmto konaním.
Odpovedať
a je to tu zase. niekto si kupil byt v bytovke, ktora sa mu vlastne nepaci, tak ju ide prerobit (prerobit bytovku, nie byt). ak ste chceli francuzske okna, mali ste si kupit byt v bytovke, ktora takouto vymozenostou disponuje. tesim sa, ked vam zajtra bude v byte chybat krb a urobite si kominovy vyvod cez panel. vsak to zvonku az tak zle nevyzera, ze? chapem, ze to nemyslite az tak zle, a preto moj ton sa vam bude pravdepodobne zdat az prilis utocny. je vsak uz najvyssi cas, aby si ludia zacali uvedomovat, ze existuju nejake pravidla, ze existuju aj prava iných a mali by sa dodrziavat (ano, aj napriek tomu, ze v tomto state je to s dodrziavanim prava take ake je).
Odpovedať
Tým, že si niekto kúpi byt a podpíše zmluvu je uzrozumený s tým, čo je v zákone. Neznalosť zákona neospravedlňuje. A ak by dotyčnej tieklo v byte zo stúpačky, hoci ona by mala sucho, tak ju nezaujíma, že niekomu tečie? Stúpačka nie je jej majetok. Však jej tam nikto nebude šmejdiť, len skontroluje veci v zmysle zákona. Ale ako som už písala, niekto má zákony v paži, hlavne, že jemu je dobre. Ale ako náhle by sa to týkalo jeho o to vie byť protivzejší a viac sa dožadovať práva.
Odpovedať
Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov - Zákon č. 182/1993 Z. z. - úplné znenie Práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome § 11 (3) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný umožniť na požiadanie na nevyhnutný čas a v nevyhnutnej miere vstup do bytu alebo nebytového priestoru zástupcovi spoločenstva, správcovi a osobe oprávnenej vykonávať opravu a údržbu za účelom vykonania obhliadky alebo opravy, ak opravu nezabezpečí sám alebo ak ide o opravu spoločných častí domu alebo spoločných zariadení domu prístupných z jeho bytu alebo montáž a údržbu zariadení na meranie spotreby tepla a vody v byte a nebytovom priestore a odpočet nameraných hodnôt; ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru neumožní na požiadanie vstup do bytu, zodpovedá za škody vzniknuté takýmto konaním. (8) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorý stavebne upravuje byt alebo nebytový priestor, je povinný na výzvu umožniť prístup do bytu alebo nebytového priestoru správcovi alebo predsedovi z dôvodu kontroly, či stavebné úpravy neohrozujú, nepoškodzujú alebo nemenia spoločné časti domu alebo spoločné zariadenia domu. Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome neumožní vstup do bytu alebo nebytového priestoru, správca alebo predseda je povinný oznámiť vykonávanie stavebných úprav bytu alebo nebytového priestoru príslušnému stavebnému úradu.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu vas by som za susedu veru nechcel :) PS a ked vam menia vodomer a plynomer, tak to zvladas s prstom v nose :)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu prosim ta mohla by si sem dat odsek zakona,kde pisu, ze nemusim nikoho vpustit do bytu /spravcu bytovky napriklad/ ?
Odpovedať
@stowasser naco.ona si tam nikoho nepusti a vsetci jej mozu fukat
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?