Elektrický bojler na ohrev vody v byte vs. teplá voda z mesta. Áno/nie?

Prosim Vas, vyuziva niekto elektricky bojler? aku spotrebu ma 2-4 clenna rodina? real, nie tabulkove cisla 50l na osobu. Aku spotrebu elektriny to ma mesacne. Oplati sa to s porovnanim teplej vody z mesta, ktora je predrazena? dakujem
Odpovedať
1
2
@sharpee Ja som montoval a zapájal bratovi pred 5rokmi do malého 3.izbového bytu bojler Tatramat 80l, nakoľko mal možnosť kúpiť dva za veľmi zvýhodnenú cenu/ druhý šiel na chatu/ a je s ním veľmi spokojný. V priemere cez týždeň poskytuje teplú vodu 3člennej rodine a cez víkend aj 4..Stíha bez problému.V každom prípade je výhodnejší bojler ako brať vodu "z OSBD".. Nechcite vidieť keď prišlo oznámenie na OSBD že teplú vodu nech mu prídu odstaviť...Hodiny mu nechali, za ktoré musí platiť istú časť ale odber nemá žiadny. Takže musel urobiť kompromis.. Ja budem prerábať jadro a plánujeme zakúpiť bojler/je to aj prietokový v prípade potreby/ zn.ARISTON VELIS 80.Jeho hĺbka je len 27cm a práve preto sa nám páči. Má dva samostatné nádoby a v prípade väčšej spotreby sa prepne do režimu rýchleho ohrevu /sprchovanie/ Dizajnovo to vyzerá ako nejaká skrinka. Dá sa namontovať vo vodorovnej polohe ako aj v horizontálnej. Nakoľko sme už len dvaja, tak možno siahnem po menšom type spomínanej značky a v prípade návštevy tak hravo zvládne aj menší typ. Aká je spotreba??? Ariston 80l má dve špirále 1500+1000W v prípade zvýšenia nároku na teplú vodu. Švagor tento typ namontoval do domu ktorý zakúpil pred rokmi a nechcel búrať kúpelňu tak namontoval ho nad vaňu.Úplná spokojnosť.Je tam množstvo automatiky a režimov nastavenia teplôt. :-) :-)
Odpovedať
@technik007 napisal si to az moc pekne a obsiahlo. Skoro ako keby to bola reklama... Ja som rozhodnuty pre Velis Plus 80. Tiez 3i byt, dve osoby. Musi bohate stacit. Pravdepodobne pojde vacsinu casu iba jeden zasobnik. Tepla voda z bojlera vychadza cca polovicu z ceny teplej vody od teplarne. a cim vyssia spotreba vody, tym je rozdiel vacsi. Ozaj, kde to chces kupovat?
Odpovedať
@worker_falcon Ver mi že som nerobil a ani nerobím reklamu pre Ariston. Napísal som to čo som považoval za nutné.Veľmi sa mi páči dizajn.Chcem to kúpiť v LV .Máš nejakú dobrú cenu???? :-) :-)
Odpovedať
@sharpee Vyuzivame elektricky bojler. 2+1 cloviecik. Rocna spotreba okolo 2200kWh. Sice mame vynikajuco izolovany bojler (Drazice OKHE 120L, inak odporucam tuto radu!) ale asi dost velke straty na okruhu s cerpadielkom (to v bytoch mozno ani nebyva). Cize ak je bojler blizko miesta spotreby (bytove jadro), iste sa vmestite aj styria do 2kWh rocne.. € si uz zratas..
Odpovedať
@matorado ...vmestite sa aj štyria do 2kWh ročne....to máš veľmi úsporný bojler :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D zase ten škriatok :-) :-) :-)
Odpovedať
@technik007 To je uspornejsi, jak tepelne cerpadlo so solarom v tropoch dokopy, odporucam :-D 2000kWh samozrejme. A nie 120 ale 125L ma. Ak nemaju vanu, staci aj mensi... Ta 125tka ma stratu 0,87kWh denne. Tym potrubim sa strati bohuzial nasobne viac, co som vtedy netusil.. Dnes by som dal asi 2 bojlery radsej.. ;-)
Odpovedať
@sharpee či sa to oplatí zohrievať vodu v bojleri alebo mať TUV, tak potrebuješ vedieť tvoju spotrebu TUV za minulý rok, cenu za teplo pre TUV, celkové náklady na teplo pre TUV za bytový dom a cenu za elektrickú energiu. Pozri údaje z posledného vyúčtovania a raz dva sa to dá vypočítať. @technik007 výhodnejší bojler oproti centrálnej TUV je len v niektorých prípadoch, v niektorých to vyjde na rovnako a vo veľkej časti to výjde príprava elektrickým bojlerom viac ako centrál TÚV od dodávateľa. @worker_falcon nie je šanca aby teplá voda z elektrického bojlera vyšla o polovicu lacnejšie ako z teplárne ktoré používajú na výrobu tepla pevné palivá alebo zemný plyn. To platí tak pre tých čo si v domoch vyrábajú TÚV z plynu alebo pevných palív, alebo pomocou tepelných čerpadiel.
Odpovedať
@stastnyjim Niektore bytove druzstva predavaju tu teplu vodu za take peniaze, ze by som hadam veril aj tej polovicnej cene. Inac samozrejme zalezi od konkretneho pripadu, ako si napisal...
Odpovedať
@stastnyjim pozri, vypočítal som si to veľmi dobre, keďže sa chystám do toho ísť. Cena za ohrev m3 TUV je cca 10€. Cena za ohrev m3 v bojleri je cca 5,2€ (o 40°). Tepelná strata pri neustále plnom horúcom bojleri a malej spotrebe vychádza cca 1,5€ na m3. Lenže keď si nastavím teplotu na cca 45° a bude plný iba 1 zásobník (polovica bojlera), spotreba a tepelné straty budú podstatne nižšie. K cene vody od teplární - oni vykurujú chodníky, parky, a kadečo iné. Preprava teplej vody je extrémne drahá. Príprava ani tak nie. Ideálne by bolo mať v každej bytovke vlastnú kotolňu napr. na plyn. Spojenú možno so solárom či tep. čerpadlom. Len ľudia si to nevedia spočítať. A dôchodcovia na to kašlú. Kľudne platia 50€ mesačne za kúrenie, ale idú sa potrhať za rožkom lacnejším o 1 cent.
Odpovedať
@worker_falcon Dôchodca by rád ušetril aj na teple, ale návratnosť do vlastného ohrevu vody si nevie vypočítať tak, ako to cenu rožka, ktorý je v modrom obchode lacnejší proti bielemu obchodu o 1 cent...na váhu rožka a kvalitu nepozerá ;-)
Odpovedať
@worker_falcon na ohrev 1m3 vody o 40° je potrebných 53,1 kWh energie, čiže menej ako 0,10 centov za kWh, čiže by si musel mať inú sadzbu ako D1 alebo D2, nejakú s nízkou tarifou kde zasa platíš oveľa viac za hodiny oproti D2. A ešte si zabudol že potom musíš každoročne pripočítať sumu 10% z tepla na prípravu TUV pre bytový dom, ktorá sa rozpočítava na počet bytov. Môžeš pozrieť vo vúčtovaní za byt základnú zložku nákladov (10%) pre tvoj byt, toľko budeš platiť keď neminieš ani liter TÚV pre dom. A ešte rozpočítať investičné náklady na bojler na 10 - 15 rokov. Trubky na TÚV vydržia desiatky rokov, ale súčasné bojlere nie, takže to si treba tiež pripočítať k TÚV. S tým súhlasím, keď sa odpojiť od TÚV prípadne aj tepla, tak buď celý dom a každý si doma nainštaluje bojler na prípravu TÚV alebo aj vlastné vykurovanie, alebo potom vlastná kotolňa pre celý dom. Ale samozrejme bez poriadneho prepočtu a projektu je to strieľanie do vetra či sa to oplatí a koľko sa ušetrí. Vačšine ľudí sa neoplatí odstrihnúť od TÚV a dať elektrický bojler, bez výpočtu. Príklad: Dôchodca v 3 izbovom byte, spotreba TÚV 8m3. Bytový dom s 30 bytmi, všetky 3izbové, väčšinou obývané rodinami, čiže priemerne 80 ľudí, ale tiež sú to šetrilkovia, lebo teplá voda je drahá, čiže priemerná spotreba je 10m3, čiže 800m3 teplej vody pre celý dom. Dodávateľ nameral 880 m3 teplej vody, čiže koeficient 1,1. Výsledná cena tepla pre bytový dom aj so stratami vyšla na 9000 €. A dôchodca zaplatí : 8m3 * 1,1 koeficient = 8,8 m3 upravené množstvo teplej vody základná zložka 10% pre dôchodcu: 9000 / 10 / 30 bytov = 30 € spotrebná zložka 90% pre dôchodcu: 8,8m3 * (8100 / 880) = 81 € dôchodca za 8m3 tepla na TUV zaplatí 111 €, čiže 13,875 €/m3 susedia vedľa so spotrebou 50 m3 zaplatia 30 € + 506,25 € = 536,25 €, čiže 10,725 € /m3 a byt kde nikto nebýval so spotrebou 1m3 zaplatí 30 € + 10,125 € = 40,125 € /m3 Keď tu dá niekto relevantné údaje z ročného vyúčtovania, čiže spotreba vody v m3, spotreba celého bytového domu, cena za teplo a koľko teraz platí za kWh elektriny, tak sa to dá ľahko vypočítať. Od septembra je povinné štítkovanie bojlerov, tak ak neponáhľaš tak počkaj a potom porovnávaj. Lebo tie Aristony majú veľmi vysoké tepelné straty.
Odpovedať
@stastnyjim pekný výpočet. Ja som si dávnejšie spravil vlastný, podľa reálnych množstiev a cien. Jediné, v čom by som sa mohol pomýliť, resp. mať iné číslo, je množstvo energie potrebnej na zohriatie vody (máme to zhruba rovnaké - po prepočtoch z GJ mi to vyšlo na 50kWh, to nie je taký zásadný rozdiel) Čo sa týka fixnej zložky, tú platím aj za elektromer, aj za vodomer. A koeficient mám 1,05, ak je to to, čo píšeš. Odvíjať by sa mal od množstva spotrebovanej vody z môjho vodomera (nie x% z celkovej spotreby BD). A takisto som si osobitne vypočítal tepelné straty pre konkrétny bojler. áno, má vyššie ako nejaký inteligentný Tatramat, ale nie je to taká zásadná suma (aj keď je to dvojnásobok). Ak by som aj v najhoršom prípade ušetril iba 3€ za kubík (čo je veľmi zredukované), tak na bojler za 300€ si našetrím po minutí 100 kubíkov. Trvanie si vypočíta každý sám podľa vlastnej spotreby. U niekoho rok, u niekoho 5 rokov. Životnosť bojlera je snáď dlhšia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim mimochodom, to číslo 53,1 sa uvádza pri zohrievaní o 50°, nie o 40°. Ktovie, aké je pri zohrievaní o 30°.
Odpovedať
@worker_falcon za vodomer v byte sa neplatia žiadne pravidelné poplatky. Buď za výmenu vodomera zaplatíte naraz, alebo to správca buchne do nájomného, alebo sa to uhradí z fondu a opráv. To čo ja píšem, je cena za teplo pre prípravu TÚV, ktorá sa delí na fixnú zložku 10% a spotrebnú zložku 90%. Čiže keď nebudeš mať na merači žiadnu spotrebu TÚV, tak zaplatíš iba 10% fixnú zložku. Čiže cena tepla na prípravu TÚV pre celý dom krát koeficient * 10% z tejto sumy. A to sa rozpočíta na počet bytov. Z hore uvedeného príkladu, byt ktorý nespotrebuje žiadnu TÚV zaplatí vo výučtovaní aj tak 30 € za prípravu tepla na TÚV. 10% fix za teplo na TÚV je preto lebo TÚV v potrubiach cirkuluje, má tepelné straty, čiže dodávateľ musí dodávať stále teplo aj keď nie je žiadny odber. Fix je pre každý byt rovnaký v danom dome, či je to 1 izbový byt s dôchodcom, ktorý nepoužíva TÚV alebo 4 izbový byt s 15 ľudmi čo minú za rok 150m3 TÚV.
Odpovedať
@worker_falcon máš pravdu to som dal zlý údaj. o 40° píše 47,2 kWh pri účinnosti 98%. Lebo pri elektrických spotrebičoch sa nedá rátať so 100% účinnosťou. kuk sem, nemusím počítat, dobrá pomôcka : http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a...
Odpovedať
@stastnyjim pozri, mam to tak, ako vravim. Mesacna fix platba za "odberne miesto" je pre mna 2,11e. A skutocna spotreba je nasobena koeficientom 1,0511. Neviem, co bude, ked spotreba nebude ziadna. Mozno pride na rad nejaky iny sposob. Asi sa to lisi podla dodavatela alebo spravy bytov.
Odpovedať
Dakujem za reakcie, hľadám však niekoho kto to aj reálne používa, nie brata, predajcu a suseda. Zaujíma ma čakanie na teplu vodu? Nevýhody používania, prepínanie teploty, minúte vody a co potom , návšteva a podobne. Rozmýšľam nad leziacim bojlerom pretože ho chcem dať úplne k stropu a zakryť skrynou alebo inym spôsobom . Do stupačky sa mi nezmestí, chcel by som 100litrovy ale sme len dvaja zatiaľ tak mozno 80L a po 3 -5 rokoch ked budu deti kúpim nový zatiaľ ušetrím. Ale zase sa radi sprejujeme budeme mat aj vaňu aj stropnú hlavicu 30cm X 30 cm. Ta bude asi zrat veľa, ako fungujú skrtice prietoku? Dáva sa to pod omietku alebo? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sharpee oplatí sa odpojiť
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 skvelé
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Ariston Velis 80 premium je lepší ako Velis plus.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon odpojiť jednoznačne
Odpovedať
@alka79 ale velis premium tazko zohnat, ak vobec. Ak mas tip, vobec sa nenahnevam...
Odpovedať
@sharpee čakanie na teplú vodu od spustenia kohútika závisí na priemere trubky, zaizolovania potrubia, vzdialenosti od odberného miesta. V byte budeš mať krátke vzdialenosti, takže pár sekúnd, dovtedy kým odtečie vyhladnutá voda z trubky. Bojler umiestni čo najbližšie k sprche, čiže miesto s najväčším odberom. Blízko to budeš mať aj k umývadlu a aj drezu v kuchyni, narozdiel od domu, kde tie vzdialenosti sú aj niekoľko metrov. Keď sa minie tak vodu o 40° zohreje 80l bojler s 2kW príkonom do 2 hodín. Ležaté bojlere majú vačšie tepelné straty ako stojaté, fyzika nepustí. Pre 2 sprchy stačí aj objem 50l. Pokiaľ sa radi v sprche čvachtáte, alebo nemáte umývačku riadu, tak radšej 80l. Elektrický bojler do bytu sa neoplatí v porovnaní c centrálnou dodávkou TUV. Cena tepla v SR sa pohybuje v priemere 100 €/MhW, cena elektriny pre domácnosti D2 priemer 120 €/MhW. K tomu musíš prirátať tepelné straty bojlerom + tepelné straty potrubím. A tak či tak aj tak budeš musieť platiť 10% základnú zložku za teplo pre TÚV. aj keď budeš mať na merači spotrebu 0.
Odpovedať
@sharpee lacnejšie to nebude a to tam nepočítam zapojenie bojlera, potrubie, ventily, údržbu a životnosť bojlera samotného. Jedine by som to v byte riešil vtedy, ak by dodávateľ nedodával 45 -55 °C vodu, malý tlak teplej vody, vypínanie cirkulácie po 22h, čiže vlastne bez teplej vody až do rána, prípadné dlhé odstávky teplej vody. Alebo kombinácia týchto skutočností. Riešil by som iba komfort, čiže aby som mal teplú vodu vtedy keď ja potrebujem a takej teploty akej potrebujem.
Odpovedať
@alka79 fakt? nekecaj. Premium sa nevyrába, zastaralé. Na Premium sa asi moc ľudia sťažovali, tak to premenovali na PLUS a pridali tam ešte jedno teleso o výkone 1,0 kW, ktoré sa dá samostatne ovládať. Rozmerovo, vzhľadovo a funkciami to isté.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim mám letáky od Aristonu, Ariston velis plus nemá dve nádrže na ohrev, iba rýchloohrev, Ariston velis premium má dve nádrže na ohrev vody, asi mám nesprávne informácie, Andrea shop obchod
Odpovedať
Hladam mesacnu spotrebu elektriny , cize realne kolko zozerie 100, 80, 120 litrovy bojler pri 2 ,3,4 ludoch, nikto kto to ma doma si tam nedal merac spotreby ele ? prosim Vas ak mate doma bojler, viete si to odmerat aspon na tyzdnovej baze ? nech viem ca kolko to zerie. Tabulkove spotreby su pri tabulkovych ohrevoch, mna zaujima realita pouzivania.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Neviem, či je táto téma ešte aktuálna, riešiť teplú vodu cez bojler, nie je správne riešenie. Mám už asi 8 rokov prietokovy ohrievač, sme 4 členná rodina, spotreba na ohrev teplej vody je ročne do 200€, čo by zodpovedalo spotrebe 30 m3 od centrálneho výrobcu. Teplotu vody si nadstavujem sám, čo je vlastne tá úspora, lebo vodu nemiešam, teda v sprche používam 36 stupňov. Ak by mal niekto záujem, môžem to predviesť, ako aj ukázať spotreby 8 rokov dozadu.
Odpovedať
Dobry vecer, ake su naklady na prerabku ak by som uvaoval o odpojeni teplej vody a nasledne to riesil bojlerom?Dakujem
Odpovedať
Cena je akurát ten elektrický bojler a pár drobností za 15 € k tomu... a robota na dve hodiny. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?