Dá sa vybaviť búranie nosných priečok v paneláku?

bývam na najvyššom poschodí v paneláku a mám v pláne "ukrojiť" z nosnej priečky cca 2,5 m do výšky cca 2 m. Má niekto skúsenosti s podobnými vecami, oplatí sa mi vôbec volať statika alebo to je dopredu odúdené na neschválenie.
Odpovedať
1
2
AHOJ: Ja som rozširoval dverný otvor v nosnej priečke bytu na 7posch. /z 9./ Budeš na to potrebovať statický posudok. On vypočíta koľko budeš môcť rezať. Bohužiaľ je potrebné aj stavebné povolenie / na základe statického posudku/ a to trvá cca 1 mes. Zisti si či niekto v tvojom paneláku robil niečo podobné. Statik si bude žiadať vyjadrenia od všetkých susedov, ktorí bývajú pod tebou, či majú nejaké stavebné úpravy spojené s vybúraním priečok v ich byte. Bez toho ani nezačne posudzovať stavbu. Mne to povolil bez problémov, ale otvor som musel vystužiť oceľovými profilmy. Ak budeš potrebovať viac info .. napíš. J.
Odpovedať
Ahojte...jzph...ak byvame tiez na najvysom poschodi t. j. 12. a tiez chceme riesit buranie priecok a zvacsenie otvoru v nosnej stene, od kolkych susedov byvajucich pod nami (ci nebodaj od vsetkych?)potrebujeme vyjadenia pre statika? :-) vdaka
Odpovedať
Osobne si myslim, ze ked byvate na najvyssom poschodi nemal by to byt taky problem ako keby to chceli robit ludia pod vami. Urcite zalezi aj na type panelaka. Ja som musel obehat vsetkych susedov a ziskat od nich pisomne potvrdenie ci maju alebo nemaju nejake upravy /pre statika on to potom prilozi ku statickemu posudku/. S urcitostou vam to povie statik. Ja byvam na 7.posch z 9-tich.
Odpovedať
A este mi napadlo --- najprv oslovte spravcu vasho bytu /druzstvo, bytove spolocenstvo.../, kde vlastne bude smerovat vaša prva ziadost resp. povolenie rekonstrukcie. Oni potom posudia, aka je prestavba narocna a poziadaju vas o statisky posudok. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Tak to urcite potrebujes statika ... Niekde sa stalo to ze niekto si to sam spravil zrutil celu priecku a potom im zacal kupak cely dom sa im susedia preborili :) Nejake druzstvo alebo kto ma ten dom v sprave a cez nich to ries :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme burali priecku (nenosnu) v panelovom byte na tretom poschodi pod strechou, stacil nam staticky posudok, nebolo treba ziadne ine povolenie. Tiez sme robili dverny otvor do nosnej steny v tehlovom dome (1.posch.), od bytoveho podniku sme nepotrebovali ziadne povolenie, ani sme to tam neohlasovali, ale potrebovali sme suhlas nadpolovicnej vacsiny vsetkych vlastnikov, ktory sme spolu so statickym posudkom prikladali k ziadosti na MU odb.zivotneho prostredia. Najlepsie je zajst si na tento odbor a oni ti presne povedia, co a ako treba. ;-)
Odpovedať
my sme nedavno burali nosnu priecku, zavolali sme si statika nakolko byvame na 2 poschodi. v pohode to schvalil, neslo o buranie celej ale vyvorenie otvoru na dvere. museli sme si zabezpecit rozne zpevnovace, ale inac to bolo ok
Odpovedať
;-) ;-) pozoor x-) nosná je len stena - :-S nikdy nie priečkaaaaa- nemýľte si pojmy x-) ...obvodové steny /tvoria stavbu/, nosné steny /večšinou o hr. minim.30cm-napomáhajú aby stavba ,,držala" pokope, priečky / predeľuju-hr cca 10-15cm-nemajú vplyv na statiku budovy/... poďme sa vyjadrovať ako odborníčky, nech si z nás chlapi nerobia sranduuu :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
nevie niekto poradit, skusenosti s buranim steny (nakolko sa nam zda dost hruba)ako na to:), kde su balkonove dvere, sice nechceme ju zburat komplet, len zvacsit priestor na vacsie balkonove dvere :-), mam na mysli skor lodziu v terasovych bytoch, nie tie "papierovo drevene steny" v panelakoch...vdaka za kazdu radu na buranie 8-)
Odpovedať
livia76 velmi sa mi paci tvoj prispevok -aj ja planujem rekonstrukciu a mam problem s pojmami "priecka" "stena" ak ma ta moja 15cm nemoze byt nosna? pocula si nieco o tom, ze by bola budova nosna stlpovym systemom - v kazdom rohu izieb ich mam. =-) dakujeeem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, aj my mame tento problem: stena medzi obyvackou a kuchynou, (alebo je to priecka? :-N ) ma hrubku 150mm, co je vraj nosna a chceli sme ju povodne zrusit, cos nam asi nepovolia ale aspon spravit otvor, ak by bolo mozne aj vacsi, mam v albume predstavy tych otvorov mate niekto skusenosti s takymi vacsimi upravami na nosnych castiach?
Odpovedať
;-) noeli :-D jasnačka. stlpové systémy sú bežné--máš medzi nimi aj priznané preklady-alebo sú skryté-ak áno, dala by som 100%-že nosné sú len stlpy-samozrejem,že je to nutné prebrať s odbornníkom ;-) Mám odštudovaných 5 rokov Stav. fakulty-nie však ako statik :-D :-D -naozaj som nevidela 15cm nosnú stenu-len priečku _tá na statiku budovy nemá vplyv =-) jedine, že sú nejaké novodobé materialy, o ktorých nemám poňatia, stavbarine sa totiž ,,profesionálne"už 8 rokov nevenujem ;-) ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
jeeeeej to je najlepsia sprava poslednej doby :-) dakujem velmi pekne livia. preklady tam na urcitych miestach su a stlp v kazdom rohu izby...novodoby material to byt nemoze kedze dom v ktorom ten bytik mam uz peknych par rokov stoji :-D takze to mozem spravit ako som si vzdy prialaaaa
Odpovedať
:-D držím palce- nech sa ti splní sen x-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte a kolko stoji take rezanie do nosnej priecky...pretoze nas murar povedal ze sa to pohybuje od 500€ vyssie... podla toho aky otvor chceme vypylit
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
tasko povedat, mne povolil na 6 posch. zo 7 otvor 1600 mm. skus a uvidis
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj ja mam takto spojenu obzvacku z kuchinou, byvam na najvysom poschodi, bol som na bytovom a hned mi to zamietli ze treba statika a hromadu povoleni a suhlas vsetkzch najomcou tak som to ani neskusal a kedze som stavbar viem co smiem a co nie tak som to urobil na ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@erikaajuro ano je to nakladne ja som to chcel od specialezovanej firmi a ti chceli 100e za bezni meter....
Odpovedať
Profilova fotka
@livia76 no ak byva v panelaku tj hutneny odlievani panel tak nosna priecka je presne 15 cm a nenosna priecka okolo 7cm,je pravda ze v tehlovom dome to je samozrejme nerealne :-)
Odpovedať
@orfeo iste, sa som len upozornila že výraz priečka nesúladí so slovom ,,nosná" pretože priečka nemôže byť nikdy nosná ;-) stavbársky výraz pre nosnú konštrukciu je buď nosná stena, poprípade nosný stĺp ATĎ. ... v prípade žienky, ktorej som to písala išlo o tehlovú stavbu paneláky, to je o niečom inom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my to máme už za sebou. Tiež bývame na najvyššom poschodí a rezali sme nosnú stenu. Statický posudok, stavebné povolenie - určite to treba. Ani firma Vám nezačne s výrezom kým nemáte povolenie. Trvalo to cca jedno popoludnie a buď pripravený na neskutočný hluk (treba na to upovedomiť susedov) a obrovskú vrstvu prachu, ktorá bude úplne všade (v celom byte + po celom schodisku až na prvé). :-). Rezanie nás vyšlo cca 1000 € ale robili sme v celku 3 výrezy (2 do nosných stien + 1 do priečky). Robotu by som ale neriešila svojpomocne (inak si svojpomocne prerábame celý byt) ale tieto výrezy len cez firmu, len cez odborníka.
Odpovedať
Profilova fotka
@livia76 :-)
Odpovedať
Len burajte nosne steny a potom sa cudujte ked vam uz aj tak teraz stary panel spadne na hlavu 8-) . ,,Radost mat takych susedov."
Odpovedať
Profilova fotka
vyborne skusenosti s buranim nosnych panelov maju na Luniku IX v Kosiciach
Odpovedať
@edgarx srandičky srandičky? :-)
Odpovedať
@orfeo uvedomuješ si ale že tým že si vybúral nosnú stenu na vlastné triko je možné za určitých okolnosí to definovať ako verejné ohrozenie a to nieje super vízia a nosné môžu byť aj prekvapivo tenké konštrukcie a aj v 70 - 80 rokov starej architektúre
Odpovedať
@jio2 samozrejme ze si to neuvedomuje kedze sa na verejnom diskusnom fore pod nickom so svojou fotkou priznal ze vyrazne znizil zivotnost svojho panelaka. A este k tomu aj zavesil dokazovy material (plus clen rodiny na gauci kvoli lepsej identifikaci 8-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@jio2 uvedomujem si ze to co pises nieje mozne ja som bol v bztoch ktore presne tuto stenu maju zburanu to bola moja inspiracia a boli to byti v strede domu nie na samom vrchu ako mam ja a to je rozdiel
Odpovedať
@jzph Ahoj. citala som ze sui vybural otvor v nosnej stene.. Mam zaujem to urobit aj ja, som na 9 poschodi z 13tich.. ide o to ze tam budem musiet pravdepodobne dat ocelove vystuze.. vies mi povedt cenu priblizne? Som z Nitry a nemozem zohnat statika, teda je ich dost ale nie panelovy..resp: niekto kto mi moze vypracovat navrh ci je vobec mozny takyto zasah do stavby. Vdaka. Lucia.
Odpovedať
@milovana29 ahoj. my sme teraz burali otvor pre dvere. samozrejme ze statika potrebujes, su tam urcite vypocty. + ti aj vypocita aku vystuz a kolko jej treba, kde presne ukotvit do steny.... a cena vystuze? my sme kupovali pasovinu, hr 12mm sirky 14cm a dlzka 6m a stalo to cca 75€ + kotvy do steny cca 10€. samotny vyrez je drahsi :-D nas to vyslo 330€ a boli na dva krat, kedze to trosku pos..li ]-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?