Čo treba vybaviť na búranie nosnej priečky v byte?

Profilova fotka
Ahojte, neviete mi prosim niekto poradit? Byvame v BA v Petrzalke, chcela by som zastavat dvere z chodby do kuchyne a vyburat aspon vchod do kuchyne z obyvacky. Problem je ten, ze tato priecka je nosna. Co by nam mohlo ulahcit vybavovanie je to, ze sme na 8 z 8. Neviete mi prosim poradit za kym treba ist, co vsetko mi treba vybavit a co ma to bude asi stat? Vopred dakujem za vsetky rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Celu priečku ti aj tak nedovolia vybúrať - ostane ti tam minimálne nosný pilier, prípadne s prekladom. Najprv potrebuješ projekt prestavby najlepšie hneď konzultovať so statikom, ktorý k tomu napíše vyjadrenie. Zásahy do statiky stavby musia odobriť aj spoločníci tj. bytové družstvo / nájomcovia (vlastníci) bytov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano to viem, potrebujem tusim 2/3 alebo min 51% vlastnikov. Nevies mi poradit kde by som mohla zohnat projekt? Alebo komu ho dat urobit? :) Akosi vobec neviem ako mam postupovat :( .. ja viem, ze mi nedovolia zburat celu priecku.. to ani nechcem... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nemate niekto skusenosti?
Odpovedať
@lucildka řešíme teď nové elektrorozvody, takže máme podobné starosti ;-) Projekt nám udělala firma, která nám ty rozvody bude dělat. Projekt jsme dali statikovi, ten se k tomu vyjádřil a na základě jeho vyjádření se projekt trochu upraví. Pak už "jen" sehnat podpisy a podat žádost na družstvo, které by mělo vystavit povolení. A pak hurá bourat díry do panelů... :-p
Odpovedať
@lucildka my sme tiez teraz burali dvere v nosnej priecke. projekt ti staci len informativny - odmeraj miery a nacrtni. potom na miestny urad vypisat ziadost. ja mam tiez v albume podorysy, co som odovzdavala na urade. + potrebujete staticky posudok. tam sa statik vyjadri ci to je ok, a co a ako mate pouzit pri vyreze panelu.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla prosim ta a statika ste si nasli sami? :)
Odpovedať
@lucildka mama je projektantka, spravila mi to jej kolegyna. aky mate typ bytu? nieje to podobny ako nas? tiez sme zamurovavali chodbicku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nie nie.. mame iny byt bytu :) prosim Ta a nevies mi zistit kolko stoji taky projekt? :)
Odpovedať
pokial je to panelakovy byt tak ti nedovolia otvor v nosnej stene zväčšit o viac ako 30cm ja som chcela zväcsit dvere medzi kuchynou a obyvackou... teda vyburat aby to bolo spojene a nedovolili mi to urobit...
Odpovedať
@lucildka nemam ani sajnu kolko stoji staticky posudok.... ale ak mas na mysli projektovu dokumentaciu, s tym ti viem pomoct ak chces :-)
Odpovedať
ahojte tiež riešme presne toto isté, už čakáme na vyjadrenie MÚ stavebného úradu v Petržalke, ale dávajú si na čas. Cena statického posudku bola 200€ a kontakt nám dal architekt, čo robil projekt. Spýtam sa, či môžem posunúť kontakt, prípadne ti dám do pošty kontakt na neho,ok?
Odpovedať
@lucildka treba oslovit statika a dat mu urobit projekt, ak sa jedna o nosnu prieclu musim byt projekt statiky a a podla neho musi byt vyhotovena uprava, tam bude treba stavebne povolenie cize aj natopotrebujes projekt. Viem Ti odporucit statika, mozno aj firmu (ak bude mat cas ta firma)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@manilla staticky posudok na take nieco stoji okolo 200 € to vlastne nie je len posudok ale projekt, pertoze tam musi byt dobudovany ocelovy nosnik.... a ten bude predmetom vypocku a vykresu.....
Odpovedať
@bubatinko dovolia, len tam musi byt projekt od statika ako to nahradis.....
Odpovedať
Profilova fotka
@bubatinko u nas uz dovolili... a nie len jednym... viem o susedoch, ktorym to dovolili na druhom poschodi :) aj vedla v brane na osmom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mbrnakova a kde v petrzalke byvate? Bola by som velmi povdacna za kazddu informaciu od ludi, ktori si tymto uz presli a su v rovnakej mestskej casti :)
Odpovedať
budeme byvat na zadunajskej, oproti auparku, a práve dnes nám prišlo rozhodnutie, že začalo stavebné konanie, teraz to dali na 15 dní na nástenku do vchodu, 7 dní budú čakať, či sa nájde niekto s námietkami a potom ešte 15 dní na správoplatnenie. je to byrokracia jak sviňa ale čo narobíš, chceme to mať čierne na bielom, keby sa niečo udialo.
Odpovedať
ahojte, prosim Vas je rovnaky postup aj pri burani priecky, tj. nie nosnej steny? Ako dlaho cca trva vybavit take nieco. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jaroe na nenosnu ti staci oznamenie... to je jednoduchy nacrt pred a po. :)
Odpovedať
@marvee len to oznamim miestnemu uradu a hned mozem burat? Bez statika a bez suhlasu ostatnych najomcov?
Odpovedať
Profilova fotka
@jaroe no musis pockat na schvalenie :) az potom burat!
Odpovedať
@jaroe nie, myslím, že pri búraní nenosnej priečky potrebujete len ohlásiť na stavebnom úrade. www.petrzalka.sk odd.stavebný úrad, tam to máte presne špecifikované
Odpovedať
pri burani priecok musime mať suhlas ostatnych vlastnikov bytov?? ak nam to povoli urad, tak to oznamim na viditelnom mieste. to staci, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@janino no ked buras nenosnu, tak si mozes v podstate robit co chces :-) oznamis uradu a susedom, ked buras nosnu, tak je to majetok celeho domu, tak potrebujes suhlas vlastnikov (nadpolovicu vsetkych bytov v dome) a staticky a suhlas spravcu a to das na povolenie.
Odpovedať
@marvee my mame prazsky typ....tak uz len vsetko zorganizovat....:-)
Odpovedať
Profilova fotka
burajte nosne steny a potom sa cudujte ked zacnu panelaky padat. Je mi luto ostatnych majitelov bytov v takom panelaku...
Odpovedať
@s_irius :-D :-D :-D asi tu nema nikto ani sajnu o statike :-D :-D :-D toto je na dlho vysvetlovat. treba si to nastudovat. panelak ti nepadne, toho sa neboj. :-D a myslim ze malokto bura bez nasledovnej vystuze. niekde dokonca ani nieje treba. dokonca si tu viacej ludi mysli ze je jednoduchsie vyburat otvor na poslednom poschodi ako na prvom. tiez to nieje pravda. cim vyssie, tym vyssie su aj priecne tahy v paneli. takze ideal je tak stred. vsetko zavisi od konkretneho bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
@s_irius no ide o to, ze sa fakt budem cudovat,ked panelak padne s tym zelezom ci ocelou ci coho tam mam 30 cm dat :) v kazdom pripade nestudovala som statiku ani stavbarinu, preto som si dala urobit staticky odbornikovi a schvali mi to stavebny urad... ake vyssie autority potrebujem? niekoho kto mi pri pive povie,ze to padne? ;-) @manilla mi robime otvor v nosnej na prvom poschodi so 7... statik nam presne vypocital coho kolko tam mame dat aby to nespadlo. takze hadam to nebude problem. ale na zaciatku mi tiez kazdy vravel,ze na prvom mi to nedovolia...
Odpovedať
@marvee aj nám to povolili a statický posudok hovorí jasne, nepotrebné výstuhy pri zásahu, ktorý sme si naplánovali. Sú tam podpisy, pečiatky...a sme na I.posch. zo 7.
Odpovedať
@s_irius @marvee @manilla a uz niekde panelak padol, ked si ludia poprerabali tie "uchvatne" riesene byty, ktore nam navrhli sudruhovia inzinieri ??? :-D (len si robim srandu) neviem, kto by sa odvazil riesit to bez statika....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?