Čo je ekonomickejšie pri vykurovaní plynovým kotlom?

Ahojte. Chcem sa opytat, co je vyhodnejsie - ekonomickejsie pri topeni plynovym kotlom. Dom je pocas dna prazdny, s manzelom pracujeme, vecere travime doma spolocne aj s rodinou. 1. Udrziavanie jednej teploty cely den, rovnako, ako to je pocas vecera a noci Alebo 2. Snizenie teploty o 5-6 stupnov a po prichode z prace znova zvysit teplotu o tych 5-6 stupnov? Dakujem za Vase odpovede a rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Kurite radiatormi alebo podlahovkou?
Odpovedať
@oldoss radiator
Odpovedať
Bývame v radovke poschodovej je to viac dom ako byt. Na začiatku vykurovacej sezóny nastavim izbový termostat na 22 a vypnem po zime. Obývačka 22-23 Kuchyňa 20-21 Na poschodí máme termostaticke hlavice ale držíme sa v pohode 20-22
Odpovedať
ja mam naprogramovane 3 teploty (na programovatelnych hlaviciach s tyzdnovym rezimom), uspora 18, komfort1 21, komfort2 23. Cez den a v noci iden na 18, ale málokedy vychladne pod 20, len su vypnute radiatory. O 15:00 nabieha 21, o piatej 23, konci o desiatej vecer. Cez vikend ide 21 od deviatej do jednej potom 23 do desiatej. V spalni sa nekuri vôbec, ale je tam stupacka, takze teplo je tak ci tak. Privelke rozdiely v teplotách nie su efektivne, lebo na zdvihanie teplotu sa minie vela energie.
Odpovedať
@alex_zalez určite druhá alternatíva. Nad tým ani nerozmýšľaj pokiaľ to umožňuje váš režim. Zvýšenie teploty možno aj pred príchodom domov. Veľmi sa čudujem ľuďom, ktorý cez deň kúria a v noci kúrenie vypínajú.
Odpovedať
@viktor811,@alex_zalez,, to záleží akú sú tepelné straty domu, ak je poriadne zaizolovaný tam teplota veľmi nekolíše, nestačí sa za pol dňa výchladiť a kľudne môže byť teplota jednotná, dá sa nastaviť podľa miestností, no ak je dom s veľkou stratou neizolovaný staré okná, tam je zbytočne kúriť ked tam nikto nie je, rádiátor reaguje na zmenu tepla rýchlejšie, podlahovka s rôznym oneskorením, podľa akumulácie podlahy
Odpovedať
@duzu ahoj, aj pri dobre izolovanom dome sa dá šetriť pri spomínanom režime žitia. O to viac ak sú radiátory. Ovšem dá sa na to, pre uchovanie pohodlia aj vybodnúť.
Odpovedať
@viktor811 presne temperujem len ked idem preč na viac dní,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?