Akustika v izbe po polozeni laminatovej podlahy

Dobrý deň, Moja situácia: Bývam v paneláku. Do obývačky(24 m2) a jednej menšej izby(8 m2) som položil laminátovú podlahu. Najprv som vyrovnal povrch nivelačnou stierkou (cca 2,5mm), potom položil podklad - Fix Prix polystyrénové panely 3mm, a na to šla laminátová plávačka v jednej izbe 7mm, v druhej 8mm. Predtým v oboch izbách bolo linoleum a koberce. Do izieb som vrátil väčšinu nábytku a sú tam aj záclony, no všímam si, že obe izby majú nepríjemnú ozvenu. Menšia izba hlavne pri hrubších tónoch ako rozprávanie má divný "jaskynný" zvuk, v obývačke skôr pri vyšších, napr. keď tlesknem alebo lusknem prstami ozve sa niekoľkonásobná ozvena. To by som ešte zniesol. Problém: Od doby keď som dal podlahy,asi mesiac a pol dozadu, sa budím o šiestej ráno na hluk búchania(akoby presúvanie nábytku, trepanie vedrami, alebo tvrdými predmetmi o zem). Tento hluk robia pravdepodobne dvaja susedia o 2 a 3 podlažia podo mnou a počuť ich aj na chodbe na mojom poschodí. Predtým som si však nič také nevšimol a spával som bez problémov. Je možné, že susedia začali niečo prerábať až po osadení mojej podlahy, ale na druhej strane uvažujem, že či nie je problém v podlahe: Otázky: 1) Je možné, že nivelačná stierka a celkovo podlaha zvýšili prenos hluku od susedov do môjho bytu a tiež ozvenu? Predsa len je to celistvá tvrdá masa bez pórov. 2)Pri liatí stierky som tiež nezakryl páskou tam kde boli maličké škáry medzi podlahou a stenou, takže do nich mohlo vtiecť trochu stierky, uvažujem, či to nemohlo zvýšiť prenos zvuku zo steny na podlahu a tým vytvoriť efekt "vnútra gitary" a teda aj ozvenu, aj to, že teraz počujem susedov, ktorých som predtým nepočul. 3)Je možné, že polystyrénové "dlaždice" pod podlahu netlmia zvuk tak ako tá bežná penová hmota ktorá sa pod nich dáva? Celkovo tá podlaha je na pocit veľmi tvrdá, aj oproti plávačke čo mám v iných ibách. Možno hlúpe otázky, ale nikdy predtým som podlahu nedával, tak som v tom trochu analfabet. Plánujem položiť ešte dve izby, preto by som rád vedel ak som spravil niečo zle, aby som sa toho vyvaroval aspoň v budúcnosti. Ďakuejm pekne za odpovede.
Odpovedať
skus len tak na skusku vratit aj koberce, tie dost utlmia zvuk...
Odpovedať
Koberce zvukové vlny pohlcujú, takže nevzniká od nich ozvena, ako od hladkého a tvrdého povrchu laminátu, od ktorého sa zvukové vlny odrážajú. Ja mám dve stavby a laminátovú podlahu nemám nikde a ani ju nikdy do domu nedám. Nielen, že je šmyklavá, studená a odráža zvuk v miestnosti, ale ak je položená v susednej miestnosti a padne tam na ňu špendlík, počujem to aj cez stenu.
Odpovedať
@godfather Do obývačky som dal naspäť koberec. Nie od steny k stebe, ale asi 60% povrchu je pod kobercom. Trošku to pomohlo. Napríklad už nepočujem niekoľkonásobné echo keď lusknem prstami, Bohužiaľ akustika izby je stále veľmi zlá. @jakino Bol som v pár bytoch s plávačkou, myslím že to bol laminát, a nepočul som také ozveny. Ale za mňa ti dávam zapravdu, že odkedy ich mám tak tu žijem ako v jaskyni.
Odpovedať
@plavajuci_podlahar v paneláku jednoznačne takúto drevovláknitú podložku http://balum.sk/podlozky-pod-podlahy/... a podla toho do akej hrúbky ťa pustí čím hrubšia tým lepšie robia sa od 0,5cm až do 1cm a na to plávajúcu my máme teraz už všade takúto a s tými tenučkými podložkami čo sa dávali kedysi sa to nedá porovnať ... nič sa neozýva a dlážka nieje vôbec studená ... máme 0,5cm podložku a 8mm plávajúcu viac nás nepustilo .... ďalšia výhoda ak aj nedorovná nivelačka všade dlážku dá sa z podložky jemne orezavakom zrezať a dorovnáš dlážku v pohode....
Odpovedať
byvam v panelaku,postup sme mali pri kladeni podobny ako ty,a nic take ako echo nepocujem,samozrejme,ine je to ak mas izbu prazdnu,ale to nemas,ked tam byvas...polystyren sme sice nedavali ale naco,ten hluk netlmi,cize nejake procesy u teba nastali ,ale nie vplyvom stierky a podloziek a podlahy,u nas,napr.pocut hluk z vedlajsieho vchodu-to cez jednu izbu a chodbu az do dalsej izby,co ma riadne prekvapuje,ale uz to neriesim,cize nie cez spolocne steny,hluk a vibracie sa siria stenami materialmi,ano,ako keby sa to prenasalo...zial,je vacsia hlucnost ked nieco spadne,ale zvuk sa neodraza,a to mame laminat my aj ti nad nami,cize neporadim
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Prenos hluku od susedov k vám sa nemôže zvýšiť tým že vy ste si dali do izby plávajúcu podlahu, prenos hluku bude vždy nejaký lebo hluk sa šíri po stenách a tie su previazané stropmi, podlahami, schodiskom a pod. Jedine tlmenie existuje cez koberec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?