Ako zvlhčiť vzduch v byte?

Ahojte, byvame par dni v zrekonstruovanom byte. V noci sa tam neda poriadne spat, lebo je tam nenormalne suchy vzduch. Sliznice mame take vysušené, že mne sa dnes pustila z nosa krv. Vlhkost vzduchu sa po zakupeni zvlhcovaca vzduchu slabo vyskriabala na 29%. Na všetkých radiatoroch mame odparovace, ale odparuje sa z nich minimum. Vonku je posledne dni rano (-12 – 15 C). Priemerná teplota interieru okolo 20 – 22 C. Prosím Vás o nejaku radu na osvedčený recept ako pridat viac vlhkosti do obytneho priestoru. (Navlhčene uteraky som uz skusala, aj velke vedro s vodou...nic moc) Dakujem
Odpovedať
Ahoj, vacsina ludi ma opacny problem - ako dom/ byt odvlhcit... Uteraky su naozaj ucinne, ale musi ich byt viac a musia byt poriadne mokre - az tak, ze z nich uz-uz ide kvapkat voda, ked su zavesene a musia byt rozlozene v priestore, nie polozene na nejakej podlozke - treba dosiahnut co najvacsiu odparovaciu plochu v priestore - najlepsie je to na susiaku pradla. Idealne je aj susenie pradla na susiaku. Ak je to malo, tak treba dalsi kvalitny a vykonny zvlhcovac a mat ho zapnuty naplno, resp. nastaveny na aspon 50% relativnej vlhkosti, ak ma regulaciu vlhkosti. Rastliny tiez zvlhcuju vzduch. Ked sme byvali v inom byte, kde bol suchy vzduch, ako nudzovku som pouzil toto - pouzil som rozprasovac, co sa pouziva na kvetiny, nalial donho vodu a postriekal som nim uplne zaves, aby bol maximalne vlhky - trvalo to hodnu chvilu, nastastie som mal zvlhcovac, ktory sa dal natlakovat a nemusel som rucne pumpovat. Postupne sa zo zavesu odparovala voda a relativna vlhkost v miestnosti sa zvysila. V principe je to system mokry uterak, ale na velkej odparovacej ploche. Odparovace na radiator su skor dekoracie, lebo su velmi malo ucinne.
Odpovedať
Ahoj, dakujem za odpoved:) Ja susim pradlo na susiaku, a posuvny stojan na susenie sme si dali do miestnosti kde spime. Mokre veci som povesala aj na vysuvny stojan na oblecenie, co je do skrine...pomohlo to, uz mame 33%, aj vonku sa trochu oteplilo, tak je to uz lepsie... My mame taky zvlhcovac, co sa don vojde 3 litre vody..vydrzi to par hodin.. Nastáva problém, lebo uz nemam co prat:) Asi tie uterajky len ponamacam do vody, vyzmykam, lebo kvapkat nemozu..mame drevenu podlahu..Ale v podstate aj na nej vidno, ze trpi. Závesy zatial nemame a este ani kvety nie, len take dva male krpce. Dnes si pojdem kupit rozprasovac ;-) Ked sme sa prestahovali, tak som mala strach, ze budeme mat plesne, kedze nas byt je rohovy.
Odpovedať
Ahoj, no vidis - cim vacsia odparovacia plocha, tym lepsie. :-) Este dalsia moznost - otvorit dvere do kupelne po sprchovani, ale to moze so sebou zobrat aj ine pachy. To kvapkanie vody na zem zo susiaka je zle, dobre je dat pod susiak nepremokavu podlozku, ale to uz by zas vyzeralo asi dost bojovo... :-N Mozte aj varit vodu - zacne sa odparovat, ale to je energeticky narocnejsie... Najlepsi je asi ten ultrazvukovy zvlhcovac, ale aj tam treba dat pozor, aby prud studenej pary nesiel na nabytok (nesmie byt blizko neho) - inac vznikaju potom vraj skvrnky z vodneho kamena, ak don nedavate destilovanu vodu. Idealna vlhkost vzduchu na dychanie je okolo 40-50% relativnej vlhkosti. Ak chcete este viac experimentovat :-D, mozte nechat fukat ventilator na mokre uteraky, ale vzduch bude mat potom pravdepodobne taku zatuchlu vonu, bude sa vsak rychlejsie odparovat voda a zaroven sa bude trochu aj ochladzovat miestnost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?