Ako zdvihnúť vnútornú parapetu/okno v byte?

Chceme situovat kuchynsku linku pod okno v panelaku. No parapeta je vo vyske len 81cm! Pri vyske kuchynskej linky min 87, potrebujeme zdvihnut parapetu. Asi budeme musiet vymenit okno a nejak to podlozit. Parapetu zvonku vsak chceme nechat tak ako je. Mate niekto s tymto skusenost, resp. viete poradit ako na to? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
parapetu vyhodit a pracovnu dosku potiahnut az ku oknu..
Odpovedať
Jedine vymeniť okno ak nejde zodvihnúť a presunúť aj s prekladom nad oknom. Na fotke nevidno ako je vysoké. Teoreticky by šlo nechať vonkajšiu v pôvodnej výške ale nieje to správny postup.Navrhujem ten rozdiel medzi spodkom okna a vonkajšou parapetou prekryť plechom-akoby nadpojiť ,alebo si nechať na zákazku vyrobiť parapetu ktorá bude mať potrebnú výšku. V čom je problém že nemôžete parapetu rovno zdvihnúť? Aj tak budete okno podmurovávať o tých šesť centimetrov... :-( lenuska 18 ak vyhodia parapetu aj tak si nepomôžu,keďže linka je o 6cm vyššia ako spodok okna,musí sa zdvihnúť. Aj ja občas zle čítam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a linka nema vyskovo nastavitelne nozicky?prac. doska vo vyske 81cm je uplne v pohode..snazim sa poradit co najjednoduhsie riesenie....vyburat okno a dat ine je asi to najnakladnejsie...takze dodok,asi tak...
Odpovedať
@lenuska18; @dodok Rozmyslam prave o tom, ze objednam nove okno, ale zvonku parapeta musi ostat tak ako je (rovnako aj horna vonkajsia/vnutorna spaleta). Moja otazka smeruje prave k tomu, akym konkretnym sposobom sa to realizuje.
Odpovedať
No bude to v každom prípade improvizácia. Po prvé-dobre vymerať kde bude vrchná doska linky naznačiť na stene. Potom sú dve možnosti-buď bude vnútorná parapeta z rovnakého materiálu ako doska linky a dá sa do jednej výšky,akože nadpojí do jedného celku. Alebo sa parapeta dá nad prac.dosku-to je jednoduchšie,nemusí to lícovať,použijete parapetu podľa svojho výberu a možete zrezať ten tzv.nos na nej. Okno treba objednať o cca 5cm nižšie ako je čistá výška od naznačenej výšky prac.dosky po vrchnú špaletu. Nameriate napríklad 120cm objednáte 115cm. 3cm sú na podmurovací-podkladový profil a 1cm hore aj dole na montážnu škáru. Vonkajšiu parapetu pri demontáži pôvodného okna nechajte na mieste osadte nové tak ako bolo pôvodné len vyššie na novo vymurovaný podklad/to zvýšenie o koľko vám treba/. Zostáva zohnať rovnaký plech z akého máte vonkajšiu parapetu a pásikom prekryť medzeru medzi oknom a pôvodným parapetom. Alebo ako som písal minule dať si vyrobiť novú parapetu ktorá bude o ten rozdiel vyššia-klampiar to zvládne za 20minút,najlepšie z elox hliníka.Proste to zvonka bude vypadať,že parapeta nieje zahnutá 2cm pod oknom ale až 7-8cm.
Odpovedať
@dodok Takze vy odporucate vlastne podurovat nejkym ytongom do potrebnej vysky...? Nebude potom problem s prestupom tepla cez takuto stenu, ktora bude vlastne uzsia o sirku vonkajsej spalety? Skor rozmyslam o podlozenie okna tzv. oddelovacim stlpikom - 10cm. Zvnutra by som to potom mozno este domuroval po sirku tej vnutornej spalety.
Odpovedať
Nuž premýšľam a premýšľam ale čo je oddelovací stľpik netuším. :-) :-) Jedine,žeby to bol rozširovací profil,ktorý sa naklapne na profil okna.Dal by sa použiť na spodok,bez problémov je to aj rýchlejšie meter 10cm hrúbky môže stáť nejakých 15eur,záleží od značky. 10cm porfix o dľžke 50cm stojí euro,takže meter 2eurá plus troška lepidla a troška viac roboty :-) Určite lacnejšia alternatíva,keď to budete aj tak domurovávať zvnútra,ale záleží na vás.
Odpovedať
@leader1234 Treba vymenit okno tak, aby naspodku bol do pozadovanej vysky vlozeny rozsirovaci profil.
Odpovedať
@leader1234 Este som zabudla, ze tym padom parapeta zostane v rovnakej vyske, len sa zmensi presklenena plocha.
Odpovedať
@zuzimia @dodok Ano mam na mysli rozsirovaci profil. Tu vsak mam obavu ci ten nebude prepustat teplo a tym padom rosit. Asi pojdeme do Rehau... alebo Slovaktual.
Odpovedať
Parapeta zostane v rovnakej výške ale len vonkajšia,pretože vnútornú treba zdvihnúť kvôli linke.Tým pádom nepôjde pod rám okna,ale len na doraz,treba spoj prilepiť silikónom a kút medzi parapetou a rámom okna pretmeliť.. Parametre profilu okna a rozširováku sú približne rovnaké,čo znamená,že horšie ako tvárnice.Preto odporúčam rozširovák vyplniť Pur penou,dajú sa nadpojiť trubičky z peny aby sa dosiahlo do hľbky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?