Ako vykurovať prízemný byt?

poradí mi prosím niekto, ako efektívne vykurovať prízemný byt v nezateplenom paneláku? ďakujem
Odpovedať
@andy.v Predpokladam, ze v panelaku nie je moznost instalovat ani kotol ani krb. Cize ostava elektrina. A ked elektrina, tak ovela efektivnejsie su infrapanely ako klasicke konvekcne radiatory. A kedze sa jedna o nezatepleny barak a vylucne infrapanelmi sa ta strata asi neda rentabilne vykurit, zvolit by som riesenie tak na pol skody - radiatormi tak na 18°C a zvysok dokurit infrapanelom - do tepelnej pohody.. Moze byt? 8-)
Odpovedať
@matorado dá sa to vysvetliť jednoducho aj laikovi? čo je to infrapanel? čo je treba v tejto veci urobiť?
Odpovedať
a to co je za panelak co nema kurenie?
Odpovedať
@andy.v Ahoj. Ako normalne kurite v tom byte? Klasika - teplovodnymi radiatormi? Co si predstavujes po pojmom "efektivne"? Je vam tam zima, alebo chcete menej platit za teplo?
Odpovedať
ahoj, kúrime klasikou, radiatormi potrebujem vykúriť celý byt, pretože mám 1 ročné dieťa zatiaľ nekúrim všade a iba občas mám predstavu takú, že chcem mať v byte teplo a nechcem aby som v celoročnom vyúčtovaní videla nedoplatok. ďakujem
Odpovedať
Tak to by som sa otvorene na elektricke vykurovanie "vykaslal" ... Pokial nemate zriadenu tarifu od elektrarni, na ten "lacnejsi" prud ktory je urceny pre elektricke bojlere, alebo elektricke vykurovanie, tak to vyjde riadne draho ... Otazne je, ako su stare radiatory, pripadne rozvody ... Pokial berete teplo s teplovodu, nemate sancu regulovat si cenu tepla. Takze jedina cesta je formou nizsej spotreby. Ak su stare radiatory aj rozvody, pomoze ich vymenit ... Treba aspom odhadom vypocitat, aky radiator je vhodny pre aku miestnost ... Dalej za radiatory nalepit folie, ktore odrazaju teplo, nech nevykurujete stenu. Pokial su neni plastove okna, tak urcite vymenit ... Vetrat narazovo, viac krat za den, namiesto dlho otvorenej ventilacky ... S novymi radiatormi sa spajaju aj termostaticke hlavice, ktore kontroluju teplotu v miestnosti = väčšinou 3 jka znamena 20-21 stupnov, urcite pouzit tie. Oproti starym maju vyhodu, ze nekuria stale, ale kuria len vtedy, ak teplota v miestnosti klesne pod zelany nastaveny poces stupnov ...
Odpovedať
@andy.v Povedat, ze elektricke kurenie je riadne drahe, je prezitok. Lebo ja nehovorim o konvektoroch (vyzera ako radiator, ale je na kabel) ale o infra salavom kureni - to si vygooglis. Cize s @lubk0 m v tomto bode nesuhlasim. Inak samozrejme ano. Infrapanely nezohrievaju vzduch, ale siria teplo salanim - ako slnko, alebo krb. Mimochodom, presne tento princip sa vyuziva v inkubatoroch... ;-) Odrazat sa od nedoplatku je skreslene - lebo to okrem rocnej spotreby vychadza aj z pravidelnych platieb - ako ich mas nastavene. Ja by som kuril tak na 18-20°C a zvysok - pre babo v spalni povedzme dokuril jednym panelom. Ak budes kurit priklad 100 dni, 8 hodin denne na 500W paneli, zaplatis za elektrinu v DD2 tarife navyse presne 56,40€. Najlacnejsi 500W panel zozenies pod 200€. Sam nad tymto kurenim rozmyslam a v domoch, ktore som navstivil, bolo velmi prijemne. Samozrejme, mozes si kupit lacny elektricky konvektor za zlomok tejto ceny. Ale tam bude prevadzka ovela drahsia a vysledok chaby. Neviem, aku si mala ty predstavu, ale mat v byte teplucko a malo zaplatit je nemozne. Preto si ludia stavaju vlastne..
Odpovedať
@andy.v a čo zatepliť obvodové steny znútra? Okná sú vymenené? Lebo ak by šlo o byt s veľkou stratou a chceli by ste nahradiť nedoplatok nejako inak, v snahe ušetriť, tak aj tak musíte zaplatiť za elektrinu. Neviem, koľko u vás stojí MJ tepla, ale ak to pohľadáte, dá sa povedať, či prikurovanie elektrinou je vhodné riešenie. Obávam sa, že nebude. To teplo z CZT nie ja zas až tak drahé ako elektrina.
Odpovedať
@blacksr hlavne podlahu zateplit .Byvala som v prizemnom byte 12 rokov a katastrofa vykurovanie samostatne radiatormi nezateplena tehlova bytovka /stvorbytovka/ teplota vzduchu 22 a teplota podlahy 17 stupne ochladzovanie od pivnic neskutocne podlaha bola plavajuca laminatka. Rocna spotreba 1500m3 plynu pri rozlohe 60 m2 neskutocne nieco nikdy viac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahojte, chcem sa opýtat...kurime elektrikou, na elektrike aj varíme,rozlohu bytu mam 76m2,za zalohy na elektriku platíme 180e,,,čo sa mi zda vela...sme na 3 poschodí,bytovka sa teraz v novembri dozateplovala,nemame možnost namontovat krb...rada by som znížila spotrebu el. tak rozmýšla nad infrapanelom aspon do obývačky....viete mi poradit či by to bolo vobec efektívne?
Odpovedať
@teress Je to veľa. 1. Okná máte vymenené? 2. Aká je Vaša spotreba TUV? Tiež si ju pripravujete sami v bojleri? 3. Pod Vami a nad Vami sa kúri? Infra panely niečo ušetria - vďaka tomu, že tepelná pohoda sa dosahuje pri nižšej teplote, ale nie sú vhodné do bytu / domu s veľkou stratou. Treba dobre "rozpitvať" Vašu spotrebu, aby sa vyčíslilo, koľko sa na spotrebe kúrenie podieľa. Súčasné el. kúrenie máte v akej forme? Elektrokotol a radiátory?
Odpovedať
@blacksr ano okna mame vymenené, vodu si hrejeme sami v bojleri,pod nami sa kuri, nad nami tiež...ale vedla nas od spalne nie,sused vykuruje len izbu ktorú obýva, kurime podlahovým elektr.kúrením, nad a pod nami maju radiatory...vedla ma sused podlahovku...fu a spotrebu...doplním ked príde mm o 12tej
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
No vykurit prizemny byt je naozaj tazke, viem o com pisem. Byvam od 11/2010 v novostavbe, kde nas prizemny byt je na urovne zeme vonku, ziadne pivnice pod nami, ani chodby nic, ciste zem. V zime musime mat bezpodmienecne papuce. Mame vlastne kurenie (kotol + radiator v kazdej izbe) a veru vykurit to nie je lahke. Uz sme sa zmierili s tym, ze kurime max. na 19°C. Aspon, ze nemame nedoplatky za plyn, ale naopak, vracali nam dokonca az polovicu zaplatenej sumy, tak aspon nieco pozitivne.
Odpovedať
@teress Takže susedovi temperujete. lebo únik tepla je daný aj rozdielom teplôt. Ak Vy máte 22°C a on má v susednej izbe 15°C, tak tok tepla cez stenu je od Vás k nemu. Nie je to veľa, ale je. Ak by si on kúril, tok tepla by bol nula. Pretože ak je tu 22 aj tam 22°C, teplo neprechádza. Ako dlho bývate? Kto Vám vyrúbil také zálohy? Koľko kWh máte uvedených vo vyúčtovacej faktúre za celý rok? Máte dvojtarif? Ktorý? Lebo podľa platby to vychádza, že spotrebujete ročne okolo 15 000 kWh. Nech na TUV miniete 3000 kWh a pre spotrebiče 1500 kWh. Na kúrenie ostane 10 500 kWh a keď toto číslo vydelím plochou bytu vyjde merná potreba tepla až 138. To je na byt (ktorý nemá straty stropom a podlahou a niektorými vnútornými stenami) strašne vysoké číslo. Aj keby Vám dali na fasádu len 7 cm EPS, tak to nemôže mať takú spotrebu na kúrenie. Niečo mi tu nehrá. Napíšte aj, koľko EPS dali.
Odpovedať
@iconka Vykúriť prízemný byt by šlo, keby dali do podlahy viac než 5 cm EPS. A to, že to nejde vykúriť, je aj chyba návrhu kúrenia - že by poddimenzované? Tu môžete: dať teplejšiu vodu do radiátorov, dať väčšie radiátory. Výkon kotla je iste dostatočný, to neriešim.
Odpovedať
@iconka Som presvedčená, že to bude tým nesprávnym kúrením. Nie je možné, aby ste novostavbu nevykúrili. To by potom nebolo možné vykúriť staré prízemné domy, ktoré nemajú ani 1 mm izolácie nikde. Chyba bude v kúrení.
Odpovedať
@blacksr Ďakujem krasne napíšem IP hned ako manžel dorazí, pošlem fakturu z min.roka...bývame 2 rok,minulí rok sme mali nastavené na 130e a prišiel nam nedoplatok cez 400e,kurenie mame nastavene na 20stupnov, v jednej izme na 15-tu nevyužívame lebo mala je ešte mala, doma sme celý den ja na materskej...beží telka aj notebook...pračka perie každý den, ale je novaAA trieda aj ladnička je nová..len šporak je starý...ani nam sa to nezda...hlavne ked naše hodiny sa točia ako besné:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tak s tym ja nic nespravim, izolacie tam su kadejake, ale ci su take ako maju byt, to uz ja neviem. Kotol mame dobry, ten chvalili aj plynari, ze su to tie ozaj dobre kotle. Urcite by bolo dobre, keby tam bolo podlahove kurenie, zial...no a urcite mohli dat jeden radiator aj na chodbu...co uz, zvykame si.
Odpovedať
@teress Takže sporák - nie sklokeramika či indukcia. Tu bude pes zakopaný. A možno ešte niekde inde.
Odpovedať
@iconka Aká teplota vody ide do radiátorov? Aké sú veľké? Kotol môže byť aj pozlátený s výkonom 30 kW, ale ak sa dajú krpaté radiátory a vlažná voda, tak to nevykúri. Treba to riešiť a nie že zvykáme si. Potenciál tu totiž je - niečo len nemáte dobre nastavené.
Odpovedať
@blacksr klasika elektrický sporak, 10r ma istotne, varím malej extra ešte aj nam...tak frčí aj 2hodky v kuse..v lete ideme robit kuchynu tak sa vymení za indukciu
Odpovedať
@blacksr ahoj, možem poprosit email cez IP,poslala by som rovno fakt.za min rok v pdf, tarifu mame dd5
Odpovedať
@teress kuk môj profil - je tam aj mail
Odpovedať
@blacksr odoslané:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr pozriem sa doma na kotol, ale tusim okolo 60-65°C je nastavena voda na ohrev pre kurenie. Aka vysoka ma teda byt?
Odpovedať
Profilova fotka
a dlzka radiat. je tusim 100 a 110cm, alebo 110 a 120cm (zn. Korad), doma to mozem pomerat. Ako v ktorej izbe, dokopy 3ks + taka ta rebrina v kupelni.
Odpovedať
@iconka Existuje viacero typov v danej veľkosti. Pozrite na štítku presný názov, alebo ho nájdite na stránke výrobcu. Potom u výrobcu nájdeme v tabuľke pri danej teplote vody jeho výkon. Voda 65°C by MOHLA stačiť. Ohmatajte radiátory, či sú všade teplé. Možno to bude niekde zavzdušnené. Taktiež treba pozrieť, na aký stupeň beží obehové čerpadlo. Okná tesnia?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Mam pozriet typ kotla, ci radiatora? A obehove cerpadlo, to mam kde pozriet? Sorry, ale vobec neviem co to je a kde to mam hladat :-S Praveze oni nie su rovnomerne teple podla mna, po obvode su len take vlazne, ale boli odvzdusnene. Okna su ok, tam sme im aj reklamovali este v prvy rok balkon malicko prefukoval, ale uz to mame dobre nastavene, zaclony sa nehybu, nic neprefukuje.
Odpovedať
@iconka Aj kotol, ale hlavne radiátory. Lebo ak aj máte super kotol, ale nemáte ako odovzdať teplo, ktoré je schopný vyrobiť ten kotol, tak...
Odpovedať
Zároveň sem pozývam @poliacik321 a @maros_kollar .
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?