Ako sa zbaviť červotoča chlebového?

Byvame v byte uz vyse roka. Zacala som si vsimat na linke hnede lezuce chrobaky- vedia aj lietat, vo velkosti razky al.granka uplne malinke. Najprv som myslela, ze to preletelo cez sitko do kuchyne. Zacala som si ich vsimat castejsie. Vyhladala som na nete, ze sa jedna o cervotoca chleboveho, kt.sa zivi potravinami ako muka, koreniny, caje. Zacala som otvarat caje a ostala som v soku. Boli v kazdom jednom najviac v bylinkovom, dalej vo vsetkych koreninach dokonca aj v podravke v zavretej doze!!! Vsetko som vyhadzala prec, skrinky vycistila, vystriekala biolitom. Skrinky nechavam prazdne a sledujem ich dalej. Dnes sme ich s manzelom zopar nasli pod linkou. Dokonca boli v igelitovych taskach. Muku este nenapadli. Mam obavy ci nie su za linkou a ci tam nehniezda. Ci to nebol problem uz predchadzajuch majitelov- neviem, ale mavam obavy ci sa ich zbavime. Pytam sa na radu, tych, kt.mali skusenost s tymito skodcami. Ked sa vola cervotoc prezije to aj v dreve-kuch.linke? Akym dokonalym sposobom sa ich zbavit? Po vystriekani skriniek bol klud, no potom znova odniekal vysli ako keby nic. Citala som o nejakych levandulovych lepkach. Dakujem za rady.
Odpovedať
S takym hmyzom som skusenost nemala, ale s inym hmyzom - okridlenymi mravcami ktore nalietavali denne do domu . Riesila som to s odbornikmy. Prisli , vystriekali s niecim potrebnym cely dom a bolo po probleme uz sa neobjavili.
Odpovedať
som veľmi zvedavá na tie rady, mne sa zdá, že zbaviť sa ich je nemožné :-|
Odpovedať
Vyhadzat celu spajzu a zavolat deratizacnu firmu.
Odpovedať
Vyhadzali sme vsetko prec, rozobrali kuch.lynku, odtiahli sporak. Vsetko dokladne vystriekali, vycistili. Manzel dokonca vybielil. Skusila som nasadit aj levandulove vrecka. Zatial novych nenachadzam. Este mame v zalohe pre pripad nudze objednat vyrobok Atak Fumigator-vraj je to velmi ucinny dym aj na tieto parazity.
Odpovedať
tiez to mame v panelaku a je to des a hruza, su vsade a uz strasne dlho... aj ked som vyhadzala vsetko napadnute, vycistila aj tak sa vratili... tazku chemiu neviem ci by som davala ked sa jedna o potraviny/potravinove skrine
Odpovedať
@stavbaxy Ak sa vratia, urcite to vyskusam. Z miestnosti je potrebne vyniest vsetko zive, zvierata, rastliny. Aktivuje sa vodou. Potraviny sa odporucaju zakryt, alebo ich dat prec. Na sk strankach je toho pomenej, ale češi s nimi maju asi vacsie skusenosti-vela som sa docitala prave na cz strankach.
Odpovedať
@alenky vyhodit vsetky potraviny... uplne vsetky.. my sme ich mali pred rekonstrukciou.. a po rekonstrukcii som ich nasiel este v caji co by ma nenapadlo... boli aj v ryzi, cetovinach, dokonca v chilli koreni, tam ich nebolo ani vidiet ale jedneho som tam spratril tak sme vyhodili uplne vsetko .. teraz pokoj.. v dreve niesu.. su len v potravinach.. ak vyhodite napadnute potraviny mal by byt pokoj..
Odpovedať
Profilova fotka
@minkoo tak tak.. s potravinami treba ist prec hned.. my sme to tiez tak raz mali.. a mama hovori ze ved v muke nic nevidi, ze to bude v pohode. Stacilo trosku odsypat a boli tam. Netreba ani pozerat, treba s tym hned prec :/
Odpovedať
Profilova fotka
@minkoo to fakt? A to by som povedal ze tam nebudu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Zdravim, mali sme ich doma tiez. Nie je to nic prijemne, ale netreba panikarit, da sa ich zbavit, len to chce trpezlivost. Objavili sa niekedy v zime, ale videl som len zopar malych chrobacikov, tak som im ani nevenoval pozornost. Nasledne sa ale niekde rozmnozili a v lete uz ich lozilo po byte pomerne velke mnozstvo (denne som odchytil mozno aj 30). Tieto chrobaky idu vzdy za svetlom, takze najviac ich vzdy najdeme na parapetach, alebo priamo na okne. Takze pokial sa na tychto miestach objavuju, znamena to, ze maju niekde v byte liahen. Ja som povyhadzoval vsetky potraviny, kde by sa teoreticky mohli nachadzat, ale objavovali sa stale. Trvalo mi to asi 2 mesiace, kym som nasiel stare krmino pre vtaky v skrinke, kde by ma ani nenapadlo, ze som ho tam v minulosti odlozil - pri vysavaci 🙂 Liahen vzdy spozname podla toho, ze je v okoli vacsie mnozstvo tychto chrobacikov a dokonca na obale od krmiva boli vyhryzene male dierky + v krmine boli taktiez male dierky, co naznacovalo, ze sa mi konece podarilo najst ich zakladnu. Krmivo som odniesol dalej od obytnej zony - do lesa a tam som ho vysypal aj s chrobakmi. Odvtedy sa mozno este tyzden objavil sem tam niekde jeden alebo dva zostavajuce kusy. Nasledne uz nic a je od nich pokoj. Policku som samozrejme vycistil a umyl. Nepotrebujete teda ziadne specialne dezinfekcne, alebo deratizacne prostriedky. Zaklad, je najst ich zakladnu, kde sa mnozia a nasledne ju odstranit - to moze niekedy trvat, ako v mojom pripade. Tak vela stastia a trpezlivosti prajem 🙂 P.S.: Ja som cervotoce zbieral do nadoby a vzdy som ich nasledne vyniesol do prirody, nechcel som ich zabijat.
Odpovedať
Ja som to mala v orechovej cokolade Vuhadzala som vsetko, umyla jarom a vybavene, dolezite je najst zdroj, odvtedy mam vsetko co sa da v skle zasrubovane
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?