Ako sa platí rekonštrukcia spoločných priestorov?

hladam si garzonku a pozeram na tie ceny. ale zacal som si vsimat aj bytovky - niektore starsie niektore novsie. niektore zateplene, nietore maju zrekonstruovane spolocne priestory. a tak ma napadlo - ako to chodi ked sa nieco take ide robit? predpokladam ze kazda bytovka ma daky spolocny fond - do ktoreho sa kazdy mesiac platia € vo forme "najomneho". ked fond nestaci tak sa to riesi uverom? tie peniaze sa na jednotlivych obyvatelov rozpocitavaju ako? podla m2 obytnej plochy? je mozne ked kupim 22m2 garzonku v bytovke ktora ma dobrych 30 rokov a je v povodnom stave a bude treba zateplovat, rekonstruovat - strecha, pripadne vytah, okna na spolocnych priestoroch, balkony, stupacky ..... zacnu odomna pytat tisice €??? je tam tusim 10 bytov. co je potom lepsie? ked je bytov viac, cize vacsia bytovka? ked sa nad tymi investiciami co tie bytovky budu vyzadovat zamyslim tak mi pridu ceny za tie byty nehorazne nafuknute. a vsimol som si ze ceny bytov sa moc nelisia v zrekonstruovanej bytovke oproti povodnej.
Odpovedať
@malydom nie su to tisice. Ja byvam len v stvorposchodaku, je nas tusim 6 vchodov, cca 90 bytov, bral sa uver, ako pises, nova strecha sikma, komplet zateplenie a vynovenie spolocnych priestorov, nove okna na schodiskach, vsade lino a kachlicky, nove malby. Dvere na cip sme zvladli z fondu. 5 clena rodina v 4 izbaku platime do fondu cca 70 eur mesacne. Na vytahy uz nevyslo. Ano, ja si myslim, ze cim vacsi barak, tak je to vyhodnejsie, da sa na to nasporit, ale tak ci tak budes platit viac do fondu oprav, ci uz tam budes setrit, alebo z neho platit uver. Vyhoda u toho vyssieho baraka je napriklad v streche, lebo je mala plocha a vela vlastnikov.
Odpovedať
väčšinou sa to rieši úverom a ak by platby do fondu boli nízke, tak sa to robí navýšením platieb. platba sa každému navýši podľa plochy bytu - m2. takže ak budeš mať menší byt aj tvoje platby do fondu budú nižšie ako pri väčšom byte. pri pozeraní bytov sa pýtaj aj koľko, za čo zálohovo platia. taktiež sa pýtaj na stav strechy, kedy bola rekonštruovaná ....... (ešte taká drobnosť - moja skúsenosť. všímaj si spoločné priestory. v akom sú stave svedčí o tom, akí sú majitelia bytov a či sa vedia na niečom dohodnúť. či tam majú poriadok, alebo zapratané chodbyčky rôznorodými skrinkami a kusmi starého nábytku... či je tam čisto. ak nemajú nič zrekonštruované, pravdepodobne sa nevedia dohodnúť. mne sa táto teória potvrdila viackrát. mnohokrát rekonštrukcie brzdia starší obyvatelia bytoviek. takže veľa dôchodcov pokope je tiež často na škodu )
Odpovedať
ja som mala v uzsom vybere dva skoro robnake byty. ten moj vyhral hlavne tym, ze bola zateplena fasada, vymenene stupacky, plastove okna v spolocnych priestoroch, nova vstupna brana, novy vytah, strecha sa ide rekonstruovat teraz v lete. mame 23 bytov vo vchode, prevazne dochodcov. a som rada ze sa takto vedia dohodnut :-D do fondu oprav platime na 4i byt 72€. byt bol tu v BA o 2000€ drahsi ako rovnaky, ale v povodnom panelaku. (sice ten lacnejsi bol pri hlavnej ceste, a tento v tichej bocnej ulicke) takze ak si mozes vybrat, radim radsej komplet zrekonstruovanu bytovku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
aj ja radim uz zrekonstruovanu.. pripadne nezrekonstruovanu, ale taku, kde je na rekonstrukciu uz vsetko vybavene... a nespoliehat sa na to, ze predavajuci povie "planuje sa alebo ide sa zateplovat"... to je blbost.. nam to bolo povedane, ked sme byt kupili v 2008, je rok 2014 a tento piatok ideme odklepnut uver na zateplovanie :) k tomu nevyhoda nezrekonstruovanych... prerobis si a potom ti pojdu menit stupacky alebo opravovat uz oblozeny balkon... bordel a starost... my sme aspon mali byt v povodnom stave, takze pri meneni stupaciek len umakart vybrali a potom dali tak ako bol..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?