Vymeranie pozemku

Dobry vecer, chcela by som poprosit idealne nejakeho geodeta o radu. Mame chalupu na pozemku, kde vsak nie je plot k susedom. Pozemok je normalne zapisany v katastri. Dnes sme tam mali geodeta, aby nam zameral kam plot umiestnit. Zial v oblasti je velmi zly signal a zamerat sa mu nepodarilo. Existuje este iny sposob okrem vyuzitia gps signalu? Vdaka za rady.
Odpovedať
@katunika zavolaj si tam geodeta, ktorý má totálnu stanicu, tou sa to bude dať vytýčiť
Odpovedať
@jakino Dakujem za tip. Mozes prosim zhruba vysvetlit co to totalna stanica je? Je tato sluzba drahsia ao cez gps_ku? Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@katunika a to je co za geodeta ze nema totalku? Ved s GPS kom sa neda merat všade. Stači že by si mala väčšie stromy na pozemku a ked nechytí signál tak mu GPS nezfixuje na centimetrovu presnosť. Bez toho nepomerá nič. Totálna stanica je prístroj na meranie uhlov a vzdialenosti. Napojí sa na známy bod z katastrálnej mapy a prenesie ho na rohy pozemku. Určite ste to videli niekde pri diaľniciach ako do toho pozerajú chlapíci ako do ďalekohľadu a stojí to na troch nohách :-) Nemalo by to byť drahšie. Ak platíte za službu, predpokladám že geometrický plán, tak je na šikovnosti geodeta ako pozemok zamerá. Vám je jedno ako to spraví, platíte za produkt. GPS je to najjednoduchšie ale ak nie je voľný horizont, prípadne mobilný signál tak smola. Treba vybrať staré geodetické "zbrane" a merať ;-)
Odpovedať
@dexter89 No tiez sa divim co je to za typka. On totiz ten pozemok zameriaval predch.majitelovi . Dnes ked sa u nas objavil, tak to sam spomenul, ze to riesil. Vraj to slo cez GPS bez problemov. My tam fungujeme rok a signal je tam strasny. Ale vdaka za vysvetlenie, skusim niekoho kto je lepsie technicky vybaveny. Pomohol si mi :-)
Odpovedať
@dexter89 myslíš nivelák? :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nivelák je len na výškové meranie. treba totálnu stanicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@katunika No jj ono môže byť že niekedy signál chytí a zfixuje presnosť a niekedy nie. Zaleží aký stroj má či novší alebo starší ;-) V lokalitách so slabým signálom mu ten stroj nepripojí do služby na vyrovnanie korekcií a má len presnosť gps na +/- 3 metre ako napr ty v mobile :-) Inak povráva sa že doobedu je nad Európou viac družíc, tak môže byť že prvýkrát meral inú časovú dobu. Aj my používáme v práci gps v odľahlejších častiach a už x krát sa mi stalo, že prvé meranie normálne fungovalo a prídeme o 3 hodiny a nepripojilo nás už sa merať nedalo :-) Ibažeby mal mašinu so službou na príjmanie signálu RTX vtedy môže merať aj na Sahare bez dosahu ale väčšina geodetov na Slovensku to nemá, keďže väčšinov sa meria v mestách a obciach kde je dobrý mobilný signál
Odpovedať
@danieldrabik ja viem, čo je nivelák. len ten popis sedí hlavne na to (Určite ste to videli niekde pri diaľniciach ako do toho pozerajú chlapíci ako do ďalekohľadu a stojí to na troch nohách).
Odpovedať
@katunika jasne treba si zavolat geocka, ktory ma stanicu :) Zaujimave, ze to nemal so sebov vo vybaveni :P Ludia asi uz fusuju kde sa da alebo co:O
Odpovedať
Je mi divne, ze geodet sa poriadne nepripravil ked k vam isiel. Ved predsa vedel, kde sa bude zameriavat a vytycovat, no nie?
Odpovedať
Mne sa to tiez nejako nezda uplne ako keby bol nejaky amater alebo co, ako mohol mat istotu, ze mu to pojde :O? Mal prist pripraveny.
Odpovedať
@katunika odkial bol? Kamosovi sa tiez stalo, ze prisiel geodet nenachystany a musel potom prist niekto iny, ale nakoniec mu to nedali zaplatit dva x.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dino666 tak geodetovi je najjednoduchsie pomerat to klasickym gpskom. asi si myslele, že ked mu to tam chytilo minule chyti aj teraz... ak mu to neslo samozrejme mal povedat ze to pride pomerat totalkou druhykrat, kedze spravil chybu on že so sebou totalku nezobral a mozno ani totalku nema.
Odpovedať
@dexter89 Tiez si myslim ze nema stanicu. Ale ma sa mi ozvat, predpokladam, ze skusa niekoho kto tieto moznosti ma.
Odpovedať
Prosím o radu,podľa vytyčovacieho protokolu a GP,som vlastníkom 1/4 pozemku suseda,na ktorom stojí nehnuteľnosť 100 rokov,na môj pozemok si postavil bez st.povolenia proti môjmu súhlasu sused z druhej strany 2m vysoký bet.plot,môj pôvodný zrušil,do môjho pozemku si zabudoval bránku,cez môj pozemok zaviedol plyn.prípojku.2 roky sa naťahujem s KÚ a K Inšp.,podľa nich je všetko v poriadku,sat.súradnice sú dané,sused staval na svojom.No mne vzal 60 m 2.Pôvodné hranice pozemkov súhlasili so skutočným stavom pred stavbou plotu.Nikdy na pozemkoch nebolo nič zameriavané,špatne navedené sat.súradnice umele posunuli pozemky,moja nehnuteľnosť nieje predajná,musel by som zrútiť polku domu suseda,zrušiť pôvodný plot a postaviť nový podľa sat.súradníc,ako mám postupovať,aby sa hranice pozemkov dostali do pôvodného stavu podľa pozemkovej knihy?Kat.Inšpekcia ani Kat.úrad nemajú záujem riešiť nič.1/4 dediny je takto špatne zameraná aj zakreslená-parcely a stavby nekopírujú letecký snímok,nákres mojej parcely je posunutý až o 60 m2 na parcelu suseda,takto sú navedené aj sat.súradnice.Ďakujem za každú dobrú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@schausch nákres kat mapy nemusí sedieť s reálnym stavom. Rozlišujeme číselné a nečíselné mapy. vo vašom prípade sa zrejme jedna o nečíselnú mapu, kde sú všetky pozemky na danom území nejako posunuté voči digitálnemu stavu. Dali ste merať celý pozemok a máte nový GP? lebo je dosť možné že z druhej strany od druhého suseda zas budete mať o 60m2 viac no výmery pozemkov by vám mali sedieť podľa LV, aj keď jednotlivé strany nie. Ak to riešila inšpekcia pochybujem že by pochybili a len tak by vám ubrali z pozemku 60 m2 je celkom dosť. ale ťažko takto to posudzovať keď chcete pošlite do správy kat. územie a číslo parcely a pozriem sa na to .
Odpovedať
Dobrý deň,ďakujem Vám za odpoveď,inšpekcia to odmietla riešiť,nakoľko v KÚ neboli evidované žiadne zmeny,no pôvodná hranica pozemkov pred zameraním a vytýčením tiež nesedela,susedova parcela bola posunutá o 1m na našu parcelu,momentálne si ju posunul až o 2m,tak,ako mu to zameral geodet podľa údajov z KÚ,výmer môjho pozemku nesedí podľa LV,prišiel som o 60 m2,podľa tvrdenia vedúcej KÚ,sú ich údaje správne,čiže susedova 100 rokov stará chalupa a parcela stojí je v 1/4 na mojej parcele.Ak určený priebeh hranice podľa GP nezodpovedá skutkovému stavu v teréne a vypracovaný GP považujem za nesprávny,mám si požiadať o vlastné geometrické zameranie.Došlo k zmene priebehu hraníc medzi parcelami,čo vedúca KÚ nepovažujje za zmenu,no mne chýba 60m2.V pozemkovej knihe kopírujú hranice parciel domy a to na celej ulici ,môj dom aj susedov,no podľa zamerania je len jedna hranica posunutá z celej ulice a to práve naša,čo nemá žiadnu logiku.Jedná sa o parcely CKN ,435,436-k.ú.Tekovská Breznica-sused,433,434 -naša parcela,ktorá podľa nového gp je v 1/4 na parcele 430.Dva roky užíva sused našu parcelu,z ktorej pred postavením betónového plotu najprv odstránil naše rodiace vínne révy,ovocné stromy,staval a konal podľa nového GP.Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@schausch no správne ste mali byť prizvaný k vytyčovaniu aj vy ako sused. Plus máte právo zavolať si svojeho geodeta a zamerať si to sám. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako ale 60m2 je dosť. Mal by si na zameranie pozvať aj suseda a nejak sa to isto bude musieť dať vyriesťt ako neviem si predstavit, ze by sa s tym nedalo nieco spravit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?