Tepelne cerpadlo - ako ho spravne nastavit

Ahojte, poradte ake hodnoty najlepsie nastavit na TC. Posledne dni ked sa vyrazne ochladilo medzi dnom a nocou, akoby nam nestihalo kurenie. Laicky mam pocit, ze nastavene hodoty su dost vysoko (v minulosti ak by som na byte nastavil kotol na 34*C tak musim chodit v trenkach), ale pocitovo tepelny komfort v dome je dost slaby. TC je Daikin Altherma 8kW napojene na podklahovku. Nastavenie TC: - izbova teplota 34.5*C (pohodlny rezim), 34*C (usporny rezim). Rezim sa strieda po cca 6 hodinach - teplota na hlavnom vystupe vody +4*C (pohodlny rezim), +3*C (usporny rezim) (tomuto uplne nerozumiem o co ide :) ) TC je nastavene na casovy harmonogram, nie na ekvitermicku krivku. Co je lepsie harmonogram alebo ek. krivka? Vdaka
Odpovedať
@gazzz ja tomu nerozumiem vôbec, nedali k tomu zázraku aj manuál ? čim vačšia zima vonku je, tak treba vyššiu teplotu vykurovacej vody, to mi hovori logika.
Odpovedať
Profilova fotka
@gazzz odfot radsej tie nastavenia, lebo to co si napisal nejako nedava zmysel :)
Odpovedať
@majkoj ved pisem, ze moc tomu nerozumiem :D posielam fotky, snad to bude zrozumitelnejsie.
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@gazzz vidis a hned he z 34C len 24C ;) a zrazu to dava aspon trochu zmysel. Ale ak na prvom obrazku je teplota vystupnej vody, tak by som tam cakal udaj okolo 34C nie 4C.
Odpovedať
@majkoj tak tie 4C a 3C je rozdiel oproti nastavenej teplote výstupnej vody. @gazzz Keďže píšeš, že nemáš nastavenú ekvitermiku, tak máš nastavenú asi absolútnu hodnotu výstupnej vody... treba to prestaviť podľa počasia a nastaviť krivku ekvitermiky a malo by to ísť v pohode.
Odpovedať
@gazzz Ja mám Daikina 11kW s takýmto ovládačom. Keby púšťam 34° do podlahy tak sa tu uvarím. 34-35 mi šlo do podlahy keď bolo minulý rok -16°a nemal som zateplene. Ten ovládač sa dá nastaviť na 3 či 4 režimy. Výstupná voda podľa: podľa ekvitermiky ekvitermika+plán izbová teplota a izbová teplota + ekvitermika Skúšal som mať ten ovládač podľa izbovej teploty ale to nebolo dobre. Nastavil som ovládanie výstupnej teploty podľa ekvitermiky+plán. Chvíľku trvalo nastaviť ekvitermiku, plus doladiť nastavenie odchýlky výstupnej vody od ekvitermiky v pláne v závislosti od času ale je to lepšie než to ovládať podľa izbovej teploty. Nastavenie ekvitermickej krivky závisí od tepelných strát domu, ale napr ja mám pri 0°C na výstupe vodu 28°. Napr ty máš nastavené že keď je požadovaná teplota vody napr 28° tak +4 máš 32° na výstupe. Ale meniť v akom režime je ovládač sa dá len v inštalatérskom režime ovládača.
Odpovedať
Profilova fotka
@gazzz ja mam toto iste TC 6kw.kajo ti dobre pise. ale mas urcite nastavenu ekvitermiku. mal som to takto ale nevyhovovalo mi to. ak mas v noci diskonfort tak si to nastav na absolut, aby udrziavalo podlahovku stale rovnako teplu. technik od daikinu mi povedal ze je to tak najlepsie pre to TC. aj na spotrebu energie. je potrebna jedna dolezita zasada. TC usite tvojmu domu na mieru, aby slo na najnizsi modulovany vykon a neprekurovalo alebo necyklilo.
Odpovedať
Pardon s tymi stupnami som sa preklepol neviem ako som sa dostal do sfery 34* :D @septiko co znamena nastavit na absolut? Ak to dobre chapem tak teraz to mam nastavene na izbovu teplotu, ci? Pre mna je to spanielska dedina. Momentalne mam ten ovladac na zakladnom uzivatelskom profile ale niekde na youtube som nasiel navod ako sa prepnut na instalatera ak je treba. Rad by som to nastavil tak aby som sa toho uz nemusel viac chytat.
Odpovedať
Hm pokusam sa dostat k nastaveniam ale z menu mi vypadla polozka informacie cez ktoru sa meni rezim ovladaca takze teraz mam asi uplne najzakladnejsie user menu. Nejake napady ako sa dostanem k polozke informacie? Na nete neviem nic najst. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@gazzz pojdes na pouz. nastavenia a podrzis tlacidlo "i. ak nefunguje tak skus tlacidlo ktore je tomu" i po uhlopriecke. ak sa dostanes do vyssieho menu, chod do informacii a tam najdi uroven pristupu uzivatela. klikni na to a znovu zatlac na par sekund "i alebo to protilahle na pravo dolu. tymito tlacidlami sa hybes vzdy o uroven dolu alebo hore. absolut znamena ze nastavis teplotu privodnej vody do podlahy a TC ju bude udrziavat. nekontroluje sa izbova teplota.
Odpovedať
Dakujem za pomoc....uz par dni hladam ako sa dostanem do toho podrobnejsieho menu. OK takze vlastne nastavim vyssiu absolutnu teplotu vody - to je to co spominal kajo873 = 28*C a tym padom mozem znizit upravu na hl. vystupe vody (kde mam teraz +4*C). Ak si dobre pamatam tak niekde sa volila moznost ci chcem ist podla izbovej teploty, podla krivky a tusim ich kombinacia. Ak nastavim novu hodnotu vody napr. na 32*C (28+4), kde potom zadefinujem, ze TC nema brat do uvahy izbovy termostat a ani krivku? A este ak sa mozem spytat na aku hodnotu mas nastavenu tu teplotu vody? Ked pridem domov pojdem sa stym trosku pohrat. Vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@gazzz Ja mam Daikin 8kW. Zvlastne je, ze mam ine menu ako Ty a ako je v manualy. Ako dostanem take iste menu ake by malo byt podla manualu? Ako vidim Ty mas to iste menu ako je v manualy. Rozdiely nemam len v bode 7.4, ale aj v ostanych. vid. obrazky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@gazzz prosím vás, ako nastaviť jazyk na češtinu?? Mame to v nemčine a nevieme to prepnúť, ďakujem..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?