Pomoc pri výbere vhodného kurenia

sry, za založenie témy ale už si neviem rady. Mám projekt na RD ale vôbec sa ho nedržím a teraz nevie akú budem mať tepelnú stratu. tým pádom sa neviem rozhodnúť pre typ vykurovania, je možnosť aj el. aj plyn. chcem mať rekuperáciu.pozdáva sa mi N.... ale neviem či investovať do all in one, alebo rekuperácia aktívna + niečo na ohrev TUV a potom niečo na kúrenie. skladba domu YTONG Lambda+ 300 na to 10 cm polyster + ešte raz 10 cm polyster o 90stup otočený. to isté podlaha, strecha rovná tak isto izolácia ako steny a podlaha + štrkový zásyp 5 cm alebo zelená strecha 10 cm hrúbky, okná samozrejme 3 sklo a zaizolované zvonku aj rámy okien. budeme klasická 4 členná slovenská rodinka . ďakujem každému kto mi vie poradiť. za odborné poradenstvo som ochotný aj zaplatiť....
Odpovedať
Profilova fotka
@fulo323 kondenzačný kotol resp.tepelné čerpadlo a k tomu nízkoteplotný systém kúrenia.
Odpovedať
@fulo323 na strechu daj toho polystyrenu viac. s 200mm neviem, ci splnis A1. ak mas peniaze, chod do tepelneho cerpadla. idealne si nechaj natahat aj do stropu a v lete mozes chladit.
Odpovedať
takže podľa vás skladba stropu ytong 25cm + 5 cm beton.zalievka + 20 cm polyster + 5-10cm štrk alebo zem je málo? to je minimálne 50 cm hrúbka stropu. to je málo ako izolant???
Odpovedať
@fulo323 Dobrý deň. Ak je na pozemku plyn, tak dajte určte plyn. Krb mať nebudete, ak dobre vidím, čiže čiste len elektr. kúrenie by stálo dosť veľa peňazí... Aj keď máte trochu hrubšie izolácie, než je zvykom, tak s rekuperáciou to bude iba NED v hornom pásme, nie vhodný na kúrenie len elektrinou. Strecha je izolovaná slabo vzhľadom na jej veľkú plochu, 20 cm EPS je málo, ytong strop nie je "čistokrvný" izolant. Ďalšou vecou je chladenie: pokiaľ budú dobre tienené / clonené okná zvonku, tak pri úsporných spotrebičoch by nemuselo byť nutné. Presah strechy nad veľkými oknami obyvka+jed+kuchyňa by mal byť schopný utieniť ich z väčšej časti od mája do septembra. Bolo to takto navrhnuté? Okná západ - izby - treba tieniť ani nie presahom, ale skôr stromčekmi alebo nejakou inou zvislou prekážkou... možno tými žalúziami. Aj tak som trochu skeptická, že tam udržíte teplotu okolo 24-25°C väčšinu leta. Tepelnú záťaž náhodou nemáte vypočítanú? Ak je treba chladiť, tak potom dať tepelné čerpadlo na kúrenie a aj chladenie, napriek vyššej investícii (a využiť dotáciu). Ak však beriem do úvahy čiste len vykurovanie a TUV, tak jednoznačne plyn.
Odpovedať
@fulo323 O stav. povolenie ste žiadali kedy? Ak po 1.1.2016, tak sa na Vás vzťahuje nová vyhláška a treba splniť prísnejšie kritériá: primárnu energiu (pri plyne a TČ splníte) a mernú potrebu tepla na vykurovanie určite pod 50.
Odpovedať
@fulo323 Ahoj, 20 cm je malo, dost malo. Ked davas EPS, tak si vezmi ze keby das dvojnasobok (40cm), tak za prve mas zjavne lepsie tepelne pohodlie, za druhe sa ti to financne vrati tak do 2 rokov predpokladam. Ak ti to tam nijako nevychadza, zvys atiku o jeden sar a dostanes to tam v pohode. Tam pouzi asi lambdu, nech co najviac eliminujes tepelne mosty. Inak @blacksr robi aj poradenstvo pokial viem. (za mna mozem povedat, ze pokial si tomu otvoreny, radsej si priplat nieco za poradenstvo a prepocitanie niecoho, a vo finale mozes zaplatit uz pocas stavby menej, lebo nebudes zbytocne predimenzovavat kurenie a podobne a vysledok bude tip top)
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian rad by som videl namiesto predpokladu nejaky prepocet ako sa vracia kazdy cm EPS navyse nad 20cm do 2 rokov :)
Odpovedať
@majkoj Vzdy som rad, ked pride niekto na pomoc s radou pre toho, kto sa pyta :) Videl som nedavno tvoju diskusiu z @Matorado a nerad by som siel v debate o nicom na par stran, lebo to nikomu nepomoze okrem vyplne casu. V skratke ako som to myslel a skus sa drzat len tej myslienky prosim : Musis premyslat v suvislostiach preboha, nielen ze stavba stoji stale rovnako, ale kolko mi usetri 1cm polystyrenu. Ma bungalov, nech cenu stropu su prave kritickym miestom, a nech usetri vdaka lepsiemu zatepleniu 400eur rocne. (malo, vela ? neviem, treba zratat). LENZE vdaka tomu, ze mal tepelne straty mensie, potreboval mensi vykon na vykurovanie - ak bude kupovat TC, zaplati kludne o 1000 menej, potom zisti, ze vdaka mensim stratam moze mat vacsi rozostup rurok v podlahe - moze ako ja po preprojektovani zistit, ze staci o 400m menej rurok v podlahe (nech 400e, nech sa to dobre rata). Pockat, tym sa to nekonci, menej rurok znamena aj mensi pocet okruhov (dalsie 200 - 400 stovky). A zrazu nemusim cakat XY rokov, aby sa mi 1cm vratil, ale uz mam vacsiu cast vratenu. V lete sa mi dom menej prehrieva, zase mam komfort ktory ma nestoji nic. To, kolko a ako usetri je po prepocte a treba to spravit dosledne.
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian to, ze sa ja s @Matorado v jeho privatnej diskusii trosku ponatahujeme naozaj nie je podporny argument tvojeho tvrdenia a to, ze zrovna toto vytiahnes ako prve hovori tiez o niecom :). Ale k veci, predvediem ti nieco na mojom dome. Pre 20cm EPS bude mat potrebu tepla 28,66kWh/m2m/rok a tepelnu stratu asi 2,9kWh. TC ma vykon 6kW , rocne naklady na kurenie 72,50€ (pocitajme COP4). Pre 30cm EPS bude mat 26 kWh/m2 rok a stratu 2,754kWh, rocne naklady na kurenie 65€ . Takze potrebujem 12,4m3 EPS navyse, co je 744€, zaroven potrebujem viacej strechy, pretoze previs musi zostat rovnaky, to urobi povedme dalsich 200€, cize sme na 944€. Rocne tym usetrim 7,5€, TC bude stale rovnake, rozostup trubiek sa koli 150W na dom mensej strate rohodne menit nebude a musim si o 944€ menej pozicat takze usetrim na urokoch. A terazky co ? :)
Odpovedať
@floydian 400e rocne pri plyne hmm ssi tazkzko, tolko ho bude star mozno kurenie za rok, nie ze tolko usetri, usetri fakt mozno radovo eura rocne. @fulo323 aky ma zmysel davat polystyten do kriza? Viac roboty, 2x viac casu, 2x tolko peny? Co tym ziskas? Eliminujes mozne spary? Tie su fakt male a zanwdbatelne a daju sa vypenit, nerobil by som to.
Odpovedať
takže do kríža zbytočne ten polystyrén. atiku veľmi nechcem zvyšovať aby to nevyzeralo na prd zvonku ,, moc vysoké,, A keby strop vyzeral takto : z interieru sádrokartón + 20 - 25 nobasil, strešný systém ytonog, 20 poly na strechu, spádovanie , hydro a na to buď ten štrk alebo tá zelená strecha . takto neako povedie rekup, s chladením + dohrev vzduch. aby som eliminoval prechod tepla-chladu cez okná, terasa, presah strechy proti letnému slnku. hlavne ale ide o tú izoláciu aby nebolo zbytočne málo ale ani zbytočne veľa. taký ten zlatý stred
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?