Pomoc!!!!!! hrdza a zazltnuta buzirka - starodavny kos

Vsetkych zdravim a prosim o radu. Dostala som starodavny kocik ktory sa chystam zrekonstruovat. Bola by som rada ak by ste mi vedeli poradit cim odstranit hrdzu a neviem si zatial pomoct s vycistenim buzirky je zazltnuta casom, povidnr bola biela ako na fotke. Mate prosim s tym skusenosti? Nechcem ho viac poskodit. Coca cola, ocot, sol, Rezol a pod vyskune. Cistene Jarou a Cifom ale zazltnute to stale je chce to nieco ine. Dakujem za pomoc.
Odpovedať
UV žiarenie vie byť sviňa, ta buzirka už biela nebude
Odpovedať
nevycistis to, kasli na to
Odpovedať
@atak77 nechcem sa na to vykaslat to nie je riesenie :-)
Odpovedať
@jano2007 ak sa nepodari vycistit prestriekam ho bielou farbou len uz nebude vidiet to prutie :-(
Odpovedať
co to vlastne je? nejaka kara?
Odpovedať
Starodavny kocik a kedze idem robit cele vnutro nemozem nechat taku farbu vonkajsieho kosa.
Odpovedať
ten kocik moze mat tak cca 70 rokov,to chcete, aby bol snehobiely? Skuste Savo
Odpovedať
@helena860 nechcem snehobiely len na niektorych miestach je fat dost zazltnuty a flekaty. Chcem sa vyhnut malovaniu preto hladam pomoc. Ked sa namaluje strati svoje caro.
Odpovedať
nechapem, ako taky starinu chces dostat do povodneho stavu, to proste nejde a chemikalie tam nedavaj, ved to mozes cele znicit
Odpovedať
Ziadne savo ani nic agresivna. Narobis viac skody ako uzitku. To PVC, z ktoreho je vyrobena buzirka je proste stare, zozltnute od slnka a zazrala sa do neho aj spina. Cokolvek budes skusat dosiahnes len to, ze PVC strati aj posledne zvysky pruznosti a polame sa. Je to starozitnost, tak hadam na nej nejaka patina nevadi. A ten kociar asi snehobiely nikdy nebol. Co ja sa pamatam na tieto kociare, skor boli bezove ako biele. Biele v nich boli len cipkovane paploniky. Odhrdzit brusenim jemnay smirglom, ale opatrne. Je velkom mozne, ze hrdza prezrala material skrz naskrz. Potom prevoskovat, lebo chrom v domacich podmienkach na nich nenanesies.
Odpovedať
@vercicha Tak si zozen vykonnu UV lampu a nasmeruj ju na kocik a zozltne cela buzirka - otazne je ci sa to viac zleje, alebo stale budu povodne zlte podstatne zltsie... Podla mna je u kocika podstatne dolezitejsia funkcnost, ako image ;-) ... a ta slecna co sa z neho pozera bude uz ajtak cosoro cupitat po svojich :-D
Odpovedať
@zita19 snehobiely ho nechcem chcem mu zachovat svoju farbu len som chcela ci niekto zo skusenosti nevie ci ide zazltnutu buzirku vycistit to je vsetko. Ak nie ok len sa pytam nemam chut skusat kade co a bude to este horsie. Pruziny su vo vybornom stave, kolesa tiez, drevo minimalne chyb, diery po hrdzi ziadne, decka sa s nim nahanaju po zahrade. Pod ritkou je matrac so 40 pruzinami vysoky 13 cm + 8 pruzin nad kolesami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
to zazltnutie je uz naveky a hrdza tiez
Odpovedať
@vercicha pohladaj na zahranicnych forach ako sa cistia zazltnutnute stare pocitace klavesnice a pod. Je na to nejaky sposob, neviem ale ci je to aplikovatelne na tu buzirku.
Odpovedať
Ok
Odpovedať
@vercicha vyzerá to tak, že tie fľaky na spodnej časti vaničky sú od hrdze z pružín a konštrukcie. Hrdza ide dolu kyselinou citrónovou. Skúsila by som citrodeko a vlhkú hubku, ale radšej najprv niekde na kraji. My sme ním odstránili hrdzavé škvrny z vonkajšej dlažby.
Odpovedať
oddeľ kôš od kovovej časti,ktorú ošetri a stav bužírky ti nebude vadiť -iné to nebude . veĎ v tom je čaro originality .keď vidno zub času.
Odpovedať
@vercicha No čo sa týka "nadstavby" tak to by som veľmi neskúšal nejaké chemikálie max. vyčistiť vodou+max.citrón. Čo sa týka "podvozku" tak opieskovať a potom nastriekať zákl.farbu a na ňu existuje strieborný spray-poprípade farba a tým to nastriekať.Potom to nechať vypáliť v sušiacej peci ak to potrebuješ opraviť tip-top. Ten spray myslím dostať v špec.predajniach farieb a je to na kolesá-disky automobilov,vysoký lesk sa dosiahne vypálením v peci...Ale už to chrómové nebude-len kamufláž striebornej farby... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
iba zo solou a ak nie skuste na FB sa spytat Daša nemcova ona určite poradi
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?