Nedodržiavanie správnych technických postupov

Dobry den, chcela by som sa s Vami poradit. Kupili sme si vysnívaný domček od realitnej kancelárie, ktorý bol v hrubej uzavretej stavbe (stavbu realizoval maklér spolu so svojim romskym spolocníkom). Dom sme kupili s tym, ze nam ho dokoncia do holodomu (uzavreli sme zmluvu o dielo). Kupa prebehla koncom augusta 2019 a v septembri sme podpisali zmluvu o dielo. Zateplenie este nebolo na streche dokoncene, avsak izolacia s parozabranou bola polozena, len to trebalo uzavriet. Taaakze kde zacat. V druhej polovici decembra, tesne pred Vianocami sa konecne zacalo nieco robit na nasom dome. Dovtedy vobec nic. Podlahove kurenie, omietky, betonovy poter na podlahovke na prizemi. V podkrovi sa stale nic nerobilo, ziadne uzavretie zateplenia. Pan makler spustil kurenie na 22stupnov v dome, cez vianoce a sviatky to vsetko krasne skondenzovalo a cele zateplenie ostalo mokre, voda steka po zatepleni az na mur, tramy strechy mokre, uz sa na nich ukazuje aj plesen. Pomurnica je cela premocena. Nedycha to, nema to ako vyschnut. Na to vylial na podkrovi betonovy poter, kurenie stale 21 stupnov, aj ked sme mu vraveli, aby znizil aspon na 7stupnov, pootvaral okna, aby sa to ako tak presusilo. Neposluchol nas vobec. A dnes sme boli pozriet, uz je parozabrana okolo okien uzavreta, moze to tam krasne hnit. Uz prekrocil lehotu na dokonocenie 5.1, v zmluve bolo dohodnute podla obchodneho zakonnika dalsich dodatocnych 30 dni na dokoncenie. Co urobi, urobi zle, respektive znici, co je dobre. Uvediem priklad: ako niesli zelezne tyce na pohladu na podkrovie, doskrabali a zaryli do vchodovych dveri, ryny nam namontoval uplne doskrabane, fasada je spinava, betonovy poter v obyvacke urobil tak vysoko, ze sa uz teraz tesne nad podlahu otvoria balkonove dvere, nie je priestor na ulozenie akejkolvek podlahy, znicil cele zateplenie, ktore aj uzavrel, napriek tomu ze sme mu dali odporucanie, aby to dal dole a vysusil, alebo znizil teplotu vykurovania domu. Nereaguje na nase emaily, aj ked s nim telefonujeme, nerespektuje to co povieme. Co robit v tom pripade, ak su postupy nespravne? Ocividne to chce dokoncit do deadlinu, aby dostal peniaze, ci je to dobre urobene, alebo nie. Ako postupovat, ako sa chranit a chranit svoj dom? Pripajam fotky. Dakujem za kazdu radu!!!
Odpovedať
Sila toto nemam slov ked toto citam. Verim ze uz ani nerozmyslate o tom aby ste tam isli byvat lebo to co ste napisala tak to je hrozne. Ist za pravnikom a riesit to ako ukoncit zmluvu a aby vam vratil peniaze aj za celu hrubu stavbu a hladat nieco ine lebo toto je doba ked domy uz robi aj clovek co vcera robil kuchara dnes maklera a zajtra bude stavbar ]-(
Odpovedať
2 roky od naliatia prvého kubíka betónu do základov po sťahovanie nábytku v murovanom dome. V drevodome zo suchého dreva stačí 6 mesiacov. Kratšími termínmi riskujete plesne. Poškodenia treba reklamovať...
Odpovedať
@fenix8 ach :-( ale ako postupovat? co spravit? to je tak hrozne smutne cele :-( hypoteku platime od septembra a dom mame v katastrofalnom stave, v horsom ako sme ho kupili. Sme zufali.
Odpovedať
Stavebný dozor čo na to...?
Odpovedať
@maikka Ludia vam tu mozu radit ale najlepsie by bolo ist za pravnikom a zvolit spolocny postup lebo tu ide o vela eur a pravnici z tejto oblasti presne vedia co robit ...ja by som to riesil takto lebo inak s nim nepohnete...
Odpovedať
@dedo758 Reklamovat? ale v tom pripade mu musime zaplatit za tuto donicenu pracu. Ja by som bola najradsej ho uplne vypnut, aby uz nevkrocil do nasho domu a sami si to dokoncime, radsej svojpomocne. Zavolat inspekciu? SSI riesi aj tieto drobne stavby, neviete?
Odpovedať
@dedo758 nema ani stavebny dennik k stavbe, ked sme od neho pytali. ziadne papiere nema dobre, resp ich nema vobec. ale pochvalil sa, ze ma "kamaratov", ktori mu daju na vsetko peciatky. stavebny dozor robi asi on sam.
Odpovedať
Profilova fotka
@maikka fuhh celé zle. Ja by som z tej kúpy vycúval s pomocou právnika.Ale mohli by ste napísať , ktorého makléra majú ľudia obchádzať. Pokým si to nepredebatujete s právnikom, peniaze im už NEDÁVAJTE!
Odpovedať
A takyto realizator ma volebne pravo... Bol by som stihany nakou keby napisem svoj nazor ale podla mna je to diletant ten makler...
Odpovedať
@maikka Stavebný dozor si máte zabezpečiť vy, nie on...
Odpovedať
Jednoznacne dobry pravnik... Nelutujte peniaze na pravnika lebo ten makler to zaplati hned ako prehra spor
Odpovedať
@maikka podla toho ako mate napisani zmluvu a treba stavbu zastav. Zavolat stavebneho inziniera a zacat opravovat co tam po skrabancoch ale ta sfusovana parozabrana. Ta by mala koncit po spravnosti az na murive.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 nooo ono je to komplikovane. Doverovali sme mu, povodne nam nedal ani kupnu zmluvu, aby sme dom nedali niekomu inemu dokoncit. A stavebne povolenie je stale na neho napisane.
Odpovedať
@dedo758
Odpovedať
No... 1. bod - mali ste mať stavebný dozor...
Odpovedať
@dedo758 to ano :-(
Odpovedať
@maikka tak zohnat niekoho kvalifikovaneho spisat nedostatky samozrejme vsetko pisomne aj ich vyjadrenia k nedostatkom a vsetko s podpismi
Odpovedať
@maikka napíš sem meno človeka a osôb ktoré s ním spolupracovali názov firmy a dodávateľov (nekvalitnej práce). 1. Pomôžeš ďalším. 2. Možno sa začne správať inak keď sa o ňom začnú šíriť "dobré" reči. Boli už tuším nejaké prípady že sa dodávateľovi / zhotoviteľovo po uverejnení referencie na MS rozviazal jazyk a začal to ako-tak riešiť. Inak objednať stavebného dozora alebo iného špecialistu na stavby ktorý má "pečiatku" aby urobil posudok. V zmluve je "že kontrolu vykonaných prác zabezpečí zhotoviteľom poverená osoba" ale nevylučuje že túto kontrolu zabezpečí AJ objednávateľom poverená osoba. Vyčísliť spôsobené škody a straty a podať na súd. Prípadne sa pohrať s bezpečnosťou stavby (aby sa to riešilo skôr). Každopádne právnik a špecialista na stavby.
Odpovedať
@fenix8 presne si to vystihol, takýto ľudia dnes v stavebníctve robia. Viac krát som tu prispela a otvárala ľuďom oči. Namiesto uznania ma hneď všetci zožrali, lebo som múdra odborníčka. Ja nie, ale mm. A ešte ma baví, keď každý chce odborníka za rozumnú cenu. Tak to takto dopadne, ako v tomto prípade.
Odpovedať
@oli18 A to je uz druha vec cena. Mne sa tu tiez nukali takyto odbornici ze robia za dobru cenu a kvalitne, dokonca bol za mnou frajer ked sme robili este len mury ze on robi drevo na strechu a dal som si ho do googlu a klamar, dlznik a neviem co este a preto som cely dom nechal robit ludom co som mal na odporucania aj ked za vyssiu cenu ale som spokojny a naookola pocuval presne taketo pripady vsade co pokupovali kamarati domy od presne takchto stavbarov ako tu sa pise v tejto teme smutne a potom velke trapenie pre tych ludi co to kupia lebo namiesto pokojneho byvania potom sa len trapia a opravuju...
Odpovedať
@oli18 Mne ked minule povedal kamarat ze dal som robit kupelku jednemu celkom lacnemu robotnikovi a na konci ked mi odovzdal kupelnu som sa ho pytal ako urobil hydroizolaciu tak odpoved bola ved to ste mi nekazali a tak to funguju odbornici co boli vcera kuchar, financak a tak dalej....
Odpovedať
@fenix8 kto sa v stavebníctve nepohybuje, nepozná aktuálny stav. Ľudia si myslia, že ak má majster ŽL, že má aj k tomu vzdelanie. Nik už do toho ŽL nepozrie, veď firma, nerobí keš, ale na fa., tak dôverujú. Lenže ak by pozreli, by videli, že má "zhotovovanie drobných stavieb", čo dom rozhodne nie je. Pretože na takúto činnosť nepotrebuje dokladovať vzdelanie. A tak budujú všetci, ktorí sa nevedia uplatniť vo svojich vyštudovaných odboroch. Mnohí sú zruční, nepopieram, ale tieto veci si treba o majstroch zistiť a zaplatiť si vlastný stavebný dozor, ktorý bude kontrolovať ich technologické postupy. Toho je zase potreba skontrolovať, lebo musí mať štátnu skúšku a k tomu patričné dokumenty. Škoda reči, ľudia sa učia na vlastných chybách. Veľakrát je to drahé ponaučenie.
Odpovedať
Dakujem Vam vsetkym, máme stanovisko stavebného špecialistu a aj právnika. Dali sme mu pokus o nápravu a musíme čakať. Do konca dodatocnej doby na dokončenie, ktoru dostal na zaklade zmluvy o dielo, resp o napravenie aspoň toho zlého, nebudem uvádzať meno a realitku. Po tejto dobe, ju uvediem :) ide o KE.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?